Kronův odkaz

Kronův odkaz https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476590/bmid_kronuv-odkaz-wrL-476590.jpg 4 118 20

Projekt Kronos série

< 3. díl

Občanská válka je u konce. Zanechala za sebou zpustošené Attiona City a pomníky těch, kdo město přísahali chránit. Downtownské povstání přineslo městu pod Plošinou svobodu, ale spolu s ní i hlad, bezpráví a tyranii policejního režimu. Teprve teď, když jsou od sebe Centrum a Downtown nenávratně odtržené, vychází plně najevo, že jeden bez druhého nemají šanci přežít. Město balancuje na pokraji kolapsu a na hroutící se šachovnici se rozehrává závěrečná mocenská partie, která rozhodne o tom, kdo skončí pod jeho troskami. Luco Scarpa dostal příležitost k útěku, ale směnil ji za šanci zasadit Institutu jeden poslední, smrtelný úder. John Arrows umí poznat předem prohranou bitvu, když ji vidí, ale je tu ještě několik bezpečnostních rizik, která musí odstranit, než opustí potápějící se loď. A Brea Kensingtonová, čerstvě jmenovaná Duquesa největší mafie dolů od Plošiny, je plně odhodlaná dotáhnout do konce to, co její matka uzavřít nedokázala. Attiona dýchá na vypůjčený čas. Více než kdy jindy potřebuje svého ochránce. Toho, kterého sama pohřbila.... celý text

Přidat komentář

baru_lienka
09.09.2023 4 z 5

Jestli se do této série někdy v životě budu pouštět znova, tak mi prosím připomeňte, ať si aspoň u třetího dílu dělám poznámky a to nemyslím nijak zle, to je moje poklona autorovi, protože nechápu jak někdo vůbec může VYMYSLET & NAPSAT něco tak KOMPLEXNÍHO.

Tahle série se mi moc moc líbí - jednu výtku bych ovšem měla. Upřímně jsem se ve třetím díle opravdu ztrácela v tom, kdo je mrtvý, živý, nebo se zázračně vrátil ze záhrobí, vlastně mám pocit, že tam snad všichni umřeli aspoň jednou.

Velice oceňuji i to, že i když se děj všech tří dílů (btw všechny dohromady mají přes 1 800 stran) odehrává v tom samém městě, tak autor nám je pokaždé schopen dát jiné prostředí nebo aspoň změní to staré na tolik, že je zase jako úplně nové.

Když se člověk po celé sérii ohlédne zpět na začátek, kde začínali všichni hrdinové, tak nemůže nebýt sentimentální- každá postava si prošla svým vývojem a zkouškami, jak to bývá i v životě. A přesně proto čtu knihy, protože i když je to fantasy, tak nám může předat mnoho důležitých myšlenek.

Julinka679
10.08.2023 5 z 5

Dokonalé zakončení série, ikdyž bych se nebránila dalším dílům samozřejmě...
Skvělé sci-fi, které si nezadá s těmi zahraničními a pokud hledáte propracovanou sérii tak tady ji máte. Nemá to jen zajímavý příběh, má to neskutečně dobře vykreslené prostředí, hlavní postavy a záporáky tady budete "milovat", až tak je to boží!

Jasných 5*, není co dodat, skvělé zakončení jinak skvělé série a já to řadím mezi oblíbené.


Ctenaricek4
20.06.2023 5 z 5

Já nemohu hodnotit jinak než plným počtem hvězd. Něco tak originálního jsem od českého autora ještě nečetla. Tento díl byl jeden velký fičák...Chvílemi dojemný, chvílemi brutální, akce střídá akci...Prolínání časových linií mi ani až tak nevadilo. Člověk, když čte pozorně, se v příběhu dobře orientuje. Konec mě také překvapil, nedokázala jsem ho odhadnout. Rozhodně nelituji toho, že jsem si sérii koupila. Naopak, jsou to knihy, ke kterým se v budoucnu určitě vrátím.

