Kdo chytá v žitě přehled

J. D. Salinger (p)

Tento psychologický poválečný román poprvé vydaný v roce 1951 patřil v padesátých letech k těm nejčtenějším. Příběh vypráví sedmnáctiletý mladík Holden Caulfield, který byl vyhozen z přípravné školy a popisuje tedy jeho cestu domů. Cestou se setkává s různými typy lidí a získává nejednu zkušenost. Černý humor, kterým nám je tento příběh vyprávěn, nás více přibližuje k povaze pubertálního hocha, který cestou poznává nejen nové lidi a nová místa, ale také tak trochu sám sebe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 2000 , Volvox Globator
Originální název: The Catcher in The Rye, 1951

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Kdo chytá v žitě se zaměřuje na vnitřní svět sedmnáctiletého Holdena. Jeho myšlenky jsou plné frustrace, touhy po kontaktu a strachu z intimity. I když byla napsána před více než 70 lety, její podstata zůstává aktuální. Někteří čtenáři ji považují za klasiku, jiní ji kritizují za styl a negativismus hlavního hrdiny. Vnímání příběhu se liší podle věku a životní fáze čtenáře. Pro některé je to silná sonda do dospívání, pro jiné nudný příběh bez akce a poselství. Více v komentářích.

Komu by se kniha Kdo chytá v žitě mohla líbit?

• Teenageři a mladí dospělí
  • Čtenáři, kteří se zajímají o psychologii postav
  • Milovníci klasické literatury
  • Osoby hledající identitu a smysl
  • Kritici literárních děl

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo chytá v žitě. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

weny1
03.03.2026

Kniha mě mile překvapila svou upřímností a nadčasovostí. Holden je sice rozporuplný, ale právě díky tomu působí neuvěřitelně lidsky a autenticky. Styl psaní je jednoduchý, ale silný, a nutí čtenáře přemýšlet o dospívání, samotě i hledání smyslu. I po letech má tenhle příběh pořád co říct.

všech 630 komentářů

Související novinky - Kdo chytá v žitě (2)

Knižní novinky (12. týden)

21.03.2021

Knižní novinky (15. týden)

07.04.2019

Mezi jiným přijdeš na to, že nejsi první, kdo byl zmaten, vyděšen, a dokonce zhnusen chováním lidí. V žádném případě na tom tak nejsi sám. Bude to pro tebe vzrušení a povzbuzení, až to poznáš. Mnoho a mnoho lidí před tebou totiž mělo stejné trápení, v morálním a duševním slova smyslu, jako máš právě ty.

Věčně říkám: ,Těší mě, že jsem se s váma seznámil, někomu, s kým mě ani dost málo netěšilo se seznámit. Ale když člověk chce žít, musí tyhle věci říkat.

Kniha Kdo chytá v žitě v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených7 044x
v Mé knihovně1 170x
v Chystám se číst1 398x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi