mourek-veronika mourek-veronika komentáře u knih

☰ menu

Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Kafe a cigárko je knížka, která vznikla spojením deníčkových zápisků herečky Marie Doležalové, které sdílela na stejnojmenném blogu. Ten jsem pravidelně sledovala ještě dlouho předtím, než se začalo plánovat jeho knižní vydání, takže absolutní většinu článků jsem už znala, ale i tak jsem si jejich opětovné čtení užila.

Marie umí popsat své herecké příhody čtivě a s humorem a nevadí jí udělat si legraci i sama ze sebe. Často nám také odtajňuje, co se děje v zákulisí při natáčení filmů a seriálů, které velmi dobře známe z televize, jak se dotáčí zvuk k již natočeným scénám, jak to vypadá v divadelní šatně nebo jak náročné mohou být castingy. Někdy je text doplněný i trefnou ilustrací nebo fotografiemi.

29.03.2019 3 z 5


Easy? Easy? Tammara Webber

Easy? není jen obyčejná romantická knížka o dvou teenagerech, kteří si k sobě hledají cestu. Autorka se tu věnuje tématu znásilnění a psychického teroru včetně toho, jak se v podobných případech bránit nebo co dělat. Všechno ale podává citlivě, lehce a trochu zaobaleně v rámci romantického příběhu, takže si člověk může vybrat, jestli se chce zabývat vážnějšími tématy nebo si jen odpočinout.

Čtení jsem si užívala, děj rychle plyne a v některých částech se člověk od knížky nemůže odtrhnout, protože potřebuje vědět, co bude dál. Oba hrdinové jsou sympatičtí a mají pohnutou minulost, což může někomu vadit, protože je to v žánru docela klišé, ale mě to při čtení nijak nerušilo. Pokud máte rádi romantické příběhy, můžu knížku jen doporučit.

29.03.2019 4 z 5


Polibek v New Yorku Polibek v New Yorku Catherine Rider

Polibek v New Yorku je typická romantická knížka plná klišé, kde už od začátku víte, jak to celé dopadne. S tím musíte počítat, pokud se do ní pustíte. Mně to ale ani v nejmenším nevadilo, protože příběh splnil všechno, co jsem od něj chtěla a očekávala. Anthony mi byl ze začátku trochu nesympatický, ale jak jsem ho postupem času poznala víc, oblíbila jsem si ho stejně jako Charlotte. Líbil se mi nápad s plněním jednotlivých kroků uvedených v příručce, které tvořilo kostru vyprávění, ale zároveň se na ni nabalila spousta dalších událostí, akcí a zážitků, které nepředvídala a které ji pěkně ozvláštnily a udělaly mnohem zajímavější. Romantická linka byla uvěřitelná, i když se celý děj odehrává přibližně během 24 hodin, a určitě nehrozí, že byste se u čtení nudili. Pokud hledáte nenáročnou zimní nebo vánoční četbu, můžu Polibek v New Yorku doporučit.

29.03.2019 3 z 5


Možná v jiném životě Možná v jiném životě Taylor Jenkins Reid

Nikdy předtím jsem příběh, kde by se najednou odvíjely dvě různé dějové linky se stejnými postavami, nečetla. Na knížku jsem slyšela samé pozitivní recenze, a proto jsem asi měla trochu větší očekávání, která se bohužel nenaplnila. Nejdřív se mi vůbec nelíbila linka, ve které odejde z párty s Gabby, a nechápala jsem, proč se v ní autorka rozhodla vydat tímhle směrem, ale potom, co se začala víc rozvíjet i druhá linka, jsem nevěděla, která mi vadí víc. Nakonec se to zhruba od poloviny začalo zlepšovat a konec se mi docela líbil, přestože to bylo trochu klišé. Bohužel to už celkový dojem nezachránilo a já musím přiznat, že tahle knížka je průměrná a nejspíš už se k ní nevrátím.

