Meta

Meta https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428849/bmid_meta-Hi8-428849.jpg 4 673 179

Superlidé existují. Ale žádný z nich není superhrdina. Nikdo na začátku jednadvacátého století nepotřebuje nadšence ve spandexu a pláštěnkách, kteří by se po nocích honili za zločinem. Zato po supershowbyznysu se lidé můžou utlouct. Ve světě, kde jsou superschopnostmi obdařené Mety světovými celebritami — nebo preventivně stíhanými nepřáteli státu —, nechce být Lenka Křížová ničím z toho. Je to zkrátka holka, která si chce odchodit vysokou, utratit alimenty a občas pomoct kamarádce u zkoušky svými mimickými schopnostmi. O slávu ani o davy fanoušků se nikdy neprosila. A přesto se zdá, že jednoho má.... celý text

Žánr:
Thrillery , Literatura česká , Fantasy

Vydáno: , Host
více info...

Terva
Terva
10.03.2024 3 z 5

„Člověk, kterej hledá
smysl svýho života ve vás,
protože ho neumí najít nikde jinde,
vám ani tak neprojevuje lásku,
jako vás spíš drží jako rukojmí.“

„Takový krásný jazyk máme a ty do něj cpeš cizí slova.“

Knížku jsem dostal darem a tak se nebudu řídit heslem; „Darované Metě na schopnosti moc nekoukej“. Musím přiznat, že jsem to chtěl po několika stránkách zavřít a nedočíst. Prvních 70 až 80 stran je opravdu vopruz. Ale na rozdíl od zbytku příběhu je to alespoň ucelené. Další části dobrodružství jsou roztříštěné a neucelené. Nejvíc mě štvalo přeskakování v ději. Ale znáte to, každý příběh, aby byl zajímavý, „musí věci uvíst do pohybu, ideálně nějakým spektakulárním a vzrušujícím způsobem.“ To se právě pomalu stane někdy kolem té osmdesáté stránky. A od tý doby by se to mohlo zdát zajímavé. Sice to stále hapruje, ale čtenář už má cíl a je zvědavý, jak to dopadne.

Malá ochutnávka:
„Kolik už tý věci je?“ zeptám se skepticky při pohledu na zaprášenej VHS přehrávač.
Pokrčí ramenama. „Víc než tobě určitě. Tehdy se věci nerozbíjely jako dneska. Teď si musíš novej mobil kupovat každý dva roky, protože je naschvál dělaj tak, aby se ti co nejdřív rozbily . . .“
„Jo, jo jasně . . .“
„Můj první mobil vydržel bez nabíjení třeba dva týdny, víš?“
„No jo, ale taky v sobě neměl internet, foťák, pět různej aplikací na vyhledávání kamarádů a džípíesku.“
„Aspoň mě skrz něj nikdo nešpehoval.“

„Fun fact?“
Je to docela vážný a vlastně i smutný příběh o stalkování. Jenže se schopnostmi, které hlavní hrdinka Lenka i uzurpátor mají, to dostává trochu jiný náhled na stalking. Moc jsem se nesmál. Dokonce ani v případě, když se na scéně objevují kačenky Rachel QuackAdams a Ryan Gooseling. Tito dva tvorové tak trochu do příběhu zasahují a někdy jsou i chytači stresů Lenčiny spolubydlící. Nemá to nouzi o dramatické situace, sem tam je to odlehčené nějakou povedenou hláškou, ale vše je to vlastně psané až moc zbytečně dětsky. Opravdu to chtělo trochu přitvrdit. A bohužel, konec mě zklamal. Čekal jsem něco hektičtějšího a dramatičtějšího, třeba něco ve stylu X-Menů. Ale skončilo to, jak to skončilo, a já můžu jen hodnotit. 60%

Citát: Svobodu. Jo, tu máme. Jsme k ní odsouzený. (Vždycky z tebe může být Wolverin.)

Malarkey
Malarkey
04.02.2024 4 z 5

Moje první setkání s Pavlem Barešem a díky Pevnosti si myslím, že se to hodně povedlo.

Meta neoplývá úplně originálním nápadem. To je potřeba si říct. Jenže je napsána tak zajímavě a moderně, že Vás od začátku do konce nesmírně baví číst.

Autor, podle mě, naprosto dokonale vystihl mluvu dnešních mladých. Moderně pojatý text se nebrání moderním slovům, anglikanismy a vším, co je dnes moderní a nutno dodat, že český jazyk to mnohdy notně dokurvuje.

