Holanďanka

Holanďanka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387140/bmid_holandanka-6wE-387140.jpg 4 268 85

Uprostřed druhé světové války, v roce 1943, zatýkají nacisté v Amsterdamu příslušníky odboje. Marijke de Graaf a její manžel jsou deportováni každý do jiného koncentračního tábora v Německu. Tam Marijke dostane na vybranou: buď zemře hlady a vysílením při těžké práci, nebo se dobrovolně přihlásí do nevěstince a možná se jí naskytne šance přežít a najít manžela. Její život se navždycky změní, když potká důstojníka SS Karla Müllera, který se do ní zamiluje. Zároveň s příběhem těchto dvou lidí sleduje čtenář tragický osud Karlova syna, kterého roku 1977 zachytí soukolí tzv. špinavé války v Argentině. Román nabízí zamyšlení nad tím, co všechno jsou lidé schopní udělat, aby si za extrémních podmínek zachovali život, a napovídá, že hranice mezi dobrem a zlem není tak zřetelná, jak si myslíme.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Dutch wife , 2018


více info...

Přidat komentář

EmillyT
18.10.2023 4 z 5

Kniha se velmi dobře četla a děj byl poutavý a napínavý. Rozdělení příběhu do dvou linek bylo zbytečné a argentinská linka příběh pouze prodlužovala. Pro ty, kdo neznají argentinské dějiny byla tato linie příběhu naprosto nic neříkající. Chyběly informace proč je Lucian vězněn a souvislosti s argentinskou historií a vládnoucím režimem, osobně si myslím, že celá tato část příběhu mohla být zahrnuta do epilogu a bylo by to dostačující.
Evropská linie příběhu byla mnohem zajímavější. Prostředí koncentračního tábora Buchenwald bylo popsáno velmi mírně, v některých bodech mi příběh nepřišel příliš reálný. Na závěr jsem čekala větší propojení obou příběhů a byla jsem zklamaná, že celý závěr knihy byl pojatý spíše formou náznaků, ať si čtenář dále domyslí, co se stalo...

emilieselden
31.08.2023 4 z 5

Opět druhá sv. válka, tentokrát ovšem z pohledu nevěstinců v koncentračních táborech a jejich fungování. Navíc zde máme ještě linku ze 70. let v Buenos Aires. Je to velmi silná a čtivá kniha, která dá člověku zase jiný pohled na tuto problematiku.


Nehanka
20.07.2023 odpad!

Tedy.....hrozná kniha, erotické scény trapné, celkově kniha působí naivně. Chtěla bych vidět v koncentrácích knihovnu a kantynu pro vězně a jiné perly absolutně odporující historii i zdravému rozumu. Nedočteno. Doufám, že se Theo na manželku-prostitutku vykašlal.

simca9342
16.06.2023 4 z 5

Válečný román nabízí KT z jiného pohledu.
" Horší čas přivést na svět dítě si ani člověk vybrat nemohl, že? "
Bohužel si nikdo z lidí nemohl vybrat ani národnost.
Marijke je se svým manželem Theem členkou odboje a pomáhá skrývat Židy. Zachrání malé dítě tohoto původu, ale sami se skrýt nestihnou. Při razii gestapo objeví jak padělané lístky tak tajnou skrýš se součástky k rádio přijímači. Oba jsou odvezeni do KT Ravensbrück , rozděleni a při selekci vybrané ženy včetně mladé odbojářky slouží za lepších podmínek v táborovém nevěstinci.
Druhá rovina nás zavádí do světa v pekle, kde se mají psi lépe než lidi.
Práce velitele tábora je přínosná, nese sebou spousta privilegií .
Jak zanedlouho pochopí jeho nový zástupce Karl. Ten má štěstí vidět život v táboře v "lepším" případě. Má zajištěného osobního průvodce po celém komplexu, ale o něco později si udělá vlastní názor.
Třetí a poslední rovina nás zavádí do "budoucnosti." Mladý revolucionář Luciano konci za účast na demonstraci v centrále, kde je nucený překládat. Mezi ťukáním do kláves psacího stroje vzpomíná na život s otcem a jeho zvláštní chování, když k nim přišli sousedé...
Můžou spolu tři odlišné osudy/pohledy na válečný stav spolu souviset?

Ramiel
26.12.2022 3 z 5

Velmi zajímavé téma, které mi ale v knize přišlo velmi nedotažené. Jako by se autorka bála vyobrazit hrůzy války, a pokud tak velmi útlocitně. Např. když v ději přichází na řadu mučení, tak se děj rychle přenáší k zotavování. Dvě dějové linie jsou spojeny až násilně a v podstatě spolu vůbec nesouvisí. Možná jako postupný děj by to bylo čtivější, ale nejlépe by to asi bylo jako dvě různé knihy. Takto to přeskakování působilo spíše rušivě.

Mituli78
13.06.2022 1 z 5

Nedočteno....

Teopa
18.04.2022 2 z 5

Poměrně zajímavý dej, ne moc dobře napsaný a vygradovaný.

AlbionFoxyFox
21.12.2021 4 z 5

Byť byla hlavní dějová linie hodně naivní, byla psána čtivě, bavila mě i přesto, že příběh byl velmi nereálný. Druhá argentinská linka mi připadala zbytečná, možná, kdyby byla podrobnější s historickým pozadím, lépe by zapadla, ale takto byla navíc. Konec byl ve stylu amerického filmu, ale proč ne.

lapagerie
11.11.2021 2 z 5

Dvě dějové linie (válečná a pak 70/80. léta). Válečná byla přitažlivější. Osudy Marijke v bordelu v Buchenwaldu, její seznámení s Karlem, pátrání po manželovi. Naopak Lucianova "novější" linka mě moc nebavila a nakonec jsem ji pročítala jen zběžně. Konec uťatý, nedozvěděla jsem se vlastně skoro nic.

