Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny

Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502170/bmid_zrozeni-evropanu-skutecny-pribeh-na-nlu-502170.png 4 57 19

Analýza DNA odhalila v posledních letech nové informace o původu a tehdejším životě Evropanů a my se tak dostáváme k informacím, jak to tenkrát v pravěku v Evropě ve skutečnosti bylo. Strhující vyprávění spojuje poznatky z mnoha oborů – autoři popisují přínos dávného křížení hominidů pro zdraví moderního člověka i vliv prehistorických migrací na to, jaké mléčné výrobky dnes kde dostanete k snídani. Na své si přijdou i zájemci o choroby – našimi spolucestujícími na epické cestě, která začala, když první lidští migranti opustili Afriku, jsou totiž i viry a bakterie, díky kterým se měníme i my. Pochopíte původ tří genetických pilířů Evropanů, i to, proč se za posledních 5 000 let už genom obyvatel kontinentu neměnil, a zároveň si mimoděk uvědomíte, jak blízko k sobě lidé z celého světa mají.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie , Přírodní vědy

Vydáno: , Jan Melvil
Originální název:

Die Reise unserer Gene: Eine Geschichte über uns und Vorfahren , 2019


více info...

Přidat komentář

Eldar80
12.03.2024 2 z 5

Výborná věc znehodnocená progresivním postojem. To nedokážu překousnout. Přitom by stačilo vytrhnout 10 stran na začátku a 10 stran na konci a bylo by to jasných 5*. Další kniha, kde je hodnocení trýzeň a utrpení.
Proč hodnotím negativně? Když do výborného vína kápnou dvě kapky moči, dá se to pak pít? Dobré (3*) už to není. Proto 2*. Po ideologickém úvodu jsem četl dál a přišlo velmi příjemné překvapení.
Až na pár vět je vnitřek naprosto v pořádku. Takže se jedná vyloženě o několik odstavců v úvodu a na začátku závěrečné kapitoly. Způsob jakým autoři pojali poučení o migraci nehodlám tolerovat.
Nemá přece význam dávat knihám od Douglase Murraye 5* a tady se tvářit, že je všechno v pořádku. Není. Za minulého režimu autoři vychválili marxismus leninismus a pak se věnovali svojí práci či výzkumu.
Proto hodnocení letí dolů, když někdo uvidí podobnost. No a každý má tu hranici jinde. Kdo to nevnímá, dá tomu 5* a vůbec ho nenapadne, že by tady bylo něco špatně. Někomu to zas nevadí.
Kde se objeví politické názory, tak na obsahu nebo faktech přestává záležet. Kdo kriticky přemýšlí, tak si vadné pasáže odfiltruje. Ale nebylo by pro vědu lepší, kdyby tam nebyly?! Podle mě to tam nepatří.
Je to perfektní záležitost o archeogenetice, která popisuje náš genetický původ. Koho zajímá archeogenetika, tak rozhodně doporučuju. Možná nic podobného na knižním trhu není. Trochu nevýhoda je absence úvodu.
Proč archeogenetika funguje je vysvětleno v úplně nudném Pátrání po dvojité šroubovici od Gribbina. (Ale až na konci! Spíš nedoporučuji.) Všechno to pochází z pochopení toho jak funguje DNA a genetické mutace.
Co se mi hrozně líbilo, byly krásné mapy před každou kapitolou. Na dvojstránce. Tohle nakladatel pokazil, protože to vydal jako brožuru. Kdyby to bylo vázané, šlo by to otevřít pořádně. U brožury hrozí zlomení hřbetu.
Tohle mě vytočilo. (Nechápu proč knihy od Melvila jsou různě velké, brožury a vázané knihy s přebalem či bez vydávají zcela chaoticky.) Tohle zpečetilo výsledné 2*. Bez propagandy a v pevné vazbě jasných 5* a 90%.
Tahle to působí jako napsané na politickou objednávku. Většina zmíněných výzkumů proběhla v roce 2018 a kniha vyšla už za rok. Jakým způsobem to hodnotit netuším. Bez politiky bych dal 85%

radimch
19.12.2023 5 z 5

Archeogenetika mění pohled na dějiny. Velmi dobrá kniha.


