Sokyně z Versailles

Sokyně z Versailles https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407943/bmid_sokyne-z-versailles-V4E-407943.jpg 4 33 15

Milenky z Versailles série

< 2. díl >

Píše se rok 1730. Ve Francii vládne mír a král Ludvík XV. je pohledný dvacetiletý muž, jehož budoucnost v sobě nese všechen příslib světa. V Paříži, na pouti konající se na okraji slavného Boloňského lesíka, se mezitím jistá mladá dívka seznámí prostřednictvím proroctví se svým osudem a vydá se na cestu, která ji zavede do výšin, jichž dosáhlo jen málo žen, a zažene do hlubin, kam by se jen málo žen odvážilo… Volné pokračování dráždivých i potměšilých Sester z Versailles opět dokazuje, že zatímco Evropa válčila, Rakousko se snoubilo, ve sladké Francii se prostě souložilo a radovalo… „Polská princezna je prý kráva, tak si ji představuji jako krásnou ženu s velkýma něžnýma očima.“... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Rivals of Versailles , 2016


více info...

Přidat komentář

Ivanule
05.04.2024 5 z 5

Tento druhý díl série se mi líbil o něco více než ten první:) Potkáváme se zde se třemi milenkami Karla XV.,ale jen ta jedna z nich byla pro něho ta nejvyjímečnější...můžete hádat která:) Už se těším na další díl

Paulika419
22.02.2024 4 z 5

Upoutala mě jedna zajímavost tohoto románu.Madam de Pompadour likvidovala své sokyně a nepřátele vhozenými kamínky s monogramem do akvária.Kamínek vždy klesl až na dno,ale rybičky plavaly nad nimi.Prostě jasná symbolika.Podle mě v té ženě něco bylo co ostatní postrádaly a tím nemyslím krásu.Možná se sama spisovatelka dostala do kleští a tento díl napsala v takovém vlažném trochu i nudném duchu.


klaudia2722
23.04.2022 3 z 5

Zdĺhavé, vlažné, popisy erotických scén tiež nič moc.... Na to, že to malo byť o živote madame Pompadoure, čo je príbeh s dosť veľkým potenciálom, to bola strašná nuda. Asi v polovici knihy som myslela, že to ani nedočítam.
Tri hviezdičky dávam za peknú obálku a pár info naviac, ktoré som sa dozvedela (trebárs o mladistvých milenkách Ľudovíta XV....).

rampapa
24.02.2022 3 z 5

Na druhý díl jsem se hodně těšila a jsem jím napůl sklamaná. Čekala jsem něco podobného jako je první díl. Historické romány miluj ale čekala jsem trochu víc. Knížku ale velmi doporučuji všem co mají rádi romantiku a Versailles.

Jane333
18.02.2021 4 z 5

Líbilo se mi to, ale o něco méně, než první díl.

Noisette73
21.08.2020 3 z 5

Obálka ještě hezčí než u první knížky, zato obsah je daleko slabší než poprvé. Tentokrát to na mě bylo až moc politické a nebavilo mě to, myslí, že je to zbytečně utahané a mohlo to zůstat při jedné knize, pokud přijdou další části, tak je asi ze zvědavosti přečtu, ale spíše do nich tak letmo nakouknu a uvidím...

tereza94
26.07.2020 3 z 5

Kniha je rozhodně slabší než první díl, ale na letní čas jako oddechovka je vhodná.

lapagerie
06.02.2020 2 z 5

První díl jsem přečetla s chutí, měl náboj. Ráda jsem se tedy začetla do pokračování. Ovšem nadšení postupně opadalo.
Protože jsem o markýze četla více biografií, znala jsem přibližně její příběh. Ale nemyslím, že by to byla žena naivní a věčně zaláskovaná. Naopak jsem přesvědčená o její cílevědomosti a vědomí prostředků, jimiž lze cílů dosáhnout. Život metresy byl věčný boj a ona se držela na výsluní 20 let. Nemohla být naivní a žít hlavně ve prospěch druhých.
Ostatní hrdinky mě nezaujaly, ukázaly se a zmizely. Za chvíli jsem ani nevědela jejich jména. Až tedy na neskutečně hloupou Marii Annu. Tak nebetyčná blbost snad ani nemohla existovat.

Edera
23.01.2020 2 z 5

Zidelizovaný životní příběh markýzy de Pompadour, původně pouhé měšťanky, pak příslušnici nižší šlechty, která se navzdory třídním předsudkům vypracovala mezi nejvlivnější ženy tehdejší doby. K vzestupu jí samozřejmě kromě vlastních schopností a jiných lidí pomohl poměr s Ludvíkem XV.
Ke slovu se dostávají i další příležitostné milenky, včetně těch dětských z králova nevěstince. Hrdinky šustí papírem, všechny milují krále, chtějí s ním manipulovat a král chce jenom souložit. Postavy jsou jinak téměř bez charakteristik a osobitostí. Nic moc víc jsem se nedozvěděla, opravdu je tento zajímavější námět podaný prázdně až lacině.
Až úsměvná jsou autorčina přirovnání. Snad na každé stránce kde koho a kde jakou situaci spisovatelka přirovnává k jedněm chlupatým mazlíčkům, viz. úryvek: "Elisabeth je jako kočka, co olizuje prázdný talířek a hledá zbytky jídla". Autorka Sally Christie snad trpí úplnou kočičí obsesí, má tam vážně dost silně překočkováno :) Jsem asi příliš kritická, ale tentokrát je máloco chválit, snad jen to, že jsem se šťastně prokousala k cíli a přese všechny výhrady jsem se knížky nechtěla vzdát . No nic, oddechovější historický román pro ženy ode mě tentokrát dostává slabé dvě a půl hvězdy a dost na frak v tomto komentáři k tomu.
Jsem zvědavá, jak se podaří třetí díl o milenkách krále Francie, které vstoupily do dějin a jestli si u mě spisovatelka napraví reputaci. Upřímně řečeno, dost by mě to překvapilo.

