Osvětimská ukolébavka

Osvětimská ukolébavka https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410706/bmid_osvetimska-ukolebavka-oWW-410706.jpg 4 824 240

Jednoho všedního rána roku 1943 chystala Helene Hannemannová svých pět dětí do školy, když do jejího bytu vstoupili němečtí policisté. Heleniny nejhorší obavy se naplnily: na přísný rozkaz SS měla být vzata do vazby celá její rodina – děti i manžel, všichni romského původu. Přestože Helene byla Němka a rozkaz se na ni nevztahoval, odmítla rodinu opustit. Po strašlivé cestě dorazili do Osvětimi, kde byli vrženi do zmatků táborového života. Manžel Johann byl od rodiny oddělen, Helene se však vší mocí snažila chránit děti své i ty, které měla kolem sebe. Když věznitelé zjistili, že Helene je nejen Němka, ale také školená zdravotní sestra, přinutili ji sloužit v táborové nemocnici, kterou řídil nechvalně známý doktor Mengele. Přestože ji podmínky v Osvětimi ničily psychicky i fyzicky, udělala všechno, co bylo v jejich silách, aby všem dětem kolem sebe pomohla mít se alespoň trošku lépe.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: ekniha , CPress
Originální název:

Canción de cuna en Auschwitz , 2016


více info...

Přidat komentář

klokan.1905
včera 5 z 5

Osvětimská ukolébavka...
... je historický román podle skutečné události... Helene Hannemannová Je Němka, má modré oči a plavé vlasy... Jejím manželem je Johann - houslový virtuos, který léta hrál v Berlínské filharmonii... Johann je muž romského původu, společně s Helen vychovávají pět dětí - Blaze, Otise, Ernesta, Emily a Adalii...
V květnu 1943 si pro Johanna a děti přichází německá policie, a to na rozkaz reichsführera SS Heinricha Himmlera, kdy museli být všichni Romové internováni ve speciálních táborech... Helen jako Němka může zůstat... Ta to však odmítá a po pár dnech se ocitá s celou rodinou v Osvětimi...
Nijak více Vám k ději neprozradím... Snad jenom, přečtěte si i historické upřesnění, jsou to jenom čtyři stránky navíc...
Knihu si rozhodně zaslouží Vaši pozornost... U hodnocení není nad čím váhat, je to jasných pět hvězdiček...

Matematicka
09.03.2024 5 z 5

O té, která se odvážila smlouvat s doktorem Mengelem
Helena byla Němka, zdravotní sestra, ale za manžela měla Roma. Jednoho dne si gestapo přišlo pro jejího manžela a pět dětí, aby je odvezli do Osvětimi. Helena odešla dobrovolně s nimi. Pro mě příběh o manželské i mateřské lásce a hodně, hodně velké odvaze, která s nimi byla spojena. Příběh hodný následování. Děkuji těm, kdo na její příběh upozornili a zpracovali ho knižně, protože sama už ho bohužel vyprávět nemohla. Výborná oddechovější kniha o utrpení Romů v koncentračních táborech. Žádnou přímo o nich jsem zatím nečetla, a tak jsem si ráda a příjemně tuto mezeru zaplnila.

"Přitiskli jsme se k sobě a snažili se udržet na nepohodlném loži a nespadnout do bláta. Blaz téměř okamžitě usnul. Poslouchala jsem jeho pomalý, pravidelný dech a pak jsem začala vnímat i tiché sténání a reptání ostatních vězeňkyň a jejich dětí. Byli jsme v páchnoucím chlévě mezi cizími lidmi. Manžel Johann zmizel a budoucnost byla tak nejistá, že jediné, na co jsem se zmohla, byla chabá modlitba za rodinu. V kostele jsem nebyla téměř sedm let, ale v té chvíli, když jsem mluvila do nelítostné prázdnoty toho hangáru, se zdálo, že to je jediný způsob, jak si uchovat nějakou naději. V hlavě jsem měla nepřehledný zmatek. Zaplavily mě hlad, strach a sklíčenost, měla jsem pocit, že žít v táboře bude jako snažit se dýchat pod vodou. A pak jsem si znovu vzpomněla na krásnou tvář svého muže. Jeho oči říkaly vše. Zase ho uvidím. Neopustí mě ani v pekle. Johann, tak jako Orfeus, jenž prošel podsvětím, aby zachránil svou ženu, mi přijde na pomoc a vyrve mě ze spárů smrti. Té noci jsem myslela na to, že by mě mohl čekat stejný osud jako Eurydiku a můj milovaný muž zůstane na opačném břehu řeky Styx. Noc byla nekonečná. Skoro jsem neusnula, zlomená obavami a nejistotou, avšak odhodlaná nevzdat se. Než pro nás přijde Johann, sílu mi budou dávat děti."


aishimizu
23.02.2024 5 z 5

Snažím se tyhle knihy nečíst, ale občas mi to nedá...

