Děti Ireny Sendlerové

Děti Ireny Sendlerové https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51038/deti-ireny-sendler-51038.jpg 4 63 18

Kniha je příběhem ženy z proslulého varšavského ghetta. Sledujeme její život od raného dětství přes dospívání, které formovalo její charakter a odvahu. Anna Mieszkowska se nespolehla jenom na fabulaci příběhu o odsunu děí z ghetta, ale použila i osobní vzpomínky zdravotní sestry Ireny Sendler, která v knize vypráví o záchraně dětí a i o tom, jak po válce sledovala jejich další osudy. Přestože její příběh není tak znám jako příběh Oskara Schindlera nebo již sira Winstona, přesto Vám kniha Děti Ireny Sendlerové pomůže přiblížit osud této statečné ženy, jejíž příběh byl stejně tak dramatický jako neuvěřitelný. Podle knihy byl natočen i film v režii Johna Kenta Harrisona, s Annou Paquin, která hrála Irene... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Dzieci Ireny Sendlerowej , 2004


více info...

Přidat komentář

JaninaV.
17.01.2024 4 z 5

Kniha byla pro mě sice trošku náročné čtení, je to psané něco jako dokument. Každopádně velice zajímavé a jsem ráda, že jsem přečetla.

Čičolina
20.06.2023 4 z 5

Spravedlivá mezi národy. Co dodat? Obrovský respekt.
Kniha ač je dokumentem, je velmi čtivá.


simca9342
07.04.2023 5 z 5

Jak zmiňuji v recenzi na knihu Ireniny děti Irena byla žena, která dokázala v životě hodně a její vůli nezlomila ani ocel. V této knize se zaměříme podrobněji na dosud nepublikované projevy polské zachránkyně, její ocenění spojená s organizací Společnost dětí holocaustu, ale také příběh několika obyčejných studentek (později známé jako Sendlerové kvarteto) a jejich dějepisného projektu. Na základě ověřených znalostí , nad kterými jejich učitel kroutil ze začátku nevěřícně hlavou uspořádaly divadelní představení s názvem Holocaust. Život v zavařovačce. Po dobu války do té nádoby skryla Irena pravé identity zachráněných dětí napsané na cigaretových papírech.
Změnila životy dívek a když o rok později zemřela, její odkaz žil dál.
Ukázka z projektu je dodnes dostupná na Youtube v angličtině :
https://youtu.be/zHod5WVDWEA

VladkaBU
27.01.2022 5 z 5

....úctyhodná žena to byla. Dřív jsem její jméno sotva někde zaslechla, ale víc jsem nepátrala. Teď jsem ráda, že její příběh znám. Člověk neví, jak by se zachoval v té době. Ona byla statečná. Schindler v sukni rozhodně nebyla, neboť jí o život šlo oproti jemu. Tolik risku, odhodlání, dobrého srdce měla.

Jirinamac
05.06.2021 5 z 5

Četla jsem i knížku Ireniny děti, kterou taky doporučuji ke čtení. Tato knížka byla trošku náročnější na čtení, ale dějově přínosná. Nevím, jestli se o paní Ireně učí ve škole v Polsku, ale měla by být i v Česku zmiňovaná v hodinách dějepisu.

Nočnípták
12.07.2020 3 z 5

Kniha se opravdu nečetla lehce. Chvílemi jsem děj úplně hltala, chvílemi však se jím těžko prokousávala. Neodradilo mne to a tak jsem se poprvé dozvěděla o životě velmi silné ženy.Irena Sendlerová se svojí odvahou a morální silou může směle postavit vedle známějších zachránců Schindlera a sira Wintona. Proč se o takových lidech neučí naše děti ve škole?
Nenechte se odradit stylem knihy a čtěte. Stojí to za to.

prochajda
03.03.2020 4 z 5

Víceméně dokumentární kniha o zachraňování dětí z varšavského ghetta a obrovské zásluze a statečnosti paní Ireny.
"Když se po čtyřiceti letech jeden ze zachráněných zeptal sestry Jolanty, jak ho jeho matka mohla dát cizím lidem, odpověděla: Matka vás dala z lásky...."

pamik111
10.09.2019 4 z 5

Šťastná to žena.

