Vera Silent Vera Silent diskuze u autorů

☰ menu

J. R. R. Tolkien

Nedavno se ptam kolegyn z univerzity, jestli se mnou nechteji jit do kina na Hobita a dostalo se mi odpovedi "ja na pohadky moc nejsem" a "trpaslici nejsou sexy"! V zivote jsem si nemyslela, ze budu soudit lidi podle toho, jestli vedi, kdo byl Gandalf, ale tohle se mi vydychava tezko (a to jsem s nimi sla na Twilight!). Proto jsem se rozhodla propagovat Tolkiena i mezi temito "nevzdelanymi" vrstvami a nakoupila jsem si fotky Pottera a Aragorna (zkuste je dat vedle sebe a pak reknete, kdo je vic "sexy") a psat nadsene chvalozpevy vsude, kde se to jen trochu hodi ;-)

Tolkien musel byt fascinujici clovek, inteligentni a z jeho dila se mi zda, ze i clovek s velkym smyslem pro lidskost, tolerantni a pratelsky. Predstavuji si ho trochu jako zvetsenou verzi hobita se svoji zahradkou a klidnym venkovskym zivotem, ktery byl donucen ucastnit se velkych valek a videt to, co jsou nekteri "skreti" schopni provadet za svinstva. Byl samozrejme nadseny lingvista a podle toho, co jsem o nem cetla, nejpre ytvoril sve vlastni jazyky a az potom k nim vytvoril historii a tvory, ktery onim jazykem mluvi. Elfove jsou pro mne Tolkienuv nejskvelejsi pocin (i kdyz to jsou asi prave hobiti, kteri jsou nejoriginalnejsi). Jako kdyby nam nabizel v elfech predlohu dokonale lidskosti, laskavosti a vubec vsech dobrych vlastnosti, ktere si jen lze predstavit. Uprimne, kdo z vas si jeste predstavuje elfy jako male skritky s kridelky a lucernickou? Tolkien mel v tomto smeru nevidany vliv na vyvoj celeho literarniho zanru a diky nemu jsem vlastne objevila veskere fantasy.
Sli jsme tenkrat na nejaky film do kina, co nekdo mamce doporucil v praci jako pry pekny (Spolecenstvo prstenu). A bylo to uzasne, me a tatku to uplne dostalo (mamca ma slabsi nervy, strasne se celou dobu lekala a kricela, dokonce ta pani vedle ni si odsedla). Pak uz to slo rychle (kdyz ma clovek na strane jednoho rodice) a zkoupili sme snad vsechno, co Tolkien kdy vydal a vsechny ty knihy maji nejpeknejsi misto v nasi knihovne, nejsou pouze prectene, ale doslova nekolikrat prostudovane a moje nadseni porad nehyne. Nejenom, ze jsem zacala cist vsechno mozne fantasy se zoufalou nadeji, ze jednou najdu neco, co se Tolkienovi aspon trochu vyrovna, dokonce jsem klesla i k procitani nejruznejsich fan pribehu a vymysleni svych vlastnich na motivy PP. Takze trikrat hura, cteme vsichni Tolkiena!

04.02.2013


Ernest Hemingway

Hemingway pise jedinecnym stylem, velmi proste a vecne, a tim pusobi jeho pribehy velmi lidsky a realisticky. Moc nepouziva adjektiva a misto filozofickych plku jde rovnou na vec. Navic spojuje dve nanejvys lakava temata: valku a lasku. Prosazoval skutecne maskulinni zivot (at uz s klady jako odvaha a schopnost skutecne milovat nebo se zapory jako chlast, nebezpeci). Ma uprimny styl, ktery mi proste sedi a je pro mne zajimavy.

03.01.2012