Tvá vina

Tvá vina https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458871/bmid_tva-vina-c1q-458871.jpg 4 136 34

Mělo to být skvělé setkání po letech: shledala se šestice přátel z univerzity, která se nevídala celá dvě desetiletí. Hostitelka Ali konečně dosáhla všeho, o čem v životě snila, má práci, na niž může být hrdá, a se svým přítelem ze studií – nyní manželem – založila úžasnou rodinu. Té noci však její kamarádka vznesla strašlivé obvinění, které navždy změní životy všech zúčastněných. Otřesená, krvácející Karen vklopýtala ze zahrady do kuchyně a vypověděla, že ji sexuálně napadl Aliin manžel Mike. Ali se musí v jediném okamžiku rozhodnout: komu má věřit? Svému manželovi, zděšenému takovým obviněním, nebo své nejlepší přítelkyni? Mike i Karen podávají zcela odlišný výklad událostí, k nimž došlo. Ali ví, že jeden z nich lže – jenže který? A proč? Aliin život se rázem obrací vzhůru nohama. Má-li se dobrat pravdy, musí znovu prozkoumat dávnou dobu univerzitních studií. Tehdy odhaluje, že „zlaté časy“ měly i své temné chvíle a vzpomínky na ně odpočívaly celá léta kdesi hluboko pod vědomou vrstvou paměti. A ten, koho by mohly ohrozit, se uchýlí i k vraždě, aby nikdy nevyšly najevo.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

What You Did , 2019


více info...

Přidat komentář

Špekyn
14.01.2024 3 z 5

Za mě slabší thriller, možná bych to nazvala spíše psychodramatem. Vyprávění bylo rozvleklé, chybělo napětí, které se objevilo až v úplném závěru. Ačkoliv zvědavost mne nutila kr čtení. Postavy nebyly nijak sympatické, střídání vypravěčů bylo dost nepravidelné a celkem rušivé. A konečné vysvětlení poněkud pokulhávalo.

ZuzanaZ83
25.10.2023 4 z 5

Setkání spolužáků po letech. Šest spolužáků, dva páry úspěšných manželů Ali a Mike a Jodi a Cal, nedostudovaná Karen, věčný tulák Bill. A Karen je znásilněná.
Velmi povedený thriller, který se dotýká závažných témat a zároveň postupně odkrývá minulost i současnou realitu.
Ačkoliv jsem tušila, kde je pravda, četla se mi kniha velmi dobře a rozhodně doporučuju.


berila
20.05.2023 4 z 5

Poslední dobou mám štěstí na dobré thrillery a tento podle mě k nim patří. Za sebe ho s klidným svědomím doporučím k přečtení.

micha-ella
14.03.2023 2 z 5

Mám špatnou paměť na jména, tady jich na mne bylo na začátku dost a tak jsem se pořád vracela a zkoumala, kdo je kdo. Přitom by stačilo, kdyby autorka sem tam přidala ke jménu vhodnou vysvětlující poznámku, aspoň v úvodu. Nejen kvůli tomu jsem se do čtení musela nutit, nakonec jsem závěr přeskákala a vlastně nepochopila. Tohle opravdu nebylo moje kafe.

kramlinka88
20.02.2023 3 z 5

Bohužel tahle kniha mi tolik nesedla :-/ Nejistá oběť se mi líbila více. Hrozně jsem se s ní trápila i když se to nečetlo špatně, díky kratším kapitolám to bylo ok, ale mě všechny ty postavy neskutečně štvaly, ale fakt všechny :-/ To už se mi dlouho nestalo....Příběh celkem předvídatelný, pachatele jsem podezřívala celkem dopředu. Za mě bohužel celkem zklamání :-/

Bellsinka
18.02.2023 3 z 5

Knížka se mi líbila a rozhodně ji doporučuji. Bohužel jak už tu někdo psal, knihu jsem začala číst během lehké čtenářské krize a to byla chyba protože mě hned na začátku nenadchla, přišlo mi že je tam moc jmen, a hlavní hrdinka mě štvala..Takže jsem knihu dokládala a začátkem jsem se prokousávala vážně těžko. Ještě ke všemu mě hlavní hrdinka dost štvala. Ale pak jsem se od knihy nemohla odtrhnout a v hlavně mi běhalo milión možností kdo to mohl být. Jak to udělal? A podobně.. Takže kniha za mě super a doporučuji ale né v čtecí krizi!

