Rozvaliny Gorlanu
kniha od: John Flanagan
KoupitKoupit eknihu
Will je na svůj věk malý, ale zato je hbitý a neobyčejně bystrý. Celý život snil o tom, že se stane slavným rytířem jako otec, kterého nikdy nepoznal, ale do bojové školy na hradě Redmontu ho pro malý vzrůst nepřijmou. Místo toho se dostane do učení k Haltovi, tajemnému hraničáři, jehož záhadnou schopnost neviditelně se pohybovat lidé přičítají černé magii. Will se postupně učí používat zbraně hraničáře: luk a šípy, šedozelenou pláštěnku a houževnatého malého ponyho. Ačkoli Will nemá meč ani velkého koně, po kterých tolik toužil, zjistí, že dobrý hraničář je pro království stejně důležitý jako slavný rytíř. A když se s Haltem vydá na nebezpečnou výpravu do pustiny, aby vystopoval děsivé tvory, kteří se chystají zabít krále, zjistí nakonec, že hraničářské zbraně nejsou tak špatné…...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12949/big_rozvaliny-gorlanu-ojg-12949.jpg 4.62408Hraničářův učeň / Hraničiarov učeň 1.
Žánr:
Literatura světová, Fantasy, Pro děti a mládež
Vydáno: 2008, Egmont (ČR)
The Ruins of Gorlan, 2004
Komentáře (407)
Kniha Rozvaliny Gorlanu

Mám novou závislost! :) A i když už dávno nejsem cílová skupina, neskutečně mě to baví.

Knihu jsem si zařadila do kolonky ,,Chystám se číst", neboť se mi kniha hodila do čtenářské výzvy 2023. Jako skalní fanoušek žánru fantasy jsem si také nemohla nechat ujít příležitost a musela jsem si přečíst první díl všemi vychvalované série Hraničářův učeň.
+ Líbí se mi autorův styl psaní. Píše čtivě a zbytečně dlouho nepopisuje krajinu a postavy, takže čtenář je svižně seznámen se světem a postavami. Děj odsypává. Je v něm napětí, akce a i humor, který já v knize pokaždé ocením.
- Halt je tajemná postava, která se neusmívá. Pro takové charaktery já mám slabost.
-Will je od začátku knihy sympaťák, které mu jsem fandila a stal se z něj můj oblíbenec.
- Horácovi jsem musela přijít na chuť, protože na začátku knihy na mě působil jako klasický hromotluk, který není vůbec sympatický.
* Knihu hodnotím pozitivně. Jako úvod do série se mi zdá kniha zdařilá a těším se na pokračování příběhu Willa a Halta.

Tolkien to rozhodně nebyl. Naštěstí pro mě jsem Tolkiena ani nečekal. Knížku mi coby fajn oddychovku doporučil kámoš, který byl u toho, když mi holky na gymplu říkaly Bobánku. Už chápu proč. A já myslel, že to bylo kvůli lezení po stromech, výhodám nožů před meči, kvůli Chodci a hraničářům obecně. Bastard jeden.

Jsem asi v menšině, když jsem četla první díl Hraničáře až poté, co jsem přečetla celé Bratrstvo. První díl Bratrstva je rozhodně propracovanější a lepší než první díl Hraničáře. V Bratrstvu je více a zajímavějších postav, více humoru i lepší poselství. A ano, knihu čtu dětem, tedy nejsem úplně cílová skupina, ale přesto jsem se bavila a na každé čtení těšila.

No panečku, já nečtenář fantasy jsem po prvním dílu nadšená podobně jako když jsem po letech odmítání přelouskala první díl Harryho Potter. Tohle vypadá na dlouhodobý vztah :-)

Jsem moc ráda, že jsem se díky třináctileté neteři dostala k tomuhle fantasy fenoménu pro dospívající. Hezky rozehraná série, určitě budu pokračovat, a je mi líto, že jsem ji nečetla ve věku, pro který je určená.

Skvělý úvod série. Musím říct, že tento první díl splnil svůj účel, a to navnadit mě na další knihy a příběhy hraničářova učně Willa. Opravdu mě zajímá co se bude dít dál :)
Štítky
čest přátelství rytíři australská literatura hraničáři dobrodružství sirotci chlapecký hrdina fantasy fantasy pro děti zbraně království
Autor a jeho další knihy
2023 | ![]() |
2008 | ![]() |