Vera Silent Vera Silent diskuze

☰ menu

Redukce knihovny

Milí čtenáři,
Mám moc knih ve 2 regálech. Do bytu se další regál nevejde, musím něco vyřadit, už je to ve dvojřadu.

Má někdo prosím konstruktivní radu, jak protřidit a vyřadit knihy?

Jasně, že si nechám klasiky a sběratelské edice nebo skvělé encyklopedie a knihy, co se teprve chystám číst. Problém je hlavně u beletrie, která se mi líbila. Co se mi nelíbí, letí hned. Ale které fantasy má jít a které romány?

Většinou se snažím představit si, jestli danou knihu budu kdy chtít číst znova. Ale poslední dobou mi tahle strategie nezabírá, hlavně proto, že seznam "chci číst" roste rychleji než "přečteno", takže jak realistické je, že začnu číst knihy podruhé? Takže i když byla kniha fakt skvělá, tak nevím... Nechat či nenechat?

Má někdo lepší strategii?

22.08.2023


Jakou knihu právě čtete?

Michael Booth: Super Sushi Ramen Express.
Doporuceno kamaradkou, chytlava oddychovka o cvokle unikatnosti Japonska a hlavne japonskem jidle.

15.04.2019


17.) Kniha žánru, který běžně nečtete

rysavas - Walden patri do filozofie, ten smer se nazyva transcendentalismus, je to takove to typicke "back to nature", tj. zpatky do lesu, civilizace je spatna a akorat nas kazi, proto se vratme k matce prirode, zijme pouze v jejim souladu a z jejich zdroju a jen tak mame nadeji na nezkazenou existenci.

Filozofie je alespon pro me trpke vino, to urcite necte kazdy bezne. Take poezie neni zadne nesplnitelne predsevzeti a nemela by se cist ukolove jako cela kniha, zato filozofie se musi prekousat. To je ta prava vyzva...

20.11.2017


16.) Poslední kniha (již nežijícího autora)

Co Stieg Larsson a jeho trilogie Milenium? Vsechny vysly po jeho smrti, planoval pry 10 romanu, ale dokoncil pred smrti teprve 3. Takze https://www.databazeknih.cz/knihy/milenium-divka-ktera-kopla-do-vosiho-hnizda-36497 je od daneho spisovatele urcite posledni. Krome toho se dochovaly jen jeho navrhy a poznamky, ale nic jineho dokonceneho (pokud vim). Ovsem je to tezsi cetba, pro skutecne otrle milovniky dlouhych romanu.

https://www.databazeknih.cz/serie/milenium-103

13.11.2017


17.) Kniha žánru, který běžně nečtete

Pokud někdo opravdu nemá rád Sci-fi / fantasy, co vzít jenom utlou sbírku povídek? Pokud se člověku nelíbí námět jedné povídky, je tu naděje, že se zalíbí jiná a minimálně se to přečte hned, kdyby náhodou se fakt nic nechytlo... U fantasy povídky často mívají pohadkove prvky, Sci-fi spíše akcni/army prvky . např fantasy https://www.databazeknih.cz/knihy/povidky-podivnych-342214
https://www.databazeknih.cz/knihy/spacka-a-vreteno-270127
https://www.databazeknih.cz/knihy/cas-rytiru-2964
nebo -Sci-fi https://www.databazeknih.cz/knihy/archa-zrud-309421

13.11.2017


4.) kniha, ve které se jedna z postav jmenuje jako vy

Kdyby jeste nekdo jiny potreboval Verku a chtel take neco ze svetove literatury: ja vybiram mezi Vojnou a mirem od Tolsteho (postava Vera Rostova) a Deseti malymi cernousky od Agathy Christie (postava Vera Elizabeth Claythorne).

01.11.2017


Česká poezie

No teda, takovych autoru jsem skutecne necekala a o nekterych jsem v zivote neslysela (copak delal nas pan cestinar asi spatne :D Ono je tezke doplacat se pres popularni zahranicni knihy k tem ceskym, natoz pak k lyrice. K tomu proste v dnesnim svete chybi podnet. Me donutilo az studium cizich literatur, prave az tehdy jsem poezii prisla na chut, tak ted uz mam z ceho vybirat i v te ceske- diky za tipy!
(Na knihu jsem se ptala proste proto, ze nerada ctu z internetu, ja radej papir ;-) To uz pujde ale snadno dohledat. (A to jsem se bala, ze nikdo neodpovi, protoze poezie je out of fashion :)

11.02.2013


Česká poezie

Máte někdo typy na skutečně dobrou knihu od autora české poezie? (Vyjma Máje a Kytice, to známe už všichni). Mám ráda britské básníky (Wordsworth, Keats, Auden, Amik Poe), znám ty německé (Rilke), ale v české lyrice nemám moc přehled... Zajímaly by mě tipy na naše dobré básníky (ne české veršovánky pro děti ;-)

07.02.2013