Byl jsem Mengeleho asistentem přehled
Autor, lékař z oblasti Sedmihradska, byl jako maďarský žid deportován v roce 1944 do Osvětimi, kde strávil osm měsíců. Díky své odbornosti a znalosti němčiny byl při selekci vybrán Josefem Mengelem, aby prováděl pitvy obětí jeho zrůdných experimentů. Jako prominentní vězeň poznal zblízka nelidské praktiky „anděla smrti“ při pseudovědeckém výzkumu dvojčat i nepopsatelné peklo, které představovala práce tzv. sonderkomand v krematoriích. Hned po válce (1946), možná jako jeden z prvních, Nyiszli vydal své svědectví knižně. Nejde o literární zpracování v pravém slova smyslu, spíš o šokující, naléhavý deník, psaný s jediným záměrem: podat zprávu světu. Tak jako mnozí ani on dlouho „své přežití nepřežil“, deset let po osvobození umírá na infarkt. Kniha byla přeložena do mnoha světových jazyků a rovněž zfilmována (Šedá zóna, 2001).... celý text
Originální název: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az Auschwitz-I krematóriumban, 1947
Co říkají o knize uživatelé?
Svědectví doktora Nyiszliho o Osvětimi je silné a emotivní. Popisuje hrůzy, které zažil jako patolog v koncentračním táboře. Kniha přináší nový pohled na zlo, které se tam odehrávalo. I když je to těžké čtení, je důležité si tyto události připomínat. Autor se snaží zachytit nejen brutalitu, ale i lidskou touhu přežít. Jeho výpověď je cenná pro další generace, které by měly znát pravdu o holocaustu. Více v komentářích.
Komu by se kniha Byl jsem Mengeleho asistentem mohla líbit?
- Milovníci historických svědectví
- Čtenáři, kteří se zajímají o holocaust
- Studující dějiny druhé světové války
- Osoby hledající hlubší porozumění lidské psychice
- Ti, kteří chtějí rozšířit své znalosti o Osvětimi
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Byl jsem Mengeleho asistentem. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 167 komentářůSouvisející novinky - Byl jsem Mengeleho asistentem (1)
Knižní novinky (48. týden)
22.11.2020
Kniha Byl jsem Mengeleho asistentem v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 15x |
| v Přečtených | 1 153x |
| ve Čtenářské výzvě | 171x |
| v Doporučených | 82x |
| v Mé knihovně | 341x |
| v Chystám se číst | 642x |
| v Chci si koupit | 183x |
| v dalších seznamech | 15x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

92 %
60 %
Byl jsem Mengeleho asistentem
Knížek týkajících se tématu holokaustu a konkrétně i utrpení v Osvětimi jsem už několik četla. Ale tohle bylo úplně něco jiného. Tato kniha ve mě zanechala rozporuplné pocity.
Na jednu stranu mi asi trochu překážel autorův styl psaní, i když je mi jasné, že kniha pochází z dávnější doby a autor ani nebyl vyloženě spisovatel.
Na druhou stranu je tady velmi detailně přiblížen život v části tábora, o kterém se v jiných knihách píše jen zběžně.
Většina nebo vlastně všechny knihy týkající se stejného tématu ve mně vyvolávaly spoustu emocí, hlavně těch negativních a opravdu silně jsem je prožívala. Kdežto tuhle knihu jsem přečetla skoro úplně bez emocí a bez většího prožívání. Řekla bych, že to bylo zapříčiněno tím, že autor celou knihu napsal v podstatě fakticky tak jak to bylo napřímo a bez emocí, tak jak to uvádí hned na začátku v prologu.
Každopádně i přes nějaké nedostatky určitě doporučuji přečíst, protože tato kniha opravdu přináší trochu jiný pohled a hlavně spoustu nových detailních informací.