Plamen a květ

Plamen a květ https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56984/plamen-a-kvet-56984.jpg 4 289 55

Birmingham série

1. díl >

Příběh Heather, ženy nevídané krásy s líbeznými křivkami, slonovinovou pletí a safírovýma očima, s tmavými vlasy, které jí sahají po pás, a Brandona, zkušeného a životem protřelého námořního kapitána, se odehrává v georgiánském období, kdy Anglie procházela značnými změnami. Na počátku tohoto čtivého vyprávění je Heather osmnáctiletá dívka, která, ač zvyklá na bezstarostný londýnský život, musí po smrti rodičů posluhovat lakotné tetě a nosit její staré neforemné šaty. Z naivní půvabné dívky se postupně stává krásná a oduševnělá žena, jejíž ženství je ještě znásobeno mateřstvím. Kouzlo její osobnosti způsobí, že se z bezohledného Brandona stává zralý a odpovědný muž, který si svou trpělivostí a oddaností nakonec získá její lásku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Knižní klub , Ikar (ČR)
Originální název:

The Flame and the Flower , 1972


více info...

Přidat komentář

Paulika419
16.02.2024 4 z 5

Trochu Popelka trochu Sever proti jihu.Nepatřím mezi takové romantiky,abych hltavě četla stránku za stránkou.No dalo se až na ty neustálé slzy a zapínání šatů.

helenkan
05.02.2023 5 z 5

Tak jsem si, díky výzvě, po letech přečetla jednu moc pěknou romantiku. Krásný příběh.


uzivatel4895
04.01.2022

keď som knihu čítala pred pár rokmi ako nástročná, bolo to úchvatné, ale po rokoch sa mi to správanie Brandona zdalo dosť kruté, no neviem, vnímam ten nátlak už trochu inak, ale aj tak kniha patrí k obľúbeným

miruska1
29.12.2021 5 z 5

Moc pěkný příběh. Začátek trochu drsný. Krásně popsané, čtivé. Když jsem to četla......... Bolo to akoby všechno kolem přestalo existovat, a já jsem byla součástí příběhu.

MAU256
13.09.2021 5 z 5

Romantický příběh odvíjející se mezi Brandonem a Heather byl ze začátku trošku dramatický, ale nakonec se bouřkový mrak také rozplyne a oblohu zase rozjasní sluneční paprsky, stejně tak, jak tomu bylo v tomto příběhu. Nenávist a láska mají jen malý krůček od sebe. I v této knížce je jasně viditelné, že konverzace mezi milujícími se osobami je ve vztahu hodně důležitá. Autorka dokázala mou osobu vtáhnout do děje a odpoutat od reality všedních dnů, díky. Za mne mohu zase jen doporučit.

tetepoko
29.08.2020 5 z 5

"Byla to krása? Ano. Vášeň? Ano. Ale rovněž milující něžná a laskavá oddanost, bezpodmínečná věrnost a prostá a čestná vážnost, hodná mého jména."

Kniha byla napsaná jako prvotina autorky v roce 1972, u nás poprvé vydaná v roce 1996 v překladu Jaroslavy Novotné, k němuž také vztahuji své hodnocení.

Tato kniha byla mou první knihou z žánru romantických historických románů a doposud zůstává také mou nejoblíbenější.
Důvodů zde bude více.
Je jím krásný jazyk a popis, jaký autorka používala, a který přenesla překladatelka i do zvučné a gramaticky bohaté češtiny. Díky těmto popisům scéna vyvstane před očima a je to zážitek. Autorka se také nebojí technicky náročnějších popisů, např. lodních částí a jejich správy.
Dalším důvodem je samozřejmě příběh. Příběh Heather a Brandona mám jednoduše ráda. A líbí se mi čas, který autorka hlavním hrdinům dala k tomu, aby k sobě našli cestu.
Jako poslední zmíním hodnoty v manželství, které autorka vyzdvihuje. Knihy jsou určené k tomu, aby nás nutily přemýšlet, a tahle kniha mi jako manželce přinesla představu o tom, jaké chci naše manželství mít. Ať už to zní jakkoliv idealisticky. :)

Jako poznámku pod čarou bych uvedla, že je zajímavé sledovat, jak se v popisu vztahu muže a ženy odráží taky doba, kdy byla kniha psána. V porovnání se stávající tvorbou je znát, že postavení a úloha ženy byla v 80.letech vnímána jinak, než je zobrazována dnes.

Zomy
22.08.2020 5 z 5

Páni, to je romantika! Knížku jsem měla delší dobu jen odloženou na neurčito, ani nevím proč, když Květy na vodě se mi od autorky moc líbily. Ale teď přišel čas na Plamen a květ a jediné, co mě mrzelo, bylo to, že jsem to nepřečetla na jeden zátah.
Je pravda, že začátek byl dramatický opravdu hodně a bylo to dost nadsazené. Ale bylo to potřeba, aby se pak mohl vztah mezi Brandonem a Heather vyvíjet tak, jak se vyvíjel. To sbližování bylo úžasné, opravdu takové, jak se na historickou romanci sluší a patří. Je pravda, že než se na sebe fyzicky opět vrhli, tak už to bylo trošku zdlouhavé, až otravné.
Jednotlivé scény byly téměř filmově popsané, opravdu jsem je před sebou "viděla", prostě báječná romanťárna.