29.03.2019 3 z 5


Umění v krvi Umění v krvi Bonnie MacBird

I přes krásnou obálku jsem měla jisté pochybnosti, zda bude knížka stát za to, a ze začátku jsem koupě docela litovala. Sherlock se utápí ve smutku a depresích, nic nechce jíst, nic nechce dělat a nikoho nechce vidět. Problém nebyl v tom, že by mi vadilo číst o člověku v depresi (i když k Sherlockovi mi to prostě nesedělo), ale v tom, že to vůbec nebylo napsané uvěřitelně - spíš mi to připomínalo rozmazlené princezny z pohádek, a přemýšlela jsem, jestli nemám knihu odložit. Naštěstí tyhle pasáže brzo zmizely a začalo se něco dít. Dopis a úvodní vyšetřování ve Francii sice taky nebylo úplně zábavné, ale s návratem do Anglie příběh konečně dostal spád a tu správnou šťávu. Začalo mě to bavit, počáteční nespokojenost zmizela a chtěla jsem vědět, co bude dál, což trvalo až do konce knihy.

Přes počáteční nezáživnost tak knížku hodnotím kladně a jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Nemůžu ji však porovnat se skutečným Sherlockem, protože jsem zatím nic od A. C. Doyla nečetla. Myslím ale, že pokud se připravíte na pomalejší rozjezd, mohl by se vám příběh líbit.

29.03.2019 3 z 5


P.S. Líbíš se mi P.S. Líbíš se mi Kasie West

Tahle knížka byla první, kterou jsem od Kasie West četla. Všude jsem na tuhle autorku slyšela samou chválu, takže jsem se těšila a měla jsem poměrně velká očekávání, což byla asi chyba. Nebyla jsem zklamaná, jen jsem čekala víc.

Příběh mě bavil, líbila se mi hlavní dějová linka a bylo to čtivé, protože jsem to měla přečtené za jedno odpoledne, ale asi jsem na tenhle příběh už trochu stará. Bylo to pro mě strašně předvídatelné (a teď nemyslím to, s kým si Lily psala, nebo očekávaný happyend), na každý problém, který se tam začal řešit, jsem znala odpověď prakticky hned, zatímco hrdinové knihy přišli s „překvapivým“ odhalením za dalších 60 stran (pro ty, co už mají knihu za sebou, to byla třeba situace s rozbitou kytarou nebo s tím, jestli a odkdy dotyčný věděl, že si píše s Lily).

Taky mě občas docela štvalo chování hlavní hrdinky a její nejlepší kamarádky, protože se chvílemi chovaly vážně ošklivě nejen k sobě navzájem, ale i k ostatním (třeba ke Cadeovi), i když si to ničím nezasloužili. Celkově se ale jedná o pěkný romantický příběh pro mladší čtenářky tak do 16-17 let, protože pak už si to tolik neužijete. Určitě ale ještě vyzkouším další autorčiny knihy a třeba mě mile překvapí. A samozřejmě musím zmínit i to, že má knížka krásnou obálku.

29.03.2019 3 z 5


Kdo zabil Snížka? Kdo zabil Snížka? Petra Soukupová

Od této knihy jsem dostala něco úplně jiného, než jsem čekala, a kromě toho, že je vyprávění krátké a s jednoduchou linkou, jsem nepochopila, proč by zrovna tohle měly číst děti. Překvapilo mě, jak je celý příběh psaný s tak negativním nádechem, a nechápala jsem, jak se mohli všechny postavy chovat tak chladně, až nepřátelsky.

