Únikovka

Únikovka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491689/bmid_unikovka-XTy-491689.png 4 295 90

Sedm navzájem si neznámých lidí se nechává odvézt na neznámé místo, aby se zúčastnili psychologického experimentu známého univerzitního profesora Andrease Zargerta. Ve stejný okamžik, kdy se účastníci experimentu ocitnou v první únikové místnosti, zjišťuje policie spolu s profesorem, že tito lidé nedorazili na určené místo experimentu, ale místo toho zmizeli beze stopy. Spolu s nimi zmizela také studentka psychologie Hana Preussová. Ta se ocitá na neznámém místě se ztrátou paměti. Těchto osm lidí nakonec musí společně doslova bojovat o přežití cestou z jedné únikové místnosti do druhé, přičemž každá je nebezpečnější než ta předchozí. Místo experimentu se tito lidé stávají figurkami ve hře. Otázka však je, v čí hře? Kdo tady tahá za nitky? Jakou roli hraje profesor Zargert? A proč je tam jeho bývalá studentka Hana? Vzpomene si Hana včas, aby si zachránila život svůj a možná i někoho dalšího?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Raum der Angst , 2020


více info...

Přidat komentář

Madi
předevčírem 1 z 5

Těžce průměrný, spíš podprůměrný thriller. Popis únikových místnosti byl zmatený a to jak vypadaly bylo strašně přitažené za vlasy. Účastníci hry nudní, snad jen Mellisa měla potenciál být zajímavá, ale nedostalo se jí prostoru.

lejera
01.03.2024 4 z 5

Tak tenhle thriller jsem si opravdu užila, příběh byl napínavý, čtivý. Autor využil zajímavý námět z prostředí únikové hry, kterou skvěle proložil psychologií. Líbilo se mi, že autor zapojil tolik postav, o to více to bylo zajímavější a hra s jejich osobnostmi se autorovi z mého hlediska vyplatila (i když je mohl rozpracovat podrobněji).


jaja1989
20.01.2024 5 z 5

Já jsem nadšená ,po dlouhé době správně napsany triller.
Jen ta policie je tam jen na doplnění děje.
V postavách je na začátku trošku zmatek,ale Hannu jsem si hned oblíbila .

marekB78
18.12.2023 5 z 5

Kniha mě mile překvapila, dobře napsané, zajímavý námět, ze začátku jsem měl trochu zmatek v postavách, ale brzy jsem si zvykl. Co mě trochu zklamalo, tak konec knížky... I tak jsem dal 5 hvězdiček :)

iveta3689
11.12.2023 4 z 5

Nebylo to špatné. Nic převratného, bylo to předvídatelné. Ale dobře napsané, příběh odsýpal a byl celkem napínavý.

katameziknihami
26.11.2023 3 z 5

Tuto knížku jsem měla přečtenou docela rychle. Konkrétně za jeden den, protože jsem byla nemocná, ale i kdybyych nebyla, tak myslím, že bych ji měla přečtenou brzo. Na začátku je v knize spoustu postav a je trochu těžší se v nich zorientovat. Tito lidé se navzájem neznají a jsou docela odlišní. Každý má jinou minulost, jiné povolání, jiný charakter a jinak pomůže skupince uspět v unikovych místnostech. Takto byli vybráni schválně, aby posloužili experimentu slavného profesora. Když ale dorazí na místo a objeví unesenou Hanu, zjisti, že jsou někde úplně jinde než být mají a že všichni byli uneseni. Snaží se tak dostat ze série místnosti, které se je snaží zabít. Spolu s touto linkou se tu také prolíná linka vyšetřovatelů, kteří se snaží pohřešovanou skupinku i Hanu najít a přijít na kloub celé hře s Janusem. Zjišťují pravdu o profesorovi a jeho synech a jdou po stopách jeho minulosti. Já moc nemám ráda, když je tu i linka vyšetřovatelů v případě, že my víme něco, co oni ne. Protože víme víc a oni neví a jejich nevědomost mě docela frustruje.
Knížka nebyla nijak výjimečná - žádný úžasný horor nebo thriller. Ale mě bavila. Bavil mě ten styl psaní i děj, i když byl víceméně stejný. Zajímalo mě, co se stane v další místnosti a jak to dopadne. K žádné postavě jsem si nevytvořila asi žádný větší vztah a nikdo mi nebyl nijak moc sympatický, ale ten svižný děj to docela vynahradil.
Na konci bylo pár plot-twistů, ale jinak byl docela předvídatelný.
I když to nebylo nic extra, čtení jsem si vážně užila.

qydko
14.10.2023 5 z 5

Není to kniha, která zahýbe světem, ale v rámci žánru je fajn. Děj odsýpá, mrtvoly utěšeně přibývají, napínavé to je. Na odpočinkový víkend s klidem doporučím.

