Sariklen Sariklen komentáře u knih

☰ menu

Jediná maličkost Jediná maličkost Erin Watt

Číst se to rozhodně dalo, ba co víc, vyloženě se od toho nešlo odtrhnout. Přesto to není na pět hvězdiček, protože mi chyběla větší hloubka, větší ponoření se do vztahů. Určitě tam bylo spousta prostoru pro širší rozpracování dějových linek a vztahů. Takto jsem to vnímala, že jsme jeli celkem po povrchu, pak na pár momentů jsme zabrouzdali hlouběji, abychom se zase vynořili na povrch. Každopádně musím vyzdvihnout vnitřní monology hlavní postavy a její myšlenkové procesy a pocity. Také se mi velice zamlouvalo konkrétní naplnění názvu knížky v samotném ději. Velice inspirující. Souhrnně doporučuji :)

03.05.2024 4 z 5


Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

Kvalitou si nezadá s prvním dílem. Je to nabité emocemi tak moc, že si připadáte, jako byste stáli vedle postav, prožívali to s nimi a jenom tajili dech. Příběh je dramatický, těžký, silný a zároveň v něm svítí linky laskavosti, lásky, důvěry a pochopení. Hrozně se mi líbí, že chování postav není někdy ideální, tak je tomu i ve skutečném životě. Každý děláme chyby nebo někdy kopeme kolem sebe a děláme naprosto nerozumná rozhodnutí. Příběh také nabízí palčivá aktuální společenská témata, nad kterými bolí se zamýšlet, ale o to jsou důležitější. Zkrátka – kniha má naprosto všechno a ještě něco navíc :)

05.04.2024 5 z 5


Isla a šťastné konce Isla a šťastné konce Stephanie Perkins

Odrovnala mě. Tahle kniha měla asi všechno, co očekávám od tohoto žánru. Romantiku, mnoho emocí, nejistotu, zvraty, rodinné nesnáze, konflikty mezi přáteli, hledání se... I ostatní knížky autorky měly vesměs všechno, ale tady mi to přišlo intenzivnější. Setkání s postavami z obou předchozích knížek bylo doopravdy třešničkou na dortu. Odnáším si z knížky mimo jiné i inspirativní momenty. Joshovo odhodlání a tvrdou práci, kdy se zavíral na celé dny a noci do pokoje, aby dokončil svůj projekt. A větu, že i nepopsané plátno má svou hodnotu, minimálně pro umělce :) Dá se to interpretovat tolika způsoby.

29.02.2024 5 z 5


Lola a kluk od vedle Lola a kluk od vedle Stephanie Perkins

Oceňuji barvitě popsané charaktery Loliných rodičů a mnoho situací, kde se ukazuje, jak jsou rozdílní. Líbí se mi progresy vztahů mezi Lolou, její matkou a také sousedkou z dětství. Cricketa jsem si tím, jak je nevšední a mnozí by řekli, že divní, hned oblíbila. Stejně tak Lolu s jejími bláznivými převleky. Velkou radost mi udělalo i pravidelné setkávání s postavami z předchozí knížky :) Byť je to, jako je pozorovat za sklem, a trošku trvalo, než si člověk zvykl, že se u toho nedozví jejich myšlenky, významy za slovy, následující rozhovory... Jednu hvězdičku ubírám, protože přestože byla kniha krásná, přišlo mi, že nešla až tak do hloubky, jak jít mohla.

29.02.2024 4 z 5


Polibek pro Annu Polibek pro Annu Stephanie Perkins

Knížka, která mě vtáhla a nepustila. Hned první kapitolou, která skvěle popsala pocity při prvním odstěhování od rodičů. Moc se mi líbil Annin nevšední zájem a koníček, kterému se pečlivě a s vášní a nadšením věnovala, aby jej později mohla vykonávat jako práci. Krásně vykreslená atmosféra hlavního města Francie, na člověka padl klid a pohoda. O propletitých vztazích, emocích a myšlenkách nemluvě.

29.02.2024 5 z 5


Medvídek Pú (20 příběhů) Medvídek Pú (20 příběhů) A. A. Milne

Klenot mezi dětskými knihami, říká se. Tak jsem se rozhodla si ji po mnoha letech, kdy jsem ji měla spíš naposlouchanou ve formě nahrávek od M. Ebena, přečíst. Bylo to moc milé, vtipné a místy i hloubavé a poučné čtení. Líbí se mi poklid, který z příběhů sálá. Žádný spěch, ale užívání si přítomného momentu a těšení se z maličkostí. Hledání zázraků všude kolem nás. I v klasickém každodenním hrnku medu :) V chování a charakterech postaviček se částí najde asi každý z nás. Kdo říká, že dětské knihy jsou pouze pro děti, by si nějakou dětskou knihu měl přečíst :)

29.02.2024 5 z 5


Koláčky a spiklenci Koláčky a spiklenci Theo Addair (p)

Uf. Nakonec jsem ráda, že jsem se dokopala k dočtení. Asi v první čtvrtině knihy se mi do toho vůbec, ale vůbec nechtělo. Každá věta mi přišla šroubovaná, každý popis vztahu mezi Danielem a Kitem umělý a přeslazený. Pak se to rozjelo, gradovalo, velice tomu přispěl i fakt, že interakce mezi D. a K. v průběhu knihy moc nebyly, až ke konci. Některé obraty (žel mimo konverzaci D. s K.) byly velice originální a vtipné, často i hluboké. Samostatně se mi líbí jak postava Kita, tak Daniela, ale dohromady mi moc nefungují. S přehledem můžu říct, že se mi v tomto díle velice líbily vedlejší postavy a jsem ráda, že dostaly více prostoru. Bára, Magda, Ondra, Miky i Lucka byli naprosto skvělí. :)

17.03.2020 4 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Naprosto dechberoucí. Kniha, která je ze začátku jako milion miniaturních kousíčků, které se na konci složí v úžasnou, barevnou a sytou mozaiku, kde každý dílek má svůj nosný význam. Kniha, kterou číst je naprostým požitkem a uměleckým zážitkem. Kniha, která je tak hluboká a plná moudrosti, že kvůli tomu ani nejde pořádně dovřít. Kniha s velkým K. Tohle je bible.

