Paulika419 Paulika419 komentáře u knih

☰ menu

Tajemné víno Tajemné víno Dinah Lampitt

Spisovatelka pustila uzdu fantazii a psala.........

21.04.2024 4 z 5


Messalina: Hříšná císařovna Messalina: Hříšná císařovna Siegfried Obermeier

Jasně a stručně napsáno.Výborná kniha kde spisovatel Messalinu popsal a vystihl její charakter,moc a vliv na císaře Claudia.Ve svém mládí a intrikách spojené se svou náruživostí a posedlostí sexem ovlivňovala i své milence.Když jsem přečetla první stránky této knihy bylo těžké ji odložit.

14.04.2024 5 z 5


Dcery Říma Dcery Říma Tanja Kinkel

Kdyby román nabízel více napětí a vzrušení pro lepší představivost čtenáře.Juliovsko -claudiovská dynastie je námětem,který se sám vybízí k napsání výborného románu.Něco tomu chybělo,čekala jsem více.

11.04.2024 3 z 5


Ve znamení lilie Ve znamení lilie Siegfried Obermeier

První kniha spisovatele kterou jsem četla a byla dokonalá.Možná bylo pro středověk opatrné, pomalé usvědčování vraha a to na základě důkazů které byly ze začátku neúplné.Nejlépe se ze vším vypořádala Claire de Mortain.Bratra Olivera pomstila bez soudů a na základě svého rozhodnutí prostě zazdít.Řada postav na mě působila sympatickým dojmem Perrinet nebo magistr René.Budu pokračovat další knihou tohoto autora.

07.04.2024 5 z 5


Impérium Impérium Robert Harris

Po knize jsem sáhla z důvodu,že se jedná o román. Cicero rozhodně zabodoval v kauze Verra ,kdy na základě svědků z Sicilie usvědčil korupčníka,vyděrače a vraha.To mě rozhodně zaujalo.Ovšem další polovina knihy se zaobírala více méně politickými intrikami a jak upevnit postavení té doby.Rozhodně chybělo více z osobního života Cicera a jeho přátel.Pompeius,Caesar a Crasus jsou zdokumentováni,jako karierní rivalové ale ze soukromého života či charakterů jednotlivých postav románu se místo nenašlo.Například Spartakovo povstání šlo úplně stranou a v podstatě skoro nestálo za zmínku.Tak trochu to vidím,jako opis z archivu.Trochu váhám jestli mám pokračovat další knihou.

01.04.2024 4 z 5


Červená růže, bílá růže Červená růže, bílá růže Joanna Hickson

Bylo to dost náročné čtení pokud nejste právě zaměřeni na události Války růží,které neodmyslitelně patří do popředí anglických dějin.Předtím jsem přečetla řadu románů s touto tématikou a byly snadnější na pochopení.Možná spisovatelka ze své žurnalistické praxe chtěla podchytit všechny ty nitky co patří k její profesi.Milostný román Cecily a Johna dodal knize napaditosti a v závěru odhalil jejich charaktery.Četla jsem i První Tudorovce.Kniha se mě velmi líbila.

28.03.2024 4 z 5


Dcery Španělska Dcery Španělska Jean Plaidy (p)

Spisovatelka vystihla všechny postavy románu jako by žila ve Španělsku v době 15.století.Dokázala se vcítit do myšlení královny Isabely Kastilské a nešetřila kritikou Ferdinanda Aragonského i když šlo o schopného válečníka ale i prospěcháře.Životy dcer a jediného syna Jana,který měl vůči Španělsku přednostní práva nedopadly dobře. Sňatková politika se nevyplatila Janě ani Kateřině.Nejstarší Isabela , Jan zemřeli předčasně a jejich děti rovněž. Dcera Marie svým potomstvem zajistila Portugalsko.

23.03.2024 5 z 5


Španělsko panovníkům Španělsko panovníkům Jean Plaidy (p)

Stručný a výstižný román.

20.03.2024 4 z 5


Bereniké – dcera Kleopatry Bereniké – dcera Kleopatry Maria Regina Kaiser

Kniha mě oslovila do té míry,že jsem se snažila z jiných zdrojů zjistit zda Berenika byla skutečnou dcerou slavných rodičů Kleopatry a Julia Caesara.Bohužel vím.že Kleopatra měla starší sestru Bereniku,kterou její otec Ptolemaios nechal popravit.Ale nic není nemožné,jak v závěru knihy uvádí autorka antičtí filozofové tuto skutečnost nepopírají.Milostný vztah Bereniky a císaře Augusta je překvapující , plný intrik a následného vyhnanství.

17.03.2024 5 z 5


Navrácená milost Navrácená milost Rose Tremain

Trochu mě kniha zaskočila.Ze začátku by se dala srovnat s parodií na dvoře královském.Jakmile se Robert dostal do pečovatelské komunity blázince kniha dostala spád.Přesně jsem pocítila to co zrovna přede mnou čtenářka broskev28.Některé myšlenky spisovatelky byly krásné a dojemné.Vztah a přátelství Roberta a Johna dvou odlišných lidí přinese čtenáři určitě potěšující chvilky s tímto románem.