Jenže se to sakra dobře čte! A to je to, co nad vším ostatním v této knize vládne. Meta je originální kousek a dost si troufám tvrdit, že jednou se o ní bude v mnoha ohledech mluvit.


rilajaan
rilajaan
31.01.2024 5 z 5

Příběh Lenky, superhrdinky. Pro mě to bylo vyprávění o tom, jak jsou lidé schopni zneužít všechno a všechny - a nemusí to být superhrdinové.

Zypoman
Zypoman
13.01.2024 5 z 5

Neskutečný příběh o tom, že ne všechny superschopnosti jsou super, když se dostanou do rukou špatným osobám.

A hlavně to není o superhrdinech a jejich schopnostech. Ale o lidech a jejich nejhorších vlastnostech. O tom že mezi námi nejsou vždy jen hodní lidé, ale i ti, kteří chtějí vidět svět hořet a libují si v trýznění druhých.

Nikdy jsem tolik nenáviděl záporáka jako v Metě. Antagonista je totální lidský dno a to mě děsí i baví zároveň.

Breberuše
Breberuše
02.01.2024 4 z 5

Na českou tvorbu dost originální počin. Zajímavý nápad mě vtáhnul a opět jsem knihu přečetla jako nic. Konec byl taky celkem propracovaný. Asi bych se ale moc nenechala přesvědčovat textem, který je tu o knize napsaný. Kniha na mě nakonec působila úplně jinak, než je tu popisovaná.

Margherita_N
Margherita_N
07.12.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu v úžasném podání Kristýny Podzimkové. Díky jejímu čtení jsem si nepřipadala úplně mimo generaci hlavní hrdinky, která je v prvním ročníku Karlovy univerzity, ale ocitla jsem se dvanáct třináct let zpátky na známých místech. Studovala jsem stejnou školu a v Praze žila čtrnáct let, ve Fatalu jsem taky byla, protože tam hrál kamarád s kapelou. Všechno mi bylo tak povědomý. Až na to, že v knize Pavla Bareše se ocitáme v alternativní realitě, kde žijou více či méně svobodně lidi se zvláštními schopnostmi, míra svobody je určená druhem těch schopností. Někteří jsou celebrity na Instagramu, někteří jsou hlídaní v ústavu. Hlavní hrdinka Lenka ví, že kdyby se přiznala, že je jednou z nich, putovala by na zbytek života rovnou do klece. A tak se snaží zůstat v utajení, jenže taky nedokáže odolat tomu, občas si díky kompletní změně vizáže ulehčit život, a kamarádce taky, takže to jednou musí prasknout. Dokonce i ta šílená linka s dětským táborem, jehož účastníci se vynořují po letech, mi přišla napínavá jako blázen. Hlavně když se Lenka vloupala do toho divného domu v Českých Budějovicích (taky můj kraj) a tam ji překvapila ta divná paní a nevěděla, která bije. A pak ta honička na hřbitově. To bylo jak z hororu, ale vůbec ne blbýho. Skvělá kniha.

mi-380
mi-380
06.12.2023 5 z 5

Po dvou letech přečteno/poslechnuto podruhé. To jsem minule jasně neviděl/neslyšel ten úžasný švih, vtip, nápaditost a nedokázal ocenit tu dokonalou četbu Kristýny Podzimkové? Přidávám 10 % a pátou hvězdu.
90 % (aktuálně 645 hodnotících se stabilním průměrem 88 %).

bosorka
bosorka
15.11.2023 5 z 5

Nakonec dávám za 5*, i když jsem chvíli přemýšlela o čtyřce. Jenže ono je to tak něco mezi a když o tom přemýšlím zpětně, prostě ta pomyslná kulička převažuje závaží na stranu pětky. Poslouchala jsem jako audio a ty bláho, sluchátka jsem nasazovala každou volnou chvíli, protože to bylo tak neuvěřitelně zábavné a já byla napjatá jak guma na praku. A navíc, Kristýna Ryška to čte naprosto skvěle. Její projev mi totálně sedl.
Začala jsem číst knihu o lidech se superschopnostmi, kteří se navíc pohybují v mně známém prostředí (koneckonců i ve Fatalu jsem párkrát byla), což ji činilo tak nějak sympatickou a pomohlo mi to vklouznout do děje jak do vyhřáté postele. To, že se pak příběh překlopí velmi jiným směrem, mě překvapilo. Ovšem překvapilo pozitivně, stejně jako to, že tuhle knížku psal muž.