Musím ovšem ubrat jednu hvězdičku. Kniha se mi nečetla lehce, místy mi přišla chaotická. To ovšem nic nemění na tom, jak statečná a empatická Irena Sendler byla.

cori
08.08.2019 3 z 5

Kniha přináší svědectví o ženě, která dokázala zorganizovat záchranu 2 500 židovských dětí. Paní Irena dokázala jako zkušená sociální pracovnice vybudovat tajnou síť spolupracovníků, kteří dokázali děti propašovat z ghetta, opatřit jim falešné rodné listy a zajistit náhradní rodiny.
Autorka uvádí, že paní Irena neměla ráda novinářské klišé, že byla Oskarem Schindlerem v sukních.Schindler měl na rozdíl od ní finanční zdroje, vlivné kontakty a nehrozila mu smrt. Paní Irena byla v naprosto jiné situaci, byla zatčena, mučena gestapem a odsouzena k smrti. Jejím spolupracovníkům se však naštěstí podařilo podplatit jednoho gestapáka, který ji propustil.
V roce 2007 byla paní Irena nominována na Nobelovu cenu za mír, ale obdržel ji Al Gore.

Olous1
12.06.2019 5 z 5

Je to opravdu velmi náročné číst takové knihy,ale určitě stojí za přečtení.

touchud
01.06.2018 5 z 5

Některé odstavce je opravdu náročné číst. Nesmírně důležitá kniha o pro mě dříve neznámé hrdince z Varšavy.

Nikka710
16.11.2017 4 z 5

Úžasný příběh statečné ženy a mimořádné osobnosti polských dějin, nositelky ocenění Jad Vašem. Všichni, kteří znají poměry varšavského gheta, mají možnost ještě detailněji nahlédnout do procesu záchrany více jak 2 500 dětí židovského původu. Hlasy zachráněných dětí sdělují, že kdo neodsuzuje, ten souhlasí.
Díky této knize lze poznat dalšího výjimečného člověka vedle Sira Wintona a Oscara Schindlera.

imy.angel
06.06.2017 5 z 5

Mimořádně zajímavá a odvážná žena. O té by měli učit ve škole v hodinách dějepisu!

Kniha se četla skvěle, i přes opravdu velmi smutné téma, díky paní Irence za záchranu tolika dětí (i dospělých), kniha dává naději že dobro na světě bude i když "nachvíli" se zmocní otěží života samo zlo.. Doplňující fotografie mě potěšily. Tak to má být, pravdivý příběh a k tomu fotografie. Tleskám!

Michalka98
20.02.2017 5 z 5

Úžasný a hlavně inspirativní příběh neuvěřitelně statečné ženy. Přečteno jedním dechem. Je až s podivem, že její zásluhy jsou poměrně opomíjeny a na základních ani středních školách se o paní Sendlerové snad nemluví ( alespoň ne tam, kde studuji já ). Myslím, že by se tato kniha mohla klidně zařadit do povinné četby, aby se i dnešní generace zamyslela nad hrůznou historií a ocenila lidi, kteří se nebáli a vzdorovali něčemu tak krutému, jako byl nacistický režim.

Klárai
18.02.2017 5 z 5

Tu Nobelovu cenu si paní Irena rozhodně zasloužila, určitě víc, než většina ostatních. Velice silná kniha o nesmírně statečném člověku.

Bašťák
31.10.2016 3 z 5

Kniha seznamuje se životem a dalo by se říci "novodobým objevováním" činů Ireny Sendlerové, které tato odvážná žena učinila pro záchranu 2.500 dětí z varšavského ghetta. Kniha samotná mi přišla v některých kapitolách trochu nepřehledně plynoucí. Jinak velmi, velmi poučné.

Kopretina_aku
24.02.2014 5 z 5

Člověk může přečít spoustu knih na téma holocaust a přesto se pokaždé diví, jak je možné, že se taková zvěrstva mohly dít? Jak je možné, že Irena Sendlerová a organizace, pro kterou pracovala, zachránily přes 2500 dětí a dospělých a svět je téměř opomíjel? Škoda, že Irena Sendlerová nedostala Nobelovu cenu, na kterou byla nominována.

maryzka
05.05.2012 3 z 5

zajímavá kniha s neznámý osudy dětí v židovském ghettu. Jenom škoda že je tam zmínka o skladateli, který byl námětem pro film Pianista a sice mluvila o něm dobrém ale ve špatném světle - není popsán jeho další osud.