V pekle plynových komor
kniha od: Shlomo Venezia
KoupitKoupit eknihu
Podtitul: Svědectví přeživšího člena osvětimského sonderkommanda „Až doted’ jsem to nikomu nevyprávěl. Je to tak tíživé a děsivé, že mluvit o tom, co jsem viděl, mi stále dělá potíže…“ Autentické svědectví někdejšího člena židovského sonderkommanda v Osvětimi – jednoho z mála těch, kteří osvětimské peklo přežili, a jediného, kdo podal ucelenou pravdivou výpověď o smrticí mašinérii, které musel sloužit. Shlomo Venezia se odvážil otevřeně popsat i ty nejděsivější stránky své „práce“ a vynesl na světlo šokující podrobnosti, jež odhalují spáchaný zločin v celé jeho obludnosti. Jak konstatuje spoluautorka knihy Béatrice Prasquierová, Veneziovo svědectví je historický dokument, který vrhá světlo na nejtemnější stránku našich dějin....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39223/big_v-pekle-plynovych-komor-a7T-39223.jpg 4.8741Literatura faktu, Biografie a memoáry, Historie
Vydáno: 2010, Rybka Publishers
Sonderkommando - Dans l´enfer des chambres á gaz, 2007
Komentáře (191)
Kniha V pekle plynových komor

Toto je asi emotívne najsilnejšia kniha akú som v živote čítala. Povinné čítanie pre každého, a to pravidelne každých pár rokov, aby sa naozaj nikdy nezabudlo.

Nevím co napsat...plný počet za to, že pokud knihu vezměte,tak ji nepustíte, dokud nedočtete. Ale to mám ostatně u všech knih tohoto tématu. Neuvěřitelné, odporné.... pravdivé :(

Surové, kruté a odlidštěné. Sám si říkám, jak se lidé, co tímhle prošli vůbec dokázali vypořádat s dalším životem? Po tom všem, bez svých blízkých a s tím, že skoro všichni, kteří vhazovali nebo vyráběli Cyklon B, stříleli a jinak vraždili si užívají civilního života. Jak se vůbec mohly miliony těch, kteří prošli peklem front a koncentráku se vším vyrovnat a normálně žít? Dnes se vrátí voják po půl roce z Afgánistanu a běhá kolem něj tým psychologů a terapeutů. Bylo to peklo, tyhle knihy je nutné dostat do seznamu povinné četby v rámci základního a středního školství.

Odehrava se vevstejnem tabore jako cast klihy Mengeleho devce. Vse se krasne doplnuje a je vypraveno z jineho pohledu.
Vypraveni je relativne strucne a odosobnene.

Skvělá kniha, přečtená jedním dechem, ale ten obsah... Velice těžké téma, každopádně stojí za přečtení.

Kniha je napsána formou rozhovoru a samotnou mě překvapilo, jak dobře se četla.
Kolikrát jsem si ani neuvědomovala, kolik Shlomovi bylo let, když byl deportován a žasla jsem nad tím, jak to všechno dokázal přežít. Je to neuvěřitelné.
A opět musím napsat, že je nepochopitelné, že vůbec k něčemu takovému v dějinách docházelo.

Jak hodnotit tuto knihu? Napadá mě věta, "pěkná kniha o nehezkých věcech". Přečetla jsem spoustu očitých svědectví přeživších holocaust, ale myslím, že toto jediné bylo podáno formou rozhovoru.
Štítky
koncentrační tábory holokaust, holocaust Osvětim (koncentrační tábor) Židé
Autor knihy
Kniha V pekle plynových komor je v
Právě čtených | 20x |
Přečtených | 1084x |