Už dávno nejsem náctiletá, ale jazyk hrdinů mi přišel naprosto přirozený, anglicismy nerušily, naopak k příběhu pasovaly dost přirozeně (mám děti věkem ne tak daleko od Leny a vyjadřují se velmi podobně). A knížka mě prostě fakt bavila a navíc nahlodala téma, které se mi teď dost opakuje (aktuálně jsem přečetla Darebu a leccos tam je tak moc podobné, i když knížky jsou diametrálně odlišné zpracováním i tím, kde a kdy se odehrávají), a to je to, že prostě není možné nechat se někým tlačit někam, kam nechci, a že je potřeba se občas ozvat, i když můj hlásek bude oproti ostatním dost tenounký. 4,6*

Zuzaa
Zuzaa
26.09.2023 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha při běhání.
A ano, občas jsem šla běhat jen kvůli tomu, abych věděla jak bude příběh pokračovat.
Moc pěkný zážitek a zajímavý jazyk, kterým je kniha napsána.

baru_lienka
baru_lienka
09.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Pavel Bareš zvolil zajímavý přístup vyprávění z pohledu mladé ženy. Hodně lidí knize vytýká používání anglicismů, ale já to miluju, protože co si budem, taky je někdy používám až moc. Poprvé jsem ji četla v létě 2020 a teď jsem ji poslouchala jako audioknihu, která má tu výhodu, že si připadáte, jako by vás vaše dlouholetá kamarádka po delší době zasvěcovala do toho, co se zrovna děje v jejím životě.

A teď to hlavní, kolem čeho se příběh vlastně točí. Autor tohle téma odkrývá v knize nečekaným způsobem, především bych chtěla upozornit na fakt, že Leny si vlastně po každé vybrala NeAlexe sama na základě svobodného rozhodnutí a to mi přišlo zvráceně fascinující.

JankaV80
JankaV80
28.06.2023 3 z 5

Přidávám se k těm, komu se styl vyprávění knihy nelíbil. Sice jsem knihu přečetla, ale čekala jsem nějaké lepší/napínavější/zábavnější rozuzlení celé situace. Nápad se "superlidmi, avšak ne superhrdiny" dobrý, ale za mě by to chtělo jiné zpracování.

Silencia
Silencia
26.06.2023 4 z 5

Asi bych knihu vnímala jinak, kdybych ji četla a ne poslouchala. Kristýna čte jinak, než bych četla já.

Christine97
Christine97
20.06.2023 3 z 5

Už dlouho ve mě žádná kniha nevyvolala takovou smršť emocí - pozitivních i negativních. Kde jenom začít ... Meta se na první pohled tváří jako ten klasický YA o "superlidech", ovšem jak čtete pořád dál a dál, rychle zjišťujete, že tomu tak není. Osobně nemám problém s tím, jak se příběh začal rozvíjet, ale řekla bych, že kniha je dost krátká na to, aby zmiňovaná témata mohla být více prozkoumaná do hloubky (což je za mě poměrně škoda, protože takhle to vše působí velmi stroze). Co se týká hlavní hrdinky, tak ano, měla své cool momenty, ale povětšinu času se chovala jak ztřeštěná, a to mi osobně místy vadilo. Samotné vyvrcholení příběhu bylo hodně přízemní, což zase na druhou stranu si skvěle dokážu představit, že by tak opravdu probíhalo i v realitě. Pokud má mít kniha za cíl upozornit na negativní aspekty našich životů a společnosti, tak se jí to (zčásti) povedlo. Příběhově to ovšem spadá do útrob průměrnosti.

nonameperson04
nonameperson04
20.06.2023 4 z 5

Skvělá kniha, která mě donutila se opět zamyslet nad tím, jak to v naší společnosti funguje. Doporučuju

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
18.02.2023 4 z 5

Tohle budu ještě chvíli zpracovávat.
Kniha psaná z pohledu mladé holky s utajovanými schopnostmi. Příběh je psaný jazykem "dnešní" mladé holky.
Spousta vtipu, sarkasmu, ale především těžkých témat jako je zneužívání a stalking.
Vlastně super nápad - vytáhnout takhle závažná témata na pozadí nereálných hrdinů. V kombinaci s moc dobrým provedením můžu jen doporučit.

Iva095
Iva095
10.01.2023 4 z 5

Moc nevím co si o této knize myslit. Na jednu stranu byla strašně zvláštní a na druhou stranu mi přišla zajímavá. Určitě můžu říct, že tato kniha je originální, dobře se četla a nenašla jsem ani nudná místa. Hlavní hrdinka se svojí kamarádkou byli fajn a kdo je padouch mi bylo jasné skoro hned. Zajímavá knížka.

