Dobrodružný život kapitána Singletona

Dobrodružný život kapitána Singletona https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57127/bmid_dobrodruzny-zivot-kapitana-singleto-VxY-57127.jpg 4 25 4

Příběh anglického dobrodruha, který byl v mládí prodán do otroctví, dostal se na loď, účastnil se vzpoury, byl vysazen na pevnině, probil se pěšky přes celou Afriku a nakonec se stal pirátem a do Anglie se vrátil jako bohatý muž, nikým nepoznán.

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Práce
Originální název:

The Life, Adventures and Piracies of the Famous Captain Singleton , 1720


více info...

Kozel
Kozel
03.10.2023 4 z 5

Mám toho Daniela Defoe opravdu rád. Každá jeho knížka má schopnost strhnout čtenáře, pobavit i zamotat mu hlavu. V patrně jediné ryze dobrodružné novele, které z prostředí pirátů napsal, tomu není jinak. Ač je to příběhem vyprávění celkem krátké, nechybí mu atmosféra, švih, nápad. A nápady, to je Defoe.

První téměř polovina knížky zahrnuje pěší cestu napříč Afrikou. Jelikož Defoe se čísly nikdy moc nezabíral, až mě téměř mrzí, že jsem si dobu Singletonova putování nespočítal. Ještě víc jsem byl okouzlen, jak skvěle Defoe africkou divočinu a dobrodružství s ní spojená napsal. Pro čtenáře 18. století jednoznačně fascinující příběh z jiného světa. Pro čtenáře 19. století nápadná podobnost s příběhy Verna, Haggarda nebo Kiplinga, jako kdyby Defoe znovu předběhl svou dobu.

A vzhledem k tomu, jaký Defoe byl velký filuta (a dovedu si představit, s jakým úsměvem se díval na reakce svých děl) a neznalec Afriky, patrně nepřekvapí, že jeho detailní popisy mě natolik zaujaly, že jsem až díky internetům autorovi s úsměvem zatleskal. Protože podle všeho Danielovy popisy Singletonova putování zapříčinilo dobrodružné i odborné bádání a reálné zkoušení, jak moc přesná novela ve svém popisu je. Většina cest probíhala víc jak sto let od autorovy doby. Věru, že vidím jeho úsměv=o)

Od jedenácté kapitoly ovšem příběh nabere zcela odlišný směr i spád. Pirátské běsnění kapitána Singletona, který by se daleko nedostal, kdyby nenabral na palubu kvakera Williama, ježto se stal skutečným kapitánem. Ač s onou kvakerskou obojakostí, že on nic, on světec. A že se pánům pirátům daří, přes těžkosti s domorodci, stanou se z nich obchodníci. Na závěr se promění ve šťastné poživatele ušetřené renty.

Příběh kapitána Singletona je dobrodružná četba na pár odpolední. Po uběhlých staletích knížka neztratila na atraktivnosti ani pro současného čtenáře, což je velká deviza. Ba naopak, téměř se nezdráhám tvrdit, že i tímto dílkem Defoe předběhl vlastní dobu. Ve své době vyvolal poprask. Jak řečeno, sláva knihy nepřímo zapříčinila zkoumání Afriky. Defoe do příběhu vložil malý Easter Egg, kdy popsal příběh Roberta Knoxe, jehož příběh autora ovlivnil při sepisování Robina Crusoe. Kromě toho, že Defoe nechal svého kapitána křižovat světem cik cak, zavedl kapitána Singletona i k Japonsku, kde se mohl setkat s anglickými hrdiny, kteří dosáhli Severního pólu. "Pár" let před hrdiny jako Shackelton.

Jistě, tohle jsou spíš takové nerdovské poznámky. I z malého díla se dá vyzískat mnoho. A kdyby nic jiného, pak styl Daniela Defoe dovede vyvolat touhu napnout plachty a za zvuků, které vydává velký dřevěné koráb, se vydat vstříc neznámým dobrodružstvím za horizontem. Co víc si od dobrodružné literatury přát?

Hotovson
Hotovson
26.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Na svojí dobu určitě úžasný a nadčasový dílo. Dalo by se říct skoro cestopis s popisem různejch dobrodružství kap. Singletona, ale bohužel dost repetitivní, co se popisu cest po Africe v první části knihy týče. Je tu jmenováno dost zvířat (fascinuje mě ten tygr, ale nejsem odborník, tak nevim, jestli se v 18. století nemoh do afriky nějak zaběhnout, i když mi to příde nepravděpodobný), jinak je to podle šablony - potkali jsme kmen domorodců, buď byl kšeft nebo jsme je postříleli, nalovili jsme zvěř do zásoby atd...

Druhá část na moři mi sice bavila víc, ale postupně upadá do stejný šablonovitosti, kde se zase jede stylem - přepadli jsme loď, vydrancovali nebo ne, podle toho jak jsme se domluvili, zboží někde prodali a tak dál. Zde je navíc postava kvakera Williama, která vyprávění docela oživuje, jinak by to byla nebetyčná nuda.

Ale chápu, že v tehdejší době to muselo bejt docela poučný, dnes už to tak samozřejmě působit nemůže.


Marketplace
Marketplace
26.08.2021 4 z 5

Knihu jsem si stáhl do mobilu a přečetl ve volných chvílích. První 1/2 je o putování Afrikou a druhá o životě na moři. Ideální čtení pro vyplnění volných chvil v čekárnách atd.

Peter73
Peter73
31.01.2021 5 z 5

Daniel Defoe je klasik dobrodružná literatúry. Na príbehu je trochu poznať, že bol napísaný v 18. storočí ale nič mu neuberá. Je to životný príbeh rozprávaný Robertom Singletonom, ktorý v mladom veku prešiel krížom strednú Afriku a neskôr sa stal pirátom vo všetkých vtedy známych moriach. Kniha sa dobre číta, baví a prenesie Vás do zlatých čias pirátstva.

Štítky knihy

anglická literatura piráti

Autorovy další knížky

Daniel Defoe
britská, 1660 - 1731
1975  83%Robinson Crusoe
2022  70%Moll Flandersová
1968  83%Dobrodružný život kapitána Singletona
1971  73%Roxana
1970  81%Denník morového roku

Kniha Dobrodružný život kapitána Singletona je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce54x
Chystám se číst26x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x