Ženy ve Třetí říši

Ženy ve Třetí říši https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364859/bmid_zeny-ve-treti-risi-nNn-364859.jpg 4 36 10

Po konci výmarské republiky nacisté jasně hlásali snahu maskulinizovat život v Německu. Ženy se měly stát věrnými manželkami v domácnosti a rodit další árijské bojovníky. Přesto se mnohé z nich aktivně zapojily do politického života a dále šířily a propagovaly Hitlerovy myšlenky a zastávaly i další důležité posty. Do roku 1944 tvořily ženy podstatnou část zaměstnanců gestapa, v koncentračních táborech sloužilo mnoho dozorkyň, které krutostí často překonávaly i své mužské kolegy, a část zdravotních sester se zapojila do programu eutanázie těch občanů, kteří nevyhovovali požadavkům árijské dokonalosti. A jestliže zmíníme důležité postavy třetí říše, nesmíme zapomínat na manželky a milenky nacistických pohlavárů, jež často hrály významnější roli, než se na první pohled zdá.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Nazi Women: The Attraction of Evil , 2014


více info...

Přidat komentář

vvikingg
17.12.2023 2 z 5

Ze začátku mě kniha moc nezaujala, některé použité informace musíme brát z rezervou, ale autor to vysvětluje, také se povídá, spíše se domnívám atd. Něco doplním ke kapitole německá kinematografie v období Třetí říše, autor uvedl jen nejznámější propagandistické filmy, ale zapomenul na film Titanik z roku 1943, který na objednávku Goebbelse natáčel režiser Herbert Selpin, poté byl uvězněn a dokončil Werner Klingler. Šlo o silně propagandistické dílo, které ukazovalo naprosto neschopné a degenerující Američany a Angličany a rozpínavost kapitalistů, zkázu Titaniku zaviní zaviní Žid svoji chamtivostí, film byl promítán i v protektorátu Čechy a Morava.

Radka1911
25.09.2023 4 z 5

Velice zajímavě zpracovaná literatura faktu.


aleza1
02.10.2020 4 z 5

Velmi poučné čtení. Čekala jsem více informací o životě Evy Braunové a dalších žen těch "nejmocnějších".

cérka
27.11.2018 3 z 5

Dozvěděla jsem se spoustu nových a zajímavých informací a pokud vám nevadí číst o utrpení, které dokáže člověk člověku, žena ženě a matka dítěti udělat, budete spokojeni.
Já osobně to ráda nemám, ale věděla jsem do čeho jdu, a musím konstatovat: Není to špatná kniha! Velice si cením, že byli vzpomenuti Němci, kteří nesouhlasili s názorem vůdce a snažili se pomáhat. Věděli, že jim jde o život, že ohrožují své blízké a přeci pomáhali!!!
Nemůžu tady vypsat všechny statečné, ale přeci jenom musím a chci vzpomenout na Sophii Schollovou. Ač velmi mladičká, studentka biologie a filozofie, vytvořila okruh společně smýšlejících přátel - Bílou růži, a spolu začali distribuovat letáky. Podařilo se jim zveřejnit pět nebo šest letáků, pak byli bohužel všichni členové uvězněni a popraveni.
"Věděla jsem, co jsem na sebe vzala za závazek, a za to, co dělám, jsem připravena položit život "

"Německý lid spí netečným, tupým spánkem, a dodává tak sílu fašistickým zločincům...svým apatickým jednáním dává těmto lidem příležitost jednat tak, jak jednají. (Druhý leták)"
Trefné a bohužel stále aktuální :-(

pixiepickpocket
17.09.2018 3 z 5

Na publikaci jsem se velmi těšila a mám pocit, že své slabší hodnocení musím nějak obhájit... Tímto faktickým dílem jsem navázala na "Smrt je mým řemeslem". Knihu, která si ode mne nemohla vysloužit méně než 5 hvězd. To pravděpodobně zapříčinilo, že jsem z Žen ve Třetí říši na rozpacích, a to i přesto, že se jedná o jiný žánr.

Poslední kapitoly tohoto populárně-naučného titulu byly opravdu těmi nejlepšími. Uvedená fakta a předložený vhled do postavení žen ve Třetí říši byl zajímavý a určitým způsobem i přínosný. Většina uvedených informací ale jen tak klouzala po povrchu, skákalo se od jedné věci k druhé (asi se záměrem, aby kniha byla dynamičtější?). Vadila mi ta "rozkouskovanost". Kvůli tomu mi toho v hlavě bohužel moc neuktvělo. Možná jsem se ale jen dostatečně nenaladila na to, jak je kniha napsána.

Za čas si ji zkusím přečíst znovu. Prozatím se inspiruji dearkiki a přečtu si Hitlerovy fúrie, ať mám s čím srovnávat :)

dearkiki
23.08.2018 4 z 5

Většina kapitol byla přínosných a zajímavých. Ale občas to sklouzlo na úroveň bulváru, což bych od takové knihy nečekala. Když už to zmiňuji, nebylo to náhodou tak, že Goebbles sám navrhoval, že se vzdá funkcí a odjede do Japonska po té aféře s Baarovou? V téhle knize mu s tím Hitler vyhrožoval. Tak nevím. :-) Kromě toho mi autor šel dost na nervy s tím, jak určitě ví, co si ženy tehdy myslely, co chtěly a jak si neuvědomovali o co přicházejí, když volily nacisty, apod. Prostě uprostřed faktů najednou nějaké osobní doměnky. Musela jsem dát o hvězdu méně. A za mně doporučuji spíš knihu Hitlerovy fúrie, která se roli žen ve Třetí říši věnuje velmi zdařile. Je i jedním z pramenů, ze kterých tato kniha čerpá.

Nikka710
03.08.2018

Nejvíc se mi líbila kapitola Ty, které vzdorovaly zlu a Něžné pohlaví. Kniha je velmi poutavě napsána, obsahuje maximum informací a i ten, kdo má pocit, že zná dost, dozví se mnoho nového.
Mohla by obsahovat víc fotografií. Další kapitoly se věnují jednotlivým více či méně známým osobnostem, nacistické elitě a národnímu socialismu.

akrash
22.07.2018 5 z 5

Kniha o neskutečných zvěrstvech, ano, ale dobře napsaná. Klobouk dolů těm, kteří se režimu postavili, nebo se "jen" pokusili postavit.

Princezna22
28.04.2018 5 z 5

Rozhodně zajímavá kniha. Při čtení u pár stran mi úplně jel mráz po zádech.... Rozhodně doporučuju!

maryzka
17.02.2018 3 z 5

Tak tahle kniha se povedla. Na jedné straně zobrazovala život nacistických žen(především hlavních představitelů- Magda Gobelsová, Emmy Himlerová, Lina Heydrichová) a na druhé straně obyčejných žen za třetí říše. Pak tam byli dozorkyně koncentračních táborů i obyčejné ženy, které pracovali radši potichu buď, aby přežili nebo zachraňovali pronásledované.
Suma sumárum řekla bych, že je to souhrn života žen v období třetí říše. Některé věci jsou už známy z dokumentu. I také, jak mi jedna paní tvrdila, že ženský dozorkyně byli horší než chlapy. Taky je zde docela vylíčena psychika a pohnutky žen proč byli tak zfanatizovány a učarovány Hitlerem.