Nymf Nymf komentáře u knih

☰ menu

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Moc krásná a originální kniha. Styl psaní je velmi úderný, autorka píše jako když bičem mrská. To způsobí, že se příběh čte jedním dechem, místy to vyvolává šokující zvraty. Velmi oceňuji jistou poetičnost v popisech pocitů a třeba i přírody. Krásně, ale zároveň tvrdě vyobrazeno, jak se člověk (Zuzana) změní po zkušenostech z Osvětimi. Pro mne kniha skončila smutně, ale to je už na čtenáři jak to uchopí. Moje přání o konci se nesplnilo, avšak o to víc byl reálnější.

Ráda posílám knihy dál, ale tuto si ponechám.

29.03.2021 5 z 5


Motýlek 1. díl Motýlek 1. díl Henri Charrière

Jediná kniha (oba díly), se kterou ztroskotám na pustém ostrově.

27.03.2021 5 z 5


Holanďanka Holanďanka Ellen Keith

Velmi naivní příběh, ikdyž se mi milostná linka líbila. Ale v koncentračním táboře by se asi nikdy takhle neodehrála. Luciánovy pasáže jsem musela přeskakovat, byly navíc. A konec, nemastný, neslaný a ve finále milostnou linku pokazil.

25.03.2021 3 z 5


Elizino tajemství Elizino tajemství Dominik W. Rettinger

Skvělý příběh, jiný než ostatní z tématiky o holocaustu. Přivíráte oči i nad tím koncem, protože víte, že se jedná o fikci. Moc se mi líbil nápad kdy hlavní hrdinka jaksi spolupracuje s Měsícem na obloze- používá svou ženskou intuici.
Ale před čím nepřivřu oči, jsou ty pravopisné chyby v českém překladu, kterých je tam jak much na hnoji.

22.03.2021 4 z 5


Cilčina cesta Cilčina cesta Heather Morris

Kniha nabitá otřesnými zážitky, nenechá vydechnout. Ovšem některé, pro mě klíčové momenty, jsou smyšleny. Nehledě na to, že podle zdrojů autorka porušila rozhodnutí Cilčiného mlčení o tom co se jí za života stalo. Někdo trpěl a někdo na tom nyní vydělal. Věřím ale, že tím se už mrtví nezabývají.

19.03.2021 4 z 5


Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi Heather Morris

Nejnádhernější příběh lásky jaký jsem kdy četla. Protože se skutečně stal, protože Ti dva se skutečně milovali a protože ta láska vykvetla v koncetračním táboře Osvětim.
ALE!! Některé události o chodu koncentračního táboru se podle mě úplně vymykají realitě. Občas Vám z knihy příjde, že to nebyl koncentrační tábor, ale nějaký tábor kde přečkáte válku. Jo někdo tam umře, ale někdo jde v neděli s kámošema na procházku..nemohu soudit, ale realita podle mě byla jiná.

17.03.2021 4 z 5


Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

První kniha, kterou jsem dočetla a chtěla začít číst znova. Trošku mě mrzí, že to osud nechtěl a nedopadlo to malinko jinak, že šlo především o nenaplněnou lásku skrz kterou došlo však k ohromnému osobnímu růstu obou hlavních protagonistů. Jde o citlivou, intimní a čistou lásku zejména ze strany muže SS, která nikdy nebude fyzicky stvrzena. O to cennější láska to byla. Co mi u knihy vadilo, bylo větší množství prázdných stránek za každou kapitolou, knížka by byla o to tenčí.

15.03.2021 5 z 5


Počkej na mě v Paříži Počkej na mě v Paříži Kristin Harmel

Napsáno z rychlíku, málo pocitů, málo niterností, načež některé nepodstatné věci se stále opakují a je jim věnováno x stran. Chybí tu láska,romantika, touhy, pocity.

01.03.2021 3 z 5


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Můj manžel je úžasný člověk,ale... Já chci mít Grahama domaaaa!! Uvěřitelná romantika.

22.02.2021 5 z 5


Velitelovo děvče Velitelovo děvče Pam Jenoff

Když už čtu fikci, tak alespoň uvěřitelnou. Ale tohle nesedělo v ničem, ani v těch nejzákladnějších záležitostech co se války týče, jako třeba sehnat maso za války, infrastruktura odboje, práce v utajení, falešnost identit.. A ten konec.. Navíc láska hlavní hrdinky mě nepřesvědčila, že by kdy někoho opravdu milovala.

25.01.2021 3 z 5


Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Velmi jednoduché čtivo po stylistické stránce.

Tři hvězdičky si zaslouží pouze příběh Helene a to jak se autor, přesto že jde o muže, dokázal vcítit do ženy.

Některé řádky kde popisuje lásku ať k muži nebo k dítěti mne donutily vzít pero a zapsat si je do deníku.

11.08.2019 3 z 5


Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Nejen Nyiszli a další o nichž jsem četla, se snaží v Mengelem vidět kus lidskosti, jiskru citu, špetku lásky, dělám to i já. Mengele je pro mě rozporuplná bytost a lidé jež ho potkali o tom ví své. Přesto, že to byla pseudovědecká bestie, pořád očekáváte v jeho dobrý obrat.

Na chvílí, snad nepatrnou náhodou se v tom bizarním pohledném doktorovi objeví láska, soucit, pravda, ale vzápětí je vše seškvařeno plamenomety, stejně jako poslední 13-té sondercomando v Osvětimi.

11.08.2019 5 z 5


Dívky beze jména Dívky beze jména Martha Hall Kelly

Kniha je jen částečně napsaná podle skutečných osob. Takže mě v tomhle mírně zklamala, protože jedna z postav je skutečná,ale značnou část jejího života si autorka vymyslela.

Čekala jsem víc psychologie třech hlavních postav.
Na druhou stranu těch 500 stran se četlo samo.

03.08.2019 4 z 5


Treblinka, slovo jak z dětské říkanky Treblinka, slovo jak z dětské říkanky Richard Glazar

Knihu mi doporučil knihkupec..no asi proto, že jí nemohl prodat.

Po stylistické stránce je to příšerná kniha, která nemá spád, nevtáhla mě ani na chvíli do děje. Všude samé pokusy o metafory, krkolomné obraty,nevhodná ironie a styly, které jsem neměla chuť louskat. U téhle tématiky mám chuť číst surová slova.

Přečetla jsem nespočet knih o holocaustu, tato je nejhorší, všechny ostatní na prvním místě.

03.08.2019 odpad!


V pekle plynových komor V pekle plynových komor Shlomo Venezia

Peklo, které Vás vtáhne do děje, zavede do plynové komory, odkud slyšíte jen hrozivý řev a pomalu se Vám stahuje hrdlo.

02.08.2019 5 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Jak po tomhle věřit, že existuje Bůh, karma.. Paradoxně i díky této knize, která to tak nedokazuje, věřím.

Nádherná a zároveň hrůzostrašná kniha.

Byly chvíle, kdy jsem si říkala, že ji nedokážu dočíst, ale musela jsem, abych aspoň tak projevila úctu obětem i právem trpícím přeživším, za to co se tenkrát dělo.

26.07.2019 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Tahle kniha ve mě emočně gradovala spolu s ubíhajícími stránkami, které se proměnily v obrazy nejdříve barevného a pak černobílého filmu.

Dotýkala se mě o to víc, jelikož bydlím pár kilometrů od Valašského Meziříčí a moji rodiče v něm stále pracují. Poslední ze tří částí mě rozložila úplně.

Děkuji za emoce, které jsem s touto knihou mohla prožít v mysli a díky bohu ne na vlastní kůži.

23.07.2019 5 z 5