*(Mírné spoilery) Místo aby třeba rodiče Martiny se Snížkem a jeho zdravotními problémy soucítili, byli na něj oškliví a nechtěli s ním mít nic společného. Ani Martina se nijak nesnažila s ním vycházet a taky si na něj skoro pořád jenom stěžovala, i když tvrdila, jak ho má ráda. To mi na celé knize vadilo úplně nejvíc. Proč měli všichni potřebu toho psa obviňovat a trestat za něco, za co nemohl? Jak asi měl změnit to, že je hluchý? (Konec spoilerů)*

Ve druhé části knihy při vyšetřování už negativity ubylo a četlo se to lépe, ale celkový dojem z knížky se už nezlepšil. Nešlo o to, že bych v knížce nutně potřebovala nějakou veselou a šťastnou postavu, která se bude tvářit, že je všechno sluníčkové, ale tady jsem měla pocit, že ta negativita je naprosto neopodstatněná. Všichni působili, že jsou naštvaní na celý svět, ale nikdo z nich k tomu neměl sebemenší důvod. Od autorky jsem zatím nic jiného nečetla, takže nevím, jestli takhle prostě píše, ale v budoucnu se budu hodně rozmýšlet, jestli si od ní ještě něco přečtu.

29.03.2019 2 z 5


Řekni mi tři věci Řekni mi tři věci Julie Buxbaum

Řekni mi tři věci je příjemná romantická oddechovka, kterou jsem měla přečtenou za dva dny. Líbilo se mi, že nebylo úplně předvídatelné, kdo je autorem e-mailů a během čtení jsem si chvílemi nebyla jistá, komu mám vlastně fandit, protože kandidátů bylo hned několik a autorka mě několikrát šikovně nahlodala a mě přepadly pochybnosti, jestli to přece jenom nebude někdo jiný, což se mi většinou u podobných knih nestává.

Hlavní hrdinka byla sympatická, uvěřitelná a její chování působilo přirozeně, což je občas u romantických knížek trochu problém. Je pravda, že téma s psaním dopisů nebo e-mailů tu už bylo mnohokrát (naposledy třeba v P.S. Líbíš se mi), ale nijak mi nevadilo přečíst si to v obměněné podobě znovu (a oproti zmiňované Kasie West se mi to líbilo mnohem víc). Byl to pěkný a čtivý příběh a můžu ho doporučit všem, kteří mají rádi romantiku.

29.03.2019 3 z 5


Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Láska je jen pro blázny. Jako jsem já. Sabine Schoder

Tahle knížka byla zatím největší překvapení letošního roku. Neměla jsem od ní nijak velká očekávání a čekala jsem klasickou romantiku s trochou klišé, což jsem zhruba do poloviny dostávala, i když už se sem tam objevovaly náznaky něčeho vážnějšího, ale naplno se to rozjelo až potom.

Bylo nemožné knihu odložit, a jak stránky ubíhaly, nechtěla jsem pokračovat dál, protože jsem se bála, jak to skončí. Bála jsem se o Jaye i o Viki a byla jsem naštvaná (samozřejmě v dobrém) na to, jak si autorka pohrávala s mými emocemi, které dostávaly zabrat množstvím šoků a nečekaných zvratů. Nemohla jsem si být jistá vůbec ničím. Zvlášť posledních 40 stránek bylo náročných, a kdybych je nečetla na veřejnosti a nehlídala se, brečela bych a to se mi nestává skoro vůbec.

Bylo to krásné, veselé i smutné čtení o mladých lidech a boji s osudem a já bych vám ho chtěla opravdu hodně doporučit. Určitě jsem ji nečetla naposledy a brzy se na ni chystám znovu, protože i když už nebudu šokovaná událostmi, tím víc na mě bude při čtení doléhat to, že už vím, k čemu celý příběh směřuje.

29.03.2019 5 z 5


Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Na tuhle knížku jsem se docela těšila, protože jsem na ni četla spoustu pochvalných recenzí. Bohužel jsem byla už po první stránce trochu zklamaná a až do půlky knihy mě zklamání rostlo. Nechápala jsem postavy, nedokázala jsem se s nimi ztotožnit nebo s nimi soucítit, byly pro mě zkrátka cizí. Asi za to mohlo vyprávění ve 3. osobě a taky to, že se v knize skoro vůbec neužívala zájmena - v každé větě bylo jméno toho, kdo byl zrovna vypravěčem, místo aby se ho pokusili nahradit třeba slovem on/ona, jeho/její apod., takže když jsem na každé stránce četla 50x slovo Anne nebo Marco, měla jsem chuť přestat. Můj zájem začal růst asi v polovině knihy, kdy se konečně vyšetřování pohnulo z místa a začalo se něco dít. Odhalení pachatele mě moc nepřekvapilo, ale úplný závěr byl dobrý, i když jsem už od zmínění té její nemoci čekala, kdy něco takového udělá. Celkově knihu hodnotím jako průměr a znovu ji číst určitě nebudu.

