Špekyn Špekyn komentáře u knih

☰ menu

Vězeňkyně Vězeňkyně B. A. Paris (p)

Oproti předešlým knihám mě tato zklamala. Čekala jsem více napětí, více emocí a prožitků. Nápad není špatný. Rozuzlení podané formou vyprávění jedné z klíčových postav mi přijde poněkud odbyté a překombinované. Přitom to mělo potenciál l.

04.03.2024 4 z 5


Seznam hostů Seznam hostů Lucy Foley

Slabší thriller. Vyprávění se vleče a nic moc se neděje. Každá z hlavních postav předkládá svoje problémy a psychické rozpoložení. Chybí napětí, člověk je spíše zvědavý, čí mrtvolu to vlastně nalezli. Jen konec má grády. Ale schází vysvětlení některých věcí a vše je nějak moc rychle uzavřeno.

02.02.2024


Tvá vina Tvá vina Claire McGowan

Za mě slabší thriller, možná bych to nazvala spíše psychodramatem. Vyprávění bylo rozvleklé, chybělo napětí, které se objevilo až v úplném závěru. Ačkoliv zvědavost mne nutila kr čtení. Postavy nebyly nijak sympatické, střídání vypravěčů bylo dost nepravidelné a celkem rušivé. A konečné vysvětlení poněkud pokulhávalo.

14.01.2024 3 z 5


Ztracenné Ztracenné Michaela Losekoot

Úžasná kniha! Motivuje, povzbuzuje, nutí k zamyšlení a "přetvoření" vlastního života. Mnoho myšlenek mi po přečtení stále rezonuje v hlavě. Rozhodně se ke knize budu vracet a také ji doporučovat všem potřebným ženám!

23.11.2023 5 z 5


Zlý pes Zlý pes Alex Smith (p)

Pěkný thriller. Příběh celkem originální, i když odhalení bylo poněkud náhlé. Velmi pěkně stupňované napětí střídané s odlehčením v podobě nezbedností malých dcer hlavního hrdiny. Nemůžu se dočkat dalšího dílu, kde se snad odhalí pravda o zmizení manželky hlavního hrdiny!

23.11.2023


Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Velmi zdařilý detektivní thriller. Hlavní postava je sympatická. Příběh je zajímavý a dobře plyne. Podání je dosti realistické, žádné superhrdinství. Osobní linka hlavní postavy dodává knize šmrnc a láká k přečtení dalších dílů.

05.11.2023


Dokonalá pohádka Dokonalá pohádka Elísabet Benavent

Velmi povedená romantická kniha. Nejedná se oddechovku, jak by se mohlo na první pohled zdát. Příběh je podaný dosti realisticky. V knize jsou ukryté hluboké myšlenky, které, myslím si, mohou pomoci pochopit řadu věcí a souvislostí čtenáři samotnému, pokud si do příběhu promítne část sebe. Kniha je čtivá a hlavní hrdinové sympatičtí. Konec je pak velmi pěkně uchopený.

08.10.2023 4 z 5


Travič Travič Sharon J. Bolton

Tato kniha mě poněkud zklamala. Časově se částečně překrývá s předešlým dílem, ale není jasné jak a nikde není ani zmínka o předešlých událostech. Jen vyprávění v minulosti je logické a souvislé. Líčení je takové nahodilé, nedává příliš smysl, jako by stále cosi chybělo. Vysvětlení je pak trochu rychlé, nedotažené. Pokud bude další díl, už si ho asi nepřečtu.

16.09.2023


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Takový nenáročný psychothriller.
Konec je poněkud přehnaný, i když celé j3 je to vlastně dost nereálné a přitažené.
Chybělo mi napětí, to se objevilo až v závěru. Ale jinak je kniha vcelku čtivá.

13.09.2023 3 z 5


Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Hezká oddechovka dělaná přesně na pláž, nejlépe v popisovaném Chorvatsku. Od začátku člověk ví, jak to dopadne, ale stejně je fajn projít si celou peripetii spolu s hlavními hrdiny. Maddie byla sympatická, i když až příliš "všehoschopná" na můj vkus. Nick mi zas až tak sympatický nebyl. Tara a Cory pak byly typickým ztělesněním klišé o modelkách.

12.09.2023 3 z 5


Rakvář Rakvář Sharon J. Bolton

Po všech stránkách neotřelý thriller. Na začátku je poněkud nudný (do čtení jsem se musela nutit): je zde mnoho popisu, nic moc se neděje, pasáže spolu zdánlivě nesouvisejí... A u mě osobně převládl pocit, jako by při vyprávění něco chybělo.
V polovině knihy ale dojde k obratu a objeví se napětí, které se postupně stupňuje. Když je druhá část u konce, myslíte si, že už je po všem. Opak je ale pravdou, samotné odhalování teprve začíná. Hlavního zosnovatele nicméně lze odhadnout.
Téma je zajímavé, zaujalo mě, ale rozhodně není pro každého. Pár věcí mi nesedělo - třeba to, kdy mohly Daphne a Avril naučit Florence veškeré základy magie, když hned po událostech Sabden opustila.

