Děti z Dynmouthu

Děti z Dynmouthu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42995/bmid_deti-z-dynmouthu-gMU-42995.jpg 4 32 10

Goticky hororový, v morálním poselství aktuální temný příběh o duševně vyšinutém patnáctiletém chlapci, kterému se podaří získat moc nad přímořským městečkem, na první pohled zcela idylickým.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Children of Dynmouth , 1976


více info...

Přidat komentář

dennydee
15.04.2024 3 z 5

Dobrá kniha pro mě neznamená dobré hodnocení na databázi knih, dobrá kniha pro mě znamená to, že se při čtení cítím být součástí, postavy mi přirostou k srdci a po přečtení se mi po nich stýská. A to se tady bohužel nestalo.

Nebylo to úplně špatné čtení. Jen jsem asi nepochopila, o čem měla kniha být. Celou dobu jsem čekala nějaký zvrat, říkala jsem si, že každou chvíli musí něco přijít. Konec to bohužel úplně zabil.

Dá se říct, že půlku knihy jsem si užila a druhou půlku jsem se nudila. Timothy mě neskutečně rozčiloval a divím se, že nedostal po hubě….

samkko
07.05.2023 4 z 5

Prostý a ničím neurážející, poklidný příběh městečka Dynmouth, ve kterém si své životy žijí lidé, podobní těm, které známe. Autorovi psaní opravdu jde, protože byť je děj v podstatě "o ničem", čte se to samo.


InaPražáková
06.04.2023 5 z 5

Malý, nenápadný skvost. Kniha, která neoslní jazykem, invencí nebo odvázanou fantazií, ale sděluje přesně to, co autor chce, a sděluje to naprosto přesně, což se ale v plné míře ukáže až na závěr. Míra precizního svazování různých nitek a rozplétání nitek zašmodrchaných mi připomněla dokonce Kunderu, ovšem s tím rozdílem, že Trevor má zřejmě lidi rád a v zásadě je k nim smířlivý. Žádná z mnoha postav není padouch ani hrdina, jak ostatně říká otec Faramont, existuje jen směřování ke krajnostem, které šedi zdánlivě dodává barvu, ale neexistuje krajnost sama.
Timothy, emočně zaostalý, neschopný sebemenší empatie, který v egocentrické touze po splnění snu nabourá několik klidných životů, vlastně jen nastavuje zrcadlo svým ušpiněným bližním, protože při svém čistě faktickém, až vědeckém vidění lidí jako jediný netrpí selektivní slepotou maloměstského pokrytectví. Konec jeho velikášského snu byl zákonitý, ale stejně mi to přijde geniální - Timothy má šanci být jednou tuctový občan... ale vlastně ne, sen střídá sen, mění se obsah, ale ne forma.
Skutečný otřes Timothy způsobí jen dětem, které se pokrytectvím neprovinily, takže se dá říct, že zamlčování pravdy má vlastně své klady. A tak je to v Dynmouthu se vším. Není to dechberoucí literární zážitek, ale nesmírně dobře napsaná kniha.

Taťka Hraboš
21.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Velmi zvláštní kniha s podivuhodně tísnivou atmosférou. Po celou dobu máte pocit, že se schyluje k nějaké závěrečné tragédii (větší drsňák než Trevor by možná k takové tragédii i nechal dojít). Přitom za vším stojí jen jedna postava patnáctiletého puberťáka, který by možná mohl být skutečným vtělením ďábla (jak si to myslí jedna ze dvou dalších hlavních dětských postav), ve skutečnosti je to však zřejmě jen velmi zvědavý drzoun s hroší kůží, nedostatkem empatie a pozoruhodnou odhodlaností dosáhnout, čeho si zamane. Knížka je skvělou ilustrací křehkosti a tvárnosti dětské psychiky a poukazem na obrovské nebezpečí, pokud na výchovu dítěte rodiče rezignují a ponechají je v tomto ohledu napospas sobě samému a vnějším vlivům.

nicolettkaa
04.05.2021

Moc jsem nepochopila, co touto knihou chtěl autor říct. Přestože má pouhých 232 stran a malý rozměr, byla pro mě i tak dost dlouhá. Vůbec mě nebavila. Žádná postava mi nepřirostla k srdci. Jen jsem se divila, že ten hlavní nedostal ránu pěstí.

toni-az
15.09.2020 3 z 5

K této knize mám několik poznatků:
1. není to horor ani nic podobného
2. je to fakt dobře napsané, po pár knížkách nevalné kvality to bylo příjemné čtení, resp. příjemná byla forma
3. na rozdíl od formy, téma mě vůbec nezaujalo, těžko se mi ke knize vracelo, když jsem si uvědomil, že budu muset zase čelit tomu parchantovi
4. můj problém je, že nemám moc rád knížky, kde není žádný hrdina, což zde nebyl, navíc ten syrový irský styl, takže to taky moc nepomůže

Nakonec tedy dávám průměr.

Mayaku
09.02.2020 4 z 5

Anotace je poněkud zavádějící. Pokud někdo bude k této knize přistupovat s představou příběhu laděného do gotického hororu, pravděpodobně bude odcházet zklamaný. Jde o zajímavou psychologickou sondu do života lidí žijících na irském maloměstě, jehož poklid je narušen hluboce znepokojivým jednáním chlapce Timothyho - pravděpodobně duševně narušeného - k jehož největším životním radostem patří šmírování jeho sousedů a následné vytažení jejich největších traumat a tajemství na světlo boží, čímž se snaží obyvatele donutit k tomu, aby udělali, co si Timothy přeje. Timothy Gedge je výborně vymyšlený psychouš, jehož znepokojivost spočívá v momentu očekávání - tedy právě v tom, že jak čtenář, tak postavy v knize, pořád přemítají a děsí se toho, co Timothy Gedge může (ale nemusí) udělat. Právě obavy z neznámého jsou zde podány naprosto brilantně. Je to prostě dobrá kniha. Jděte do ní, ale horor nečekejte.

glorie111
16.08.2019 5 z 5

Zajimavé

hayalet
01.04.2019 3 z 5

Tak nevím, ale nic moc hororového mi na příběhu nepřišlo. Timothy je dozajista psychicky narušený a prvotřídní šmírák, co si rád vymýšlí a manipuluje se sousedy. Ale nic víc. Kniha se četla dobře, jen ten samotný děj začíná až od druhé půlky knihy a tak nějak plyne, bez větších zápletek a napínaků. Přesto kladně hodnotím. Zajímavá sonda do života a svědomí obyvatel jednoho městečka.

MichelleS
23.12.2015 4 z 5

Ze začátku mi příběh nepřipadal děsivý, jen mi šel Timothy strašně na nervy a litovala jsem ty, kteří museli jeho plácání poslouchat. Když ale začal odhalovat drobná tajemství obyčejných obyvatel poklidného městečka a přesně mířenými slovy z rozmaru ubližovat, atmosféra příběhu povážlivě zhoustla. Co opravdu viděl při svém věčném špehování všech kolem sebe a co si přidala jeho bujná fantazie? A jakou spoušť ty odhalené pravdy způsobí v rodinách zasažených. Zdá se, že jediná možnost je rozbité naslouchátko.