21.11.2018 3 z 5


Srdceboly Srdceboly Simona Monyová (p)

V porovnání s Tchyní a uzeným jsem si čtení užila mnohem víc, protože na mě příběh nepůsobil tolik negativně a zabýval se větším množstvím témat než jen vztahu s manželovou matkou. I přesto je to ale trochu trpký příběh o nešťastné ženě, která trpí strachem ze stáří, ztráty milovaného muže a osamění, a proto není schopná z toxického vztahu odejít. Adam je neskutečně sobecký a dětinský, ale na vzniklé situací mají podíl oba a můj pohled může být zkreslený tím, že je celý příběh líčen jen z pohledu hrdinky. Zároveň je dost děsivé, jak realisticky jsou všechny pocity a situace popisovány, a tak jsem se nemohla ubránit zamyšlení nad tím, co z toho si sama autorka prožila ve skutečnosti ve vlastním manželství. O to smutnější je fakt, že na rozdíl od své knižní hrdinky z této pasti nestihla uniknout a šťastný konec, který si vysnila, zůstal jen na papíře.

21.11.2018 3 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Krysaře jsem četla v rámci četby k maturitě, ale patří k těm povinným knihám, u kterých přečtení rozhodně nelituju. Není to sice úplně jednoduché čtení a opravdoví fajnšmekři dokáží v knize najít mnoho někdy až filosofických rovin a pohledů, ze kterých lze na příběh pohlížet, ale to nijak nepřekáží ani těm, kteří se u čtení moc zamýšlet nechtějí. Autor nás nenechá příliš proniknout do psychiky jednotlivých postav a my příběh sledujeme spíš zpovzdálí, což však neznamená, že bychom s nimi neprožívali jejich radosti a strasti, protože osud k nim nebyl moc přívětivý. Nejsilnějším momentem pro mě bylo krysařovo konečné rozhodnutí a úplný závěr se špetkou naděje byl pěkným zakončením tohoto pozoruhodného příběhu.

04.11.2018 3 z 5


Kulka Kulka Mary Louise Kelly

Od této knížky jsem neměla příliš velká očekávání, takže mě velmi příjemně překvapila. Stránky při čtení hezky ubíhají a vy si ani nevšimnete, že se blížíte ke konci. Není tam přespříliš akčních scén, díky čemuž příběh působí realisticky a vy uvěříte, že se opravdu mohl někdy stát (knížka ale na skutečných událostech založená není). Nečekejte tedy nějaký mrazivý thriller, kde se to jen hemží mrtvolami a scénami v temných uličkách, ale to by se k příběhu ani nehodilo. U knížky si můžete odpočinout nebo se naopak plně pohroužit do pátrání.

Jediné, u čeho si nejsem úplně jistá s hodnocením, je to, co udělá Caroline ke konci. Pořád nad tím musím přemýšlet a nemůžu se rozhodnout, jestli udělala správné nebo špatné rozhodnutí. Chápu totiž obě strany a nevím, ke které se přiklonit.

A ještě jedna rada pro ty, kteří se na Kulku teprve chystají. Nečtěte si anotaci. Prozradila by vám toho opravdu hodně a vy byste si čtení a počáteční zvraty moc neužili.