Kami.Hacken
12.02.2023 3 z 5

Velice zajímavý a místy hodně znepokojující.
Kniha na mě v knihovně čekala delší dobu a po přečtení jsem spokojená. Nečekala jsem nic a oplátkou mi bylo zajímavé skoro psychodrama. Spletité a rozsáhlé líčení okolností mě nutilo číst dál a dál.
Určitě doporučuji.

pearlness
30.01.2023 4 z 5

Kniha Tvá vina byla první, kterou jsem od autorky četla. Možná proto jsem si musela zvyknout na autorčin styl psaní. Jednu hvězdičku v hodnocení jsem strhla kvůli začátku - mnoho jmen - myslím, že mám hodně načteno, ale zde jsem se opravdu místy ztrácela. Nicméně po zhruba 100 stranách se kniha rozvine v poměrně slušný thriller.
Šest přátel (z toho dva manželské páry) z vysoké se po dvaceti letech setkává na neformální párty, kterou organizuje Ali, hlavní vypravěčka příběhu. Ali se angažuje v problematice znásilnění a násilí na ženách, pracuje jako členka správní rady jednoho útočiště pro ženy a vystupuje v této otázce před médii. Párty se rozjede - vzpomínky na univerzitní časy, alkohol, laškování. Unavená hostitelka jde spát dřív. Když se nad ránem probudí, zjistí, že její manžel ještě nepřišel. Vydá se ho hledat a zároveň zkontrolovat “stav domácnosti” po party (ženské pochody v hlavě autorka zachytila opravdu věrohodně, jen si nejsem jistá, jestli to opravdu bylo pro příběh nutné). V této situaci se objeví její kamarádka Karen, která se ten večer hrozně opila, s obviněním, že byla znásilněna na jejich zahradě Alininým manželem, Mikem. Všechny důkazy a slovo otřesené a škrcené nejlepší kamarádky svědčí o Mikově vině. On ale tvrdí, že to neudělal. Celý život se Ali náhle převrátil. Přichází o práci, o nejlepší kamarádku i o manžela, který jde do vězení. Všechno, co se zdálo tak dokonalé, má najednou trhliny, a každý, kdo na místě činu byl, včetně dětí přítomných, má svá tajemství. Někdo potřebuje uchránit svou temnou stránku, která se projevila už tenkrát na univerzitě, kdy došlo k vraždě. Ali si není jistá, jestli ji nespáchal její manžel. Tehdy mu totiž poskytla alibi.

Kekik
20.12.2022 4 z 5

Knihu jsem začala číst v počínající čtenářské krizi, a pane jo, to byla chyba. Ta ale nebyla v knize, nýbrž u mě. Stěží jsem za den přečetla pár odstavců. Snažila jsem se, ale nešlo. Přesto ale hodnotím vysoko, jelikož když už mě ta velká krize přešla, kniha mě bavila. Příběh je zajímavý. Námět opravdu skvělý. Proto mě mrzí, že jsem si knihu vybrala zrovna v tak špatný čas. Kdykoliv jindy bych si ji užila ještě více.

MíšaS.
05.12.2022 odpad!

Hloupé, předvídatelné a nudné.

Belanna
15.11.2022 4 z 5

Ze začátku jsem si myslela, že to bude jen další knížka o rozmarech rádoby "smetánky".
Když se ale do děje přidala linka z minulosti a nevysvětlené úmrtí jedné ze studentek, začalo to být zajímavé.
Pohled a vyprávění více postav a střídání časů působilo hodně napínavě. Své přinesly i postoje a názory dětí, které místy převyšovaly dospělé.
Dlouhou dobu jsem byla s volbou "pachatele" úplně mimo hlavně proto, že se stále objevovaly další a další lži a komplikace.
Celkově mám z knížky dobrý pocit, líbila se mi, jen Ali mi svým kňouráním občas lezla na nervy :)

michaela5515
29.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Kniha vcelku dobrá. Musí být hrozný pocit vnitřního rozpolcení, kdy Ali vlastně nevěřila Mikovi ani ohleděně incidentu, který se stal před více jak 20 lety, ale zároveň si nepřipustit, že něco takového mohl udělat muž, kterého si vzala a vybudovala s ním rodinu. Zároveň Karen taky nebyla skvělou kámoškou, což?

