Tetipu Tetipu komentáře u knih

☰ menu

Stalker Stalker Lars Kepler

Spoilery!

Já teda půjdu proti proudu. Stalker je druhá kniha, je které jsem se dostala od Keplera. První byl Písečný muž. Možná je to tím, že jsem nečetla knihy od začátku, ale postava Joona Liny je mi hrozně nesympatická. To jak má fungovat jako žijící legenda a jak moc dokonalý je to vyšetřovatel, který jde proti celému vyšetřovacímu týmu a přežívá šílené situace to mi přišlo směšné. Celkově ta kniha byla hrozně na sílu dechberoucí, tolik situací jen, aby došlo k nějakému těžkému zvratu. Téměř nezničitelná záporná postava. Mnohem víc by se mi líbilo, kdyby vrahem byl ten, co jen podezřívali všichni jenom Lina ne a kdyby se s tím musel vyšetřovatel nějak popasovat. Takto to bylo prostě jak óda na jeho dokonalost. Čekala jsem jestli se to zlepší, ale nezlepšilo.
Přitom třeba Harry Hole od Nesbeho je taky až nezničitelný superhrdina, ale mám ho ráda a to jsem sérii taky nezačala od začátku a v něčem je to pořád na jednom kopytu. Tak nevím. Já další Keplerovku už asi nepřečtu.

27.01.2020 1 z 5


Pentagram Pentagram Jo Nesbø

Poprvé čtu Nesbeho Harryho Holea popořádku a pořád mě to baví. Kniha byla napínavá a nebylo pro mě možné uhodnout konec dopředu, navzdory tomu, že jsem ji před lety četla. Což se mi líbí, protože je to poměrně praktické, když čtete knihy i kvůli atmosféře a rádi občas opakujete. Na druhou stranu zatím jen Policie u mě výrazněji vyniká.

24.12.2019 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Tato kniha patří také mezi mé oblíbené audioknihy. Je na stejném kopytu jako stařík. Jen nevypráví v rozsahu tolika let. Příjemná oddychovka.

16.12.2019 5 z 5


Nemesis Nemesis Jo Nesbø

Ale jo bylo to dobré. Celkem rychle to odsýpalo a člověk se nenudil. Jen občas jsem měla pocit, že je to až moc zamotané, ale to není na škodu.

15.12.2019 5 z 5


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Tato knížka se četla docela příjemně. Jen mi přišlo, že když už chce brnkat na tuto osvětimskou notu, tak by to mělo být jaksi drsnější? Surovější? Sama nevím, proč jiné knihy s touto tematikou se mi dostaly daleko více pod kůži. Kniha je jiná v tom, že popisuje příběh ženy, která tam vůbec nemusela být a přesto svou rodinu neopustila. Svým árijským vzhledem i původem byly pro ni podmínky v táboře přeci jen jiné než pro ostatní. Ale rozhodně nebyla zlá. Naopak. Jen se mi zkrátka nedokázala dostat do nitra takovým způsobem, abych konec knihy náležitě prožila.

27.11.2019 4 z 5


Memento Memento Radek John

Tato kniha mě celkem bavila. Jak je příznačné pro knihy s touto tematikou, tak se to svým způsobem pořád opakuje. Touha hlavního hrdiny po očištění od drogy, a pak poslední šlehnutí a tak pořád dokola. Svým způsobem je to otravné, ale buďme rádi, že je to v knize, která se dá odložit.
Lidé, kteří mají ve svém okolí člověka, který je závislý na alkoholu, drogách atd. nemají možnost toho závislého prostě zavřít jako knihu a tak velmi často trpí spolu s ním a zažívají pocity naděje, že se člověk, který jim byl blízký konečně bude léčit a pak kruté rozčarování z toho, že tomu tak není. A budou to prožívat s ním tak dlouho dokud to dovolí a nepřistoupí na myšlenku, že je to život toho závislého a oni nemají jak jej ovlivnit. A raději se začnou soustředit na svůj vlastní život, který ovlivnit mohou.
V knize mě asi nejvíce dostal konec, který byl pro mě poměrně překvapivě surový, když do toho člověk vložil fantazii a uvědomil si, co takový konec vlastně hlavní postavě přinesl.

