vaclav5335 vaclav5335 komentáře u knih

☰ menu

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Kniha mě nadchla, přečetl jsem ji doslova jedním dechem. Autor skvěle vykresluje postapokalyptický svět. Uvažoval jsem, jestli by dnešní svět na tom byl taky tak katastrofálně, kdyby dnes téměř všichni oslepli. Na trifidy už by dnes asi strčil roundup . Jinak je kniha pořád aktuální, vůbec nepůsobí nějak zastarale. Na to, že je napsána v 50. letech je to super. Nemám co bych vytknul, určitě doporučuji.

05.03.2024 5 z 5


Vypůjčený čas Vypůjčený čas Zuzana Strachotová

Ze začátku jsem si říkal, super knížka. Dobře se četla, skvělý námět, zajímavé prostředí. Ale postupně mě čím dál tím víc štvala hlavní postava, konkrétně její pubertální chování. Myslím, že ji mohla autorka trochu více propracovat. Celkově ale hodnotím knížku pozitivně. Doporučil bych ji.

23.02.2024 4 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Super kniha, obecně nemám moc rád detektivky, ale tady jsem byl příjemně překvapený. Postavy jsou sympatické, zápletka zajímavá a rozuzlení celkem nečekané. Fajn oddychové čtení, i když by někomu mohlo vadit poměrně drsné popsání vražd. Za mě určitě doporučuji.

06.02.2024 5 z 5


Pohádka Pohádka Stephen King

Úplná paráda, upřímně jsem nečekal, že King ještě napíše tak krásnou knihu. Skvěle propracovaný dej, super postavy, které si člověk zamiluje a prožívá s nimi dobrodružství. Tohle se mi opravdu moc líbilo, doporučuju.

28.12.2023 5 z 5


Prach Prach Hugh Howey

Velmi pěkné zakončení série. Kniha vás bude bavit od začátku do konce. Závěr by si ale zasloužil trochu protáhnou. Je malinko uspěchaný. Jinak super

02.12.2023 4 z 5


Turnus Turnus Hugh Howey

Proti první knize trochu slabší. Děj ztratil tempo, na můj vkus to bylo zbytečně natažené. Ve výsledku se toho v knize zase tolik nestalo. Mlhavě se dozvíme co předcházelo příběhu v prvním díle a to je vlastně vše. I tak to ale bylo příjemné čtení a rozhodně se chystám 3. díl přečíst.

13.11.2023 4 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Líbil se mi super netradiční námět. Jsem zvědavý, jak to bude pokračovat.

13.09.2023 5 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Hodně depresivní záležitost. Putování krajinou po zániku civilizace, bez cíle a špetky naděje. Autor nás nějak nezasvětí do kontextu událostí, dokonce se ani nedozvíme jména postav. Kniha se přes to čte dobře, doporučuji.

05.07.2023 5 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Uf, dlouho jsem se s žádnou knihou tak nenátrapil, pocitově měla tak 1000 stran. Pokud v knížce hledáte zábavu a pozitivní energii, tak tady ji nenajdete. Od začátku do konce jde o utrpení a nespravedlnost, které se s Gertou vlečou celý život. Budu si teď muset spravit chuť nějakým lehčím čtením.

17.06.2023 5 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Parádní zakončení série. Autor udržel laťku velmi vysoko, možná ji i ještě zvýšil. Líbilo se mi, že byla kniha delší, než předchozí. Není moc co vytknout.

27.03.2023 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Super pokračování smrtky, autor udržel laťku dost vysoko. Mám velmi rád antiutopické romány a tady jde jasně cítit, že se Shusterman inspiruje nejlepšími autory tohoto žánru. Jestli kniha dosahuje úrovně 1984, Brave new world nebo 451 stupňů Fahrenheita? To asi ne, ale čte se výborně a zaujme určitě i mladé čtenáře. Což o výše zmíněných trochu pochybuji.

02.03.2023 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Skvělý námět, tohle bylo opravdu něco nového. Zaujalo mě lehce antiutopické téma knihy, ve které už lidé přirozeně neumírají, ale o smrt se stará pouze elitní klub smrtek. To je určitě super nápad. Kniha byla velmi čtivá. Jen některé pasáže mi přišly trochu nedotažené. Postavy nebyly vykreslené moc do hloubky. Kniha mohla být rozhodně delší. Jsem zvědavý na další díly.

10.02.2023 4 z 5


Pád Cařihradu Pád Cařihradu Steven Runciman

Už poměrně dost odborná literatura, která se každému nebude číst snadno. Na celkem malém počtu stran dává tuto událost do dobového kontextu. Popisuje proč k obléhání došlo, průběh bitvy a v krátkosti co následovalo.

23.01.2023 4 z 5


Pád Cařihradu Pád Cařihradu Mika Waltari

Krásná kniha, jako všechny od Waltariho. Doporučuji přečíst všem, kteří si chtějí rozšířit vědomosti z tohoto smutného období. O pádu Konstantinopole toho totiž velká část populace ví, podle mě, velmi málo.

23.01.2023 5 z 5


Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny Johannes Krause

Parádní záležitost, kniha která na podkladě genetických testů lidských ostatků dává dohromady mozaiku původu Evropanů. Problém je, že velmi zajímavá je hlavě první polovina knihy. Konec knihy, který působí až trochu nevědecky a ideologicky se mi moc nelíbil. Jinak by to bylo určitě plné hodnocení.

10.01.2023 4 z 5


Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Že začátku jsem si říkal, že na Kinga je to docela podprůměr. Poslední strany ale byly velmi napínavé a celkový dojem z knihy napravily. Nejsem moc fanoušek detektivek, ale tahle se mi nakonec celkem líbila.

31.12.2022 4 z 5


To snad nemyslíte vážně! To snad nemyslíte vážně! Richard P. Feynman

Bohužel, tahle knížka se mi do vkusu netrefila. Čekal jsem více vědeckých informací, více zajímavosti. Místo toho jsem se dočkal hlavně jen vychloubání autora, schované za fasádou falešné skromnosti. Fakt mi ten chlapík nebyl moc sympatický.

05.11.2022 3 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

Určitě to není nejlepší kingovka, ale mi se líbila. Pro milovníky kinga, jako jsem já, je to povinná záležitost. Díky bohu, že pořád ještě píše, snad ještě dlouho psát bude.

22.09.2022 5 z 5


Kronův odkaz Kronův odkaz Pavel Bareš

Trochu mě mátly skoky v čase. Řekl bych, důstojné zakončení trilogie, ale předchozí díly se mi líbily trochu více.

20.08.2022 4 z 5


Šťastná hvězda Šťastná hvězda Mika Waltari

Krásná kniha. Velmi dlouhá, určitě není pro každého. Ale Waltariho styl psaní je nádherný. Musel by mě posednout kamenovaný ďábel, abych nedal plné hodnocení.

09.07.2022 5 z 5