Červená růže, bílá růže

Červená růže, bílá růže https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297775/bmid_cervena-ruze-bila-ruze-VHH-297775.jpg 4 27 9

Dramatický příběh Cecily Nevilleové, vévodkyně z Yorku, jedné z nejmocnějších žen Anglie, která žila v období zmítaném krvavou občanskou válkou mezi Lancastery a Yorky. V patnáctém století vládla rodina Nevilleů anglickému severu železnou pěstí. Zapřisáhlý Lancaster Ralph Neville, hrabě z Westmorlandu, chytře posiloval moc výhodnými sňatky svých dětí. Mohl však předvídat, že manželský svazek nejmladší dcery Cecily a jeho chráněnce Richarda, vévody z Yorku, z ní učiní jednu z nejvlivnějších žen Anglie? O svatebním dni předstoupí Cecily k oltáři s tajemstvím, jež pro ni bude mít nedozírné následky. Jako manželka nejbohatšího muže království bude muset projít nebezpečnou cestu, která jí přinese lásku, bolestné ztráty i vězení, aby se nakonec ocitla v centru bratrovražedného boje mezi červenou růží Lancasterů a bílou růží Yorků, jež změní království od základu. Ona sama sice na trůn neusedla, ale dva její synové, vnučka a pravnučka ano. A korunu nosí její potomci stále.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Historické romány

Vydáno: , Brána
Originální název:

Red Rose, White Rose , 2014


více info...

Přidat komentář

Paulika419
28.03.2024 4 z 5

Bylo to dost náročné čtení pokud nejste právě zaměřeni na události Války růží,které neodmyslitelně patří do popředí anglických dějin.Předtím jsem přečetla řadu románů s touto tématikou a byly snadnější na pochopení.Možná spisovatelka ze své žurnalistické praxe chtěla podchytit všechny ty nitky co patří k její profesi.Milostný román Cecily a Johna dodal knize napaditosti a v závěru odhalil jejich charaktery.Četla jsem i První Tudorovce.Kniha se mě velmi líbila.

celebriel
31.10.2022 4 z 5

Velmi čtivá kniha, ve které je válka růží zpracována zase trochu jinak, a velmi mě potěšilo, že jsem konečně pronikla do vztahů rodiny Neville, ubiram hvězdu za, podle mě zbytečnou, romantickou zápletku hlavní hrdinky.


VendulaB
01.06.2022 5 z 5

Dobrý historický román zaměřený na zajímavou osobu - Cecily Nevilleovou. Tato žena stále v samém středu dění v neuvěřitelně bouřlivé době a její životní příběh je fascinující. Neuvěřitelně zajímavé je pak vylíčení postavení žen v tehdejší společnosti. Doporučuji.

Rozmarýna Rozm
23.05.2021 4 z 5

Konečně jsem pochopila, proč se Yorkové nesnášeli s Lancastery. Četlo se to dobře, ale už jsem četla lepší historické romány.

Gibis
10.11.2019 5 z 5

Vždy se ráda poučím o historii, obzvlášť když je to poutavou formou historického románu, kde se historická fakta prolínají s fiktivním příběhem. Těžká doba, kdy se sňatky sjednávaly už v útlém věku dětí, aby se posílila moc, upevnila dynastie, získalo území, či majetek. Dívky rodily děti už od dvanácti let, kdy byly podle církve plnoleté. Děti se stejně často rodily, jako i umíraly.
Moc pěkné čtení, i když docela náročné na pozornost, protože postav a různých rodinných propletenců je tam opravdu spoustu. Naštěstí zde pomáhají rodokmeny dynastií.

Kamiliana
21.02.2019 3 z 5

Román velice zdatně popisuje to, co předcházelo válce růží, tj. rozštěpení rodu Nevillů na dvě osudové větve. Motivy se opakují, aby mohly být vyprávěny z pohledu jiných vypravěčů. Největším mínusem je překlad.

orinka3
26.12.2018 5 z 5

Obsáhlý román, který čtenáři přibližuje tzv. Válku růží. Něžná květina za lidi ovšem nemůže. A tak se účastní bitevní vřavy bez ohledu na svou něhu i vůni. Ústřední postava knihy je urozená Cecily a její manžel Richard. Hned v úvodních kapitolách se tu mihne i osudová láska, která musí vzápětí ustoupit přísným pravidlům manželských svazků. Ale ani ty vedlejší postavy druhé housle nehrají, všechny jsou plné života a jejich činy nezůstávají v zapomnění. Přestože tu vystupuje mnoho hrdinů, přesto, že se některá postava jmenuje současně i jinak - přezdívkou - i tak jde o knihu velmi čtivou, pestrou, a v dobrém slova smyslu poučnou.

alnahu
12.12.2016 4 z 5

Historický děj této knihy bojů mezi červenou růží Lancasterů a bílou růží Yorků se četl dobře.

zuzana2599
11.11.2016 5 z 5

Ráda čtu historické romány, kde se kloubí skuteční hrdinové s těmi fiktivními, kteří jsou do děje přidáni pro zpestření děje nebo čtivosti. I v této knize na stránkách ožívají dynastie Nevilleů a Yorků, děj se posouvá po anglických hradech, čtenář prožívá s Cecilly Nevilleovou její osud a pořád si uvědomuje, že tato žena skutečně žila a to co čteme se i stalo, je doloženo v starých kronikách, archivech. Je velmi obohacující se vrátit takto časem zpět a poznávat středověký život a třeba se i z minulosti poučit.

Štítky knihy

Anglie války růží

Autorovy další knížky

2016  83%Červená růže, bílá růže
2017  87%První Tudorovci

Kniha Červená růže, bílá růže je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce75x
Chystám se číst32x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x