27.11.2019 4 z 5


Rasmus tulákem Rasmus tulákem Astrid Lindgren

Skvělá kniha. Tak milá a přitom dobrodružná. Četla jsem ji v dětství opakovaně.

26.11.2019 5 z 5


Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

Tak ráda bych si jej zase přečetla. Téma opuštěného ostrova je zkrátka skvělé. Hlavně pokud je tam s vámi Cyrus Smith.

26.11.2019 5 z 5


Detektiv Kalle má podezření Detektiv Kalle má podezření Astrid Lindgren

Tak to je jedna z knih mého dětství. Tak milá. Asi se mi na rozdíl od pokračování nejvíc líbilo, že tady si to Kalle nejvíc užíval, včetně svého pomyslného posluchače. A válka mezi bílou a červenou růží byla taky skvělá. Škoda, že jsem ve svém dětství nenarazila na ni kamarády, kteří by si chtěli takto dobrodružně hrát.

26.11.2019 5 z 5


Robinson Crusoe Robinson Crusoe Daniel Defoe

Tak to je prostě krásný příběh. Nejvíc mě baví ta část kdy je sám na ostrově.

26.11.2019 5 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Tahle kniha mě při prvním čtení dokonale dostala. A to se mi velmi líbilo. To jak jsem ji nemohla dostat z hlavy. Napětí se stále stupňovalo a člověk až do konce nevěděl na čem je. Miluju ji i v audio verzi, kde ji čte Vladimír Čech, to je taky luxusní záležitost.

26.11.2019 5 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Kdysi jsem četla Šifru mistra Leonarda a ta se mi líbila, tak jsem se rozhodla, že to s Brownem opět zkusím.
Přišlo mě, že píše podle jednoho kopyta, takže některé věci se daly předpokládat. Děj byl takový pomalejší. Ale zase svou chvilku úděsu jsem si taky prožila, což nebylo špatné, ale bylo to na tak dlouhou knihu málo. Přála bych si jako čtenář být odměněna přeci jenom trochu více.

26.11.2019 2 z 5


Netopýr Netopýr Jo Nesbø

Tato kniha mě v porovnání s ostatními zas tolik nebavila.

18.11.2019 2 z 5


Policie Policie Jo Nesbø

Tato kniha mě zatím bavila že série nejvíc. Je v ní napětí, že člověk ani nedýchá a jen čeká, jak to tentokrát dopadne. A audioknihu čte Hynek Čermák, což je prostě luxusní. Škoda, že ten další díl už nenačetl on. Takže pro mě se stal neposlouchatelným.

18.11.2019 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Určitě je to tématem závislosti, ale po chvíli mi vadilo, že je to pořád dokola. Ale jako vyjádření spirály závislosti je to dobré.

18.11.2019 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Zatím se tato kniha řadí mezi ty nejvíce děsivé. Žádná jiná mě tak neděsila takovou totalitní myšlenkou. Nesvoboda je z ní úplně cítit. Chvilka naděje a pak beznaděj. Děsivá, a bojím se hlavně, že děsivě pravdivá.

18.11.2019 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Temná kniha, která mě baví. Také patří mezi ty, které si jako audioknihy přehrávám opakovaně.

18.11.2019 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Ach stařík. Toho můžu poslouchat jako audioknihu pořád dokola. Luxusně absurdní situace a prima oddech.

18.11.2019 5 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Perfektní kniha plná napětí. Už dlouho jsem nebyla tak překvapená. Četla se mi jedním dechem. I audioknihu si ráda poslechnu, a film byl taky perfektní.

18.11.2019 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Dlouho se mi nestalo, aby mi hlavní hrdinka, tak moc lezla na nervy. Četla jsem to, protože to tehdy bylo všude, ale až do konce jsem dojít nedokázala.

18.11.2019 1 z 5