rozina351 rozina351 komentáře u knih

☰ menu

Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Knihu jsem nedočetla, což se mi stává opravdu zřídka. V průběhu čtení jsem se stále hlouběji a hlouběji propadala do trapné bezútěšnosti hlavní hrdinky. Autorka umí nádherně pracovat s češtinou a některé její postřehy by se daly do kamene tesat, ale při čtení určitých pasáží mě stále častěji napadalo, že papír opravdu nesnese vše... Občas jsem nečekaně narazila na perlu, ale jindy jsem zase měla pocit, že se prohrabávám hnojem, tak jsem to trápení ukončila. Tuto knihu tedy řadím do šuplíku nepříliš zdařilé ženské tvorby.

15.07.2022 1 z 5


Černý pavouk Černý pavouk Jeremias Gotthelf

Napínavé od začátku až do konce, 19. století mám ráda a toto se četlo samo :-) Originální, neotřelé obrazy a svižný děj.

11.07.2022 5 z 5


Balady a romance Balady a romance Jan Neruda

Kvalitní a nadčasové dílko, které zaujalo i puberťáky na ZŠ. Já jako správná nerdka jsem ty verše milovala od dětství.

11.07.2022 5 z 5


Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Děsná blbina, ale jednu hvězdu dávám za čtivost a druhou za občasnou ironii a vtip.

11.07.2022 2 z 5


Vij Vij Nikolaj Vasiljevič Gogol

Výborné! Miluju pohádky, pověsti, slovanskou mytologii, archetypy a horory a tady jsem si přišla opravdu na své. Neotřelý námět, bravurní zpracování. Spolu s Lokisem Prospera Merimé jedna z mých nejoblíbenějších pověstíhororovek.

17.04.2022 5 z 5


Vánoční prasátko Vánoční prasátko J. K. Rowling (p)

Syn byl z knihy nadšen, mě trochu vadí motivy oživlých hraček a problematika smutných vyhozených věcí na mě působila dost depresivně. Pro děti se ale jedná o příjemné čtení, pokud mají rády Toy Story, může to být to pravé ořechové.

02.02.2022 4 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Příjemná dystopická oddechovka, některé momenty jsou podobné s Hunger games, ale toto je méně konfliktní, uhlazené čtení.

02.02.2022 5 z 5


Hořící most Hořící most John Flanagan

Četla jsem se synem a byla napnutá jak malý gaťky. Pro dobrodružství a napětí chtivé kluky naprosto skvělá knížka. Kladné i záporné postavy jsou velmi věrohodně vykresleny a mladí hrdinové jsou sympaťáci. Měla jsem obavu, jestli se po perfektním prvním dílu nebudu nudit, ale autor vyšponoval gradaci děje maximálním způsobem! Jdu objednat další díl.

02.02.2022 5 z 5


Přípravy na všechno Přípravy na všechno Elsa Aids

No ty vole! Mě tento dehumanizovaný hipsterský styl fakt znechucuje. Ale i tak jsem knihu naprosto fascinovaně dočetla až do konce. A dost se obávám nového trendu v literatruře, kterýmu nahrává i izolace způsobená částečně covidem, částečně tím, že nemáme žádný existenciální potíže a plácáme se ve vlastních duševních i tělesných výměšcích. Kniha je poutavou generační výpovědí. Ale je to výpověď natolik posthumanistická, že si musím rychle dočerpat porci lidské důstojnosti ke Karlu Čapkovi! Nicméně pár hvězd za poutavost a za ironizování a poctivé rozkrývání hipsterského pozérství.

15.01.2022 3 z 5


Adventní pohádky Adventní pohádky Dana Doležalová

Název i obálka jsou silně zavádějící - pohádky jsou sice krásně ilustrované, ale jedná se o 24 kraťoučkých autorských pohádek bez jakékoli adventní tematiky. Dětem se ale pohádky líbí, já hodnotím jako velmi průměrné. Pokud si chci užít kvalitní vánoční četbu, nikdy mě nezklamou Vánoční příběhy od Astrid Lindgrenové, případně si přečtu Zrcadlo z Erisedu v HP a přiznávám i svou úchylku - Vánoce na Starém bělidle a Štědrý večer od Erbena.

