Billy Summers

Billy Summers https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486984/bmid_billy-summers-WpS-486984.jpg 4 729 192

Billy Summers je nájemný vrah, nejlepší v oboru. Ale svou práci zvládne, jen když je terčem opravdu zlý člověk. A teď chce Billy skončit. Nejprve však vezme poslední práci. Billy je jedním z nejlepších ostřelovačů na světě, vyznamenaný válečný veterán z Iráku, Houdini, pokud jde o mizení po dokončení práce. Co by se tedy mohlo pokazit? Nová Kingova kniha je částečně detektivkou a válečným příběhem, ale také románem o lásce, štěstí, osudu a složitém hrdinovi, který stojí před poslední možností vykoupit se.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Billy Summers , 2021


více info...

Přidat komentář

Rihatama
dnes 4 z 5

Odvěký rozpor skrývající se v americkém pojetí práva a spravedlnosti. Už jsem to u některé Kingovy knihy psala a příběh Williama Summerse mi opět připomněl, že King spisovatel je v bledě modrém to, co Tarantino režisér. Billyho nelze nemít rád, nelze jej odsuzovat a nelze mu nefandit. I když je to vlastně masový vrah. Dobro a zlo jsou ústředními motivy jednání, s jejich chápáním se čtenář většinově může jen ztotožnit, nadto opentlenými romantickou mašlí. V Temné věži King nejednou prokázal, že by mohl bez váhání psát veleúspěšné romantické romány. Billy je sázka na jistotu, k tomu se přičte Kingova spisovatelská erudice, mimořádná fantazie a další bestseller je na světě. Já se na Billyho Summerse hodně těšila a King ve finále nezklamal. Jenom jsem neměla procházet komentáře, kde řada z nich říká, jak to skončí... do čtení se mi pak chtělo mnohem, mnohem míň, a čtení knihy jsem odkládala. Naštěstí King nepíše podle jednoduchých šablon. A nakonec vlastně není důležité, k jakému konci člověk dojde, ale jak.

kolacky
21.04.2024 5 z 5

Ze seriálu Přátelé jsem neviděla ani minutu, tak budu věřit kolegům z Databáze, kteří sepsali nápovědu. Billyho jsem si vychutnala i podruhé a podruhé se mi moc líbil.


romison
15.04.2024 3 z 5

Zacatek paradni, chytlo me to, trosku neco jineho ze King vetsinou pise, ale po pulce, kdy prijde zvrat, me to uz tolik nebavilo a konec mi prisel uplne zbytecny dlouhy.

Boby17
08.04.2024 4 z 5

Kdybych se snažil více rozepsat, tak bych musel zatrhnout chlíveček "spoiler" a to rozhodně nechci. Přece jen bych mohl následující čtenáře ochudit o překvapení v příběhu a to nechci. Takže se omezím jen na pocity a dojmy. Knížka se čte dobře, ale v půlce trošinku ztrácela dech. Pak ale děj dostal řádný kopanec a v rychlosti už nepolevil. Některé věci mi přišly trochu zvláštní, ale neznám americké reálie, tak jsem to bral jako fakt. A také to cestování na tisíce kilometrů, na to my tu běžně nejsme zvyklí. V hodnocení jsem trochu rozpolcen, nakonec to ale nechám na lepší čtyřce.

Janadvorackova
15.03.2024 4 z 5

Začátek mě nebavil. Než se to rozjelo a zapadlo do správných škatulí. Než se nájemný zabiják usadil a zabydlel :). Pak nastalo několik zdánlivých maličkostí, které příběh posunuly trochu zajímavějším směrem. Konec se dá trochu předpovědět, ale no... zase až tolik to nevadí.

stanislav0373
11.03.2024 5 z 5

Tak Billy Summers (v podání Jana Teplého) mi neskutečně sedl. Klasicky stavěná Kingovka s rozmanitými charaktery, zajímavými myšlenkami, jež čtenáři sděluje a situacemi, do kterých se hrdinové chtě nechtě dostávají mě neskutečně pohltila. Silný, emotivní příběh ve mě na několik dní zanechal poměrně razantní stopu.
Přišlo mi, že se mistr dokonce zlepšil i ve psaní konců :-).

J0hn
09.03.2024 4 z 5

První polovina knihy byla zajímavá, od části kde Billy najde Alici jsem se nemohl odtrhnout. Ale pak se kniha dostane do fáze, která mi přišla nudná, nedomyšlená, překombinovaná. Snaha o šokující konec vyzněla jen jako snaha. Ale kritika je myšlena jen v kontextu kvalit autora. Kdyby šlo o neznámého českého autora vychválil bych knihu do nebe, ale Stephen King má na víc.