Ocásek
Ocásek
07.01.2023 5 z 5

Wow, tohle bylo geniální!
Já Metu poslouchala jako audioknížku a byl to hodně intenzivní zážitek. Připadala jsem si, jak kdybych seděla u kafe se svou kamarádkou, která mi vypráví opravdu napínavý příběh a já hltám každé její slovo. Zvládla jsem to poslechnout na dva zátahy, protože jsem se absolutně nemohla odtrhnout.
Ze začátku jsem se malinko ztrácela v časových rovinách a občas jsem měla pocit, že je v knížce až moc anglicismů a hovorových výrazů, ale to nic nemění na tom, že je tahle knížka plná důležitých témat, o kterých je třeba mluvit - sexuální násilí, stalking, znásilnění, hledání identity a spousta dalšího!
S hlavní hrdinkou Lenkou jsem moc nesympatizovala, ale dokázala jsem se do ní vcítit a cítila jsem její strach a zoufalství. Mnohem víc mi sedla Debi, ta byla skvělá!
Co ale do teď nechápu je, jak Pavel Bareš dokázal to, že napsal takhle skvělou knížku z pohledu mladé dívky, protože to bylo tak moc uvěřitelné a nechybělo tomu vůbec nic…
Poslední kapitola mě dostala, najednou do sebe všechno zapadlo. Rozhodně jsem Metu nečetla/neposlouchala naposledy, protože tahle knížka mě donutila přemýšlet!

4,5/5⭐️

Pasadenka
Pasadenka
31.12.2022 4 z 5

Docela dlouhý rozjezd. Trvalo mi, naladit se na knížku. Obálka mě dlouho odrazovala a popis mi přišel taky trochu fádní. Ale po Kronovi to chtělo zkusit něco jiného.

Jazyk je zde striktně jiný a dokresluje atmosféru. I když místy to bylo spíš otravné a zbytečné, ale tak nic, co by nešlo. Překvapilo, asi jako každého, že anotace nejspíš popisuje jinou knihu. :D Nicméně pak se to rozjelo. Z knížky se stalo krimi s prvky sci-fi a už jsme naběhli na klasickou detektivku s ženskou postavou. A právě ta různorodost dělá knížku zajímavou. :)

Frizer
Frizer
17.12.2022 1 z 5

Tak tohle ne, celá kniha na mě působila asi jako když jedu metrem, čtu si něco kvalitního a do toho vedle na sedačkách blábolí polo češtinou, polo angličtinou pár rozjívených pubertaku. Chápu že dnešní mladá generace ani neví co byly internetové kavárny...ale ta kombinace angličtiny a češtiny byla něco otřeseného. Tím jak všichni vyrůstají s youtubem, netflixem, twitchem a sociálními sítěmi se z většiny mladých stává jednolitá masa která konzumuje totéž. Autor se snaží využívat popkulturni odkazy na seriály, filmy, komiksy a anime, bohužel má očividně přehled jen o těch nejznámějších a nejzprofanovanejsich. Dále se snaží upozorňovat na "problémy"dnešního světa, bohužel viděnou optikou amerického univerzitního woke studenta. Být náctiletou dívkou, asi by mě kniha zaujala....a chápu že je to psané hlavně pro ně, vzhledem k tomu že asi tvoří největší fanbase...dá se propagovat na YA festivalu.....lol,such cool....ale tahle kniha mě opravdu minula. Jediné co mě těší je, že alespoň polovina mých kolegů ve věku kolem dvaceti let se chová a mluví rozumněji než hlavní hrdinka knihy......

s1ombrehimawari
s1ombrehimawari
08.12.2022 4 z 5

Stále tomu nemůžu uvěřit. Bylo to splendidní. Člověk nemohl uvěřit, jak moc se hlavní hrdinka dostávala do sraček a že to vůbec šlo. Atmosféra byla nepopsatelně hmatatelná a konkrétní a témata velmi osobní. Je mi ale líto, že čím víc uplyne času tím míň, titul může být doceněn. V době kdy už tak nějak i široká veřejnost ví o problému a bagatelizaci znásilnění. Tím vůbec nechci říct, že teď si žijem již v jiné společnosti, kde knižní reálie a sociální a psychologické postoje neplatí, bohužel, zkrátka ale fakta už poučenou veřejnost nemohou překvapit... Ačkoliv si myslím, že z výchovného hlediska by tohle fungovat mohlo, otázka je kolik procent lidí, kteří by tohle měli slyšet si knížku přečte. Chtěla bych také podotknout, že mi anglicismy mi nevadí, ale ty které se v knize používají mi nepřijdou moc frekventované, jsou spíš nahodilé. Mrzí mě, že finální scéna zdaleka v poměru ke zbytku knihy nevyzněla moc dramaticky. S koncem jsem ale spokojená. Na závěr bych chtěla podotknout, že oceňuji volbu autora hlavního záporáka vůbec vzhledově nepopsat, nebo spíš popsat velmi minimálně. Vyhneme se tím na krásně nějakému privilegování hezkých lidí a vytváření prostoru pro odpouštění vážných zločinů a zároveň stereotypizaci.