Dívky beze jména

Dívky beze jména https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378671/bmid_divky-beze-jmena-qjI-378671.jpg 5 180 47

Mladá Polka Kasia, americká herečka Caroline a německá lékařka Herta – osudy těchto tří žen mají společný jmenovatel – Ravensbrück. V ženském koncentračním táboře byla Kasia jednou z těch, které se staly pokusnými králíky nacistických doktorů. Díky těm, jež pobyt v Ravensbrücku přežily, se zvěsti o obludných operacích dostanou do světa. Příběhy těchto žen, trpících doživotními zdravotními následky, inspirují filantropku Caroline. Po několika letech se jí podaří dostat přeživší z komunistického Polska do Spojených států amerických, kde se jim dostane patřičné zdravotnické péče. V connecticutské zahradě plné šeříků však ženy naleznou mnohem více. Autorka se nechala inspirovat osudy pamětnic a vytvořila nesmírně silný příběh o odvaze, utrpení a laskavosti, ale i o zločinech a hrůzách druhé světové války.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Lilac Girls , 2016


více info...

Přidat komentář

Danago
28.09.2023 5 z 5

Tak tato kniha mě dostala, úžasně emotivně napsaný příběh. Dvě hlavní postavy skutečně žily, ostatní jsou sice smyšlené, ale na základě skutečných historických událostí. Propojení naprosto rozdílných životů tří žen: Američanka, Němky a Polky v době druhé světové války. Každá má úplně jinou roli a naprosto jiný osud, každá stojí na jiné straně barikády. Šokující, originální, dech beroucí pohled na události druhé světové války a události po ní. Kniha je naprosto strhující po celou dobu čtení. Co se dělo v Ravensbrücku, obludné operace žen, a důvod, proč se právě tyto pokusy děly, to jsem doposud opravdu netušila. Poválečné pokračování je naprosto stejně šokující.
A určitě si přečtěte i doslov.
Moc doporučuji.

Tamirai
14.04.2023 4 z 5

Dobrá kniha, rozdelená do viacerých (3) príbehov v rovnakom čase. Každý mal niečo do seba a spolu vytvorili pekný celok. Čo ma však v knihe zaskočilo, bolo naozaj veľké množstvo chýb, preklepov, atď... čakala by som to vo verzii bez korekcie a nie v knihe, ktorá je dostupná v kníhkupectvách na predaj.


Veronika33
02.10.2022 4 z 5

Kniha je tvorená kapitolami v ktorých sa striedajú osudy 3 hlavných postáv Caroline, Kašy a Herty, ktorých osudy sa v určitej fáze pretnú. Zasa trošku iný pohľad na WWII. Kniha bola pútavá aj keď kapitoly s Kašou a Hertou ma bavili o trošku viac ako s Caroline - tá mi miestami liezla na nervy. Ako celok bola kniha veľmi zaujímavá o to viac, že bola inšpirovaná skutočnosťou. Odporúčam.

janik6969
09.09.2022 5 z 5

nevím proč se někdo rozčiluje nad tím, že autorka nepsala knihu jako "autentické zpovědi lidí", máte si zvolit jiný žánr a ne román. Pro mě to bylo 528 velmi čtivých stran, málokteré knize se podaří upoutat hned od první strany, této se to podařilo. Opravdu zajímavý nápad spojit tři pohledy na válku. No a korekce? Jsme snad inteligentní natolik, abychom pochopili o čem je řeč.. a že muž něco udělala a žena něco udělal.. to snad nemůže knize zase tolik ublížit. Máme hodnotit obsah a ne korekturu.
Pokud někdo hledá pěkný čtivý příběh, doporučuji.

evice26
06.09.2022 5 z 5

Velká škoda všech těch hrubých chyb a překlepů, které opravdu nelze přehlédnout. Chtěla jsem díky tomu ubrat v hodnocení hvězdičky, ale nemohu. Je to totiž velmi čtivý příběh tří žen založený na skutečných událostech.
V knize jsem uvítala doslov autorky a obrazovou přílohu.

ibs
05.07.2022 2 z 5

Uplny suhlas s JanaDvorackova. Tieto pribehy nesmu byt zabudnute ani vymazane a musime o nich rozpravat dalsim generaciam. Ale.. kniha ako taka je obycajna, jazyk je bezny, su tam pasaze, kde ozaj si vravi citatel- ako to naozaj?(Keby bol Paul Achilles, nosila by som ho na rukach, kym sa mu pata neuzdravi?!). Vela preklepov a chyb, korekcia jazyka nula bodov. Zial dnes bestseller je o raste predaja, nie kvalite knihy.