kurama45
06.11.2023 3 z 5

Archeogenetická časť zaujímavá a prehľadná. Bolo super, že český vydavateľ zahrnul doslov českej archeogenetičky, ktorá čo-to ešte upresnila a vytýčila budúce méty. Ďalej oceňujem „migračné“ mapy pred každou kapitolou, pomohli mi zorientovať sa.
Ale musím súhlasiť s väčšinou čitateľov. Keby si autor odpustil poslednú časť, kde pomerne sploštene hodnotí súčasný kultúrny vývoj a blahosklonne nás potľapkáva po pleci („nebojte, dobre bude“), bolo by to oveľa lepšie.

nula87
25.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha - plná informací, propojující vzájemné souvislosti (mnohdy překvapující) a dávající do uceleného kontextu to, odkud jsme přišli, a kdo jsme.
Navíc napsáno velmi čtivou a srozumitelnou formou.

IHT
08.07.2023 5 z 5

Velmi pekny, velmi srozumitelne napsany pribeh archeogenetiky a jejich dosavadnich poznatku. Archeogenetika upaluje milovymi kroky a kazdy rok dosahuje novych fantastickych poznatku, takze je trochu nestastne psat prehledove knihy v teto fazi, kdy jeste vse kypi a vre. Nicmene na druhou stranu presne tento typ knihy upozorni beznou ctenarskou obec na to, ze prave dochazi k prepisovani dejin a dokaze tento kvas zasadit do souvislosti a doplnit zajimave informace a nahlednuti pod poklicku.
Moc hezky sepsany pribeh, velmi prijemny je rozsah knihy (vetsina obdobnych jsou tluste bichle, kde se nekdy zbytecne popisuji zaklady vyzkumu a poznatky nekolikrat opakuji), politicky apel v zaveru knihy me nezaujal, ale objektivne receno je zcela na miste. Posledni tri vety me rozesmaly: "Narazíme na limity. A nebudeme je akceptovat. Nejsme na to stavění."
Doslov Zuzany Hofmanove k ceskemu vydani je dustojnou a organickou soucasti knihy s jeste nadsenejsim zaverem, nez vlastni text. Potesil! (Byt za pozornost stoji, ze puvodce moru je zde napsan spatne a navic bez uzusove kurzivy.)

Křovák
28.05.2023 4 z 5

Zajimava kniha o novem vyuziti zkoumani lidskeho DNA - antropogenetice. Zajimave objasneni pohybu lidi z Afriky do Evropy, styk s neandrtalci atd. atd.
Negativa - predmluva a prolog obsahuji stejny obsah, trosku povinne multikulti masirky tam taky je, ale dobry...

pepap
18.04.2023

Kniha mě bavila od úplného začátku až do konce - prvně si uděláte jasno v základních pojmech jako mitochondriálni DNA a chromozom Y a pak už se začnou vršit hypotézy a jejich možná rozuzlení. Minimální a mnou velmi ceněný důsledek četby knihy je uvedení pojmu "migrant" do naprosto nezvyklých konotací a to na základě doloženého faktu, že migranty jsme v Evropě všichni a že migrace jako taková byla pro Evropu od nepaměti nevysychajícím zdrojem nového genetického materiálu. Co Evropa Evropou stojí! A to je jen malý výsek, kapitoly věnující se onemocněním viry a bakteriemi budete číst se zatajeným dechem.

jaroiva
28.02.2023 4 z 5

Už jsem si zvykla na antirasistické řečičky u amerických spisovatelů. Chápu to tak, že to mají povinné při vydávání nové knihy.
Tak se zdá, že už to proniklo i do Německa.
Takže otrávil mě konec, jinak to bylo ale hodně zajímavé.

thorir
22.01.2023 4 z 5

Prehistorie lidského rodu je stejnou měrou nesmírně zajímavá a nekonečně tajemná. Jen pomalu se daří rozkrývat ta dech beroucí tajemství a fascinující detaily životů pradávných lidí. Plná síla vědy, paleoantropologie a archeologie a mnoha a mnoha dalších zásadních oborů, mnohdy nestačí. V posledních letech se přidal nový obor – paleogenetika – a od základů změnil pravidla hry. Fascinujícím způsobem se mu daří vyplňovat některá – zdůrazňuji některá – bílá místa příběhu lidského rodu. Kniha je právě o tom – o nejnovějších příspěvcích genetiky / paleogenetiky / archeogenetiky v nekonečné skládačce vývoje rodu homo.

