Náhodní lháři

Náhodní lháři https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304253/bmid_nahodni-lhari-EJk-304253.jpg 4 61 26

Moře nálezů a ztrát série

1. díl >

Téměř detektivní román s mladými hrdiny o tajemné minulosti, vyostřené přítomnosti a boji za svou budoucnost, o ztrátách i nálezech na cestě za pravdou. Do dětského domova na předměstí Říma přivedou dvanáctiletého kluka. Zdá se, že nic nepoznává, nic si nepamatuje. Ale to není jediná překážka, se kterou se musí potýkat. Také je tu vůdce klučičí party, který je rozhodnut udělat cokoli, aby nováčka odstranil ze své cesty. O čtyři roky později patnáctiletá studentka pražského mezinárodního gymnázia potká na pláži v Itálii okouzlujícího mladíka. Místo vysněné letní romance však Elena z prázdnin odjíždí plná hořkosti a se ztrátou iluzí. O to větší šok pro ni je, když mezi novými spolužáky – studenty zahraničního výměnného programu – poznává onoho kluka z pláže. Kdo je ale tenhle kluk, co najednou tvrdí, že je někdo úplně jiný, doopravdy? I on však řeší vážné otázky. Přijel do Prahy s pečlivě připraveným plánem. Jenže s jednou věcí nepočítal – s Elenou. Nedávno mu pořádně zavařila. Tentokrát je však odhodlaný nenechat nic náhodě. Nikdo mu nezkříží jeho plány. Ani Elena ne. Ona hledá sama sebe. On hledá svou minulost.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká , Dívčí romány

Vydáno: , Beletris
Originální název:

Moře nálezů a ztrát: Náhodní lháři , 2016


více info...

denisa0973
denisa0973
03.03.2023 4 z 5

Příběh mě hned v prvním díle zaujal hlavně kvůli Michaelově minulosti a s každým dalším dílem je to napínavější. Nešlo se odtrhnout. Navíc se kniha dobře čte. Přečetla jsem celou sérii za 4 dny. Moc se mi to líbilo a to nejsem cílovka young adult.

romiss7030
romiss7030
29.12.2022 5 z 5

Ze začátku celé série byla kniha taková oddechovka, bavila mě. Potom se příběh knihami začal velmi rozvíjet, gradovat a opravdu je to velmi dobrý detektivní román. Já jsem osobně hltala každé slovo, velmi mě to bavilo, děj pro mě nebyl předvídatelný, jak jsem si zprvu myslela. Jsem ráda, že takovýto počin napsala česká autorka. Za mě 5*


SleepyAllDay
SleepyAllDay
24.08.2022 3 z 5

Já nevím. Asi je to tím, že už nejsem cílovka young adult.
Příběh Michaela byl fajn a byl vlastně mým hnacím motorem knihu přečíst. Občas to bylo dost zamotané, sama jsem se v ději trošku ztrácela. Antonio? Michael? Matteo? Tak kdo to sakra je?
Elena mi byla celou dobu neskutečně protivná. A celkově mi příběh z Prahy nějak neseděl, hodně mi tam vadila cizí jména v pražské škole.

++SPOILER ASI++
co mi vadí nejvíc, že kniha není ukončena, takhle jsem nucena si přečíst další díly, abych se dopátrala konce příběhu. Autorka to má dobře promyšleno :-)

Jeninas
Jeninas
10.02.2021 3 z 5

Na začátku jsem byla rozladěna sáhodlouhými popisy Eleniných vlastností (a posléze megalomanskými popisy jejích pocitů a teorií, kterých jsem se už po zbytek příběhu nezbavila). Říkala jsem si: "Hm, ta holka má štěstí, že Antonio není únosce..." (její vyloženě de*ilní chování na dovolené podle mě v YA literatuře nemá co dělat :-/). Dost situací se opakovalo, hlavní hrdinové na sebe téměř neustále "náhodně" naráželi a chovali se fakt pošahaně. Nepřestala jsem číst díky dojmu tajemna a zvědavosti, co má Michael-Matteo-Antonio za lubem. Kdyby byla kniha razantně seškrtána, nemusela by být vůbec špatná. Ale nečetla se mi dobře, snad to autorka v dalších dílech vypilovala.