Děkuju.

Nuttelka
04.02.2024 5 z 5

Moc dobře vím, proč se těmto knihám vyhýbám.. a budu vyhýbat nadále.. silné příběhy, které prostě nikdy "dobře" nekončí, strašná bezmoc a mé citlivé já to prostě nedává.. Knihu jsem si zvolila do audio výzvy, jsem ráda, že jsem si ji poslechla, je to vlastně má úplně první kniha, co se Osvětimi týká a vím, že dlouhou dobu si zas nic takového nedám, brečím už dopředu.. jak to vše bylo strašné a hlavně jistá příšerná osoba :-( Helene byla velmi silná žena, milující matka a s koncem jsem už ronila krokodýlí slzy.. kniha - tento skutečný příběh - ve mně ještě hodně dlouho zůstane..

85098211
21.10.2023 5 z 5

(audiokniha)
Knihy na téma holocaustu nevyhledávám nějak často. Ale zde mne zaujal autor španělské národnosti, který se přesto rozhodl napsat knihu z jiné části Evropy. A z mého pohledu se mu to podařilo na výbornou. Vypráví zde příběh Němky Helene Hannemannové, která se před lety provdala za Johanna, muže romského původu. Má s ním již pět dětí, když její manžel (a děti samozřejmě také) dostanou povolání k transportu do koncentračního tábora v Osvětimi. Helene s nimi sice odjet nemusí, ale jako každá milující matka svoje ratolesti nechce opustit, a proto se k nim připojí. Co všechno rodina zažije, je bohužel podobné jiným osudům lidí, kteří se ocitli v téže situaci. Přesto měla Helene a její blízcí poměrně dlouho notnou dávku štěstí, když se jim dařilo v nelidských podmínkách přežívat celou řadu nekonečných měsíců. Nakonec ovšem jejich osud skončí tragicky a autor na závěr ještě navíc prozradí, že se jednalo o skutečný příběh...
Kniha je opravdu dobře a poutavě napsaná a odkládá se jen těžko. Naštěstí je krátká, proto jsem poslech její audioverze ani nemusela přerušovat. Pět hvězdiček si plným právem zaslouží, doporučit ji ale mohu pouze těm čtenářům, kterým toto nelidské téma víceméně nevadí...

podko_lenka
13.08.2023 5 z 5

Zajímavost: před touto knihou jsem četla Houslistka z Osvětimi. Popisuje příběh Almy Rosé, která byla zmíněna i v této knize a také měla blízký vztah s Mengelem. Je to jako bych četla jednu knihu a dvě dějové linky. Doporučuji obě.

Gedofrey
01.08.2023 4 z 5

Dobře napsaná kniha, tentokrát z trochu jiného pohledu. V příběhu se dostanete do vyšších sfér tábora, takže se kniha odlišuje od většiny ostatních s podobným tématem. A jen dobře, že popisuje dopad genocidy i na romské etnikum.

kamila5406
25.07.2023 5 z 5

Hezky sepsána kniha hodně silný příběh. Na konci jsem věřila že se mu to povede utéct a nakonec je zabili všechny. A to je ještě málo z toho co ten Mengele dělal dětem.

Kniholapka
26.06.2023 5 z 5

Je hrozné říci, že se taková kniha četla jedním dechem a téměř sama. U této však nenacházím jiná slova. Silný a strhující příběh, jenž ukazuje nepředstavitelnou a drsnou realitu. Zoufalství a zbytečky naděje z knihy prýštily. Knihy mě nedojímají...tato a jí podobné však mají výjimku.

Kortez
19.05.2023 5 z 5

Audiokniha. Velmi silný a dojemný příběh který mně nenechal klidným a fakt ukápla i slza. No mám rád děti a ono je to překvapivě o dětech. Nechci rozebírat jako jiní že co bylo a co nebylo možné, co je fikce a co je opravdu podle skutečného příběhu. Je to román, ne literatura faktu a jako román doporučuji.