Text je populárně naučný, čtivou a přístupnou formou shrnuje nejnovější poznatky několika oborů. Např. již zmíněné paleogenetiky, archeogenetiky, dále paleoantropologie, archeologie, ale též třeba paleolingvistiky, a několika dalších disciplín. Slovo nejnovější si dovolím zdůraznit a podtrhnout. Kniha je příspěvkem v oboru, kde poznatky vlivem nových objevů extrémně rychle zastarávají a vzhledem k tomu, že jde o text stručný a přehledový a skutečně zásadně shrnující – jak je již níže doporučeno – i já doporučuji knihu přečíst co nejdříve – ideálně ještě letos.

Jak napovídá název, kniha je zaměřena zejména na osidlování Evropského subkontinentu. Autoři vypráví epický příběh a vypráví ho skvěle. Jak vidno, sledování a zkoumání informací obsažených v DNA prozradí mnohé, co by jinak zůstalo skryto. Mnohé mýty jsou uvedeny na pravou míru, mnohé závěry plynoucí například pouze s archeologických průzkumů jsou opraveny, jiné zcela vyvráceny a změněny. Pronikání prvních lidí z Afriky, kontakty mezi homo sapiens, neandrtálci, denisovany, „vítězství“ moderních lidí, zánik neandrtálců, zánik denisovanů, první lovci a sběrači, zemědělská revoluce a první zemědělci. Nebo třeba první obří migrační vlny, šíření nemocí spolu s migrací lidí – dýmějovém moru, lepry, tuberkulózy, syfilidu. Nebo nejnovější poznatky ohledně šíření indoevropských protojazyků. Vše pomocí informací obsažených v naší DNA, respektive v DNA nalezených vzorků. Tomu všemu a dalším tématům se autoři v knize věnují a pochopitelně neopomenout úvodem shrnout nejnovější vývoj metodik zkoumání, enormní posun za posledních několik let, a vysvětlit některé základní principy. Vhledem k velikosti a počtu stránek nutno podotknout, že vše výše uvedené je komentováno tak říkajíc z rychlíku, na kvalitě textu to nijak neubírá, je to konec konců přehledová kniha.

Jednu věc však nedokážu přejít. Jakkoliv se autoři snaží o objektivitu a vyváženost – a tomu nemám co vytknout – neubrání se k snad typicky Německé snaze o výchovu čtenáře a tedy čteme například věty typu „všichni jsme potomci migrantů“, nebo „klimatická krize je pro nás existenční hrozbou“. Jakkoliv je první věta pochopitelně pravda, svou rétorikou mi až příliš připomíná zbabranou německou migrační politiku. Druhá věta je však naprostý nesmysl poplatný nesmyslné panice a pro trochu pozitivního náhledu na skutečný stav věcí ohledně klimatické změny doporučuji například knihu „Falešný poplach“ od Bjørna Lomborga. Poslední kapitola je pak jako celek spíš politicky názorové prohlášení než skutečný závěr a každý si samozřejmě odnese, co potřebuje. Ten politický náboj by tam však za mě být nemusel.

Přes lehkou kritiku výše je kniha skvělým příspěvkem a zcela jednoznačně posouvá hranice laického poznání. A pokud s politickým vzkazem autorů nemáte problém, nebo s ním třeba souhlasíte, přičtěte si další hvězdičku. Děkuji vydavateli za rychlost a doporučuji.

vaclav5335
10.01.2023 4 z 5

Parádní záležitost, kniha která na podkladě genetických testů lidských ostatků dává dohromady mozaiku původu Evropanů. Problém je, že velmi zajímavá je hlavě první polovina knihy. Konec knihy, který působí až trochu nevědecky a ideologicky se mi moc nelíbil. Jinak by to bylo určitě plné hodnocení.

changaj
01.01.2023 5 z 5

Málokdy se stane, aby se populárně-naučné knížky četly jako severské detektivky :-) Skvěle a srozumitelně podány nejnovější poznatky z oboru archeogenetiky. Fascinující a aktuální i v 21. století.