Nebyl to nějak extra napínavý příběh, ovšem myslím, že to ani nebyl záměr. Za mě docela fajn psychologický thriller.

tyna_01
17.09.2022 4 z 5

oto je druhá, mnou čtená kniha od autorky a mohu říct, že se mi opět četla dobře . Určitě by nikdo nechtěl zažít situaci, kdy se bude muset rozhodnout, komu uvěří - zda své dlouholeté kamarádce a nebo manželovi. A do přesně této situace se dostala Ali - její kamarádka Karen obvinila muže Ali, že ji znásilnil. Mělo se to stát při setkání party po letech, takže by to teoreticky někdo mohl potvrdit/vyvrátit, ale to by bylo moc snadné. Během odkrývání příběhu se spíš dozvídáme, že má každý svá neodhalená tajemství a někomu buď v šetření případu pomůžou a nebo naopak. Mne se příběh četl moc dobře, čekala jsem, jak se bude situace vyvíjet, moje domněnka se nepotvrdila a závěr jsem opravdu nečekala. Kdo má rád thrillery, mohl by tuto knihu ocenit, ale rozhodně ji neřadím mezi své topky.

goergina
07.09.2022 3 z 5

Knihu jsem přečetla, zajímal mě vývoj a jak to vlastně všechno dopadne :-) celkově mě ale nebavila a to z jednoho (možná irelevantního) důvodu.

SPOILER: Jsem alergická na Oxfordské studenty. Opravdu je v každém ročníku Oxfordu skrytý násilník, kterému to projde nejen kvůli penězům rodičů, ale taky kvůli nějaké blbce s nízkým sebevědomím, která mu poskytne alibi? Stejně to bylo i v knize Anatomie skandálu. Vždycky činy z mládí vyplují na povrch po dvaceti letech a za největší chudinku je ubohá manželka. Stejný scénář, jen pozměněny postavy a dějová linka.

Dashik
29.07.2022 4 z 5

Dělalo mi trochu problém prokousat se začátkem.. Ale pak to pěkně odsýpalo. Sice (pro mě) tak půl na půl předvídatelný vývoj, ale stejně wow.:) Doporučuji.:)

Kira747
10.07.2022 4 z 5

Velmi čtivá kniha, kterou jsem nedokázala odložit.

Míša02
29.06.2022 4 z 5

Musím přiznat, že mi kniha nabídla víc, než jsem vlastně očekávala. Příběh je psaný více pohledů a to knihu dělá zajímavější. Hlavní hrdinka mi přišla tedy dost otravná ale budiž. Že to skončí právě takhle, mi došlo opravdu až ke konci knihy. Jen konec by mohl být o něco více rozepsaný.

evin84
26.05.2022 5 z 5

Mě se kniha líbila, byla čtivá a takový konec jsem nečekala.

Olous1
26.05.2022 5 z 5

Jsem mile překvapena. Nejdříve jsem se knížce vyhýbala.. malé hodnocení...,ale i přesto jsem do ní šla. Hned na začátku mě kniha vtáhla do děje a nepustila. Jsou zde dvě dějové linie. Hlavní téma nevěra a partnerské vztahy. Zajímavý i konec. Určitě doporučuji, za mě 90%.

Mandlevest
05.05.2022 4 z 5

Knížka, která se čte dobře, začtete se po pár stránkách a jste zvědaví, co se z toho klubka malých i větších lží, nevěr a promlčených tajemství vyklube. Bublá to pod povrchem, skoro každý z hrdinů něco skrývá a setkání po letech se změní v tragickou noční můru. Ale.., v poslední třetině, pro mě, kniha ztratila tempo a já už jen čekala kdo a proč, bez většího zájmu a napětí. Chybělo víc logiky a možná i sympatičtější hrdinové, aby se Vás příběh více dotknul. Ale dočítala jsem v nemocnici, proto hodnotím o * více, třeba to vlažné hodnocení nebylo tak úplně knihou, ale mým rozpoložením:-).

Štítky knihy

thrillery anglické romány

Autorovy další knížky

Claire McGowan
britská, 1981
2021  74%Tvá vina
2018  86%Jak být šťastný
2018  55%Všichni naši ex
2022  73%Nejistá oběť

Kniha Tvá vina je v

Právě čtených3x
Přečtených178x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených4x
Knihotéce153x
Chystám se číst139x
Chci si koupit21x
dalších seznamech3x