_wejunkaa_
01.03.2024 4 z 5

Moje první kniha od spisovatele Kinga byl právě příběh nájemného vraha Billyho Summerse. Od několika lidí jsem slyšela, že King má specifický styl psaní, a samozřejmě že to tak také bylo. Ze začátku knihy jsem si myslela, že si na styl psaní asi ani nezvyknu, ovšem realita byla vskutku jiná. Knihu bych popsala jako odlehčené, ale zároveň velmi dramatické psaní. Dokonce jsem se dostala do fáze, kdy jsem se od ní nemohla odtrhnout. Příběh nájemného vraha se mi velmi líbil, ale i přesto si odnáší 4/5 hvězd. Od konce knihy jsem možná čekala něco víc, něco co bude víc dramatické, jako celá kniha. Určitě, pokud jste od Kinga nikdy nic nečetli, tak bych se nebála sáhnout zrovna po tomto díle.

Niu
23.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Nemám slov. Až pak. Musím to rozdýchat.


(O den později) Tak jo. Hurá na hodnocení. Musím se přiznat, že knihu jsem měla rozečtenou hooodně dlouho (aspoň na mne). I když ... někdy se mi to stává i u Kingovek, zvlášť někde, kde se příběh zasekne a kapitola ne a ne končit. Ten začátek jsem si říkala - uhum, aha, ano ano, ale nevím, která bije. Chápala jsem, že někdo Billyho na někoho poslal udělat s ním krátký proces, ale asi tam bylo toho tolik - několik prostředí, několik identit, tolik lidí v práci a sousedství, že se mi ztratilo, proč byl Billy vyslán. Ale nebojte, na konci je vše. Jak jinak, Billyho jsem si oblíbila. Hltala jeho životy, které by možná rád vedl, vztahy, které navázal, jeho příběh, u kterého jsme se dovídali střípky pravdy přes velké plochy lží, jeho inteligenci přes nálepku hloupého Billyho. Pohltil mě i příběh z války. A pak přišla chvilka, kdy vyběhl pro Alici a já si řekla - ale sakra, tak tohle fakt ne. Tohle nemám potřebu číst, aby na něho hodila nějakou špínu a mstila se mu. Když King opravdu popisně zjevoval Billymu její zranění - no, nebylo to příjemné. Bála jsem se o Billyho v pasti. Ale kupodivu - jako mávnutím kouzelného proutku cvak a už jsem jen vnímala vznikající přátelství až jemnou romanci mezi Billym a Alicí a zapomněla, co že se to stalo v těch kapitolách předtím. Oblíbila jsem si i Buckyho. A vlastně, i když ten konec mě moc mrzel a zatemnil mi pohled, tak to vlastně nemohlo ani jinak dopadnout. Myšlenka, že pro Alici tady je Billy pořád, je krásná. Takže jasně doporučuji.
Přemýšlela jsem, zda hotel, o kterém je v knize zmínka byl skutečně z Osvícení. To je fajn propojení.

RMarkéta
22.02.2024 3 z 5

Ze začátku mě kniha hodně bavila, pak se to ovšem zlomilo. I když je Billy Summers nájemný zabiják, tak to byl sympaťák a poctivý chlap. Jeho pohnůtky jsem chápala a ocenila. Stephen King to s postavami a prostředím umí moc dobře. Tady jsem očekávala trochu víc, je to přece King! Dostala jsem obyčejný thriller, kterých je na každém rohu plno.

Janizoun
20.02.2024 5 z 5

Billy Summers nájemný vrah - odstřelovač a k tomu ještě bývalý válečný veterán se smutným dětstvím. Chce už skončit se zabíjením a je mu nabídnuta poslední práce. Je nejlepší z nejlepších, ale dokáže svou práci úspěšně dokončit?
Nájemný vrah, kterého jsem si zamilovala, byl pro mě jako Johny Coffey (Zelená míle), na kterého také nezapomenu.
Stephen King mě opět nezklamal. Kniha mě úplně pohltila a líbila se mi moc a moc.

Pisquosus
17.02.2024 3 z 5

Kniha aspirovala na 5 hvězdiček. Bavila mě do doby, kdy Billy se připravoval na akci.

Jakmile začal psát svou knihu a pak ještě potkal Alici, se z toho stala děsná slátanina a opravdu mě to začalo až nudit.

Knihu jsem dočetla s vypětím všech sil. Ve finále 3 hvězdy.

Dominika21
04.02.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu - Jan Teplý je nepochybně skvělá volba.