08.03.2020 5 z 5


První opravdový polibek První opravdový polibek Kasie West

3,5*. Neříkám, že se to nedalo číst, to vůbec ne, děj odsýpal, bylo to milé... Problémem je, že se jelo hodně po povrchu, jak dějově, tak charakterově. Nedokázala jsem si vytvořit hlubší vztah k postavám a například Donavan mi přišel až nehmatatelný.

15.02.2020 3 z 5


On je fakt boží On je fakt boží Louise Rennison

Bylo to čtivé, milé a překvapivě hodně humorné. Nic přehnaně hlubokomyslného ovšem nečekejte.

09.02.2020 4 z 5


Prohnilé království Prohnilé království Erin Watt

Rozhodně jeden z nejlepších dílů série. 4,5* za ten kovbojský konec, který mi přišel už moc... Ale v souhrnu to bylo moc milé počtení, u všech pěti dílů.

02.02.2020 4 z 5


Padlý dědic Padlý dědic Erin Watt

Přišlo mi to takové... nijaké. Easton řešil problémy pořád tím stejným způsobem, trochu za vlasy přitažené mi přišla jeho neschopnost od začátku ukončit tu pochybnou věc s Felicity. Vygradovaný závěr mi do líného děje vůbec nepasoval. Navíc mi přišlo, že je Easton jiný než jak byl popisován z pohledu Elly v předchozích dílech.

29.01.2020 3 z 5


Palác lží Palác lží Erin Watt

Tohle byla víc detektivka než cokoli jiného. Úžasné napětí, nečekané zvraty a skvělý konec!

24.01.2020 5 z 5


Papírová princezna Papírová princezna Erin Watt

Slabší 4. Román se četl sám, ale mnohdy mi určité situace a dialogy přišly přitažené za vlasy. Co se mi nelíbilo, bylo až moc velké množství explicitních scén a o sexu se mluvilo tak často, jako o počasí. Každopádně postavy propracované, děj taktéž. Zbývající díly si patrně přečtu, jsem zvědavá na pokračování.

22.01.2020 4 z 5


Tichá holka Tichá holka Torey L. Hayden (p)

Neskutečné. Znovu úžasný příběh trpělivosti, lidského nasazení, lásky a odhodlání. Nesetkáváme se v knížce jen s postavou z názvu díla, ale i s dalšími dětmi. Každému z nich je věnován dostatečný prostor pro to, aby si k němu čtenář mohl vytvořit vztah. O to bolestivější je dočítat poslední stránku, která je navíc spolu s epilogem velice emotivní. Má smysl dělat to, čemu věříte. I kdyby ten pokrok, kterého dosahujete, byl pro ostatní zanedbatelný. Ten, komu svůj čas věnujete a ten, u koho daný pokrok nastává, za to stojí. I krásná panenka.

16.01.2020 5 z 5


Něco skutečného Něco skutečného Erin Watt

Příjemné, vtipné, čtivé a oddechové. Rozhodně se k ní ještě někdy vrátím.

01.01.2020 4 z 5


Po tvém boku Po tvém boku Kasie West

Tohle rozhodně nebyla klasická romantická knížka s předvídatelným dějem a hlavními postavami. Velké plus za psychickou nemoc hlavní hrdinky. Děj, charaktery postav, zápletky, to všechno stvořilo knihu, která rozhodně není plytká, ale dala by se zařadit k těm hlubokým.

24.12.2019 5 z 5


Štěstí v lásce Štěstí v lásce Kasie West

(SPOILER) Moc milé čtení. Hrdinka si díky výhře v loterii postupně uvědomí, že existují věci, které nezmění, i kdyby pro jejich vyřešení věnovala celou svou výhru. Je vždy zodpovědná jenom sama za sebe. Ostatní nezmění, i kdyby sebevíc chtěla. Jediné, co bych vytkla, je, že zvrat, pochyby a pomluvy se rozvinuly až ke konci knížky, zdálo se mi to poměrně nevyrovnané. Věnovala bych tomu určitě více stránek :)

23.12.2019 4 z 5


Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Torey L. Hayden (p)

Ach bože. Tohle byl skvost, jako zatím každá knížka od této autorky, kterou jsem četla. Úžasný srdcervoucí příběh o bezhraniční lásce pedagožky k šestiletému dítěti, které zažilo nepředstavitelně kruté situace. Živoucí důkaz toho, jak si láska, empatie, porozumění a snaha dokáží proklestit cestu k srdci jiného člověka, i přes mnoho balastu a překážek. Velice inspirující, hřející u srdce a zároveň surově smutné.

Citát na závěr, který ve mně velice rezonuje a naprosto se s ním ztotožňuji: "Kéž bychom měli dost lidí, kteří dokážou druhým věnovat péči, dost lidí, kteří bez výhrad milují, pomyslela jsem si smutně."

20.12.2019 5 z 5


Sebranka Sebranka Torey L. Hayden (p)

Perfektní! :) Sedí mi styl, kterým autorka pracuje s dětmi, protože je velice podobný tomu, jakým s nimi pracuji já. Proto je pro mě kniha ještě více inspirativní, mohu použít různé její přístupy a náhledy na věc ve své praxi. Skvělá knížka! :)

30.11.2019 5 z 5