Tída Tída komentáře u knih

☰ menu

Jedeme na dovolenou Jedeme na dovolenou * antologie

Žánr povídek jsem nikdy nevyhledávala, ale u téhle antologie mě lákalo téma a někteří autoři. Pár povídek bylo skvělých, jiné mě vůbec nezaujaly, a celkově jsem asi čekala víc.

30.04.2024 3 z 5


Po zemi do Bangladéše Po zemi do Bangladéše Majda Slámová

Dobrá oddechovka, poslouchala jsem na ČRo. Opět se mi potvrdilo, že všude žijí normální lidé, dobří i zlí, a cestování rozšiřuje obzory a napomáhá lepšímu porozumění světu. Zážitek by byl asi větší, kdybych měla tištěnou knihu s fotografiemi.

30.04.2024 3 z 5


Bedřich Smetana - Životopis Bedřich Smetana - Životopis Pavel Kosatík

Výborně napsáno a načteno. I když jsem o Smetanovi věděla dost, při poslechu mi víc připadal jako člověk z masa a kostí, a já se dozvěděla hodně nových informací. Tohle byla velká paráda, děkuji autorovi a ČRo za tenhle skvělý počin.

08.04.2024 5 z 5


Hory zpívají Hory zpívají Nguyen Phan Que Mai

Velmi zajímavý vhled do vietnamské historie, který mě přiměje si o tomto tématu načíst víc. Vyprávění z pohledu dvou žen různých generací (babička x vnučka) příběhu dodává na čtivosti. Jsem zvědavá, co nám autorka nabídne v druhé knize.

08.04.2024 5 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

Vzhledem k propagaci knihy jsem čekala hodně zajímavou knihu, ale dostalo se mi dost zmatečného děje, který mě vlastně nebavil. Výchozí myšlenka, že k odsunu Němců nedošlo, byla dobrá, ale celé se to nějak rozpadlo a nedrželo pohromadě. Od autora to byla moje první kniha, a asi také poslední.

25.03.2024 2 z 5


Osamělá noc Osamělá noc Charlotte Link

Čtivá kniha, která měla spád. Bohužel jsem poměrně brzy odhalila pachatele. Za ubírám jednu hvězdičku, protože u detektivek chci být na konci překvapená, a ne půlky knihy vědět, kdo vraždil.

22.03.2024 4 z 5


Ida Ida Helena Černohorská

Tak málo stránek a tolik obsahu. Výborně vykreslené poměry na vesnici v 50. letech. Úplně jsem ten statek, hospodskou tancovačku, rybník, pole, zahradu a třešně viděla. Autorka psát umí a obzvlášť si cením používání slov, která se dnes už v knihách nevidí. Rozhodně se podívám po jejích dalších knihách.

12.03.2024 5 z 5


Nevíš dne, nevíš hodiny Nevíš dne, nevíš hodiny Dominik Dán

Poslechnuto jako audiokniha na ČRo, velmi dobře načteno. Cením si nápadu použít začátek nového milénia a kolem tohoto data vystavět celý příběh, vlastně dva. Jen by mě zajímalo, zda je linka se Sabinou napsaná podle skutečnosti, protože jestli ano, tak mě trochu děsí, že se policie angažuje víc, když se jedná o jednoho z jejich řad. Autor vlastně na rovinu přiznává, že v případě "běžných" lidí, by celé vyšetřování dopadlo jinak.

06.03.2024 4 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Někdy je méně více. Autor se do knihy snažil nacpat všechny důležité události od rozpadu Rakouska Uherska a výsledek je pro mě dost rozpačitý. Trochu jsem se ztrácela v postavách, bylo jich tam prostě příliš, a navíc jsou v textu i pravopisné chyby. Nápad napsat takovou knihu byl určitě dobrý, ale tolik látky by vydalo na tlustý román, možná dokonce i na několik dílů. Takhle je každý významný milník našich dějin jen nakousnutý, povrchně shrnutý a ukončený a hurá dál.

