samkko samkko komentáře u knih

☰ menu

Píseň tichého sněhu Píseň tichého sněhu Hubert Selby

Sbírka lepších i horších povídek. Sbírka temnějších i zářných povídek. Poslední povídka,: Píseň tichého sněhu, za to však stojí, a troufám si říct, že se jedná o tu nejvíce atmosférou pohlcující povídku co jsem kdy četl.

26.07.2023 4 z 5


A uzřela oslice anděla A uzřela oslice anděla Nick Cave

Tak nádherné a zároveň tak neuvěřitelně ošklivé. Nick Cave se opravdu musel potopit až na úplné dno své duše (teda jestli vůbec nějakou tu duši měl) a z ní nám přivedl, z té nejtemnější propasti všech hlubokých a ošklivých propastí, nepopsatelně úžasné dílo. Byť chudák němý Euchrid ani slůvkem s nikým za celých 300 stran nepromluví, budete ho znát pomalu lépe, než většinu svých kolegů v běžném životě. Extrémně buranské prostředí, které autor popsal intelektuálním a velmi symbolickým jazykem tvoří nádherně nevšední kontrast. A už jen první kapitola, kdy mladý Euchrid popisuje svůj vlastní porod, je nezapomenutelný zážitek. Celkově, i přes obrovské nadšení, na mne kniha místy působila tak depresivně a temně, že i já jsem schopen uznat, že se autorovi podařilo přejít velkou hranici všeho morálního a lidského. PS: atmosféra je nepopsatelná.

25.06.2023 5 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Dostojevskij se mi trefil do černého. Jak myšlenkami, úvahami, hlavní postavou, tak taky ponurým prostředím, občasnou surovou brutalitou a perfektním koncem. Dílo, které právem spadá na špici světové literatury. V budoucnu se k tomuto počinu rozhodně vrátím.

07.05.2023 5 z 5


Most sebevrahů Most sebevrahů Taylor Adams

Adams mě zklamal. Po dvou dech beroucích akčních thrillerech přijde s nezáživným průměrem. K postavám vás žádná empatie netáhne, příběh je propleten až moc "klasickým" způsobem, a celkově se prostě jedná o knihu toho typu, na kterou se za měsíc zapomene. Pochválit musím autorův osobitý a výrazný rukopis, čtivost a samozřejmě, i pár těch lepších úseků.

07.05.2023 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Orwell byl dozajista jedním z nejinteligentnějších spisovatelů své doby. Čirá dokonalost.

07.05.2023 5 z 5


Děti z Dynmouthu Děti z Dynmouthu William Trevor

Prostý a ničím neurážející, poklidný příběh městečka Dynmouth, ve kterém si své životy žijí lidé, podobní těm, které známe. Autorovi psaní opravdu jde, protože byť je děj v podstatě "o ničem", čte se to samo.

07.05.2023 4 z 5


Náhle, sami Náhle, sami Isabelle Autissier

Ušlo to. Žádný zázrak, žádné velké zklamání. Zajímavá však byla pouze první část knihy, část na ostrově. Ovšem i tam se místy našlo nudnější nebo prázdnější místo, které prostě působilo nezajímavě.

06.05.2023 3 z 5


Upálené Upálené C. J. Tudor

Naprosto nechápu co s tím všichni mají. 88% tomuhle neoriginálnímu, úmorně nudnému a povrchnímu braku? To jste asi četli něco jiného, kde byl určitě velmi zajímavý děj, úžasná hlavní postava, úžasně propletený, mrazivý příběh a autorčin um. Protože to co jsem četl já, postrádalo všechny zmíněné prvky a ještě mnohem víc. Jak Tudor sama dodala v poděkování, že se jí každá další kniha píše obtížněji, tak bohužel, s jejím trápením jsem se trápil i já.

26.04.2023 odpad!


Proměna Proměna Franz Kafka

Dokonalost!

