Vánoce Hercula Poirota

Vánoce Hercula Poirota https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61632/vanoce-hercula-poirota-9MB-61632.jpeg 5 833 139

Hercule Poirot série

< 19. díl >

Simeon Lee přišel ke svému bohatství v mládí díky nalezišti diamantů, se kterými se teď – o mnoho let starší – rád laská a mazlí. Jednou na vánoce přichystá pro své potomky krutou hru. Všechny je k sobě pozve a postará se o to, aby nemohli přeslechnout instrukce, které uděluje svému právníkovi. Instrukce ke změně poslední vůle. Pak si je vezme všechny na paškál a postupně je nařkne z hamižnosti, slabosti a hlouposti. Po svém výlevu vykáže rodinu ze své pracovny. Z té se později ozývají podivné zvuky a výkřiky. Pracovna je zamčená, po vyražení dveří se všem naskytne otřesný pohled. Vrah se ale přepočítal, neboť šéf místní policie má u sebe na návštěvě Hercula Poirota…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Karel Voleský
Originální název:

Hercule Poirot’s Christmas , 1938


více info...

Emik87
Emik87
19.02.2024 5 z 5

Ani na Vánoce nemá Poirot klid. Nemůže být ve svém bytě, tak přijme pozvání do sídla potencionálního klienta. Příběh je spíš smutný, protože i toto se může stát ve vztahů rodičů a potomků.

MartaPear
MartaPear
24.01.2024 4 z 5

Velice zapeklité a rafinované, kam ta Agáta chodila na ty nápady... Příjemné počtení!


LaCucaracha
LaCucaracha
27.12.2023 4 z 5

Hercula Poirota miluju, takže pod čtyři snad ani jít nemůžu. Jen to teda bylo celé komplikované až běda, přece jen jsou lepší trochu uvěřitelnější případy. Ale i tak dobré. Akorát teda gramatických chyb bylo ve vydání opravdu, ale opravdu hodně.

janina66
janina66
17.12.2023 5 z 5

Jak to ten Hercule dělá? Ať má dovolenou, nebo je pozván na návštěvu, vždy se stane vražda!
Příjemná detektivka s méně příjemnými lidmi v domě. Nikdy vraha netrefím, raději se nechám překvapit.

m_martina
m_martina
15.12.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem si přečetla v předvánočním čase, i když Hercule Poirot si svátky nějak moc neužije, když musí vyšetřovat vraždu. Ale případ je to dobrý, mně se líbil a hezky se četl.

Calinda
Calinda
07.12.2023 5 z 5

To byla taková krása! Příběh mě chytl hned od začátku a až do konce nepustil. Přečteno za jeden den a královně detektivek tleskám. Doporučuji!

Aligator805
Aligator805
03.12.2023 5 z 5

Opět dobře strávený čas s Agathou. Sice se s touto knihou moc vánočně nenaladíte, ale i tak to je příjemně strávený čas s úžasným Herculem Poirotem.

Katy_vKnihách
Katy_vKnihách
19.11.2023 4 z 5

Moje první Christie, a musím říct že holka psát opravdu umí :) Vánoční náladu by jste tady tedy hledali lupou, a stejně by jste ji moc nenašli. Za to si více hovíte v té detektivní atmosféře. V tom spletitém rodinném setkání s pěknou vraždou, jako takovou vánoční ozdobou, když to přeženu. Podle mě se jí naprosto dokonale povedlo vykreslit veškeré rodinné i nerodinné vztahy tohoto příběhu. Jen mě mrzí, že od půlky knihy jsem si byla vrahem jistá. Myslela jsem si, že u Christie se mi to nestane, ale bohužel. Vyzvednu i příjemnou délku knihy, i délku kapitol. Jsem spokojena. Vše, co jsem od ní čekala, jsem dostala :)

veronika4001
veronika4001
28.10.2023 5 z 5

Typická Christie se svojí Poirotovštinou - za vším hledej pomstu, rozmanitou povahu příbuzenských rysů, peníze, zákoutí mysli a plány, které se mohou vždy zvrtnout.
Boží mlýny melou dosti pomalu, ale jistě, i když nesnadně.
Chtěla jsem něco předvánočního a pro připomenutí. S Agathou Christie je to vždy příjemně strávený čas.