sar.janurova
28.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Osvětimská ukolébavka vypovídá příběh Helene Hannemanové a její rodiny. Helene za běhu druhé světové války odmítla opustit svých pět dětí a manžela, který byl romského původu. Stejně tak jako na něj, tak i na děti, neboť jsou napůl romského původu také, se vztahoval rozkaz, který opravňoval německou policii vzít její rodinné příslušníky do vazby a následně je převézt do Osvětimi. I přesto, že je Helene Němka a tento rozkaz se na ni nevztahuje, se rozhoduje, že do Osvětimi odcestuje se svou rodinou V Osvětimi poté zažívá oddělení od manžela a snahu postarat se v krutých podmínkách o děti jak nejlépe umí, což se jí dobře daří až ve chvíli, kdy vedení tábora zjistí, že je Němka a zdravotní sestra. Dostává se tak do kontaktu s doktorem Mengelem, který i přes svou krutou práci Helene umožňuje se postarat o kvalitní život nejenom pro své děti, ale i pro děti jiných žen v táboře.
Kniha je inspirována skutečným příběhem smíšené rodiny, která doplatila na krutý osud. Avšak si myslím, že autorem byl příběh trochu nešťastně uchopený a jeho potenciál byl oslaben. Úplně mi neseděl styl psaní z pohledu první osoby, knize by více prospělo ji napsat z pohledu třetí osoby. Co mě však hodně zklamalo byl fakt, že autor si knihu přikrášlil ke svému obrazu. Myslím si, že opravdu nebylo v závěru potřeba napsat, že si Helene deník reálně nevedla a že syna, kterého donutila na posledních stránkách utéct a zachránit se, v realitě utéct nedonutila s celou svou rodinou v táboře zemřel. Pod románem podle skutečného příběhu si představím příběh, který je vystavený na faktech. Takovéto přikrášlení však příběh dle mého staví pouze do pozice inspirovaného příběhu. Původně jsem knize chtěla dát jen 3 hvězdičky, ale po zjištění, že je na konci knihy materiál pro volnou diskuzi mi přišlo, že autor knihu zamýšlel nejspíš pro mladší čtenáře školou povinné, kteří se s takovýmto druhem literatury teprve seznamují. Proto knize dávám 4 hvězdičky, i když je ta čtvrtá hvězdička velmi slabá.

Arwen329
14.04.2023 5 z 5

To byla kniha.... Bože, ani se to nedá vypsat co se mnou tato kniha udělala. Silný příběh ze kterého krvácí srdce. Kniha se čte velmi rychle ale konec, konec mě úplně rozsekal. Slzy nešlo zadržet. Velké srdce matky a sebeobětování. Za tyhle knihy děkuji a jsem vděčná že si je mohu přečíst. Dítě z Osvětimi se mnou zacloumalo také, kdežto tam to dopadlo dobře. U téhle knihy jsem stále doufala že také skončí dobře i přes všechny ty hrůzy. Bohužel neskončila.
Doporučuji přečíst.

ledu
12.04.2023 4 z 5

Velmi silný a emotivní příběh z 2. světové války. Určitě doporučuji, příběh donutí i k zamyšlení nad nesmyslností současného válečného konfliktu na Ukrajině.

katerina9582
09.04.2023 5 z 5

Smutný, silný příběh. Určitě doporučuji.. mám už toto téma načteno..tady ta kniha ve mně zůstane

alnahu
01.04.2023 5 z 5

Velmi smutný historický příběh ,který se odehrává mezi roky 1943 až 1944.V tomto krátkém čase se pro hlavní hrdinku této knihy, němku Helene Hannemannovou mnoho událo .Obdivovala jsem její sílu ,aby ochránila děti a to nejen své, sloužit takovému zlu ,bylo nad lidské síly. A obdivuji i její lásku ke své rodině ,když dobrovolně s nimi šla i na poslední cestu.Kniha,která chytne za srdce.
Za mě doporučuji k přečtení.

ANDY28
25.01.2023 4 z 5

Páni, to byla odvaha, vůbec nevím jak bych se zachovala já, snad stejně

Verčule88
20.12.2022 5 z 5

Musím říct, že i když je to smutné, knihy s touto tématikou jsou mojí vášní. Člověk k tomu má tak nějak blízko, když ví, že to není tak dávno, co tohle svět zažíval. A i když těch knih už mám několik za sebou, tahle mě za srdce chytla nejvíce.

kob
07.12.2022 5 z 5

Velmi dobře napsané a převelice smutné.
Poslouchala jsem jako audioknihu, a ta ukolébavka mi už několik dnů zní v hlavě.

Vendy1993
02.12.2022 5 z 5

Tak jako většina knih z koncentračního tábora i tato mě chytila za srdce. Tak jako u většiny takových knih i tady jsem fandila hlavní hrdince aby to s ní dopadlo dobře... naneštěstí oproti jiným takovým knihám....no to už nechám abych nespoilerovala ;)

Co se týče stylu psaní jsem velice spokojená. Narozdíl od jiných já nesnáším zdlouhavé popisné pasáže a v této knize žádné takové nebyly. Četlo se mi moc dobře a děj krásně plynul.

tinka1974
24.11.2022 4 z 5

Poslouchala jsem CD. Je to velmi zajímavý příběh. Doporučuji přečtení.