13.03.2024 4 z 5


Růže v zimě Růže v zimě Kathleen E. Woodiwiss

Pro romantiky jistě dobré počtení Panna a Netvor alias Zorro mstitel. Banditi tam taky byli jenom chyběli indiáni.

09.03.2024 4 z 5


Radosti lásky Radosti lásky Jean Plaidy (p)

Krásně napsaná kniha. Mnoho jsem o Kateřině z Braganzy nevěděla protože jakýkoliv román o Karlovi II Stuartovi který se mě dostal do rukou byl zaměřen na jeho avantýry a milenky. Kateřina nebyla nikdy korunovanou královnou Anglie vzhledem k tomu,že vyznávala katolickou víru.I když se snažila vést nekonfliktní způsob života tak se nevyhnula spiknutí.Návrat do Portugalska byl pro ni přínosem.

03.03.2024 5 z 5


Soudy lásky Soudy lásky Jean Plaidy (p)

Nejlepší kniha o Elenoře Akvitanské co jsem četla.

28.02.2024 5 z 5


Princ temnot Princ temnot Jean Plaidy (p)

Jedna z nejlepších knih této spisovatelky.Hltala jsem každou stránku.

28.02.2024 5 z 5


Pletichy ve Versailles Pletichy ve Versailles Sally Christie

Pro tuto knihu je výstižné,že život je jen náhoda jednou jsi dole jindy nahoře.Skutečné události a postavy v před revoluční Francii životní styl a uchvatný Versailles prostě rozmar.Revoluce vykonala své.

27.02.2024 4 z 5


Sokyně z Versailles Sokyně z Versailles Sally Christie

Upoutala mě jedna zajímavost tohoto románu.Madam de Pompadour likvidovala své sokyně a nepřátele vhozenými kamínky s monogramem do akvária.Kamínek vždy klesl až na dno,ale rybičky plavaly nad nimi.Prostě jasná symbolika.Podle mě v té ženě něco bylo co ostatní postrádaly a tím nemyslím krásu.Možná se sama spisovatelka dostala do kleští a tento díl napsala v takovém vlažném trochu i nudném duchu.

22.02.2024 4 z 5


Královna noci Královna noci Alan Savage

Tak to byla skvělá jízda.Dobrodružství Richildy v románové podobě u dvora královny Johany Neapolské nebral konce.Všechny důležité události 14 století prožila spíše přežila.Byla milenkou významných osobností co tvořili dějiny,účastnila se bitev,mocenských převratů a jako velvyslankyně brázdila i moře.Poznala mnohé krajiny a i harém.Ovšem život své královny neubránila.Nakonec byla obviněna z čarodějnictví našla záchranu a přežila.

19.02.2024 5 z 5


Plamen a květ Plamen a květ Kathleen E. Woodiwiss

Trochu Popelka trochu Sever proti jihu.Nepatřím mezi takové romantiky,abych hltavě četla stránku za stránkou.No dalo se až na ty neustálé slzy a zapínání šatů.

16.02.2024 4 z 5


Sedmý syn Sedmý syn Reay Tannahill

Kdo je náruživým milovníkem anglických dějin a předem zná podrobnosti z doby panování Eduarda IV a rodové vazby,tak se může směle vrhnout do čtení.Postava Richarda III a Jindřicha VII z pohledu spisovatelky spíše dokumentuje události vložené rozumnou formou do románu.Pokud si chcete vychutnat tu třešničku na dortu volte P.Gregory .

08.02.2024 5 z 5


Vlk a holubice Vlk a holubice Kathleen E. Woodiwiss

Mám ráda romány z ranného středověku.Doba kdy Vilém zvaný Dobyvatel plenil Anglii neodmyslitelně patří k těm nejlepším pro zdařilou literární tvorbu.Ovšem pokud bych byla ve věku 13 až 15 roky tak bych tento román považovala za TOP.Jak již přede mnou komentovala čtenářka o erotickou scénu kniha nezavadila.Paní spisovatelka to dobře rozehrála,ale někdy jsem byla na pochybách zda k něčemu došlo.O tom svědčí i závěr knihy kdy byla hrdinka Aislin překvapena o ztrátě panenství.Dále Gwynet negativní postava o které věděli všichni,že zradila a nechali ji úplnou volnost aby otevřela hlavní bránu úhlavnímu nepříteli Ragnorovi.Wulfgar typický románový sympaťák trochu ješita ale pravý zocelený chlap pro tvrdý život s postupnou slabostí pro jednu ženu.Proč ne ,šlo to číst ale ta šťavnatost aby mě to dostalo tomu chyběla.

07.02.2024 4 z 5