12.11.2022 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Velmi silná kniha s neuvěřitelně složitými filozofickými úvahami. Moc se mi to líbilo a chápu proč je to v povinné četbě. Myslím si, že tahle kniha bude na paměti každého člověka i za dobrých sto let.

25.09.2022 4 z 5


Strašidlo cantervillské Strašidlo cantervillské Oscar Wilde

Nesedlo mi to a nebavilo mě to. Jednou jsem se sice zasmál, ale nestačilo to.

25.09.2022 2 z 5


Italské boty Italské boty Henning Mankell

Tenhle ten zimní román si nechám líbit. Skvěle napsané, četlo se to velmi rychle, super začátek a skvělý konec. Jen mě neuvěřitelně štvala postava staré báby, kvůli ní hvězdička dolů.

25.09.2022 4 z 5


Postelová tajemství mistrů kuchařů Postelová tajemství mistrů kuchařů Irvine Welsh

Je mi to líto, ale od Welshe zatím nejhorší dílo. Leč je autor můj oblíbenec, tohle se jaksi vymklo jeho genialitě. Postavy byly sice super, ale příběh nebyl dostatečně poutavý a na Welshe ani dostatečně zvrácený.

25.09.2022 2 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Opravdu úroveň. Bylo to svižné, poutavé a mistrovsky napsané. Nikdy bych nikomu nevěřil, že popis rybaření může být takto geniální.

25.09.2022 5 z 5


Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Neskutečně přeceněné. Po většinu času jsem se nudil a musel donucovat do dočtení. Kniha má sice pár světlých momentů a trochu chytrého a smutného textu, ale mě to nestačilo.

21.09.2022 2 z 5


Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

I když jsem Pána prstenů nečetl, teď už se k němu nemám důvod vracet vůbec, protože tenhle neuvěřitelný svět jen tak něco nepřekoná. Všechna ta manipulace, intriky, tajemnství a nenávist se čte skvěle a já se s radostí pustím do druhého dílu.

15.09.2022 5 z 5


Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Docela to šlo. Hlavní tahák této knihy byla pro mě její délka. Měl jsem to relativně za chvilku a obsahově to malému počtu stránek odpovídalo. Špatné to ale rozhodně nebylo.

15.09.2022 4 z 5


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Jakože hej, napsáno to bylo mistrovsky, k tomu nemám co dodat a dodat nemám ani co k myšlenkovým pochodům a filozofickým úvahám, jenže 91% je podle mě kapku přestřelené číslo. Protože v dějově se příběh od začátku až do konce skoro vůbec neposune.

10.07.2022 4 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Totální, ohraná (očtená) nuda naprosto o ničem s nepřekvapivou zápletkou a to celé téměř bez jakýchkoli emocí. Naprostá ztráta času. Tudor má mnohem lepší předchozí dvě knihy, které byly svým stylem vyprávění, postavami a krutou brutalitou originální a skvělé, zde ale máte pocit jako by to psal úplně někdo jiný. Dvě hvězdy za to, že se to četlo alespoň dost rychle a svižně to utíkalo.

19.06.2022 1 z 5


Noční můry s čápem marabu Noční můry s čápem marabu Irvine Welsh

Skutečně, kam se hrabe Trainspotting! NMSČM je zatím Welshova nejlepší kniha kterou jsem čet a taktéž se mi potvrdilo, že je Welsh asi můj oblíbený autor. Jako filmový fanoušek mám tendenci u každé knihy přemýšlet, jak by se daná část dala převést na filmovou scénu. No a teda byl bych fakt zvědav, kdo by tohle dokázal, protože děj je rovnou tří vrstvá genialita ukazující minulost, součastnost a Royův "ráj", zároveň. Miloval jsem pokaždé to HLOUBĚJI, HLOUBĚJI, HLOUBĚHI, miloval jsem vetšinu postav a to, že si kniha z ničím nebere servítky. Fakt pecka. HLOUBĚJI..

15.06.2022 5 z 5