GenerálOpata
03.05.2023 3 z 5

Z prozatímní trilogie zatím nejslabší díl, ale i tak má co do sebe. Anarchistický styl se mi úplně nezdá, původní téma superhrdinství, boje dobra se zlem a lidskou zkažeností mě zaujalo víc (protože to v předchozích dílech bylo víc zastoupeno). Je vidět, že autor má vcelku bohatou slovní zásobu a chce jí dát v každém případě najevo, možná až moc. Nenašel jsem tu tolik napětí jako předtím. Imič, ve které se antiutopie proměnila v ještě větší antiutopii je docela plytká. Kolem a kolem je to dobrá kniha.

soupik2012
17.03.2023 2 z 5

Druhý díl měl být pro mě dostatečným varováním, ale zvítězila zvědavost, jak celá trilogie nakonec skončí. Nechce se mi ani věřit, že tuto knihu napsal stejný autor jako Projekt Kronos. Ten byl v mnoha ohledech naprosto jedinečný. Ale autor se v ní zcela vyčerpal a dál již neměl moc co nového nabídnout. V této knize najdeme chaotické vyprávění, těžko sledovatelné posuny v čase a prostoru, které nijak nepomáhají v plynulosti ani v orientaci probíhajícího děje. Jednotlivé historky a příběhy jsou stále častěji za hranou nějaké alespoň částečné věrohodnosti a celé to na mě působilo, asi jako rozšlápnutý model, který se někdo pokusil narychlo znova poslepovat. Jestli série bude ještě někdy pokračovat, tak určitě již beze mne. Audiokniha, kterou perfektně načetl pan Ondřej Novák, je zpracována vynikajícím způsobem. Především jsem ocenila, že je přechod do jiné dějové linky, většinou ohraničený nenápadným zvukovým signálem. Což alespoň trochu usnadňuje orientaci v příběhu.

andrej0867
05.02.2023 4 z 5

Napad dobry, skoky v case dost chaoticke, koniec taky enjaky rozpacity (asi ako koniec kazdej vojny). Kam sa stratil Jason Blake?

InstinktCZ
04.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Projekt Kronos jsem objevil náhodou, když vycházel tento poslední díl. Zajímavá anotace, mladý český autor a krásná obálka mě hodně zaujala. Shrnu to tedy jako celek. Ze začátku jsem trochu bojoval s časovými liniemi, ale nakonec to byla jedna z věcí, která mi na všech třech knihách (a této především) učarovala nejvíce. Jak do sebe všechno na konci zapadne. Trilogie ve mě po dočtení rezonovala ještě dlouho. Knihy nejsou tak jasně rozdělené na dobro a zlo a i kladní hrdinové mají temné chvíle a naopak... Jason, Luca, Nat, David, Jinx, Gasz.. Všechny postavy a jejich osudy jsem hltal a rozhodně si knihy někdy přečtu znovu.

Lokina
29.10.2022 5 z 5

Na české poměry je toto hodně povedená kniha. A musím říct, že celá trilogie je skvělá a na to, jak je autor mladý, je nesmírně nadaný a měl by určitě ve psaní pokračovat.
Mně se kniha líbila, měla jsem problémy se zorientovat v časových liniích, ale nakonec vše do sebe zapadalo, takže jsem neměla problém ji dočíst. A musím uznat, že mě ty časové hrátky a propletence ve výsledku bavily.
Kniha nabízí napínavý, čtivý a akční příběh. Je to i dost ponuré, temné a někdy i brutální. A Pavel Bareš se toho chopil tak, že z toho vzniklo pravdu jedinečné české sci-fi.
Pokud chcete podpořit českou literární scénu, určitě si přečtěte trilogii Projekt Kronos.

zandu
23.10.2022

Tak bohužel. Nedočetla jsem... prostě to nešlo

vaclav5335
20.08.2022 4 z 5

Trochu mě mátly skoky v čase. Řekl bych, důstojné zakončení trilogie, ale předchozí díly se mi líbily trochu více.

Affares
11.08.2022 5 z 5

Jsem strašně rád, že mé očekávání, že třetí díl trilogie bývá ten nejlepší, se potvrdilo i zde. Nebudu se opakovat, ale postavy skvělé, děj také, prostředí mrazivě popsáno a hlavně technologie. Místy mi zpětně došlo že se ani nepozastavuji nad tím, jak daná věc funguje. Byla popsána tak dobře že jsem to bral jako samozřejmost. Byla to jízda, zvraty, šílenosti, syrovost. Díky a těším se na další autorovu tvorbu, protože se zdá, že zraje.

