Thalin Thalin komentáře u knih

☰ menu

Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Kniha a celá série mi byla doporučená, jako kvalitní a promyšlená četba odehrávající se ve sci-fi světě. Což mě nalákalo. Ale přišlo zklamání.
Autorka si rozhodně vytvořila dost promyšlený svět plný pravidel, rituálů a složitých názvů točící se okolo mimozemské rasy. Ale taky je to vcelku komplikované, nezáživné a nevysvětlené. Čtenáře hodí do děje a ten se musí sám postupně zorientovat. A bohužel to není vůbec poutavě napsané.

Nijak tomu neupírám vyzrálost a promyšlenost, ale hrozně mě to nebavilo a přemýšlela jsem, jestli jsem divná já nebo se tam vážně nic neděje. Zhruba u strany sto mi došlo, že se prd stalo a že vlastně moc nevím, o co postavám jde a o čem to má pořádně být. Ty zdlouhavé vnitřní monology mne taky pomalu začaly ubíjet.
Nepřišlo mi ani, že bych četla první díl, ale třeba už třetí, protože mi to vůbec nepřipadalo jako úvod série. Dočíst tu knihu byl pro mě docela boj.
A představa dalších sedmi knih mě rozhodně nenavnadila, spíš naopak. Zhruba od půlky jsem se pekelně nudila, postavy mi nepřišly vůbec sympatické, ale spíš ploché a arogantní (až na Pinky, která byla pro změnu spíš neurotická a otravná) a jejich osud mě přestával čím dál víc zajímat.
Přitom kdyby autorka využila svou schopnost pracovat s jazykem trošku jinak, mohlo z toho být skvělé a akční sci-fi. Ale já málem usnula. Další díly určitě číst nebudu.

22.07.2024 2 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Zatím jsem od Kinga přečetla jen pár knih, ale Zelená míle se mi z nich líbila nejvíc. Film je skvěle a emotivně zpracovaný a mám ho vcelku ráda, ale zajímala mě i předloha. A ta film rozhodně předčila. Celé to prostředí věznice a smrt visící ve vzduchu tomu dodává tu správně tíživou atmosféru, kterou King skvěle zachytil.

21.07.2024 5 z 5


Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Marie Kristýna, nejmilejší dcera Marie Terezie Jiří Hanibal

O Marii Terezii a jejích dětech a vládě jsem už přečetla několik knih, ale takhle o jedné z dcer ne a byla to příjemná změna. Na jednu stranu byla Mimi protěžovaná a měla mnoho výhod, ale věřím tomu, že i právě kvůli tomu opravdu s ostatními sourozenci moc nevycházela. A asi nebylo zrovna snadné vyrůstat s takovou hromadou bratrů a sester, kteří neměli takovou přízeň matky, jako právě Marie a dávali jí to najevo. Což se tady povedlo celkem dobře zachytit.
Vždycky mě navíc zajímal její vztah s manželkou jejího bratra a tady je to podané zase z jiného úhlu než jsem zatím četla. Jediné, co mi trošku nesedlo, bylo to střídání pohledů. Kapitoly o Mimi byly z jejího pohledu, ostatní ne. To samé to skákání v čase. Přišlo by mi logičtější psát to celé stejně a souvisle v jedné časové lince, ale to je spíš takový detail.

19.07.2024 4 z 5


Plíseň Plíseň Siri Pettersen

Druhý díl mám v oblibě o něco víc než první. Mě naopak vyhovuje fantasy tohoto typu, které se nesnaží tam nacpat co nejvíc akce a víc se soustředí na ten svět a jeho vlastní mytologii. Čtu ji teď znovu a jen došlo mi, kolik věcí jsem od prvního čtení zapomněla, ale i co si pamatuju. Siri a její styl mám ráda, takže jsem spokojená.

17.07.2024 5 z 5


Kouř Kouř Dan Vyleta

Ta myšlenka Kouře je sice zajímavá, ale je to špatně čitelné, nezáživné a začala jsem znuděně přeskakovat. Vůbec mi to nesedlo. Ani použitý čas, postavy, ten rádoby děj. Sáhla jsem po ní náhodou v knihovně a byl to hodně veliký přehmat.