Sidonka3
19.01.2020 2 z 5

Historické romány mám ráda. Kniha však nesmí být bezobsažná. Pokud hojně zmiňuje historické osobnosti, měla bych se o nich něco košatějšího dozvědět, případně si doplnit již získané informace. Zde jsou fakta zavádějící a nepřesná, jen aby to bylo stravitelné pro co nejširší publikum. Pokud už je kniha historicky nepřesná, mohla by tento nedostatek alespoň nahrazovat bravurním stylem vyprávění, dobrodružstvím, spádem, vtipem atd., jenž zde chybí. Není ani přesvědčivě romantická, udržuje si od čtenáře odstup.
Madame de Pompadour, která se ve skutečném životě dokázala tvrdě a nelítostně vypořádat s nepřáteli a například když krále přestala jako milenka bavit, vedla pro panovníka chladnokrevně harém, kde byly zneužívány nezletilé dívky, je zde dlouze a primárně líčena jako milující naivka, která chce vycházet s královnou a prospívat jí, dělat radost králi apod., což neodpovídá jejímu charakteru. Pokud chtěla někomu prospívat, pak jen za účelem vlastního zisku a protislužeb, aby se udržela u moci.
Velká část románu povrchně a ledabile popisuje její ošacení (dnes si vzala šaty pastelové barvy se stříbrnou výšivkou a půvabnou růžovou stužkou umístěnou "už nevím kde přesně") a neustále je nám předkládáno, co kdo jedl (král si dal zajíce v aspiku s brusinkami a lahodnou omáčkou, další z pokrmů byly cukrovinky v barvě milenčiných žlutých šatů...).
K ději, duchaplnějším myšlenkám, faktům, důmyslným dialogům, politickým a kulturním souvislostem (podporovala vědu a umění) a ději se prostoru nedostává. I o povrchních věcech se dá navíc psát duchaplněji. Kniha nemá silný příběh, snaží se "šokovat" sexem, kterému ovšem též schází šťáva a věčné popisy toho, co měl kdo na sobě (navíc často poměrně neurčité), nahrazují vypravěčský um.
Průměrný povrchní románek pro čtenářky, co o milence nevědí takřka vůbec nic a nevadí jim tento způsob vyprávění. Mně toho moc nedal, takové plácání prázdné slámy, povídačky nic moc o ničem, nicméně na oddech se to přečíst dá.
P.S. Přikláním se k názoru, že 1. díl Sestry z Versailles byl trochu povedenější a příběh byl méně vlažný.

jindrusa
04.01.2020 odpad!

Tak nějak nevím, jak to slušně popsat. Možná se oba díly měly spíš jmenovat Sex ve Versailles. První díl jsem ještě dočetla, ale tohle se nedalo, tolik hloupých a omezených lidí v jedné knize, to bylo na mně už moc.

alnahu
28.10.2019 5 z 5

Pokračování prvního dílu setry z Versailles nebylo tak skvělé ,ale přesto zajímavé.Francie za vlády Ludvíka XV.prožívala pouze radovánky ,nejinak je to v této knize.Kniha vypráví o osudu Jeanne Antoinette -které vyloží cikánka budoucnost a předurčí jí osud a ten se vyplní a stane se nejmocnější ženou Francie.Kniha má opět krásnou obálku.Také se těším na další díl.

tereza1198
05.10.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila víc než předchozí díl. Vyšplhat se na vrchol společnosti je jedna věc. Udržet se tam úplně jiná. Intriky, dekadence a mocná Francie, která se už pomalu blíží k revoluci. Madame mi byla sympatická a držela jsem jí palce. Jen ať zaplní celé akvárium :-)

Květ
16.09.2019 5 z 5

Pokračování historické beletrie Sester z Versailles mi doma nemohlo chybět, už snad jen kvůli té krásné obálce! Tak jako první část i tato kniha dokáže skvěle přenést atmosféru královského dvora, intriky zhýralé šlechty, ambice, touhu po moci, zradu, zoufalství i naději na lásku. Příběh z větší části vypráví Jeanne-Antoinette Poisson, markýza de Pompadour, která se z měšťanské dívky díky králově přízni stane nejmocnější ženou Francie. Ke slovu přijdou ale i další královy milenky. Román je lehce dráždivý a stránky plynou pod rukama, odpočinkové jednoduché čtení. Těším se na závěrečný díl.

zuzana2599
16.07.2019 5 z 5

Vydejte se i vy, milí čtenáři, do Versailles, do doby panování krále Ludvíka XV. a jeho milenky markýzy de Pompadour. Právě jsem dočetla a bylo to úžasné, zajímavé a pikantní čtení !! Trilogii o Ludvíku XV., uzavře poslední díl s názvem Nepřátelé z Versailles, který nám bude vyprávět samotná hraběnka du Barry. Doporučuji !!

Štítky knihy

milenky panovníků Ludvík XV., 1710-1774 madame de Pompadour, 1721-1764 Versailles

Autorovy další knížky

Sally Christie
anglická, 1971
2018  77%Sestry z Versailles
2019  72%Sokyně z Versailles
2022  87%Pletichy ve Versailles

Kniha Sokyně z Versailles je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě9x
Knihotéce128x
Chystám se číst40x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x