21.10.2018 4 z 5


Obr Dobr Obr Dobr Roald Dahl

Obr Dobr je krásný příběh, který vás rozesměje a chytne za srdce. Moc se mi líbily obrovy přeřeknutí, chyby i hašteření se Sofií, které byly na celé knížce tím nejlepším a nejpovedenějším. Překladatelům patří můj obdiv, protože to muselo být opravdu náročné takhle si hrát s jazykem a přitom neztratit původní význam. Taky mě hodně bavila anglická královna, kterou jsem si sice nejdřív nedokázala v příběhu představit, ale hned po pár stránkách jsem si říkala, že právě ona mu dodala tu správnou jiskru. Všechno navíc doplňují krásné ilustrace, takže knížka působí opravdu kouzelně. Jediná výhrada, kterou mám, je to, že bych knížku nedoporučovala malým dětem, protože číst o stvůrách, které se dětmi živí, by nemuselo být úplně to pravé.

21.10.2018 3 z 5


Knedlíček Knedlíček Julie Murphy

Po téhle knížce jsem sáhla spíš ze zvědavosti, když si ji koupila sestra. Hlavní hrdinku jsem si nijak zvlášť neoblíbila, ale ani mi moc nevadila. Bylo fajn, že se chovala jako normální holka a neřešila svou váhu na každé stránce, protože jsem se toho vzhledem k tématu knihy trochu bála. Občas jsem nechápala její nerozhodnost ohledně vztahu s Boem, nebo to, jak jí mohlo přijít normální nechat si od své matky říkat Knedlíčku, místo aby ji oslovovala jménem, protože to mi přišlo opravdu ošklivé. Vztah s matkou jaký měla Will, bych nechtěla zažít a byla jsem ráda, když si k sobě nakonec postupně začaly hledat cestu. Trochu mě mrzelo, že knížka končí docela otevřeně a my se nedozvíme, jak dopadla ta soutěž krásy nebo jak se rozhodla ohledně Boa, ale asi si to každý musí domyslet sám.

21.10.2018 3 z 5


Náhodní lháři Náhodní lháři Lena Valenová

Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst, obě hlavní postavy mě vytáčely a ani jednoho jsem nechápala. Problém se čtivostí změnil zhruba ve čtvrtině a mě konečně začalo zajímat, co vlastně Michael v Praze hledá nebo jaká tajemství skrývají jeho američtí spolužáci. Pořád jsem ale nechápala Elenu a to, proč se mu pořád plete do jeho záležitostí, i když k tomu nemá žádný důvod, a ta nenávist mezi nimi mi připadala strašně umělá. Mnohem víc jsem si oblíbila vedlejší postavy Terezu a Jakuba, kteří byli na rozdíl od hlavních hrdinů uvěřitelní.

V průběhu čtení jsme postupně začali dostávat odpovědi na některé naše otázky, ale s každým odhalením vznikaly nové a nové nesrovnalosti a záhady a to mi začalo docela vadit, protože toho, co jsme nevěděli, tam bylo na můj vkus až příliš. I z toho důvodu se do dalších dílů už nepustím, protože i když by mě zajímalo, jak to bude pokračovat, z těch neustálých náznaků a otázek jsem docela otrávená.

25.09.2018 3 z 5


Gerda: Příběh velryby Gerda: Příběh velryby Adrián Macho

Jak už název napovídá, tahle útlá knížka vypráví o malé velrybě Gerdě, která se jednoho dne ztratí svým rodičům a bratrovi. Od té chvíle plave oceánem a hledá svou rodinu, setkává se s nejrůznějšími obyvateli podvodní říše a ti jí při její cestě pomáhají, dávají rady do života nebo si s ní jen na chvíli hrají. Nakonec se Gerdě podaří najít bratra a s ním i svůj domov.

Knížka je určená menším dětem, takže příběh je velmi jednoduchý, ne příliš originální a předvídatelný a dospělý ho má přečtený za pět minut. Uvnitř najdeme nádherné ilustrace, díky kterým vyčnívá z řady dětských knih, a troufnu si říct, že právě ty ocení mnohem víc právě dospělí než jejich potomci. Pokud tedy sháníte knihu pro malé knihomoly nebo na společné čtení na dobrou noc, s Gerdou určitě neuděláte chybu.