Elle1
03.08.2022 5 z 5

První věc, kterou musím říct – ať Kronovi někdo udělá ***filmovou verzi, prosím!*** Bylo by to zasloužené. Nejenom, že by to mohla být tvůrčí revoluce pro český filmový průmysl co se žánrů a CGI týče, ale konečně bychom se dočkali novodobého ryze českého sci-fi s českou předlohou (člověk by taky pro jednou mohl hltat něco jiného než Hollywood, že). A tato trilogie by byla sakra dobrý základ.

Třetí díl Krona podtrhl moje očekávání a musím říct, že jsem celou dobu byla jako na trní, jak autor vymyslí konec. Nespoilerovat je opravdu těžké, ale co můžu říct po dočtení poslední věty (mimo epilog) je, že kruh se uzavřel, dává to smysl a pod rukama autora vznikl svět, který se právem řadí do mé poličky knižních hitovek. Časové skoky, které se v knížce vyskytovaly, mi sice daly místy pěkně zabrat, ale na druhou stranu pak bylo čtení jinačí zážitek než klasická chronologická literatura, a člověk měl mnohem lepší pocit, když mu do sebe všechno zapadlo a docvaklo mu co a jak.

Na rozdíl od dvou předchozích dílů je znát, že byl příběh poměrně dost ovlivněn reálných děním ve světě. Prostředek mi přišel trochu roztahanější na úkor konce, kdy jsem si říkala, jak to může vyeskalovat na tak málo stránkách?! Ale byla jsem překvapena, šlo to, a výsledek byl… náležitý. Je to surové, temné, intenzivní. Postavy jsou promyšlené a reálné. A vy si celou dobu budete říkat, jestli to opravdu půjde s Attionou do háje. Jestli opravdu neexistuje hrdina, který by zachránil celý svět… A už jenom proto Kronův odkaz jednoznačně stojí za přečtení.

Upřímně doufám, že Pavel Bareš bude v této sci-fi tónině pokračovat a za nějaký čas nám představí následníka této epické série.

P.S.: přečtěte si komentář od Mishak, možná vám pak dojde jedna věc stejně jako mně.

monika_v_trapu
13.06.2022 5 z 5

Důstojné zakončení geniální série a ještě k tomu od českého autora! Co víc si může čtenář přát?

Do třetího - závěrečného - dílu jsem se pustila trochu nepřipravena. Četla jsem si jen spoilerové poznámky, které Pavel Bareš ke dvěma předešlým knihám sepsal a musím říct, že díky bohu za ně! Kéž by to takto fungovalo s každou sérií, aby člověk po tom všem čekání nemusel všechny díly načítat znovu aby pochopil ten konečný. Prvních pár desítek stran mi trvalo než jsem se zorientovala, utřídila si kdo je kdo, kdo kam patří, kdo co dělá... a pak už jsem si to užívala stejně jako díly předešlé.

Celá tato série je dost zamotaná. Dalo by se říct, že i složitější na pozornost čtenáře a je lepší, když mezi jednotlivými díly nemáte moc velké prodlevy a každý díl čtete bez velkých pauz. Vlastně by bylo úplně nejlepší si všechny 3 knihy vzít, zavřít se někam mimo civilizaci a všechny slupnout po sobě. Ale kdo z nás má tu možnost že? :D

Abych tak nějak shrnula celou tuto sérií:
První díl byl rozjezdovou, debutovou knihou autora, kterou se dostal do povědomí čtenářů a taky to byl díl z celé série a ze všech autorových knih nejslabší - což asi nikoho nepřekvapí. Každopádně! I tak nasadil vysokou laťku. Představil nám spoustu postav s dobře vymyšlenými charaktery, ale dialogy trochu skřípaly. Ještě to zkrátka nebylo to ONO.

Druhý díl, ten ovšem nasadil tempo, které je těžké udržet. Nabídl nám spoustu nových informací, skvělé zvraty, další propletence v příběhu a byla to prostě pecka a pro mě ještě větší bum!

A tento třetí, závěrečný díl, ten už se nesl zdá se mi na trochu klidnější vlně než ten druhý co se zvratů týče, ale naopak dost přitvrdil v násilných akčních scénách a bojích. Postupně nám doodkryl všechny tajnosti, vysvětlil všechno co zbývalo dovysvětlit... Co si budeme povídat, další pecka od autora! Jsem maximálně spokojená s celou sérií, se všemi díly a jsem moc zvědavá s čím dalším Pavel Bareš přijde a co si pro nás nachystá, protože co kniha, to větší kvalita a větší čtenářský zážitek! Ten pokrok od Projektu Kronos po Kronův odkaz je znát!