Luc.i
17.06.2021 4 z 5

Mám ráda příběhy s druhé světové války a tohle je téma, se kterým jsem se setkala poprvé a jsem za to ráda. Všechny postavy se mi líbily ikdyž jsem párkrát nechápala proč se chovají zrovna takhle.
Příběh mi přišel docela naivní, ale nečtu válečnou (romantickou) beletrii kvůli faktům. Některé části byly naopak zase docela drsné a názorné.
Proč je do knížky zapojený i pohled Luciana mi bylo záhadou až do samotného konce a i po tom vysvětlení mi to není úplně jasné.
Celkově mě konec asi trochu zklamal, protože mám pořád otázky a klidně by to mohlo být na další díl. Přijde mi, že je tam toho hodně co by se dalo ještě řešit.
Knížka se mi až na pár výhrad líbila a moc hezky se četla, těšila jsem se jak to bude pokračovat. Celkem 3,5/5*

tinka1974
17.06.2021 4 z 5

Zajímavé téma. Příběhy z druhé světové čtu ráda. Tento je sice zajímavý, ale trošku slabší, nicméně čtivé. Vztah mezi Karlem a Marijke se mi líbil, trochu mi ale chyběl osud Tea. A příběh Luciana mi moc neseděl. Byl by tématem na další knihu. A nebo měl být víc rozvedený. Takto byl spíš rušivou vsuvkou.

bábuška
11.04.2021 5 z 5

Otevřela jsem další knihu z období, na které bychom neměli zapomínat. Tentokrát jde o příběh Marijke, holandské houslistky a jejího manžela, kteří se ocitli v koncentračním táboře Buchenwald. Marijke jde dobrovolně pracovat do nevěstince, ale není to práce pěkná, pouze dostává víc jídla a žije v čistotě. Přijímá náklonost vsoce postaveného důstojníka SS, ale jakmile se blíží konec války a američané se přiblíží, Karl Müller přes všechny sliby uteče a těhotná Marijke zůstává opuštěná,ale stále hledá mezi vězni svého ztraceného manžela.Na konci příběhu se oba sice sejdou, ale zůstává mezi nimi plno nevyslovených tajemství a krutých vzpomínek. Velice dobrá kniha.

Nymf
25.03.2021 3 z 5

Velmi naivní příběh, ikdyž se mi milostná linka líbila. Ale v koncentračním táboře by se asi nikdy takhle neodehrála. Luciánovy pasáže jsem musela přeskakovat, byly navíc. A konec, nemastný, neslaný a ve finále milostnou linku pokazil.

VenPokorna
18.02.2021 3 z 5

Ačkoli se osobně snažím vyhýbat knihám popisujícím život v koncentračních táborech musím přiznat, že mě kniha oslovila. Jedná se o velmi zajímavé a dobře zpracované téma založené na historických skutečnostech.

katallinka
24.11.2020 5 z 5

Kniha byla velmi zajímavá a dobře se četla. Líbily se mi dvě dějové linky, které ukazují, že se lidé neumí poučit a hrůzy pokračují i po druhé světové válce. S tématem nevěstinců jsem se setkala poprvé a bylo to zase něco jiného a rozhodně zajímavého. Jsem ráda, že autorka děj líčila poměrně povrchně, přidávalo to já čtivosti i bez slz, které toto téma většinou provázejí.

janasim
13.10.2020 4 z 5

S tématem nevěstince v koncentračním táboře jsem se ještě v literatuře nesetkala. Je to zase trochu jiný pohled a to mě lákalo. Kniha se určitě dobře čte. Měla jsem ale pocit, že Marjike je se vším tak nějak smířená. Tím nemyslím, že se měla dozorcům postavit. Spíš mám na mysli vnitŕí bouři, emoce... Lucianův příběh mě seznámil s juntou, o které jsem nic nevěděla a připomenul to, že byť již uplynulo mnoho let od 2.sv.války, ne všechny boje a zrůdnosti jsou skočeny.

nakavusterezou
07.10.2020 3 z 5

Čekala jsem od příběhu hodně. Téma pro mě bylo zajímavé (nevěstinec v koncentračním táboře). Ale... po dočtení musím knihu hodnotit jako průměrnou.

Ani k jednomu z hlavních hrdinů jsem si během četby neutvořila pouto, kapitoly Luciana mi přišly zbytečné.

S touto tématikou mám už něco málo načteno a za mě se jedna o průměrnou knihu s průměrným příběhem. Vhodná pro čtenáře, kteří začínají s četbou knih s tématikou 2. sv války.

katasokolov
27.09.2020 5 z 5

Tak tohle byla hodně silná káva!! Příběh vyprávěný třemi postavami, přičemž jedna část příběhu se odehrává v Německu za 2. světové války a ta druhá roku 1977 v Argentině za tzv. špinavé války.. Řekla bych, že knihu nejlépe vystihne věta “karma je zdarma”!!

PetiJelinkova
23.08.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a dobře se mi četla. Zase pro mě trochu jiný pohled na koncentrační tábor, protože jsem nikdy nečetla o nevěstincích v nich. Taky se mi líbilo střídavé vyprávění postav. Jen jsem doufala, že konec dopadne šťastněji.
Jediné, co bych knize vytkla je příběh Luciana. Ten byl pro mě úplně zbytečný.

bergle
02.08.2020

Knihu bych hodnotila jako průměrnou. Líbila se mi, ale zase tolik emocí ve mě nevyvolala vzhledem k prostředí kde se děj odehrává. Určitě si ji znovu nepřečtu.