Veronika_mad
13.10.2023 5 z 5

Přečteno za dva dny! Když jsem viděla hodnocení 78%, tak jsem trochu váhala, jestli vůbec začít číst. Ale rozhodně nelituji. Příběh hodně napínavý. První třetina knihy byla za mě trochu unudlaná, ale pak se to rozjelo a už jsem jí nemohla odložit. Konec je takový zavřeno/otevřený.

Ráčkajda
22.09.2023 5 z 5

Přesně šálek mé kávy... krásně se to četlo, napínavé.... aspoň vím, že do žádné únikové místnosti nepůjdu:-)

m2056
10.09.2023 3 z 5

Stačí lidem slíbit peníze a už jich máte do experimentu hodně to je bohužel současnost jak v knize Kniha se čte dobře ale závěr už dávno tušíte jak to asi dopadne.

muchomurka
20.08.2023 4 z 5

Od knížky jsem nic moc nečekala, koupila jsem si ji naslepo na dovolenou. A byla jsem mile překvapená. Knížka se velmi dobře četla a byla napínavá.
Konec mě překvapil, nečekala jsem, že to bude mít pokračování, i když není nutné ho přečíst, děj byl uzavřený.

Littlemonday
16.08.2023 5 z 5

Wow! Pořádný napínavý thriller, ve kterém nebudete tušit, co se děje a když už budete přesvědčení, že znáte pravdu, stejně bude všechno ještě jinak!

Promyšlená úniková hra, ve které rozhodně nemůžete požádat o nápovědu a váš život bude viset na vlásku. Popisy místností a úkolů byly často tak skvěle napsané, že jsem si dokázala živě představit děj a byla jsem jeho součástí. Opravdu velmi dlouho jsem se nedostala k tak dobré knize.

Jediné, co vidím jako nedostatek je šíleně rychlý konec, kde se toho stane opravdu hodně a ačkoli nic z toho, co přečtete není příliš reálné, tak to tak na rozdíl od závěru alespoň působí. Konci jsem prostě tak nějak nevěřila.

5/5

Budu moc ráda, když mě pro další tipy budete sledovat také na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

jarda155
11.08.2023 3 z 5

Chodíte do únikových místností? Tak to nečtěte :)

Název jasně dává najevo oč půjde.
K tomu vnější vyšetřování, které z mého pohledu celou knihu tak nějak nastavovalo.Místo něj mohla být nafouknuta hlavní linka a více rozepsány emoce a psychické stavy u postav.Film by byl zajímavější.
Pochválit můžu otevřený závěr.

Hvězdinka
04.08.2023 4 z 5

3,5 hvězdičky. Častý námět knih, jak nás dětství ovlivní na celý život a tentokrát originálně zpracované, čtivé, otevřené pro pokračování. Za dva dny přečteno, letní thrillerová 'oddechovka.'

Lily101
15.07.2023 5 z 5

Jsem překvapená, jak mnozí čtenáři hodnotí špatně jen kvůli údajné nižší intenzitě násilí. Nechápu, co je to dnes za podivný trend, že musí být brutální násilí v thrillerech a detektivkách, aby bylo kladně hodnoceno.

Za mě tedy brutalita byla poměrně vysoká a jedna až dvě skutečnosti mi přišly trochu zvláštní, ale hlavní linii příběhu to neubralo a závěr mě dost překvapil (+ jako vraha a únosce jsem tipovala po celou dobu jinou osobu, než tomu skutečně bylo).

Za mě čtivé, napínavé, dost děsivé a násilné. Upřímně bych za to násilí i hvězdičku ubrala, ale s ohledem na níže uvedené recenze to spíš udělat nemůžu, neb je to dost subjektivní
aspekt.

Vixiene
11.07.2023 3 z 5

Po Únikovce jsem sáhla hned v den, kdy jsem ji koupila, protože jsem na něco podobného měla šílenou chuť. Z anotace jsem byla hoooodně natěšená, ale bohužel přesně toho, co jsem očekávala jsem se příliš nedočkala.

Kniha to nebyla špatná, četla se opravdu dobře a rychle. Skupinka lidí, která byla původně přihlášena na psychologický experiment je unesena nějakým zvrhlým psychopatem a musí se prodrat reálnou únikovou hrou. Účastníci padají jako šišky a já se nemohla částečně ubránit pocitu nápadné inspirace Saw, tím pádem mě příliš nepřekvapily ani "šokující momenty". Vadilo mi, že detektivovi všecko docházelo tak nějak lusknutím prstu, nebo měl ohromné štěstí při vyšetřování, navozovalo to ve mně pocit, že autor netušil, jak "vyšetřovací" stránku knihy pojmout.