04.03.2024 3 z 5


Sucho Sucho Jane Harper

Sluncem sežehnutá země a ospalé městečko, kde si všichni vidí do kuchyně i do postele a tak nějak tolerují vše, co se tam děje. Dobře napsané, uvěřitelné, zajímavé postavy, jen ten motiv mi nějak nesedl, škoda, a proto je to jen na 4*

28.02.2024 4 z 5


Lov Lov Bernard Minier

Tentokrát to nebyl tak úplně detektivní příběh, ale velmi dobře napsaná sociologická studie dnešní Francie. A popravdě, docela mě překvapilo, že v současné hyperkorektní náladě něco takového vyšlo. Palec nahoru za odvahu napsat to, co si mnozí myslí, ale málokdo to řekne nahlas.

28.02.2024 5 z 5


Dost dobře nenormální Dost dobře nenormální Denise Linke

Po "přečtení" (poslouchala jsem jako audioknihu na ČRo) jsem konečně pochopila, jak se žije autistům, lidem s ADHD a Aspergerovým syndromem. Skvělé, zajímavé, nenacházím dost superlativů! A poslední věty mě úplně dostaly. Díky, že tahle kniha vyšla, vřele doporučuji prostě všem.

19.02.2024 5 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Asi jsem měla přehnaná očekávání, protože jiná autorčina kniha se mi opravdu líbila. Tady mi to celé přišlo tak nějak na sílu, ne moc uvěřitelné a finální rozuzlení uspěchané.

13.02.2024 2 z 5


Země Země Marek Epstein

Zajímavé střídání postav a jednotlivých období, chvíli mi trvalo, než jsem si na to zvykla a pokaždé jsem si musela připomínat, abych se podívala, v jakém roce se děj odehrává. Tak časté střídání mi trochu rušilo komfort čtení. Jinak příběh shrnující prakticky druhou polovinu 20. století byl zajímavý a postavy dobře napsané.

30.01.2024 4 z 5


Bez kůže Bez kůže Mads Peder Nordbo

Hodně jsem se ztrácela ve jménech, což pro mě zážitek ze čtení rušilo natolik, že mi unikalo, kdo co kdy spáchal. Zajímavý náhled na každodenní život v Grónsku, určitě zkusím i druhý díl, kdy si asi raději na kousek papíru napíšu, kdo je kdo.

23.01.2024 3 z 5


Až ke křížku Až ke křížku Klára Teršová

Druhá kniha od této autorky a opět velmi dobrá. Citlivě vylíčen život jedné obyčejné ženy. Místy jsem se dokázala dobře vcítit do úvah a pocitů hlavní hrdinky, a myslím, že si v ní něco najde každá matka. Navíc je znát, že autorka v západních Čechách žije a má ten kraj pod kůží.

12.01.2024 5 z 5


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Jdu proti proudu oslavných komentářů, mně se kniha nelíbila. Prostě jsem nevěřila ději, viz hladovějící lidé, rozsáhlá perzekuce, absence léků atd. Jsem starší generace, vím, že v Rumunsku to bylo náročné, ale takhle to tam snad nevypadalo. Konec rumunské diktatury byl opravdu brutální, díkybohu, že u nás proběhla revoluce sametová. Trochu mě zaráží, že to, co autorka napsala, většina komentujících bere za fakta. Mně to celé připadalo, že je to psáno pro Američany, potažmo pro západní Evropu, aby si mohli libovat, jak to v tom komunismu bylo hrozné, a oni se mají dobře.

11.01.2024 1 z 5


Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Já Tituba, černá čarodějnice ze Salemu Maryse Condé

Vyslechnuto jako čtení na pokračování na ČRo. Připadá mi, jako bych díky této knize trochu lépe pochopila pohled černochů na bělochy, a za to děkuji. Autorka je sama černé pleti, takže si myslím, že to napsala tak, jak to černoši asi dodnes vnímají. Měla jsem dojem, že nešlo ani tak o čarodějnické procesy, jako o to, ukázat soužití bílých a černých. Rozhodně stojí za přečtení/poslechnutí.

09.01.2024 5 z 5


Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

Na rozdíl od knih, kde se autorka snaží napodobovat severské detektivky, se mi tahle líbila moc. Dobře popsané "přátelství" tří žen, vykreslené vztahy, uvěřitelný motiv, postav tak akorát, okořeněno netradičním prostředím nekonečného seriálu. Zasloužené 4*

09.01.2024 4 z 5


Transfer Transfer Bianca Bellová

Nádhera! Každé slovo má své místo a je přesně tam, kde má být. Opravdu jsem se do příběhů vžila a cítila tu atmosféru. A závěr už byl skvělou třešničkou na dortu.

30.12.2023 5 z 5