Ailee
02.05.2022 4 z 5

Nooo... tak to bylo něco. Trochu mě mátly ty skoky v čase a moc mi nepomáhalo, že to poslouchám na etapy jako audioknihu, často jsem se musela zamyslet, stopnout to a jednotlivé události si "poskládat", ale o to šlo. Bylo to syrové a skutečné. Žádné přeslazené happy endy, ten konec tomu zkrátka skvěle sedl.

bydza
15.04.2022 4 z 5

Za mě (asi) nejslabší díl trilogie. Začátek velice povzbudivý, střed knihy až moc roztažený, konec to trochu napravil. Posuny v čase několika postav najednou a hlavně do různých míst a okamžiků je poněkud matoucí a těžko sledovatelné. Četl jsem opravdu dlouho, neklamné znamení, že mě kniha nechytla. Škoda.

puczmeloun
09.03.2022 4 z 5

CITACE: „Není to jen tak ledajaký příběh,“ odpověděl chlapec klidně. „Je to skládačka. Jestli se chceme dostat ke středu, musíme to vzít od rohů.“

Skvělá akční bomba, dospělejší pokračování předchozích knih a víc než důstojný konec. Užíval jsem si každou novou kapitolu a bylo mi s ubývajícími stránkami líto, že už to všechno končí. A abych se nezasekl jako u předchozího dílu, dal jsem si celou sérii znovu od začátku, pak už nemá čtenáře co překvapit...

Rozhodně oceňuji hrátky s časem. Dopředu jsem o tomto konceptu z rozhovoru s autorem (viz stránky nakladatele) věděl, trochu jsem se toho obával, ale spolu s editory udělal velmi dobrou práci a vše sedí. Sem tam jsem si musel něco zpětně prolistovat, ale to mě u podobných knih naopak baví - skládat si ten příběh kousek po kousku, jak říká i hlavní postava. A rozhodně to nebylo samoúčelné...

Proč tedy neuděluji plných pět hvězdiček? Musím přiznat, že jsem se příliš namlsal a měl velká očekávání. Čekal jsem nějaký nepředvídatelný zvrat na konec, nějaké propojení odkazující na intermezza/vložené stránky předchozích knih, něco navíc. Hlavní "záporáci" mi připadali jako z klasických škatulek, kdy mj. Gasz šel do full Jokera. A nákaza, která se na začátku série brala jako zajímavá část příběhu, teď až příliš odrážela (nebo temně parodovala?) realitu (je ale logické, že za to autor nijak nemůže a vyhnout se tomu nešlo).

Je každopádně možné, že za pár let onu zbývající hvězdičku přihodím, Kronova série je v českém prostředí něco nevídaného, velmi čtivého a ve svém žánru příjemně kvalitního. Díky za těch pár let, které jsem s jednotlivými knihami zažil. Třikrát první díl, dvakrát druhý a zatím jednou ten poslední :)

farys_books
05.03.2022 5 z 5

Jak jen začít? Na Kronův odkaz jsem čekala dlouho. Proto jsem si před jeho čtením dala rereading předchozích dvou dílů. A to rozhodně doporučuji všem, kteří se na Odkaz chystají a už nemají v hlavě všechny detaily z jedničky a dvojky. Protože se všechno propojí a zapadne do sebe.

Snažit se napsat svůj názor bez spoilerů je tady obzvlášť těžké. Každopádně v knize najdete mnoho intenzivních scén, u kterých jsem jen zatajovala dech. Docela jsem se bála, jak autor nakonec vymyslí a zařídí konec, ale musím říct, že jsem rozhodně nebyla zklamaná . A i když jsem si něco předem poskládala z útržků na začátku kapitol, tak i tak jsem byla překvapená.

Knížka opět skáče v čase, což je na téhle celé sérii super, protože musíte při čtení dávat pozor a spojovat si střípky informací, které dostanete. A to je něco, co mám moc ráda.

Celou sérii bych rozhodně doporučila - vlastně všem. Protože jsou to české knížky se světem, který není tak moc časově vzdálený tomu našemu, každý si tu najde nějakou svou oblíbenou postavu, příběh je komplexní a předává čtenáři náměty k zamyšlení.

