Neočekávaný host přehled

Charles Osborne, Agatha Christie

Je skoro půlnoc a kvůli mlze na pobřeží Jižního Walesu není vidět na krok. Právě v takový čas hledá pomoc v domě Warwickových zbloudilý řidič, který nedaleko havaroval. Jenže namísto pomoci nalezne v pracovně – mrtvolu pána domu. A také jeho vyděšenou ženu, jež se ochotně přizná ke zločinu. Richard Warwick byl bezohledný muž, alkoholik a tyran. Od doby, co jej nehoda při lovu připoutala na kolečkové křeslo, trávil noci střílením otevřeným francouzským oknem na zvířata. „Vpadl jsem do vašeho rodinného vraždění,“ komentuje situaci nečekaný příchozí a nabídne údajné pachatelce pomoc. V té chvíli ovšem ještě netuší, jak moc se může celá rodinná historie zamotat. Neočekávaný host z roku 1958 je jednou z nejlepších divadelních her Agathy Christie – šokující, plnou překvapivých zvratů, a přitom úspornou a přehlednou. Aby si příběh mohli vychutnat i fanoušci, kteří neměli možnost vidět jej na divadle, přepracoval hru v roce 1999 do románové podoby znalec autorčina díla Charles Osborne.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2016 , Knižní klub
Originální název: The Unexpected Guest, 1999

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neočekávaný host. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

láskyplnáTerez
20.07.2025

Na začátku mi příběh připadal až příliš rychlý, zvláštní, chvílemi téměř nereálný. Čekala jsem (vlastně spíš doufala) že to jednání dané postavy bude mít své vysvětlení. A ono opravdu mělo. Pomáhalo mi i vědomí, že se jedná původně o divadelní hru, což přirozeně ovlivňuje jak rytmus, tak způsob, jakým jsou postavy a situace předkládány. Ta určitá zkratkovitost a svižnost se tu prostě nevyčítá.

Přiznávám, že detektivky běžně nečtu, vlastně si skoro nejsem jistá, jestli tahle nebyla vůbec první. Proto to možná budu hodnotit trochu jinou optikou než někdo, kdo má načtené desítky krimirománů. Ale musím říct, že mě příběh opravdu příjemně překvapil. Přečetla jsem ho prakticky na jeden zátah během jediného dne, což se mi nestává často. Děj mě vtáhl natolik, že jsem se od něj nedokázala odtrhnout, a tenhle pocit jsem u knih nezažila už docela dlouho.

O postavách se toho sice mnoho nedozvídáme, nejsou propracované do hloubky a zůstávají spíše u náčrtů, ale v tomto příběhu mi to vůbec nevadilo. Na dlouhé vykreslování není čas a vlastně to ani není potřeba.

Finální rozuzlení mě opravdu překvapilo. Přiznám se, že jsem ho nečekala a o to víc jsem si ten moment vychutnala.

Rozhodně to nebylo mé poslední setkání s Agathou Christie. Myslím, že mě čeká objevování úplně nového světa.

všech 30 komentářů

Související novinky - Neočekávaný host (0)

Kniha Neočekávaný host v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně57x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Autoři knihy

Charles Osborne