Janadvorackova
09.02.2022 3 z 5

Autorka se určitě moc snažila studovat zdroje a mluvit s lidmi, nechci znevažovat tu práci, kterou si dala.
Ale vždy budou lepší autentické zpovědi lidí, kteří tyhle události skutečně zažili. Vše ostatní působí jako laciné pozlátko. Stejně tak na mě působila kniha jako celek.

Každá z hrdinek příběhu žila jinak, pocházela z jiných poměrů a podle toho hodnotila válku a lidi své doby, to jistě. Vlastně i naivně - pubertální pohled Casie byl místy uvěřitelný.
Herta zase svým způsobem "věřila v to, co dělá," i když zpočátku možná ještě ne. Pak do své role zapadla jako spousta "jí podobných."
Caroline v zámoří a její pohled člena vyšší vrstvy působila zvláštně, ale nikoli nepotřebně.

I dění po válce mělo svou podobu podanou se snahou o autenticitu.

Ale nemůžu tomu dát víc, vidím v celku jen příběh napsaný prostředníkem.

babiočka
18.03.2021 4 z 5

Další svědectví o tom, co dokáže napáchat jeden mocichtivý lidský zmetek a jeho přisluhovači.

Hvězdičku ubírám za neskutečné množství gramatických chyb - vynechaná písmena, záměny ženského a mužského rodu, nesprávné skloňování...

A jak už zde bylo několikrát zmiňováno, tato kniha by měla být zařazena mezi povinnou četbu na školách.

JustWomen
13.02.2021 5 z 5

Propojení rozličných osudů tří žen: Američanka, Němky a Polky na pozadí druhé světové války. Jejich osudy, utrpení, rodiny a jejich propojení, psychologické následky. Smutné čtení, které obohatilo mé obzory.

denisa7430
25.12.2020 5 z 5

Velmi kvalitně zpracované téma z pohledu 3 žen, které přímo zasáhl koncentrační tábor Ravensbruck - americké bojovnice za práva žen, Kasia, která byla v táboře uvězněna a znetvořena a v neposlední řadě Herta, lékařka v táboře působící a zvěrstva na vězenkyních páchající...

petrzel
29.04.2020 5 z 5

Kniha, která je na šílené téma ,ale tak krásně napsaná ,že se od ní nedalo odejít.

Danka1975
16.04.2020 4 z 5

Kniha zajímavá, asi se budu opakovat, co je napsáno níže. . . Osudy žen vykresleny dokonale, každá na "jiné straně barikády"..
Caroline mě moc nebavila, i když bez ní by to memělo pointu. ..ten rozdíl byl do očí bijící, když jste dočetli Kasiu a její situaci v táboře a pak Carolin a její večírky.. .ale takhle to hold bylo. .:-((((...
Herta byla zajímavě pojatá, její pohled a naturel. Té bych možná věnovala více prostoru na úkor Caroline.
Kasiu poznáte jako mladou holčinu a projdete s ní i do dospěleho věku. .nad některými duševními pochody bude rozum stát, ale to co si prožila, nelze se divit a nikdo to asi nepochopí.. :-(
Poznámku autorky bych doporučila přečíst možná hned na začátku. Doporučuji nejen vám, kdo se zajímá o tuto tématiku.

Noisette73
01.04.2020 4 z 5

Všechny tři osudy měly něco poutavého co mě nutilo číst dál, jistě, že Hertě člověk rozumět nemůže, ale i tak byl její pohled na dobu něčím zajímavý, Caroline byla mě osobě vzdálená a její příběh mě zaujal nejméně, ta dostaveníčka s ženatým mužem, no..... nic co bych chtěla pochopit, Kasia komplikovaná a občas uštěpačná, ale silná osůbka, její příběh byl nejvíc dojemný a takový k zamyšlení.