12.09.2018 3 z 5


Sexy farmář Sexy farmář Alice Clayton

Knížku Sexy farmář jsem si přečetla hlavně kvůli plnění Čtenářské výzvy na Databázi knih jako knihu o jídle, protože jsem si říkala, že tahle oddechovka, ve které hraje jídlo hlavní roli, mě bude bavit víc než nějaká encyklopedie nebo kuchařka. No, nebyla to tak docela pravda.

První polovinu knihy jsem trpěla. Roxie na mě působila jako slepenina aspoň tří různých postav s naprosto odlišnými povahami, které autorka střídavě využívala podle toho, jak se jí to zrovna hodilo. Chvíli to byla sebevědomá žena, která je zvyklá bez problémů střídat chlapy jak ponožky, vzápětí se z ní ale stala asi třináctiletá stydlivka, která nejspíš v životě neviděla chlapa a vzdychá pokaždé, když se mu trochu odhrne košile. Kromě toho byla tak nemotorná, že skoro při každém setkání s Leem zakopla a stáhla ho dolů. Omylem. Kdyby se to stalo jednou, pochopím to, protože podobné věci jsou v tomhle žánru běžné, ale tady už toho bylo vážně moc.

Ale abych jenom nekritizovala, po první půlce se to přece jenom zlepšilo. Ubylo do očí bijících klišé, Roxie se začala chovat normálněji a celý děj se konečně dostal na úroveň lepších letních romancí. Stránky zase hezky ubíhaly a vyprávění mě začalo bavit. Škoda jen, že to nepřišlo dřív. Takhle musím knížku hodnotit jako průměr.

12.09.2018 2 z 5


Tchyně a uzený... Tchyně a uzený... Simona Monyová (p)

Do knihy jsem se pustila v rámci Knižní výzvy, ale zároveň jsem byla zvědavá, protože od Simony Monyové jsem zatím nic nečetla. Nečekala jsem, že to bude tak moc reálné a docela mě to vyděsilo. Jednu takovou tchyni a maminčina mazánka mám v blízkém rodinném kruhu, takže na rozdíl od ostatních čtenářů jsem se během čtení ani jednou nezasmála, spíš jsem přemýšlela, jestli víc nesnáším matku nebo jejího synáčka. Litovala jsem Sylvii, která chudák netušila, do čeho se to jediným slůvkem ,,ano" přimotala, a nechápala jsem, jak se k ní její přítel/manžel může takhle chovat. Ale vlastně jsem to chápala až moc dobře, protože něco podobného mám několikrát do roka přímo před sebou.
Knížku můžu určitě doporučit všem, kteří mají rádi rodinná dramata. Já na to moc nejsem, u knížky se radši pobavím, proto jen 3 hvězdy.

08.09.2018 3 z 5


Něco jako láska Něco jako láska Tracy Brogan

Něco jako láska je pohodové letní čtení, které se skvěle hodí pro válení se na pláži nebo doma na zahradě. Sledujeme tu příběh Sadie, která se po nepříjemném rozvodu rozhodne strávit se svými dětmi nějaký čas na venkově u své trochu svérázné tety a dvou rozverných bratranců. Takhle to zní jako celkem klišoidní úvod do laciné, bezduché romance, ale vůbec to tak není.

Všichni čtyři mi hned přirostli k srdci a moc mě bavilo sledovat všechno, co za těch pár měsíců zažili. Na rozdíl od většiny podobných knížek tady nejde jen o hledání lásky pro Sadie, ale najdeme tu mnoho nejrůznějších radostí i strastí celé její rodiny, které se mohou přihodit každému z nás. Tahle uvěřitelnost je jedna z věcí, která mě na knížce mile překvapila. Samozřejmě se nakonec téměř všechny problémy vyřeší a my se můžeme těšit na happyend, ale od letních příběhů se to zkrátka očekává a v tomto případě mi to vůbec nevadilo :)

07.09.2018 3 z 5