SonaH
26.12.2022 2 z 5

Začalo to velmi zajímavě, ale poslední kapitoly pro mě byly velkým zklamáním. To už s archeogenealogií nemělo co dělat. Subjektivní názory a ideologie autora na současnou, rádoby přirozenou, migraci, rasismus, digitalizaci, upravování genomu nenarozených dětí či očkování, to jsou témata druhé poloviny knihy, a kvůli nim jsem se do knihy nepustila. Věřím ovšem, že i na připravovanou konzumaci hmyzu v Evropě dojde, však autor několikrát zmiňuje, že to bylo před tisíci lety normální.

slina
18.12.2022 5 z 5

Rozhodně doporučuji. Zajímavé čtení, se spoustou informací. Ještě dlouho budu o ní přemýšlet

Booka
13.12.2022 odpad!

autoři jsou globalisté a příznivci migrantů, nejsou objektivní. Kniha v závěru páchne ideologií, je tendenční, postrádá odvahu otevřenosti a neobsahuje žádné zajímavé pointy, autoři jsou průměrní, tuctoví, lidé z davu.

Gurtha
07.11.2022 5 z 5

Neuvěřitelně zajímavé čtení, v první kapitole jsem se ztrácela, ale pak jsem pronikla do úchvatných tajů DNA a hltala jsem s nadšením další a kapitoly. Co všechno ještě člověk neví!

Honzin
30.10.2022 5 z 5

Dal bych klidně i 6*. Nedávno jsem četl "Neandertálci Naši příbuzní" vyd. 2022. Tato kniha mi však ještě lépe doplnila skládačku doby ledové a osídlování Evropy. Čte se dobře, protože je určena laické veřejnosti. Poznámky k textu jsou umístěny na samém konci knihy, nikoli v zápatí listů. Přečetl jsem si je až po přečtení knihy a doporučuji si je přečíst. (Klidně až na závěr, jako já. Vůbec to ničemu nevadí.)
PS
Já jsem úplný závěr nečetl, jen prolítl a tím pádem mi asi něco uniklo.

Leontyn123
22.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Výborná. Literatura faktu řízlá historickým thrilerem:). Bez migrantů by nebyli Evropani.

McBerny
28.09.2022 3 z 5

Smutný příklad toho, jak může bezpochyby skvělou knihu degradovat autorův amatérský výlet do jiných jemu nepříslušejících vědeckých oblastí, v tomto případě výlet biochemika do politologie/politiky a klinické medicíny. Pokud by si autor tento poněkud arogantní přístup odpustil, nějaká ta hvězda by určitě přibyla.

witiko
19.09.2022 5 z 5

Nedávno jsem přečetl v anglickém překladu, takže můžu rovnou prohlásit, že jde zatím o nejlepší a také nejaktuálnější publikaci o archeogenetice v češtině. Velká pochvala nakladateli, že ji tak rychle vydal, protože knihy na toto téma velice rychle stárnou. Kniha je velice čtivá a přitom odborná a seriózní, J. Krause je jednou z největších kapacit ve svém oboru. Dovedu si představit (už to slyším...), že některým lidem bude vadit zdánlivá snaha o senzační aktualizaci, takže chci rovnou zdůraznit, že když autoři v roce 2018 psali o roli šíření infekčních nemocí v (pre)historické Evropě, bylo to až neuvěřitelně prorocké, žádná laciná aktualizace. Velké emoce možná vzbudí i téma migrace a jak autoři správně píšou, přináší vlastně argumenty oběma stranám. Takže toto je prostě věda a na čtenářích je, jestli si z toho chtějí mermomocí vytvořit nějakou ideologii a dávat faktům znaménka plus, nebo minus. Perfektní kniha, čtěte co nejdřív, než se sama stane prehistorií našeho vědění. Zatím shrnuje dosavadní poznání o osidlování Evropy zcela přesně, aktuálně a poutavě. 110% nejen za knihu samotnou, ale i za nakladatelský počin.

Štítky knihy

archeologie antropologie genetika dějiny Evropy DNA (genetika)

Autoři knihy

Johannes Krause
německá, 1980
Thomas Trappe
německá, 1981

Kniha Zrození Evropanů: Skutečný příběh našich předků vyprávěný geny je v

Právě čtených6x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených10x
Knihotéce60x
Chystám se číst106x
Chci si koupit31x