Daduna
10.01.2020 5 z 5

Nezapomenutelná kniha.

Denika
18.11.2019 5 z 5

Velmi čtivá kniha, silný, a na opravdových událostech založený příběh, zajímavá fotografická příloha. Kniha byla po obsahové stránce krásně přeložená, ALE - je v ní hromada pravopisných chyb, které budou pozorného čtenáře bít do očí.

4.5*

sporran
12.10.2019 4 z 5

Opravdu náročná četba. Prolínají se tu válečné příběhy tří žen. Dvě z nich se ocitnou každá na jiné straně v koncentračním táboře pro ženy. Ústředním tématem je provádění pokusů na lidech... Kniha je založená na skutečných faktech, což je nepředstavitelně bolestné.

Josh
07.10.2019 5 z 5

Podobně jako ve skvělé knize Zlomení andělé se příběh tří lidí a za 2SV odehrává i v této knize. Ženy spojuje koncentrační tábor Ravensbrück a chirurgické nacistické pokusy. Pohled vězenkyně (Polka Kasia), lékařky (Němka Herta) a charitativní pracovnice (Američanka Caroline) je o to děsivější, že je nejen z reálné doby, ale autentický, od skutečných lidí. Mohu se jen přiblížit k tomu co prožili, protože nepochopím. Když se rozhlédnu říkám si, jak bychom v takové zkoušce obstáli my? Co vše mohou lidé.... Lidé?

Vojslava
25.09.2019 5 z 5

Konečně se mi dostala kniha do ruky a absolutně nejsem zklamaná! Autorka se netajila pramenným studiem, a přitom jsou všechny postavy, od hlavních tří po ty nejokrajovější, životné, až to občas mrazí a občas trhá srdce. O pokusech na vězních jsem samozřejmě četla a v Osvětimi nám ukázali blok, ale tenhle příběh tak známý není a míra syrovosti dosahuje skoro věcně ukázané reality. Prostě klobouk dolů a kniha je horkým kandidátem na usazení v mé knihovně.

Chytuš
17.09.2019 5 z 5

Je těžké napsat o téhle knize, že byla lidská, protože pod tímhle pojmem si my lidé představujeme samé krásné a pozitivní věci. Ale lidstvo nemá jen krásné a pozitivní vlastnosti, to už nás historie nesčetněkrát přesvědčila...
Na to, že jde o příběh točící se kolem tří žen, má děj poměrně velké časové rozpětí - odehrává se mezi lety 1939 až 1959. Opravdu hodně oceňuji autorčin pohled na všechny hlavní hrdinky (nebo spíš hlavně na dvě z nich - Kasii a Hertu, příběh američanky Caroline mě zaujal minimálně). Zpracování jejich postav je velice zdařilé, rozhodně při čtení i náhodné stránky románu přesně víte, která z nich zrovna vypráví. Kasia je vykreslená jako mladá, naivní, zamilovaná dívka, která se z mladické nerozvážnosti zapojí do polského odboje. Herta oproti tomu mladá, cílevědomá lékařka, která lékařské povolání bere opravdu vážně - chce léčit a pomáhat lidem. Jak se z ní mohla v tak krátkém čase stát lidská zrůda, je v knížce velmi dobře vykresleno. Při čtení jsem si nejednou vzpomněla na Stanfordský vězeňský experiment, ve kterém se ukázalo, že i psychicky zdravý člověk, pokud je vystaven extrémním podmínkám, se k nepoznání změní...
U téhle knížky rozhodně doporučuji přečíst i doslov, který románový děj skvěle dovysvětlil. Dechberoucí jsou i fotografie na konci knihy, i ty příběh perfektně doplnily.

Stani95
14.08.2019 4 z 5

Zajímavý příběh, líbily se mi pohledy různých osob. Uvítala jsem doslov v závěru knihy, včetně fotografií.