Robinson Crusoe

Daniel Defoe

Těžko bychom hledali čtenáře, který by neznal už od dětských let – většinou ovšem v úpravách či převyprávěních – jádro tohoto klasického díla anglické prózy. A kolik nejrůznějších robinsonád se inspirovalo během staletí Defoeovým barvitým líčením, které mu získalo popularitu už r. 1719. Svědčí to nesporně o životném jádru „zvláštních podivných dobrodružství“ námořníka z Yorku, který je tipickým představitelem své doby, ale nese v sobě i pevné optimistické přesvědčení přesahující jeho éru: o lidské zvídavosti, nezdolnosti, odvaze. Nové vydání předkládá čtenáři však nejen známý nezkrácený text prvního dílu o Robinsonových cestách a zážitcích, ale i méně známé pokračování o „dalších dobrodružstvích“ tohoto Defoeova hrdiny. Sledujeme tedy nejprve osud trosečníka, který na opuštěném ostrově v Atlantském oceánu prožije téměř třicet let a svou vynalézavostí a dovedností svých rukou uhájí jak holou existenci, tak si dokáže zpříjemnit prostředí kolem sebe a obstojí ve zkoušce „rozumem obdařené bytosti“ – i odvážně čelí divochům, kteří na jeho ostrov zajíždějí ke kanibalským hodům. Návratem z ostrova však Robinsonovy pohnuté osudy nekončí. Neklidná krev ho žene na nové cesty, do nového podnikání. Spolu se svým věrným domorodým sluhou Pátkem podniká nejprve cestu po západní Evropě a pak se znovu vydá na moře, do Západní Indie. Zavítá na svůj ostrov či kolonii, až nakonec svá putování uzavře návratem po souši přes Čínu, Mongolsko, Sibiř, Rusko. Do vlasti se vrací po mnoha letech jako stařec. Díky své podnikavosti a neohroženosti zbohatl a s uspokojením přehlíží své úspěchy. Robinsonovy cesty, postřehy i úvahy představují neobyčejně zajímavou charakteristiku doby, její podnikavosti i etiky. Jako jedinečný dokument i svébytné umělecké dílo zaujme i po více než dvě stě padesáti letech od svého vzniku, a dnešního čtenáře navíc ještě pro krásné nové ilustrace Adolfa Borna.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1975 , Odeon
Originální název: Robinson Crusoe, 1719

Komentáře knihy Robinson Crusoe

Gelwan
17.12.2025 audiokniha

Prostě klasika. Knihu jsem četl v dětství v papírové podobě. A i teď po té době je přesně taková jakou si ji pamatuji. Mohu jen doporučit a i délka je akorát. Hlas se ke knize také hodí.

mantikora
21.11.2025

Kniha mě bavila stejně tak i filmové zpracování. Knihu jsem už četla na střední v rámci povinné četby a nakonec jsem si tento titul vytáhla i při maturitě z češtiny. Rozhodně jedna z těch lepších, které jsme tehdy museli přečíst a zpracovat do čtenářského deníku.

ropotamo
19.11.2025

Musím říci, že mne to nebavilo. Četla jsem jako náctiletá převyprávění od Plevy a ten si pamatuji se mi líbil. Tento Robinson byl zdlouhavý a bez výraznější dějové linky a napětí. De facto mi bylo úplně jedno, co se s Robinsonem stane dále.

mmiirrkkaa
28.10.2025

Plevova verze mi tolik nevadila, ale byla jsem nucena přečíst si kvůli zkoušce celý originál a to bylo peklo. Možná je to tím, že už jsem příběh znala a přišla o kouzlo nového. Ale původní verze se od Plevy v mnohém liší a 2.část, které se Pleva nevěnoval, byla za mě ztráta času. Plus dávám za Bornovy ilustrace.

Lele61
27.09.2025

Dnes už naprostá klasika, jedna z nejoblíbenějších knih mých dětských let. Poutavý barvitý příběh námořníka z Yorku a samozřejmě i věrného Pátka. Domnívám se, že tato čtivě napsaná knížka může stále zaujmout a bavit i současnou generaci mladých čtenářů.

alnahu
11.09.2025

Po této dobrodružné knize jsem sáhla o prázdninách a zapojila jsem do čtení i svého dvanáctiletého vnuka ,při čtení jsme se střídali a tak nám přečtení knihy trvalo trošku déle.Potěšilo mě ,že i jemu se líbila ,hlavně děj z ostrova a seznámení s Pátkem..Já jsem tuto knihu také asi v deseti letech četla poprvé a po té patřila tenkrát mezi mé oblíbené.
Dobrá klasika,která je čtivá pro starší čtenáře a dokáže oslovit i ty mladší.

