ReniHan ReniHan komentáře u knih

☰ menu

Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Na to jak jsem hltala první dvě třetiny tak poslední čast byla pro mě hrozné utrpení. Příšerný patos. Opravdu mě to mrzí, protože to bylo velmi slibné.

07.03.2024 4 z 5


Modrá agáve Modrá agáve Petr Borkovec

jsem doma sama.

14.11.2023 4 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Knihu jsem si chtěla přečíst dřív než mi byla zadaná ve škole. Musím říct, že takhle úpřímně jsem se bavila u málo referátů. Janička mi přirostla k srdíčku jako pan Rochester. Všem doporučuji přečíst do školy nebo ve volném čase, protože to není jedna z těch "nudných školních knížek"

07.06.2023 5 z 5


Specialista: Ve znamení trojzubce Specialista: Ve znamení trojzubce Robert O'Neill

Bin Ládin mě zajímal ze všech věcí nejméně.
Moc příjemné povídání o dospívání a vstupu do armády, rizika a výzvy, které to přináší.

07.06.2023 4 z 5


Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Dlouhá a pomalá kniha o unáhlených rozhodnutích.
O Donně Tartt se nedá nepřemýšlet. Její knihy jsou tak jiné, že i když se vám něco na nich nelíbí, pořád sklidí váš obdiv za rozmanitost a odlišnost.

18.05.2023 4 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Mám ráda stručné knihy, které dokážou říct hodně s málo slovy.
Alchymista tou knihou není, protože vše co přečtete jednou, autor zopakuje ještě třikrát. Takhle naštvaná jsem z knihy už dlouho nebyla, ona ve mně vyvolala všechnu skrytou agresivitu a negativní emoce. To zapříčinilo velmi neobvyklé chování, že jsem každých 5 minut nahlas říkala: "Drž hubu, drž hubu Santiago!" Takéjsem cítila ohromnou povýšenost ze strany autora, jako by se mi snažil vysvětlit, jak to celé mám špatně a že on to ví mnohem lépe.
Nedoporučuji, raději sáhněte po Malém Princi.

18.05.2023 2 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Aspoň byla čtivá! Příběh je však o ničem a postavy si určitě nebudu pamatovat.

18.05.2023 3 z 5


Mluv Mluv Laurie Halse Anderson

Kniha se mi líbila, nevím co dál k ní říct, protože naštěstí nemám takové zkušenost.
Jestli se nacházíte v těžké situaci jako Melinda, prosím řekněte to někomu, lince důvěry nebo někomu blízkému. NEJSTE V TOM SAMI A JSTE MILOVÁNI!

09.05.2023 4 z 5


Duna Duna Frank Herbert

Když se řekne, že je kniha "ikonická klasika", která inspirovala několik nástupců stejného žánru, ne všechny to navnadí. S radostí říkám: Je pravda co se říká! Duna je skvělá a i když je plná klišé (které sama vytvořila, a my je vídáme v knihách a filmech) zachovala si svoji osobitost a nepůsobí zastarale, vlastně je i po 60 letech aktuální.
Kniha má spoustu skvělých hlášek, které vás rozesmějí nebo donutí k zamyšlení. Doporučuji!

12.09.2022 5 z 5


Černooká Černooká Anna Musilová

Když nemáte co říct nebo to neumíte smysluplně podat, ale umíte to roztáhnout na 300 stránek. Nic moc. Jsem zklamaná.

12.09.2022 3 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Obdivuji jak tahle knížka dokázala být stručná a plná emocí a myšlenek aniž by se zdála uspěchaná nebo utahaná.

11.09.2022 4 z 5


Asi to skončím Asi to skončím Iain Reid

Nečtu thrillery, přesto jsem ráda, že jsem do ruky vzala právě tuhle knížku. Atmosféru, kterou tato knížka navozuje je neuvěřitelná, že jsem ji musela často odkládat. Nebylo to tím, že by byla tak špatná či nudná, že se mi nechtěla číst, naopak jsem toužila vědět víc: Ale ten nepříjemný pocit. Bude vám z knihy úzko aniž byste věděli proč. Popsala bych to asi takhle:
Představte si, že vejdete do pokoje, nikde nikdo a vy se koukáte kolem. Potom si všimnete, že dveře kterými jste vešli se zavřeli, ale vy jste nic neslyšeli. Tak co se to stalo? Kdo a proč?
Takový pocit jsem měla během čtení téhle knihy. Doporučuji!