13.08.2023 4 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Milá romantická oddechovka. Prostředí bylo hezky vykresleno, i když chybělo mi víc z pečení dortíků a života pekárny. Atmosféra nebyla tak kouzelná jako v Kavárně v Kodani. Ale hlavní hrdinové to vynahrazovali. Zápletku s Bellou a Wesem jsem moc nepochopila, ta by stála za větší pozornost a rozvedení. Konec byl na mě až moc přeslazený a náhlý.

21.07.2023 4 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Velmi milá romantická oddechovka. Člověk od začátku ví, jak to dopadne, ale stejně je krasne tento romantický příběh s hrdiny prožít. Postavy jsou velmi sympatické, vykreslování atmosféry je fantastické. Poznávání krás Kodaně, smyslu životního stylu hygge a esence dánského štěstí je úžasnou třešničkou. Těš8m se na další díly!

16.07.2023 4 z 5


Únikovka Únikovka Marc Meller

Drsné, šokující, mrazivé. Velmi pěkný a neotřelý nápad. Stupňující se napětí a nečekané zvraty. Téměř vše je osvětleno a dává ke konci smysl. Jen komplic není jasný, kdo byl. A v půli knihy je "chladnokrevnost" náhle vydávána za "trpělivost" - jedná se o autorův (nepochopený) záměr, nebo o překladatelskou chybu? Konec naznačuje možné pokračování. Pokud bude, ráda si ho přečtu.

10.07.2023 4 z 5


Za každou lží Za každou lží Christina McDonald

Ucházející thriller. Zápletka byla celkem brzy odhalitelná, ale přesto byl příběh čtivý. Některé pasáže byly těžko reálné (lehké přijetí nové identity, nepronásledování policií, žádné otisky skutečného pachatele...), ale celek dával smysl. Takový "odpočinkovější" thriller. První kniha autorky mne zaujala více.

10.07.2023 4 z 5


Osudný pád Osudný pád Christina McDonald

Napínavý a srdcervoucí příběh
Střídání vypravěčů v pofobě Olivie a Abi je dobře zpracováno a pěkně se čte. Zápletka je celkem odhalitelná, ale čtivosti příběhu to nebrání. Konec je dojemný.
Kniha otvírá téma skrytých vztahů, ničivých lží, mateřské lásky a naivní či idealistické představy rodičů o životě jejich dětí.

26.06.2023 4 z 5


Fáma Fáma Lesley Kara

Tuto knihu bych spíš než thriller označila jako román pro ženy s prvky thrilleru. Nápad je pěkný a nutí k zamyšlení, jak drby mohou ubližovat a ničit životy. Ale spojení s americkou mentalitou je ... otřesné. Kniha je plná klišé: sedánky a kluby, bohatí versus chudí, fifleny versus obyčejné holky... Opravdu nechápu, jak může být tolik nenáviděn člověk, který něco spáchal jako malé nesvéprávné dítě a pak celý život seká dobrotu. Postoj Joanny po odhalení identity jsem také zcela nechápala. Prostě typická americká přehnanost.

26.06.2023 2 z 5


Domeček pro panenky Domeček pro panenky Phoebe Morgan

Takový slabší thriller. Zápletka je snadno odhalitelná a trochu klišé. Hlavní hrdinka Corinne je divná, ne úplně sympatická a člověk tak nějak neví, co si o ní má myslet. Posedlost otcem u obou sester je až zarážející, chovají se jako by to byl bůh.
Kniha je ale celkem čtivá, ke konci nechybí akce a napětí. Chybělo mi také dovysvětlení některých věcí (např. jak fo toho byla zapletená Dominicova šéfka). Konec naznačuje pokračování, tak uvidíme, zda se ho dočkáme.

06.06.2023 3 z 5


Pohřbené kosti Pohřbené kosti Lisa Regan

Další bravurní díl ze série! Zápletka je hodně promyšlená, komplikovaná a těžko odhalitelná. Vše sahá hodně do minulosti a propojení vodítek znamená mravenčí práci. Na téhle sérii se mi líbí, že je vše popisováno hodně realisticky, jak jsou stopy odkrývány postupně, jak detektivové sledují často slepé uličky apod. Detektiv Josie je velmi sympatická, ale zase žádná neomylná superhrdinka. Oproti ostatním dílům chybělo napětí, ale hnacím motorem čtení byla tentokrát spíše zvědavost, co zatím vším vězí.

19.05.2023 5 z 5


Pomalu hořící oheň Pomalu hořící oheň Paula Hawkins

Thriller, který má hloubku. Gró příběhu ke skryto pod povrchem, v psychologii postav. Na pozadí je retrospektivně vyprávěn druhý thriller, Ta, co vyvázla, neboli příběh podivínky Miriam. Vše je velmi zamotané a plné zvratů. Konec je náhlý a nechává některé záležitosti otevřené. Kvituji mapku v úvodu.

10.05.2023 3 z 5