13.07.2024 1 z 5


Čaropisci Čaropisci Robert Jackson Bennett

U téhle knížky jsem naopak neměla problém se začátkem, ale spíše se středem. Začátek mi docela ubíhal, ale okolo sté stránky jsem se nějak zasekla a nemohla jsem se do příběhu vůbec ponořit. To prostředí je zajímavé a nápadité a celá ta myšlenka fungování světa je i vcelku originální. Ale v mnoha místech mi to přišlo upozaděné neustálým putováním sem a tam a natahováním děje. Zkrátka mě to začalo poměrně nudit. Ani postavy mě kdo ví jak nezaujaly. Celkově mi tam chybělo to "něco" co by mě u knihy víc drželo a zaujalo mě to natolik, abych se vážně ponořila a chtěla číst další díly. Což se zkrátka nestalo.

07.07.2024 3 z 5


Ozvěny run Ozvěny run Christina Courtenay

Na romantiku moc nejsem, ale historické romány ráda mám. A tady mi i docela sedlo to prostřední vikingů a Švédska. Jen mě osobně mnohem víc bavila linka z minulosti. Obě sice byly vcelku předvídatelné, ale linka s Miou a Haakonem mě bavila mnohem méně a přišlo mi, že je tam trošku moc klišé.
Ale jinak je to takové pohodové nenáročné čtení, což jsem i čekala a tak jsem vcelku spokojená.

05.07.2024 4 z 5


Milostné pletky v habsburské monarchii Milostné pletky v habsburské monarchii Katrin Unterreiner

Taková historická jednohubka, která čtenáři přiblíží něco málo o aférách a pletkách z dob minulých, nejen u královských rodin. Některé detaily jsem už znala, jiné patřily mezi nové informace.

05.07.2024 5 z 5


Katova dcera a král žebráků Katova dcera a král žebráků Oliver Pötzsch

Musím říct, že tenhle díl mě zatím bavil nejvíc. Svižný styl psaní, sympatické postavy a zajímavá detektivní linka a to všechno zasazeno do sedmnáctého století. S každou takovou knížkou jsem jen ráda za dobu v které žiju. Protože i když si občas říkám, že by bylo lepší žít jindy, tak v téhle době bych dobrovolně žít nechtěla ani omylem. Už kvůli všudypřítomné pověrčivosti a prchlivosti lidí, kteří nejdřív konali a pak mysleli. Pokud na myšlení vůbec došlo, když bylo snazší vše hodit na ďábla. Tohle je samozřejmě vymyšlený příběh, ale asi víme, že tehdy mezi obyčejnými lidmi zrovna výkvět inteligence a pokroku nebyl. Ale stejně mě hrozně baví o tom číst, i to prostředí tomu dodává jistou atmosféru.
Tenhle díl mi zatím přišel nejakčnější, pohybuje se tu asi nejvíc postav, pořád se někam běhá po městě a něco se děje. Což mi vyhovovalo, kniha aspoň neměla utahané tempo. I když mi i tady, podobně jako v prvním díle, přišel motiv hlavního záporáka trošku chabý, ale co už. Vše nemůže být dokonalé.

04.07.2024 5 z 5


Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta Oliver Pötzsch

Od autora mám rozečtenou sérii Katova dcera, která mě moc baví a tak jsem v knihovně zkusila sáhnout i po jeho další knize. A i když mám ráda jeho styl, i prostředí a dobu, do které svoje romány zanesl, tak Kejklíř mi tak docela nesedl.
Vlastně mě nejvíc bavilo prvních a posledních sto stran. Prostředek mi mnohdy přišel zdlouhavý, spousta zbytečné vaty i postav. Johann mi místy přišel, jakože neví co chce, ale chce to hned. Navíc mi mnohá jeho rozhodnutí přišla opravdu hloupá, až pod pás. Třeba jeho zneužití techniky a důvěry jeho milé ve vlastní, mrzký prospěch. Zrovna v tu chvíli v mých očích docela klesl a štval mě.
Děj mi pak přišel i překombinovaný, i když se vlastně nic moc podstatného nestalo. Nevím, jestli se pustím do druhého dílu. Možná s odstupem času.