11.12.2021 3 z 5


Sidonie Nádherná a konec střední Evropy Sidonie Nádherná a konec střední Evropy Alena Wagnerová

Velmi zdařilá biografie, která půvabně zachycuje fin de siecle, konec belle epoque a následné dějinné turbulence v rakousko-uherských kulisách. Kniha se velmi příjemně četla.

11.12.2021 5 z 5


Kniha Ester Kniha Ester Marek Pietoň

Velmi působivá kniha, krásný jazyk i křehký příběh. Forma té nejklasičtější novely. Expresivně vylíčená atmosféra místa i doby. Pro mě milé překvapení, autora jsem vůbec neznala.

11.12.2021 4 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Kniha je určitě velmi čtivá a skvěle napsaná, ale hlubší dojem ve mně nezanechala. Celé mi to přišlo málo plastické, postavy jsou jakoby ploché, málo autentické. Téma odloučení matky od dětí je vždycky zárukou čtenářského úspěchu a žánr dystopie je momentálně velmi in. V paměti mám Divoké labutě, které jsem poněkolikáté nedávno opět přečetla a které mapují dopad totalitního režimu na osobní život babičky, matky a dcery, a to jsou poněkud jiný grády...

08.12.2021 3 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Kniha, na kterou by i deset hvězd bylo málo :-) Naprostá klasika, skvěle vylíčené charaktery, atmosféra v kulisách viktoriánského sídla na osamělém ostrově by se dala krájet, osudová nevyhnutelnost a úžasná pointa. Královská detektivka královny detektivek!

05.12.2021 5 z 5


Vánoce Hercula Poirota Vánoce Hercula Poirota Agatha Christie

Jedna z mých nejoblíbenějších detektivek. Má to atmosféru, má to styl, Hercule Poirot si v klidu pojídá pralinky a pije horkou čokoládu, ale kvůli nefunkčnímu radiátoru skončí na monstrózním děsivém sídle ovládaným odporným tvorem Simeonem Lee. Atmosféra je hustější a třeskutější než ta největší zimní plískanice! Takže doporučuju velkou zásobu pralinek, pár decek horké čokolády (nejlépe s rumem) a tento literární skvostík si vychutnat pěkně v teple!

04.12.2021 5 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Tak toto byla síla. Zhmotněná noční můra každého dítěte. Skvělá práce s emocemi, je vidět, že autoři mají téma prožité do morku kostí.

04.12.2021 5 z 5


(Ne)obyčejný kluk (Ne)obyčejný kluk Raquel J. Palacio (p)

Skvělé. Velmi oceňuji, že kniha je psána z perspektivy osoby s postižením, i z perspektivy nejbližší rodiny. Osvětová kniha, příběh je velmi přirozený a jemný, autorce se podařilo téma zpracovat velmi civilně, nepateticky, ale přesto dojemně. Je to kniha, o které musím po přečtení dlouho přemýšlet.

04.12.2021 5 z 5


Jak voní tymián Jak voní tymián Marcel Pagnol

Oh la la, tak to bylo něco pro mě. Provence miluju a díky této knize se ihned ocitnete uprostřed parného provencalského léta. Laskavé, milé čtení, které pohladí po duši stejně jako provencalské rosé nebo tarte au citron :-)

04.12.2021 5 z 5


Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Můj první Hrabal, kterého jsem pobrala. A že jsem se opravdu poctivě snažila si k jeho knihám najít vztah, ale nedařilo se mi. Když už jsem nad Hrabalem chtěla zlomit hůl, tato kniha mě neuvěřitelně chytla a zasáhla. Nomen omen Jan Dítě se vší morální flexibilitou i osudovostí mě nutí přemýšlet nad smyslem osudu jednotlivce v soukolí dějin.

04.12.2021 5 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Moje topka a srdcovka, četla jsem několikrát. Výborné čtení, pokud chcete porozumět jakékoli totalitní společnosti vystavěné na principu ideologie. Dobré i pro pochopení principu fungování církví a sekt. Tři silné charakterní ženy, tři dcery Číny reprezentují dramatický osud své země, který se dotýká nejintimnějších oblastí jejich života. Nejsilnější věta knihy pro mě bylo vyjádření otce autorky, když po několika desetiletích prozřel zrůdnost komunistické ideologie: "Přijmi mou omluvu, která se zpozdila o celý lidský život."

04.12.2021 5 z 5