Edice
Edice
14.07.2020 4 z 5

Nemohla jsem se rozhodnout, jak knihu nakonec ohodnotím. Za mě je to pěkných 3,5*, ale zaokrouhlila jsem směrem nahoru, protože řemeslně je to pěkně odvedená práce. :)

Ač mě text stylisticky nijak neohromil, tak spletitý příběh mě poměrně spolehlivě táhl dál. Kdyby mi bylo okolo patnácti, určitě bych z knihy byla nadšená víc a snad si i vytvořila nějaký bližší vztah s postavami. Takhle mě zajímal především příběh, který nám autorka v prvním díle rozehrála, ale pocity samotných postav mi byli lehce lhostejné. Ve svých dvaceti letech s nimi již asi nesdílím stejné smýšlení. :)

První díl nám celý příběh teprve rozehrává. Objevuje se zde spoustu záhad, nejasná minulost hned několika postav a na konci knihy nebudete o moc chytřejší než na jejím začátku. Je jasné, že na kloub všem těm záhadám a vztahům budeme postupně přicházet až v dalších dílech. Ale i s tímto vědomím jsem se po dočtení prvního dílu neubránila mírnému zklamání, že jsem se toho dozvěděla poměrně málo. Na druhou stranu tak ve čtenáři zůstává ona zvědavost, kterou ukojí jedině přečtením dalšího dílu, což je pěkný efekt a zde opravdu funguje.

*POZOR, MOŽNÁ DROBNÝ SPOILER*
Osobně mě zajímá, jak se bude vyvíjet vztah hlavních hrdinů dál. Mírně řečeno se k sobě příliš nemají. Párkrát byl vidět záblesk nějaké chemie, ale vzájemný odpor mezi nimi přetrvává. Za což autorku vlastně chválím, protože když už se celou knihu nesnášejí, tak by jejich nečekané propuknutí lásky působilo neuvěřitelně a směšně. Máme před sebou ještě tři další díly a tudíž spoustu prostoru pro vývoj vztahů. Ano vztahů, protože po prvním díle člověk nemůže jasně ukázat prstem a říct: "Tihle dva budou určitě spolu," což mě baví. Jen doufám, že bude na vzájemné vztahy v dalším díle dán větší důraz, především co se vztahu Michaela a Eleny týče. V prvním díle mi tam něco chybělo. :)
*KONEC SPOILERU*

Nejsem čtenář detektivek, takže s vyloženě spletitými příběhy příliš zkušeností nemám. Tudíž jsem docela valila bulvy, když se nám příběh Náhodných lhářů začal nabalovat a zamotávat. Snažila jsem si dávat bedlivý pozor, protože mě zajímalo, jestli se sama autorka v příběhu náhodou nezamotá nebo neudělá botu. Ale ničeho jsem si nevšimla. Takže paní autorce klouboček dolů.

Jak jsem se zmiňovala výše, stylisticky mě text příliš nezaujal. Přišel mi tak nějak výrazně jednoduchý, jakoby mu chybělo "koření" samotného autora. Nějaký prvek, který svému textu může dát jedině jeho autor. Ale uznávám, že kniha se četla snadno, i když jsem z formy textu nepociťovala takový požitek jako u některých jiných knih. Tohle všechno jsou však osobní preference, tak mě berte s rezervou. ;) Trochu rušivé mi přišlo používání vykřičníků v přímých větách tam, kde bylo zřejmé, že postava promlouvá klidným hlasem.

Suma sumárum, jsem zvědavá na další díl. Zajímá mě, jak se budou vyvíjet příběh, jeho hrdinové, vztahy mezi nimi, ale i samotný spisovatelský um autorky. Doufám v vzestupnou hodnotu. :)

KouckaDagmar
KouckaDagmar
06.07.2020 5 z 5

Táto prvá knižka zo série je veľmi príjemná, poodhaľuje záhadu, ale zatiaľ ju nejako veľmi nerozvíja. Postavy a vzťahy medzi nimi sú uveriteľné, nikto nie je čiernobiely. Prečítala som za chvíľu a tešila sa na ďalší diel :)

JanaSustr
JanaSustr
19.06.2020 5 z 5

Skoro vůbec nečtu české spispvatele, ale tentokrát jsem tomu dala šanci a byla jsem překvapená. Knihu jsem sfoukla za pár hodinek a jdu na další a určitě budu pokračovat i v dalších knížkách.