01.07.2024 3 z 5


Psychiatr Psychiatr Caleb Carr

Ke knize mě přivedl seriál, který mě opravdu bavil a tak mě samozřejmě zajímala předloha a její odlišnosti, když jsem zjistila, že existuje.
Rozhodně jde o propracovaný román a bavilo mě ho číst. Seriál se předlohy v mnohém dost drží, takže bylo snadné si všechno představit. Doba, kdy se děj knihy odehrává, tomu všemu navíc dodává tu správnou a tíživou atmosféru. Hlavně pokud šlo o osudy chudých a lidí živicích se na ulici, nejčastěji vlastním tělem. Být v té době dítětem rozhodně nebylo snadné a o to horší to bylo, když se dotyčný narodil do chudých poměrů.
Jediné, co mi trošku vadilo, byly místy trošku zdlouhavé popisky. Kolikrát je tam situace a rozhovor jen popsán, místo toho, aby se přímo odehrál a i popisky některých postav nebo míst mi přišly lehce utahané. Ale jinak jde rozhodně o kvalitní a propracovaný detektivní román. Navíc mám tuhle éru hrozně ráda a tím snadněji jsem se do knihy ponořila.

28.06.2024 4 z 5


Mrtvá říše Mrtvá říše Stacey Marie Brown

Ze třetího dílu jsem vcelku rozpačitá a podobně jako u druhého jsem váhala, jestli dát hvězdy tři nebo čtyři a jestli mi převažovala pozitiva nebo negativa. I když tady jsem se rozhodla přece jen rychleji.
Pozitivum je určitě čtivost. Autorka píše poutavě, má svižný styl a čte se to samo. Od prvního dílu se mi líbí to prostřední. Budapešť a celkově ten svět a taky máme na chvíli i Prahu, překvapila mě i ta Kostnice. Plusové body má taky Opie a Mrňouska, je to taková milá vtipná vsuvka. Ale pořád je to málo.

Celé by se to dalo skvěle vypracovat na nějaké dark fantasy v zajímavém světě víl, trošku zasmušilosti a stylu a byla by to pecka. Jenže právě tady to začne pokulhávat, protože děj se nijak nesoustředí na vytváření světa.

Přijde mi totiž, že celý ten svět se stává jen hřištěm pro románek hlavních protagonistů. Šoupnout tam pár dalších postav, které nijak nevynikají, protože vše je upozaděno vcelku toxickým vztahem hlavních hrdinů, nějaké to putování nebo hledání, pár únosů a fertig, děje stačilo.
Já vím, že tyhle love-hate toxické vztahy jsou teď hrozně populární a na celé té eskalaci a vývoji vztahu je něco poutavého. Jenže skoro všechny knihy s tímhle typem dvojic jsou postupně na jedno brdo. Tyhle dva k sobě navíc táhnou jen pudy nebo je to aspoň tak podané. Agrese střídá chtíč, takže se buď mlátí nebo po sobě baží. Většinou jedno následuje druhé. City nula.

V prvním díle mě Brexley i Warwick hrozně bavili. Na ní její drzost a přístup ke všemu, u něj zase ta energie, surovost a že to nebyl žádný puberťák s pekáčem buchet a rošťáckým úsměvem, ale zkrátka pořádný dospělý chlap. Jenže postupně se z něj stalo to, co z většiny mužských hrdinů v YA knihách.
Sex na klacku, co myslí jen rozkrokem a neustále krouží a vrčí kolem své vyvolené. Postupně se začal kasat, kolik žen najednou dá a je tak úžasný, že prostitutky pomalu platí jemu a hlavně neustále musel dávat najevo, jak v tomhle ohledu Brex pohrdá, i když vlastně vůbec. A mě to začalo trošku otravovat.