PS: Velmi se mi líbila kapitola kde se vypráví o autoškole.

11.09.2022 4 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Zatím se jedná určitě o nejslabší díl, ale to neznamená že je to špatné. Pořád jsem si to užila. S vědomím, že se jedná o třetí díl z pěti si myslím, že jde o "výplňový díl, jak to často u delších sérií bývá.

TROCHU SPOILER!!!
Nejsem si jistá, jestli se mi líbí ten směr, kterým to jde. Vyvolení, proroctví apod. Ilan se stává silnou a nebezpečnou protagonistkou a já jen vzdychám a doufám, že se z toho nestane další tuctové YA.

12.07.2022 4 z 5


Obléhání Macindawu Obléhání Macindawu John Flanagan

Jo šlo to. Asi. Ale po tolika knížkách čekám na ten moment, kdy to půjde do hloubky a mně začne na postavách záležet. Nadále čekám na skutečný konfikt, který by postavy někam dostal. Buď tam není, nebo když je, tak špatně vyvinutý. Ve třetím díle se nejmenovaná postava stane smažkou, velmi cool. O čtyři díly později stále čekám až si tato tragédie vezme svou daň. ALE NIC SE NESTANE! Postava i přes trauma zůstává stejná a neposkvrněná. A není to jediný případ, tolik "dobrodružstí" a tolik věcí...s postavama to však ani nehne.
Absenci hloubky postav nemohu omlouvat věčně.

08.07.2022 3 z 5


Moře nestvůr Moře nestvůr Rick Riordan

Tak to šlo dolů rychle! První díl byl stručný, ale aspoň zábavný, teď je to jenom stručný. Tohle lidi srovnávají s Harry Potterem?! Představte si Kámen mudrců, ale kdyby v knize byly věci jenom zaobírající se kamenem mudrců a vynechaly by se ty momenty, které rozvijí postavy a jsou vtipné. To jest Percy Jackson.

02.07.2022 3 z 5


Rozvaliny Gorlanu Rozvaliny Gorlanu John Flanagan

Milá knížka, skvělá odpočinková četba, která není moc složitá. Pro mě taky nečekaně vtipná.

01.07.2022 5 z 5


Brisingr Brisingr Christopher Paolini

Podle mě se jedná o nejlepší díl z celé série. Humor a smutek, akce a klid. To vše v téhle úžasné knize. Moc se mi líbil vztah mezi Safirou a Eragonem, který mě nejednou zahřál u srdce.

28.06.2022 5 z 5


Fangirl Fangirl Rainbow Rowell

Knížka, která vám zlepší náladu a budete se u ní hodně usmívat. Cath se za školní rok naučí žít a najde si spoustu nových kamarádů. Není to nic převratné, ale je to ta kniha kterou jednou za čas potřebujete na odpočinutí.
Knihu jsem četla v češtině a myslím že se hodně vtipů ztratilo v překladu, pokud si ji v budoucnu znovu budu chtít přečíst, sáhla bych po originále.

26.06.2022 4 z 5


Stehlík Stehlík Donna Tartt

Tato kniha mi zlomila srdce. Strávila jsem s Theodorem Deckerem těch 700 stran a přirostl mi k srdci a dostala jsem ten pocit, že jsem ho poznala. Málo knih mě dokázalo takhle přimět soucítit s hlavním protagonistou. Ale pak na posledníh 30 stránek se promění v někoho úplně jiného.
Také by kniha potřebovala škrty. Délka mi nevadila a styl vyprávění se mi hned zalíbil, ale později mi začaly vadit odstavce irelevantních informací nebo popisy postav, které se pak nikdy v příběhu znovu neukázaly.
Moc mě to mrzí, tak krásná kniha s takovým obrovitým kazem na konci, který ovlivnil celé mé vnímání jinak skvělé knihy. Podle jiných komentářů byl konec pro někoho nejlepší částí. Pro mě ne - Sto lidí, sto chutí.

24.06.2022 4 z 5


Klenoty klasické evropské kuchyně Klenoty klasické evropské kuchyně Roman Vaněk

Z knihy pravidelně beru recepty maximální spokojenost.

Jenom když jsem knihu dostala, tak jsem nějak nepočítala, že ty recepty budou FAKT EVROPSKÝ :D čekala jsem něco více slovanského, ale nakonec jsem dostala francouzské recepty. Ale to je moje chyba, né kuchařky.

14.02.2021 5 z 5