Mitculka
05.02.2022 5 z 5

Těžko se hledají slova. Tenhle děsivý svět s rozrůstající se krizí, která postupně bobtná a bobtná a s každou další stránkou jsem si čím dál víc říkala, jak tohle proboha může nějak důstojně skončit? Ale ono to opravdu šlo. Konec může znít nahořkle, možná hořkosladce, ale každopádně je to velmi dobré zakončení.

Celý třetí díl byl velká jízda, pořád se něco dělo... nejednou mě napadlo, že je neskutečné, kam se ten příběh od prvního dílu dostal. A jak moc se mnohé postavy změnily. Třeba Alex Harrison je v tomhle ohledu hodně zajímavý. Pavel Bareš v jednom rozhovoru pro Knihy Dobrovský řekl, že žádná postava není taková, jaká byla, když jsme se s ní setkali poprvé. A já nemohu nic než souhlasit!

Takže smekám a snad se lidstvo 3. světové válce ještě nějakou dobu vyhne, aby náš rok 2052 a 2053 nevypadal jako v Projektu Kronos.

!!!SPOILER!!!: Bylo jasné, že tady člověk nemůže úplně doufat v nějaké extra happy endy a taky bylo většinu času vlastně jasné, jak to s ní dopadne, ale i tak mi ta Nataly zlomila srdce. A strašně se mi líbilo, jak to tam autor podal... to odpočítávání po minutách, až čtenáři dojde, že už se nevrátí... bože, mám husinu, jen to píšu. Další hodně intenzivní okamžik byl celý pád Eclipse Tower a skoro i Plošiny... to jsem se opravdu nemohla odtrhnout. Jo a jak Jason v průběhu série míň a míň myslí na Jennu, tak vidíme super návod, jak se vyrovnat s nešťastnou láskou - stačí snažit se zabránit zničení světa. :-)


,,Nesmíš to teď vzdát. Jestli to teď vzdáš, ti po tobě nikdy nedostanou šanci."

Mishak
21.01.2022 5 z 5

Pane jo! Tak tohle tedy byla jízda! Za mě je tohle naprosto skvělé zakončení celé série a její kompletní přečtení jsem si neskutečně užila!

Každá postava je velmi originální a má nádherně promyšlený a propracovaný charakter. Záporáky nenávidíte, klaďase naopak zbožňujete a Gasz je pro vás stále neskutečně oblíbenou postavou – ano, ani teď se to pro mě nezměnilo, i když je to šílený psychopat.

Prostředí nádherně popsané, takže jsem měla neustále pocit, že jsem přímo ve víru dění. Vyprávění opět skákalo z linky na linku a mezi časovými obdobími, ale to mě právě na téhle sérii tak moc baví, jak všechno nakonec krásně do sebe zapadne. I když mám pocit, že si stejně budu muset tenhle díl přečíst znovu, abych našla i ty skryté indicie, které jsem při prvním čtení přehlédla.

A ten konec? Pro někoho možná šťastný, pro někoho smutný. Pro někoho nedostatečný, pro někoho přijatelný. Za mě je to opravdu velmi promyšlený a ucelený příběh, který lepší konec ani nemohl mít.

POZOR SPOILER: A zakončení Luca s předáním spisů? Hned jsem měla chuť si je všechny přečíst odznovu – nacházejí se přece na začátku každé kapitoly, no ne? :)

Byla to jízda! A já se těším, až se k ní jednou znovu vrátím! Sérii řadím k mým nejoblíbenějším.

LukasKuzel
26.12.2021 5 z 5

Třetí díl nahodil laťku o dva stupně výš, než předešlé dva díly.
Od začátku do konce je Kronův odkaz nehorázná jízda plná emočních momentů, které vám nedají spát.
Skvělé zakončení velkolepé série vhodné filmového zpracování.
5/5

"Nesmíš to teď vzdát Jasone
Jestli to teď vzdáš...
...ti po tobě nikdy nedostanou šanci"

Štítky knihy

české sci-fi

Autorovy další knížky

Pavel Bareš
česká, 1994
2017  85%Projekt Kronos
2020  87%Meta
2019  88%Kronovy děti
2021  85%Kronův odkaz
2023  76%Lenochod Jimmy & jeho backup band

Kniha Kronův odkaz je v

Právě čtených1x
Přečtených131x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených7x
Knihotéce104x
Chystám se číst80x
Chci si koupit41x
dalších seznamech5x