Svitka222
15.08.2025

Je to moje dětství. Poprvé jsem ji četla asi tak v deseti letech a pak ještě několikrát - je to prostě klasický příběh, který neomrzí. Je to možná trochu víc chlapecké a dětinštější téma (znám i složitější knížky než je tahle), ale jinak za mě rozhodně palec nahoru. Je to dobrá volba k maturitě, o ději se myslím hezky mluví a dobře se pamatuje.

evickakyticka
02.06.2025

První půlka knihy byla dobrá. Příběh, který zná snad každý, byl v originální verzi psán starším jazykem, což by mi ani nevadilo. Ráda jsem si oživila, jak ke všemu došlo a jak skončilo. Pasáže z ostrova se mi moc líbily. Ale měla bych i nějaké mínusy. Třeba obrácení se na víru, do které všechny zatahoval, nadřazenost vůči jiným lidem (otrokářství), nakonec i zneškodnění protivníků mi bylo proti srsti. Do druhé půlky příběhu jsem se nepouštěla. Protože bez ostrova už to není ono.

Timkim
19.04.2025

Rozhodl jsem se oživit si klasiku po více než 35 letech a byl jsem překvapený jak i po letech mě příběh bavil. Vynikající. 100%

yorkies
10.04.2025

Dobrá klasika. Pro nás na základce, když jsme ji povinně četli, tehdy nebyla moc zajímavá a ocenila jsem ji až s věkem.

Krabat13
05.04.2025

Starosvětské (jak jinak vzhledem k době vzniku) dobrodružství, které je nejsilnější, když Robinson uvažuje nad nějakým morálním imperativem. Opakované scény alá "příručka kutila na opuštěném ostrově, který má spoustu věcí k dispozici" pro mě nebyly zdaleka tak záživné.

bohumir.zenkl
01.04.2025

Klasika.

šlejfířka
09.02.2025

Knížka pro mladé i dříve narozené.

Modi666
02.02.2025

Co k téhle knize něco objevnějšího ještě napsat? Snad jen to, že v době mého mládí to byla jedna z nejdobrodružnějších knih. Kniha, ke které jsem se často vracel. Pevně věřím, že se sám nikdy v situaci Robinsona neoctnu. Já bych téměř jistě v tomhle pro mě neznámém prostředi, zahynul. Pokud by se tedy ke mně neprobojoval Pátek dřív než bych zahynul žízní a hlady.

Naďa2411
21.01.2025

Cíleně jsem si vybrala tuto aknihu ke splnění ČV k bodu výběru "knihy k překonání překážek". Myslím si, že za mne alespoň, co se týče mých přečtených knih sem patří na první místo. Ráda jsem si jí nyní připomněla, neboť toto dílo jsme četli již na základní škole, poté na střední, mnohokrát jsem viděla ve filmovém zpracování. A kdo si zaslouží připomínku z boje o přežití v izolaci mezi civilizací a přírodou? No přeci jedině Robinson Crusoe! Pěkný napínavý příběh, který v dnešních dobách dává podnět pro různá televizní reality show o přežití.

MrBlueberry
18.01.2025

Crusoe-ho príbeh je pre mňa je prepletený nostalgiou a spomienkami na detstvo. Najskôr som sa na knihu tešil, ale nakoniec som nevedel zmyť tieto pocity, takže som si neužil zaujímavé časti a tiež som tam našiel veľa nudných.

martianekk
15.11.2024

Úžasný dobrodružný román zabývající se exotickým tématem. Četla jsem prvně jako povinnou školní četbu a potom ještě několikrát znovu. Jedině škoda, že není delší.

Boxyboo
15.10.2024

Dokázala mě na konci rozbrečet. Je to poutavé a dobré.

asakz
04.09.2024

Co dodat? Stará dobrá klasika, kterou jistě netřeba představovat.

P.S. Moje vydání je zjevně velmi zkrácená či převyprávěná verze, přestože je jako autor uveden Defoe. Původní originál jsem bohužel nečetl a soudě dle zdejších komentářů se dosti liší od mé verze, která je spíše odlehčeným a trochu mravoučným příběhem pro mládež bez hlubších filosofických úvah a temných stránek.

Hradčiatko
15.08.2024

ČV 15/21. Čítala som tiež dva preklady, resp. by bolo možné to označiť až za spracovania, vďaka značným rozdielom a až ten druhý som dočítala do konca. Ako dieťa ma zaujímala hlavne časť samotného pobytu na ostrove, zariaďovanie bývania, trampoty, ktoré Robinson prekonával, radosti a straty, až po stretnutie sa s Piatkom. Úvodná a hlavne záverečné state boli v tej dobe nad moje čitateľské sily, ale som rada, že som sa k dielu po čase vrátila a dobojovala ho.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi