Nikka710 Nikka710 komentáře u knih

☰ menu

Ženy ve Třetí říši Ženy ve Třetí říši Paul Roland

Nejvíc se mi líbila kapitola Ty, které vzdorovaly zlu a Něžné pohlaví. Kniha je velmi poutavě napsána, obsahuje maximum informací a i ten, kdo má pocit, že zná dost, dozví se mnoho nového.
Mohla by obsahovat víc fotografií. Další kapitoly se věnují jednotlivým více či méně známým osobnostem, nacistické elitě a národnímu socialismu.

03.08.2018


Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Kniha není úplně špatná, ale spíš bych ji hodnotila jako průměrnou či slabší detektivku na téma, které jste již asi mnohá četla v jiných dílech. Čte se velmi rychle, nenáročný jazyk, postačí Vám jedno delší odpoledne. Z počátku jsem byla názoru, že Manželé odvedle jsou lepší, avšak celkově jsem změnila názor, a proto tuto knihu hodnotím jako celkově zdařilejší, pokud obě srovnám.
Nejkrásnější je závěr, kdy po lásce toužící žena dostane to, co si ze srdce přála a možná tím i něco navíc!

17.06.2018


Pohřbený život Pohřbený život Allen Eskens

Povedený thriller, dobrá zápletka, stupňování napětí ... jednoduchý jazyk, knížka vhodná třeba na dovolenou. Zajímavé je, že ihned poznáte, že se nejedná o evropského autora, prostě je tam znát takové to "americké" prostředí. Na mě občas až příliš dramatické situace, v reálném životě až nepředstavitelné. Kniha ale mile překvapila, určitě to nebyla ztráta času.

29.05.2018 3 z 5


Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945 Život v Třetí říši - Každodenní život v nacistickém Německu mezi lety 1939-1945 Paul Roland

Autor Vás seznámí s počátky národního socialismu pomocí příběhů reálných osob, a to poutavě a bez jakýchkoliv předsudků, jednoduše zveřejnil to, o čem se dlouho po válce nehovořilo. Pamětníci vzpomínají na minulost, zejména na svůj každodenní život v Říši a také se více dozvíme o kultu A. Hitlera, který byl budován právě na úkor jejich životů (změna zaměstnání, chudoba, potravinové lístky, perzekuce ... Líbí se mi nejen obálka knihy, ale také soudobé fotografie, které jsou uvnitř, dále rozhovory s přeživšími ... takže velmi povedené, plné jedinečných informací!

29.05.2018


Ztracená Ztracená Anna Ekberg

Skvělá, napínavá kniha, ve které je poměrně zřetelně znát, že byla napsána dvojicí autorů. Téměř na úplný konec se dozvíte mnoho zajímavého o tzv. technikách malby a způsobech zhotovení vize autora na plátno, a to bezesporu zajímavým způsobem. Osobně mohu říci, že jsem to vůbec nečekala a zase vím něco nového!
Na knize je úžasná Joachimova prostá, tak čistá láska. Objeví se zde i krize manželství, rodinná tajemství, zloba, pomstychtivost, bezcílnost ... takže námět a prostředí dánského Jutska, oblast Viborgu a jezer Vás po dobu čtení pohltí.

29.05.2018


Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Na knihu jsem se těšila, ale hodnotím celý příběh průměrně, jelikož jsem očekávala spíše takový ten mysteriózní thriller, kde právě onen mnohdy zmíněný dům bude mít zvláštní schopnosti měnit lidské jednání.
Emma není takový svatoušek, ani Jane taková naivka. Edward je kapitola sama o sobě. Autor však opět dokázal, že úmrtí nebylo náhodné a vrah zůstává dlouho neodhalen.

27.02.2018 2 z 5


Manželova žena Manželova žena Jane Corry

Z počátku jsem si více oblíbila Carlu, ale čím více Carla stárla, tím mi byla protivnější. Její "vztah" s Edem mi přišel nezáživný a dokonce i ona sama pochopila, co si s ním musela Lily prožít. I když autorka slovy lhářy Carly potvrzuje, že malá Poppy je Edova dcera, mám pocit, že je Carlina spolužáka z práv. V celku kniha není vůbec špatná, místy se objevují nepodstatné situace a dialogy, ale pokud čtete pozorně, pak je předvídatelné, co přinesou další strany.

20.02.2018 4 z 5


Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Úvod poměrně zdlouhavý, závěr excelentní. Jednoznačně velké překvapení a doporučuji vydržet, překonat, pro někoho možná několik desítek méně poutavých stran. Anna mi lezla na nervy, její myšlení bylo čím dál více matoucí, ale v závěr knihy vše odhalí a poznáte, že je to fajn ženská, která ztratila v životě to nejcennější. A občas vás dokáže ten, koho dokážete lehce přehlednout, z duše nenávidět.

15.02.2018 4 z 5


Nejskrytější přání Nejskrytější přání Marybeth Mayhew Whalen

Konečně přečteno a jsem z toho poměrně na rozpacích. Ano, každá z postav má jistě nějaké to "nejskrytější přání", avšak celkové pojetí knihy mě příliš nezaujalo. Až samotný závěr dokáže celkový dojem zlepšit, ale i tak bych se ke knize příště nevracela, natož ji někomu doporučovat. Prostým kladem je skutečnost, že vše v knize je reálné a tudíž máte pocit, že se s vybranými hrdiny můžete jaksi ztotožnit, ale i tak to celé považuji za ztrátu času.
Nejvíce sympatická mi byla Jencey a tak trošku možná i Zell.

30.01.2018 2 z 5


Budu vším, čím mě chceš mít Budu vším, čím mě chceš mít Mindy Mejia

Život Hattie jako jedna velká nuda a zároveň úžasné drama. A lze mrtvolu srovnávat s kapustňákem? Kniha se mi líbila, avšak pokud je autorka žena, nebyly pasáže, které vyprávěl učitel Peter příliš věrohodné. Každopádně vše, co se v knize stalo se mohlo stát i skutečně, což mám ráda, a proto z původních tří hvězdiček dávám čtyři a těším se na další knihu od M.M. .

25.12.2017 4 z 5


Ví o tobě Ví o tobě Sarah Pinborough

Výborná kniha a překvapující závěr, jelikož se absolutně nedá předvídat. Je to první kniha, kterou jsem od této autorky četla a další z těch, které Vám postačí číst jen jednou, ale stojí to za to - psychologický thriller v kombinaci se slušnou dávkou mystiky!

25.12.2017


Někdo tě vidí Někdo tě vidí Clare Mackintosh

Denní rutina, cesta metrem, obvyklý den až na fakt, kdy Zoe nachází svou fotku v novinové rubrice s nabídkou diskrétního pobavení. Z počátku sama váhá, zda zbytečně nezmatkuje. Množí se přepadení a vraždy žen, a proto se brzy Zoe setká s policistkou Kelly, jejíž dvojče má za sebou podobnou zkušenost. Děj nabírá na obrátkách od poloviny knihy a i přes snahu jsem se v tom, kdo má celou akci na svědomí spletla, což byl autorky záměr a patří jí za to dík! Na závěr výborný epilog doplnění četnými úvahami mozku celé akce.

02.12.2017 4 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Zajímavé téma, které se podařilo autorce poměrně dobře zpracovat. Střídání přítomnosti a minulosti umožňuje bez přestávek číst , protože asi všechny věříme, že Grace dokáže situaci zvrátit. Možná by se kniha mohla dočkat filmového zpracování. Původně jsem si ji chtěla koupit, ale teď ji ráda vrátím do knihovny, jelikož popravdě by mi zbytečně ležela doma.

22.11.2017 3 z 5


Zabij mě znovu Zabij mě znovu Rachel Abbott

Propracovanější než u "Spi sladce". Maggie se zdá být mírně labilní, což se projevuje nelogickými kroky, ale i to má své kouzlo. Právě protichůdnost myšlení je tím, co nás nutí číst dál, doufat, že možná bude už rozumná.
Téma psychologické manipulace nikdy neomrzí. A závěrem zjišťujeme, že ani netušíme, s kým spolupracujeme.
Případ vede opět Tom Douglas s Becky Robinsonovou. A ať máte či ne v oblibě Leo Harrisovou, zde se stane jedním z pilířů celého příběhu.

20.11.2017 4 z 5


36. týden 36. týden Sofie Sarenbrant

Průměrný krimiromán, téměř 300 stránek dáte za jeden den a nebude to ztráta času, jelikož se jedná o z velké části odpočinkové čtení. Ačkoli prvotina, stálo by za to více charakterizovat hlavní postavy a více propracovat celý děj. Gunilla je nesmyslně zmíněna až na konci, podobně se v příběhu ztrácí a znovu objevuje Agnesina matka Viola, ... a co Simon Asp?! Množství postav čtenáře nedokáže zmást, nýbrž na konci možná ani nepochopí, proč je autorka uvedla do děje.

18.11.2017 3 z 5


Děti Ireny Sendlerové Děti Ireny Sendlerové Irena Sendler

Úžasný příběh statečné ženy a mimořádné osobnosti polských dějin, nositelky ocenění Jad Vašem. Všichni, kteří znají poměry varšavského gheta, mají možnost ještě detailněji nahlédnout do procesu záchrany více jak 2 500 dětí židovského původu. Hlasy zachráněných dětí sdělují, že kdo neodsuzuje, ten souhlasí.
Díky této knize lze poznat dalšího výjimečného člověka vedle Sira Wintona a Oscara Schindlera.

16.11.2017 4 z 5


Spi sladce Spi sladce Rachel Abbott

Jedním dílem detektivka, částí psychologický román. Sympatický mi byla nejvíce Becky a Douglas. Poměrně překvapivý závěr, Olivia to neměla jednoduše lehké. Robert Brooks byl zajímavou postavou a autorka se výborně inspirovala, možná každý známe někoho, kdo dokáže "mít rád" podobným způsobem.

06.11.2017 3 z 5


Má ji rád, nemá ji rád Má ji rád, nemá ji rád Sharon J. Bolton

Páteční podvečer a dnešek, jednoznačně nelze přestat číst, jelikož autorka stále předhazuje něco nového a vy začínáte pomalu podezřívat několik osob... Tradičně z Hamishe k Westovi, poté zpět a proč je Maggie taková, jaká se jeví? Skvělé jsou novinové články, dokonale a věrohodně je popsán život každé oběti. Bohužel musely zemřít, aby se mohl pachatel pokusit zahojit své staré rány na duši. Zjistíte, jak rozdilně milují muži a ženy, kdo z nich dokáže dotahovat své plány do konce a zda uniforma dokáže dokonale zakrývat nitro člověka, a to nejen ta policejní, ale i vězeňská či kostýmek sličné advokátky.
Policejní hlášky mi vůbec nevadily, dokonce mi přišly vhodnější, než kdyby byla celá kniha pojatá pouze uhlazeným slovníkem.

04.11.2017 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Předvídatelný závěr, reálný námět, mírně vyhrocený konec. Rozličnost postav dělá knihu poměrně zajímavou, ale ani to nedokáže čtenáře zmást v tom, aby nepoznal, kdo za ztracením malé Cory stojí. Mnozí kolem knihu již dávno četli, více méně s nadšením. Osobně mě příliš neupoutala, sem tam se něco dělo, v celku takové zdlouhavé - Anne, Marco, detektivové, vyšetřování ... možná, kdyby za zmizením Cory stála Cynthia, bylo by vše zajímavější a pokud by měl v knize větší roli Graham, také by to nebylo na škodu.

02.11.2017 2 z 5


Dívky z trajektu Dívky z trajektu Lone Theils

Čekala jsem víc a doporučit ke čtení nemohu, spíš je to ztráta času, a to zejména od poslední třetiny. Přemýšlíte nad tím, kdy nastane zlom a děj se rozběhne, avšak závěrečné pasáže, kdy se Nora vypořádá s vrahem Billem Hixem, jsou spíše úsměvné. Kniha by měla být inspirována skutečností, což se mi nepodařilo najít. Snad motiv a provedení vražd lze považovat za reálné, to samé nelze říct o stylu, jakým se podařilo hlavní hrdince se vypořádat s Billem.

27.10.2017 2 z 5