Ananass007
Ananass007
03.06.2020 5 z 5

Kniha se mi neskutečně líbila. Je hodně napínavá. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. I já jsem měla v hlavě plno otázek a čekala jsem, jak to dopadne. Příběh je fantastický. Prožívala jsem různé emoce, občas jsem se usmívala, vypadala jsem jako blbec hledící s úsměvem do displeje svého mobilu. Párkrát jsem si za nadávala, když jsem věděla něco, co hlavní hrdinka ne. Konec mě nadchl, měla jsem vysloveně vyvalené oči a otevřená ústa do kořán. Nečekala jsem takový konec. Už se těším, až budu mít ostatní díly v knižní podobě. Miluji čtení, určitě si tyto knihy dám do svých oblíbených.

Ancees
Ancees
14.05.2020

Velmi poutavě napsáno ☺ . Příběh čtivý. Občas jsem nechápala jak může tak moc mladá hrdinka činit určité věci úplně bez okolků a byly chvíle kdy jsem uplně nenáviděla našeho hlavního hrdinu ????. Přišel mi jako arogantní chlapec, co si myslí, že se kvůli němu zhroutí svět ????. A jak už je jasné tak to bohužel není , svět na nás nečeká s otevřenou náručí ☺ . Kniha mě ale moc bavila a určitě se moc těším na další díly.

snejdinka
snejdinka
29.04.2020

Přečetla jsem celou serii během 5 dnů... Skvělý relax.

KnihomolkaKatka
KnihomolkaKatka
29.08.2019 4 z 5

Pěkná kniha. Uvidíme, jak se to vyvine v dalším díle :)

JančaP.
JančaP.
29.07.2019 4 z 5

Kniha je velmi čtivě napsaná a doslova vás vtáhne do děje. Nejdřív se zdá, že to bude obyčejný příběh, jaký je v každé druhé knize, ale opak je pravdou. Kniha byla svým námětem opravdu originální, dozvídáte se hodně věcí z minulosti určitých postav a děj má spád. V knize je to samá zápletka, pokud si říkáte, že přesně víte, jak to dopadne, tak bum a najednou je to úplně jinak. To mě na knize hodně bavilo. Samotné postavy mi byly překvapivě všechny sympatické, občas mě naštvaly svých chováním, ale přirostly mi k srdci. Nejvíce jsem si oblíbila Terezu. Samozřejmě tu nesmím zapomenout zmínit větu, kterou občas hlavní hrdinka vyslovila: "si upadla ne", ta je prostě dokonalá a pobavila mě. Autorka si mě stoprocentně získala svým stylem psaním a těším se na další díly.
Celou recenzi najdete zde: http://janciknizniblog.blog.cz/1907/more-nalezu-a-ztrat-nahodni-lhari

Efeméra
Efeméra
04.02.2019 3 z 5

Do Náhodných lhářů jsem se pouštěla s velkou zvědavostí. A hned prolog ve mně zanechal příjemný pocit. Přestože nemám flashbacky moc ráda, tady se autorce povedlo navodit správnou atmosféru (a navíc se odehrává v Itálii!). Se skokem k Eleninu vyprávění o létu, kde se poprvé setkala s hlavním hrdinou, však moje pozornost bohužel začala upadat a trvalo půl knihy, než jsem příběhu opět propadla. Pak jsem musela prostě číst až do konce.

Abych se přiznala, Elena mi připadala až příliš zvědavá, celou dobu jsem nechápala, proč ji nesrovnalosti okolo Michaela tolik zajímají. Mě by to neustálé pátrání a šmírování asi nebavilo, a to jsem dost zvědavý člověk. Co se však týče hrdinčiny nenávisti k Michaelovi, vlastně jsem ji docela chápala. Nemůžu říct, že bych si ho příliš oblíbila. Mohlo za to především jeho celkové chování a taky záletnictví, které mi bylo krajně nesympatické.

