Ve znamení lilie

Ve znamení lilie https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12133/ve-znameni-lilie-12133.jpg 5 31 5

Historický román vypovídá o rozporuplné osobnosti francouzských dějin 15. století, maršálovi Gillovi de Rais. V roce 1436 zahajují se souhlasem bretaňského vévody a inkvizice mladý ambiciózní právník, sekretář nanteského biskupa a kancléře, a dominikánský mnich tajné pátrání. V Nantes a okolí se snaží zjistit pravdu o osudu záhadně zmizelých desítek chlapců, odvedených na různá sídla Gilla de Rais, jednoho z nejbohatších šlechticů v kraji. Postupně odhalují odvrácenou tvář hrdinného maršála, spolubojovníka Jany z Arku, hájícího neohroženě zájmy Francie v bitvě u Orléansu. S pomocí odvážného informátora, sedlářského učně a sbormistra, riskujícího svůj život, se snaží shromáždit dostatek přesvědčujících důkazů, aby ho mohli zatknout a usvědčit ze zločinů. Až po čtyřech letech se v Nantes koná soudní proces, při kterém vycházejí najevo otřesná fakta o krutých činech zvráceného jedince, homosexuálního pedofila se sadistickými sklony. Německý autor podává na základě studia historických pramenů přesvědčivý obraz drsného a neklidného období konce středověku. 22.9.2003 Pek.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

Im zeichen der Lilie , 1994


více info...

Přidat komentář

Paulika419
07.04.2024 5 z 5

První kniha spisovatele kterou jsem četla a byla dokonalá.Možná bylo pro středověk opatrné, pomalé usvědčování vraha a to na základě důkazů které byly ze začátku neúplné.Nejlépe se ze vším vypořádala Claire de Mortain.Bratra Olivera pomstila bez soudů a na základě svého rozhodnutí prostě zazdít.Řada postav na mě působila sympatickým dojmem Perrinet nebo magistr René.Budu pokračovat další knihou tohoto autora.

čef
23.04.2021

Takto dokonale vyprávěný skutečný historický příběh jsem už dlouho nečetl. Mnohonásobný pederast a vrah, maršál Francie a Černý rytíř svaté Johanky z Arku je opravdu hnusnou postavou francouzské historie. Román popisuje mnoho historických reálií včetně některých epizod stoleté války a Panny Orleánské, rovněž také nerovnost ve společnosti a to vše nikterak schematicky, ale z pohledu důkladně vzdělaného historika a znalce lidské duše. Literárně je tedy kniha vysoce hodnotná a zaslouží si podle mne pozornost všech čtenářů.


aninkah
18.12.2015 4 z 5

Těžko popsatelná kniha. Na jednu stranu hlavního hrdinu a jeho pohnutky chápu, ale na stranu druhou mi z některých pasáží bylo opravdu zle. Zvlášť když vím, že si autor dal práci s hledáním historických pramenů a to co v knize popisoval se opravdu dělo... Dávám 4* za autorovu perfektní práci a vtáhnutí do děje.

Bezantina
08.04.2015

Knihu jsem četla už dříve a teď jsem se k ní znovu vrátila. Podle mého jedna z nejlepších knih od Obermeiera vůbec. Skvěle vykreslené postavy, příběh založený na reálném historickém základu.. Částečně také detektivka. Skoro by čtenář de Raise až litoval nebo měl pro něj pochopení.. Chudák, Janu z Arku, kterou miloval čistou, platonickou láskou mu upálili, jemu z toho ruplo v bedně a proto začal prznit a zabíjet nedospělé kloučky, jejichž oči mu připomínaly ty její..

Anna_D
04.02.2015 5 z 5

U téhle knihy je nejzřetelnější, jak Obermeier geniálně pracuje se svými postavami a ukazuje, že nic není černobílé. I když tu máme jako úhlavního záporáka úchylného vraha, kterým by člověk normálně z hloubi opovrhoval, je nám poskytnut opravdu komplexní obraz všech pohnutek a motivací, že by ho jednomu bylo líto. Dle mého názoru nejlepší kniha od Obermeiera vůbec.