Steven King umí perfektně vykreslit postavy i okolí, až máte pocit, že příběh prožíváte i Vy. První polovinu knihy jsem čekala, co se bude dít a od druhé poloviny už jsem nechtěla odložit sluchátkaBilly je nájemný vrah, kterého si prostě zamilujete.
Pozn.: Nedávno jsem dočetla nádhernou Pohádku od Kinga a opravdu oceňuji rozmanitost, kterou S.K. umí do knih vložit.

TheSarcasm
02.02.2024 5 z 5

Moc pěkná kniha. Jedna z nejhezčích co jsem od mistra Kinga četl (a to jsem jich přečetl opravdu hodně). Tentokrát žádná monstra ani masakry, ale krásný, lidský, téměř milostný příběh. Možná nám mistr na stará kolena měkne, ale měkne krásně.

tlllk
01.02.2024 4 z 5

Príbeh, zápletka, napätie aj stotožnenie s hlavnou postavou, to všetko tam bolo. Trochu mi nedávali zmysel tie čiastky za výplaty, ale na to som si pri amerických autoroch už zvykol, akoby mali strach, že im svet bude závidieť tak sumy úmyselne skresľujú. Ako audio to bolo fajn.

P.owl
31.01.2024 5 z 5

Trefa do černého! A hlavně do osob, které provedly něco zlého jiným. Celou knihou se promítá morální dilema, zda vražda zločince ospravedlňuje vykonavatele vraždy. A co odplata u znásilnění nebo zneužívání dětí?
Musím ocenit podrobně a velmi poutavě popsané události okolo našeho "hrdiny", čtivé proklady popisující válečný konflikt z minulosti a směřování děje k plánované akci až k pokračování příběhu, který byl ve své podstatě mnohem zábavnější než první polovina knihy. A od této chvíle mě kniha pohltila až ke konci, který mohl dopadnout jinak. Ale reálně daleko víc zasáhl čtenáře přímo do srdce.
King se mně trefil do vkusu a já si to náramně užil. Ať s přítomnými odkazy na hotel Overlook, tak se zamyšlením, zda opravdu účel světí prostředky.

Tina.orl
27.01.2024 5 z 5

Že King píše skvělé knihy je většině z nás známo, i když ne vždy nám 100% sednou.
Když jsem četla o nájemném vrahovi Billym, byla jsem napjatá stejně jak on, když očekával, kdy bude střílet. I když pro někoho se jednalo o pomalejší rozjezd, pro mě to bylo hned od začátku příjemné a napínavé čtení.
Jak kniha postupovala a odkrývala nové podrobnosti, můj zájem nikterak neopadl, i když některé pasáže se trochu vlekly. No a konec? Ten mě emocionálně zasáhl a on je tím hlavním důvodem, proč nakonec knihu hodnotím opravdu velmi kladně.

Líbila se mi jednoduchost a přesto poutavost. Kladně hodnotím i psaní nové knihy uvnitř knihy čtené. Bylo to zajímavou vložkou, která vám odhalila pozadí Billyho příběhu. Záporem by byly některé vleklé pasáže, ale i přesto mohu knihu rozhodně doporučit.

Majkrofon
22.01.2024 5 z 5

Príbeh, ktorý sa celý čas javí veľmi nevinne, avšak poukazuje, že King vie aj vo svojej novej tvorbe vyprodukovať emotívny a veľmi dobre vyskladaný príbeh. Kniha ma zo začiatku síce pomalšie tempo, no mne osobne to vôbec neprekážalo. Postavy sú opäť skvelo vykreslené a záver je plný emócii.

jiri77
18.01.2024 3 z 5

Tak jsem se po roce opět začetl do Kinga. Začátek knihy mě hodně bavil a drželo mě to asi do půlky, pak jak si Billy začal vyřizovat účty, mě příběh přestával bavit a konec jsem dočet už z donucení. Není to špatná kniha, ale jednou to stačilo.

Co mě poslední dobou vadí ,když do beletrie autoři vkládají své politické názory, a myslí si , že mají ten správný světonázor. To rýpání to D.Trumpa bylo podle mě naprosto zbytečné.

S přivřeným okem dávám tři hvězdy.

1972Sixo
18.01.2024 4 z 5

Vzťahová dráma, s predvídateľným koncom, ktorá má k thrilleru ďaleko a k akcii ešte ďalej. Kingov obľúbený horor tu žmurkne z diaľky zo zopár stránok čo nezasvätení ani nepochopia.
Ale tie vzťahy, tie sú tu nádherne rozpísané, pomalé tempo a stiesnená atmosféra nedovolí knihu odložiť nadlho. Hlboko precítená (a popísaná) interakcia postáv dovoľuje čitateľovi nahliadnúť dovnútra hrdinov a zamilovať si ich.
Mne to k tomu nenáročnému deju úplne stačilo.