Katka_81
01.06.2020 3 z 5

Kniha je podľa mňa výborne napísaná, relatívne ľahko sa číta. Zoznámenie hlavných hrdinov dramatické a tak nevraživosť Heather sa dá pochopiť, aj keď občas ju až neskutočne preháňa, a to aj neskôr v deji. No ale Brandon má v knihe tiež niekoľko chvíľ, kedy by si zaslúžil facku, takže sa dá povedať, že hlavní hrdinovia sú vyvážení - každý vás občas donúti knihu odložiť, lebo by ste mu najradšej vynadali :-D
Každopádne odporúčam, ak je tento štýl/žáner to vaše, ale aj keď nie je, nezaškodí občas zmeniť zvyky ;-)

m_martina
23.05.2020 5 z 5

Četla jsem před spoustou let a na autorčiny knihy jsem v té době nedala dopustit. Jsou romantické, dobře napsané a mně se moc líbily.

essene
13.05.2020 3 z 5

Četla se dobře,bylo to romantické.Oddychovka

mina_harker
16.04.2020 3 z 5

Četlo se to dobře, ale přišlo mi nereálné, jak mu odpustila jejich "seznámení" a spoustu dalšího ponižování.

liletka_a
08.02.2020 2 z 5

Knihu jsem si vybrala převážně kvůli skvělému hodnocení a nevím no...Začátek se mi docela líbil, i když setkání Brandona a Heather bylo trošku divoké, možná až moc. Chápu, nevinná panna a chlípný kapitán, ta počáteční nenávist by se dala pochopit. Jenže Heather se celou dobu chovala jak naivní husička, kterou šokuje každý náznak zájmu opačného pohlaví. Naopak Brandon na začátku bral všechno i když se mu nic nenabízelo a potom čekal 200 stránek na další krok...Po přečtení se k ní vracet nebudu.

Kamila1991
07.10.2019 5 z 5

Tuhle knížku mám prostě nejraději. Je to taková srdcovka, která nikdy nezklame. Není ani jedna pasáž v knížce, u které bych se nudila. Stránky doslova hltáte! Líbí se mi hlavní postavy, děj knížky, zápletka i konec.

petraj30
11.08.2019 5 z 5

Z této knihy jsem byla opravdu nadšená, byla to moje první kniha od této spisovatelky. Byl to trošku jiný žánr, než jsem zvyklá číst, ale úplně mě to dostalo. Heather jsem velmi fandila, protože si velmi vytrpěla díky svým příbuzným. Brandon byl někdy na ránu a to pořádnou. Když přijde usmíření, objeví se další zloduch, takže to nepostrádalo napětí ani v posledních řádcích knihy. Jdu sehnat další díly a knihy

meredith6677
12.07.2019 5 z 5

Proti knize nemohu vznést jediné špatné slovo. Příběh zcela a plně miluji od doby, co jsem jí prvně četla. S překvapením zjišťuji, že jsem jí právě přečetla snad potřetí a příběh mě stále a znovu ohromuje, vtáhne přímo do děje a rozhodně nejde si dva hlavní aktéry nezamilovat. Birminghami mám velice ráda, jsou vtipní, odvážní a silní, i když nutno dodat, že dost často i dost natrvdlí. :D Ale za mě rozhodně pět hvězdiček a jsem si jistá, že se ke knize časem vrátím ještě nejednou a oživím opět v paměti ten překrásný příběh. A vůbec poprvé se mi podařilo sehnat další pokračovaní, tak se s radostí na něj okamžitě vrhám.

malazluta
14.06.2019 4 z 5

Tato kniha byla příjemným překvapením.

maruschka
18.04.2019 5 z 5

Dávám si jednu historickou romanci za dva roky a tahle nezklamala, i když ta premisa je šílená a dneska už by to určitě nikdo nevydal :).

RenátaKatolická
28.07.2018

Jedním slovem nádhera....Miluji tuto knihu.Četla jsem ji už minimálně 5x a ikdyž vím jak to dopadne nikdy neomrzí....

Květinka008
31.03.2018 5 z 5

Jedna z mých oblíbenějších od autorky, jen ten začátek nemám ráda... Nejlepší je Růže v zimě. Obecně mám od KEW nejradši ty "americké".

ketvin
01.02.2018 2 z 5

Zvláštní styl psaní a stejně tak postavy... Člověk se s nimi tak jakoby nemůže ztotožnit, protože to, jak např. hlavní hrdinka často brečí kvůli každé kravině... občas ty naivní řeči, plamenné proslovy, nereálné scény (ještě víc než normálně...)... Prostě toto nebylo úplně moje káva.