Co jsem na knížce opravdu ocenila, bylo mezinárodní hledisko. Autorce se v jedné knize skvěle podařilo propojit Itálii, Francii, USA a Českou republiku. Většina děje je umístěna do Prahy, a to vidím jako jednoznačnou přednost Náhodných lhářů. Škoda je, že čtení narušuje poměrně dost gramatických chyb a často chybějící předěly v ději. V závěru se nicméně jedná o zajímavou knížku a pokračování mě docela láká.

Sarajana
Sarajana
09.10.2018 5 z 5

naprosto senzační příběh, do kterého jsem se zamilovala.

Hania932
Hania932
30.09.2018 4 z 5

Když jsem tuto knihu dostala tak jsem vůbec nevěděla co čekat, ale nakonec jsem byla mile překvapená.
"Náhodní lháři", jak skvělý název pro knihu. V knize je plno lží a tajností. Mám docela velký problém udělat si svůj názor na hlavní postavy, protože jsem se v nich doslova ztrácela. Elena mi přišla jako ta, která neví co chce a Michael byl jedna velká záhada. Čekala jsem že se usmíří a budou spolu vycházet, ale oni spolu 'bojovali' celé tři měsíce.
Mně se kniha líbila. Bylo to zajímavé čtení a uplně jsem se až divila jak jsem se do toho začetla, protože to bylo opravdu čtivé. Myslím že je to taková odpočinková kniha u které se nebude nudit.
Hodně čtivé, zajímavé a hlavně plném záhad. Já si určitě přečtu dálší díl.

mourek-veronika
mourek-veronika
25.09.2018 3 z 5

Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst, obě hlavní postavy mě vytáčely a ani jednoho jsem nechápala. Problém se čtivostí změnil zhruba ve čtvrtině a mě konečně začalo zajímat, co vlastně Michael v Praze hledá nebo jaká tajemství skrývají jeho američtí spolužáci. Pořád jsem ale nechápala Elenu a to, proč se mu pořád plete do jeho záležitostí, i když k tomu nemá žádný důvod, a ta nenávist mezi nimi mi připadala strašně umělá. Mnohem víc jsem si oblíbila vedlejší postavy Terezu a Jakuba, kteří byli na rozdíl od hlavních hrdinů uvěřitelní.

V průběhu čtení jsme postupně začali dostávat odpovědi na některé naše otázky, ale s každým odhalením vznikaly nové a nové nesrovnalosti a záhady a to mi začalo docela vadit, protože toho, co jsme nevěděli, tam bylo na můj vkus až příliš. I z toho důvodu se do dalších dílů už nepustím, protože i když by mě zajímalo, jak to bude pokračovat, z těch neustálých náznaků a otázek jsem docela otrávená.

kosmerova15
kosmerova15
18.08.2018

Úžasná kniha❤
U většiny knih je začátek zcela nezajímavý a děj se rozvijí až s postupem knihy. Ale u knihy Náhodní lháři do děje spadnete po hlavě hned na začátku. A navíc to není knížka ve které byste hned věděli jak skončí, ale všechny moje domněnky o konci se neustále měnily.
Knihu doporučuji všem lidem, které baví romány ale i detektivky. Jakmile jsem se jednou začetla už jsem knihu nepustila z ruky ani z očí.
Doporučuji všem. ❤

konecccna
konecccna
12.07.2018 5 z 5

Téměř jedním dechem jsem dočetla Náhodné lháře a objednávám všechny další díly..
Leně gratuluju k úžasné knize. U většiny knih, které čtu, vím po prvních stránkách, jak příběh skončí, takže je už dočítám, jen abych se v tom utvrdila s menším zájmem. Tato kniha mě překvapovala až do konce a ke konci jsem si celou dobu říkala - to už je málo stránek, to nemůžeš stihnout.... :) díky

MartinaF
MartinaF
30.06.2018 4 z 5

Zajímavý román ze školního prostředí. Byl dobře napsaný, místy jsem však byla zmatená ze všech nečekaných vztahů a náhod.

Tess480
Tess480
21.04.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbi :) tři dny a měla jsem přečteno, má děj ve kterém jsem i já našla kousek svého příběhu