Ve dvojce jsem si říkala, ať se ti dva sakra zakousnou nebo ojedou, protože mě to jejích imaginární olizování a ochmatání přes spojení začalo nudit.
No, že by se to tu nějak vylepšilo se říct nedá, když to zrovna nedělají skrz spojení tak nevynechají jedinou příležitost to dělat tváří v tvář. Což je na jednu stranu posun, ale na tu druhou si pořád vrčí do xichtu, jak se nesnáší a jak se vzájemně položí na záda a pořád se vlastně jen řeší sex.

A ano, bez věty "Udělej se pro mě" snad už dneska ani nejde napsat knihu. To je snad pravidlo a je to už fakt otravný, stejně jako když orgasmus střídá orgasmus a my jen čteme o tom, jaký je chlap alfa samec a ona neustále vlhne z každého jeho pohledu.

Nejsem žádný puritán, ale stokrát ohraná písnička zkrátka začne nudit. A když už mi na straně sedmdesát přišlo, že se tam jediné dvě postavy nedokáží dvě minuty bavit bez sexuálních narážek, urážek nebo nabídek, tak je tam toho asi zbytečně moc. (Hlavně Kek je v tomhle ultra trapná. Má jedinou mozkovou buňku a ta je věčně nadržená. )Takže jsem si holt povzdychla otráveně Ach jo, ale četla dál!
Jo, i přes tohle všechno mě to tak nějak baví. Nebo jsem jen čtenářský masochista a čtu série dál, i když mě někdy hlavní postavy vytáčí, protože mě zajímá, jak a kam se jejich vztah a celý děj posune.

Jen je zkrátka škoda, že se poslední dobou všechny tyhle knihy zvrhnou stylem, že se řeší jen sex a románek hlavních protagonistů a děj je dost upozaděn. Hlavně je to škoda u příběhů a světů, z kterých by se dalo vytřískat tak moc. Ale další díly si přečtu. Mám k dispozici další v angličtině, takže se do nich pak pustím. Nedoufám ve zlepšení, pokud jde o neustálé sexuální křepčení, to bude jen narůstat. Ale třeba se začne taky něco dít a to mě zkrátka zajímá.

27.06.2024 3 z 5


Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Marie Terezie: mezi trůnem a láskou Gabriele Marie Cristen (p)

O Marii a jejím životě a vládě jsem už přečetla pár knih a tahle se rozhodně řadí mezi ty lepší, pokud jde o románovou formu. Obvykle čtu o panovnících spíše životopisné a faktické knihy, bez ich formy, ale tohle se mi četlo velmi dobře. Nedozvěděla jsem se sice nic nového, ale stejně o ní moc ráda čtu. I když jsem nikdy nebyla fanoušek její sňatkové politiky u jejích dětí, byť nutné, ale vcelku chladné.

24.06.2024 5 z 5


Irské duchařské historky Irské duchařské historky Patrick Byrne

Asi jsem čekala něco trošku propracovanější. Místy nejde ani tak o historky, jako spíš o zmínky, protože jsou sotva odstavec dlouhé. Delších je tam opravdu jen pár a mají maximálně tři čtyři stránky. Pár z nich mě zaujalo, ale většina mi přišla vcelku o ničem.

19.06.2024 2 z 5


Temnější tvář magie Temnější tvář magie Victoria Schwab

Styl Schwabové se mi líbí, umí psát poutavě a vybírá i si vcelku zajímavá témata. Proto jsem se pustila i do další její knihy. Trošku jsem ze začátku ale narazila.
Prostředí a fungování Londýnů jsem si neuměla moc představit a bohužel to autorka tak úplně nenastínila. Celkově, kdyby to víc propracovala, tak by to bylo zajímavější, protože samotný koncept mi přijde vcelku originální. A ani samotný Kell a vysvětlování magie mě nějak nechytlo.
Ale jak se do příběhu připletla Lila, tak to pro mě dostalo mnohem lepší spád a čtení mě začalo dost bavit. Sice to bylo místy trošku zdlouhavé a Holland mi přišel jako nic moc protivník (to už dvojčata byla lepší, ale objevovala se tam méně), ale jinak jsem se vcelku bavila a rozhodně si přečtu i další díly.