SSTknihy
SSTknihy
24.07.2023 5 z 5

Panské sídlo, hamižný milionář, příbuzní uvězněni sněhovou vánicí pod jednou střechou, od vraždy krůček a přede dveřmi Štědrý den. Ještě že na návštěvu přijel Hercule Poirot, protože tohle bude chtít vážně chytrý mozek! Záhadu zamčeného pokoje umí napsat určitě nejeden autor, ale jen Agatha z toho dokázala vybrousit takovou čtenářskou lahůdku. Klasika, bez které se Vánoce neobejdou!

zipporah
zipporah
11.02.2023 4 z 5

Posledných 15 strán neskutočné hysáky :D Ak niekto toto uhádol, tak tu máme na svete ešte jedného Poirota a kúpim mu fúzy, ak mu chýbajú.

mahdal
mahdal
08.01.2023 5 z 5

Hodnotím v rámci knih A. Christie. Další opravdu skvělá detektivka z pera této autorky. Zápletka a vražda byly promyšlené neskutečným způsobem a vraha se mi nepodařilo v průběhu četby odhalit. Popravdě jsem na tu osobu v průběhu četby ani nepomyslel.
Jsem rád, že jsem tento díl opravdu četl o Vánocích, a tak mi mohl alespoň částečně navodit anglickou atmosféru Vánoc.

Doporučuji!

LibraryGirl
LibraryGirl
29.12.2022 4 z 5

Nakonec to bylo docela zajímavé, ale nepřijde mi, že si s tímto příběhem dala Agatha práci. Od půlky knihy jsem se trošku nutila do čtení a byla jsem ráda, že je pak už konec, ale i tak to bylo celkem dobré čtení...
A ještě poznámka k televiznímu zpracování, vymazali tam některé postavy :-(

Vojslava
Vojslava
24.12.2022 5 z 5

Tenhle příběh jsem si z dřívějška pamatovala jen matně a spíš mi byly povědomé některé detaily, ale na navození vánoční atmosféry (a to jak v reálném, tak mírně ironickém smyslu) kniha posloužila velmi dobře. Jen překlad mi připadal místy poněkud školácký, což ovšem neubíralo na kvalitě řešení dalšího brilantního Poirotova případu!

FlexiMZ
FlexiMZ
23.12.2022 5 z 5

Jeden starý muž pozve na Vánoce své syny do velkého rodinného domu. Vánoce jsou prý časy klidu a pohody... jak kde. Velký dům, zapeklité vztahy mezi členy rodiny a samozřejmě - vražda!

Brilantní! Tak čtivé, že jsme se nemohla odtrhnout a čím víc jsem se zamotávala do skládačky, tím víc jsem lačnila po tom, dozvědět se kdo je vrah. Agatha Christie je opravdu královna detektivky. Moc mě bavily výslechy všech zúčastněných, byly svižné, plné informací a také bylo díky nim skvěle ukázáno, jaký charakter každý vyslýchaný má a jak se mezi sebou liší. Prostě skvělé!

Vraha jsem jednu dobu podezřívala, ale během čtení jsem svůj typ párkrát změnila, až jsem to nakonec vzdala a na konci jen nevěřícně kroutila hlavou, jak proboha tohle někdo mohl vymyslet a napsat na tak málo stranách. Agatha je prostě jistota! Těším se na její další detektivky.

elenai
elenai
16.12.2022 5 z 5

Díky mé superschopnosti zapomínat, kdo je vrah, jsem si mohla čas předvánoční zpříjemnit touto klasickou vraždičkou z pera Paní všech detektivek. Pravda, vánoční to nebylo vlastně ani trochu, ale tísnivou atmosféru a brilantního Poirota kniha zcela určitě nepostrádá. Některé detaily mi kupodivu v hlavě utkvěly, ale zaboha bych z toho neposkládala, kdo je vrah.:-D Jediné, co bych mohla trochu vytknout, je pomalejší rozjezd. 95%

EliBla
EliBla
20.08.2022 5 z 5

Opět velmi zdařilá detektivka. Do poslední chvíle nevíte, kdo to udělal. Agatha má důmyslně propracované zápletky. Knihy jsou krátké a čtivé. Doporučuji.

martineden
martineden
26.06.2022 5 z 5

Ta Agatha je génius! Tolik knih, tolik kvality... Ale Hercule je naštěstí jen jeden.

kaja9825
kaja9825
22.05.2022 5 z 5

Jako malá jsem ráda koukala na detektivky. Většinou to byli Vraždy v Midsomeru a nebo právě Hercule Poirot. Strašně se mi líbil jeho vzhled a způsob, jakým odhaluje vraha. Tudíž mě tato kniha nemohla minout a bylo to úžasný. Každou chvíli jsem podezírala někoho jiného, podle toho, jak se vyvíjelo vyšetřování. A teda to rozuzlení?
Naprosté detektivní nebe. Skvělá zápletka, na kterou ma Poirot jasné rozuzlení, které mi vzalo vítr z plachet. Samozřejmě vše odkryl, před celou společností, kde byl podezřelí úplně každý.
Určitě potřebuju i další příběhy, jako Orient Express.

Turmee
Turmee
15.03.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších. Asi proto, že Poirota zbožňuju.
Perfektně vykreslené postavy, atmosféra, prostředí... Děj napínavý a nepředvídatelný, stejně tak rozuzlení a závěr.