Také mi moc nesedl způsob - asi překladu? - vlastně ani nevím jak to popsat, ale chvílemi byl příběh napsán jako dětské povídání. Ale všimla jsem si, že podobný pocit mám občas u nih, které jsou přeloženy z německého jazyka.

Když to shrnu, čekala jsem (a těšila jsem se) na něco mnohem více realističtějšího, právě to by knihu udělalo děsivější. Jako jednohubka na jedno/dvě odpoledne je to ale fajn a na únikovky nezanevřu - ba naopak už se těším na přečtení další, která mi snad sedne více :)

Fortuna7
11.07.2023 3 z 5

Pro mě taková detektivní krvavá jednohubka, která se dobře četla, ale nijak zvlášť mě neohromila. Kniha je vyprávěná ze dvou úhlů pohledu, a to z pohledu samotných účastníků únikové hry a z pohledu policistů, kteří případ vyšetřují. Mě osobně daleko víc vyhovovala linka vyšetřování, protože mi přišla lépe napsaná. Oproti tomu styl psaní v kapitolách z únikové místnosti mi přišel strašně kostrbatý a lehce zmatený. Postavy mi přišly zajímavé a myslím, že autor skvěle zvládl jejich psychický vývoj. Rozuzlení příběhu jsem nečekala a jsem z něj mile překvapena.

Špekyn
10.07.2023 4 z 5

Drsné, šokující, mrazivé. Velmi pěkný a neotřelý nápad. Stupňující se napětí a nečekané zvraty. Téměř vše je osvětleno a dává ke konci smysl. Jen komplic není jasný, kdo byl. A v půli knihy je "chladnokrevnost" náhle vydávána za "trpělivost" - jedná se o autorův (nepochopený) záměr, nebo o překladatelskou chybu? Konec naznačuje možné pokračování. Pokud bude, ráda si ho přečtu.

Lovana
20.06.2023 4 z 5

Mám ráda únikové místnosti, takže když u nás tato knih vyšla, tak jsem věděla, že ji bude chtít číst. A když jsem potom narazila na štafetu na tuto knihu, neváhala jsem ani vteřinu.
Přestože se ke mně kniha dostala v období, kdy jsem na ni vůbec neměla čas (a četla jsem ji bohužel opravdu dlouho, ale ne proto, že by mě nebavila), tak když jsem se ke čtení vrátila, tak jsem neměla problém si vzpomenout, co se dělo dřív (a to zapomínám detaily z knih opravdu hodně rychle) a více než polovinu knihy jsem poté přečetla téměř najednou. Do knihy jsem se začetla velmi rychle, jen mi na začátku chvíli trvalo, než jsem se zorientovala, kdo je kdo, rychlému začtení napomáhaly i krátké kapitoly. Zároveň jsem si rychle oblíbila i Hanu, která mi přišla opravdová, kromě ní jsem si oblíbila i některé další postavy. Pokud jste o policejní vyšetřování, u toho jsem se občas trošku nudila a spíše jsem se chtěla vrátit do místnosti za hráči, ale čím více se blížil konec, tak mě více bavilo i vyšetřování. V některých chvílích mi nebylo úplně dobře, ať už to bylo tím, co se zrovna dělo v místnosti nebo tím, co jsou někteří lidé schopni udělat jiným lidem.
Podle všeho má kniha další díl, zbývá tedy otázka, zda se dočkáme jeho přeložení do češtiny, pokud ano, tak já si knihu určitě přečtu, mimo jiné i proto, že mi po dočtení zůstalo pár nevysvětlených otazníků, tak bych ráda věděla, zda se odpovědí dočkáme v dalším díle nebo to autor nepodchytil a nechal nezodpovězené. Každopádně já bych se do takové únikové místnosti dostat nechtěla.

Hodnocení 4*/5*

ZuzanaZ83
19.06.2023 4 z 5

Zajímavý a napínavý thriller, kde hlavní roli hraje pomsta. Autor postupně odkrývá hlavní viníky.
Někdy trochu překombinované, někdy hůře uvěřitelné. Celkově ale dojem dobrý (3,5*), jestli vyjde pokračování v češtině, ráda si přečtu.

Štítky knihy

boj o přežití thrillery napětí psychologické experimenty

Autorovy knížky

Marc Meller
německá, 1969
2022  78%Únikovka

Kniha Únikovka je v

Právě čtených7x
Přečtených350x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených16x
Knihotéce205x
Chystám se číst166x
Chci si koupit38x
dalších seznamech2x