15.06.2024 4 z 5


Pekelné město Pekelné město Gregory John Keyes

Tak tohle bylo hodně slabé. Nejdřív jsem si myslela, že bude problémem moje neznalost herního světa, ale to by bylo to nejmenší.
Utahané, nudné a tuctové. Postavy mi přišly ploché a bylo jich moc, děj se táhl jako smůla a vůbec ničím mě to nechytilo. Druhý díl určitě číst nebudu a na tenhle nejspíš hodně rychle zapomenu.

15.06.2024 1 z 5


Půlnoční koruna Půlnoční koruna Sarah J. Maas

Znovu čtu po letech celou sérii a druhý díl mě asi nebavil, jako první, tehdy ani teď. Ale jen o fous. Pořád je to skvěle a čtivě napsané. Caleanu mám pořád ráda, i když jsem nejednou slyšela napříč fóry stížnosti, že je tak trošku spratek. Ale to byla už v jedničce a mě to nikdy nevadilo. Ale mimo hrad se toho alespoň víc děje a je znát, že se toho ještě hodně stane...

14.06.2024 4 z 5


Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Po letech se ke Celaeně vracím znovu, abych si to připomněla a taky ověřila, jestli mě to bude bavit stejně, jako když jsem ji četla prvně. A tenhle díl byl právě asi tím, kdy mě tahle série opravdu chytla. Hlavně další postavy tomu celému dodaly šťávu a já se vážně začetla. Skvělá četba na odreagování, propracovaný svět a zábavné postavy. Víc od podobných knih nečekám a baví mě stejně, jako přes osmi lety, kdy jsem ji četla prvně. Jen teda překlad Jeřába mi bude asi drásat oči už navždy. Rowan, prostě Rowan!

14.06.2024 5 z 5


Kdyby ze světa zmizely kočky Kdyby ze světa zmizely kočky Genki Kawamura

V knihovně mě zaujal název a taky ta myšlenka, když jsem si přečetla anotaci. Zpracování mě ale docela zklamalo. Stejně jako Terva jsem po zmizení první věci čekala teda něco víc. Nějaké drama, co to se světem udělá, jak budou lidé reagovat a jaký to bude mít dopad na společnost. A ono nic. A u dalších věcí to samé. A stejně odfláknutě pak pokračovala celá knížka. Proto je asi taky tak útlá. Přitom by se z toho dal vytřískat tak propracovaný příběh, kdyby se tomu autor víc věnoval. Ale tady se pořád běhá dokolečka, zpátky v čase a celé je to hrozně uspěchané. Chybí tomu nějaká propracovanost. A ďábel byl až moc lehkovážný a nezajímavý. Má to pár chvilek k zamyšlení, ale jinak je to spíš jen dost nevyužitý potenciál a rozhodně nic, nad čím bych dlouze přemýšlela a nebo se dokonce ke knize vracela.

11.06.2024 3 z 5


Osudové ženy korunního prince Rudolfa: Od císařovny Alžběty k Mary Vetserové Osudové ženy korunního prince Rudolfa: Od císařovny Alžběty k Mary Vetserové Friedrich Weissensteiner

od autora jsem do téhle knihy četla jen o Marii Terezii a poté o jejích dcerách. A obě knihy se mi líbily, proto jsem se pustila i do téhle, protože jsem do teď četla víc jen o Sisy a jejích dětech jen minimálně. O Rudolfovi jsem věděla jen pár fakt, takže jsem si trošku rozšířila znalosti. Kniha je dobře a vcelku čtivě napsaná, jen mi místy vadily ty časové skoky do dětství a zpátky.

10.06.2024 4 z 5