Gerda: Příběh velryby

Gerda: Příběh velryby https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375544/bmid_gerda-pribeh-velryby-TiM-375544.jpeg 4 474 135

Gerda série

< 1. díl >

Laskavé vyprávění o podmořském světě s působivými ilustracemi. Malá velryba Gerda si užívá spokojené dětství. Jednou se však přihodí něco nečekaného a Gerda zůstane sama, bez rodiny. A tak osamocená a smutná bloudí oceánem, až nakonec potká nové přátele. Kosatky, tučňáky, racky nebo třeba chobotnice. Od každého kamaráda se dozví nejen zajímavosti o jejich životě, ale především o fascinujícím světě, kterým proplouvá. Najde nakonec malá Gerda to, co hledá?... celý text

Přidat komentář

Alexxxka
02.03.2024 4 z 5

Za mě krásná knížka plná nádherných ilustrací. Jasně že dcerka ( 4 roky ) většinu věcí nepobírá a má spoustu otázek, ale dle mého názoru se povedla.

Andrée
30.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha, přiznám se, že mě příběh lehce dojal. Těším se, až budeme číst se synem, ale nemyslím si, že je to pro malé děti úplně vhodné čtení. Tím chci říct, že pohádka je to opravdu krásná a ilustrace jsou překrásné, jen si myslím, že dětská hlavička takový příběh ještě zcela nepochopí (od 4 let).
Pokud bych to tedy měla přirovnat, tak to poselství s přesahem mi připomíná Malého prince. Prostě tomu rozumíte, až máte nějaké životní zkušenosti. Ale rozhodně jak to bude možné, tak budeme se synem číst společně, ilustrace jsou opravdu krásné a možná se i pak malé dítě víc ptá, zajímá a chce vysvětlení, ale to ještě nemohu posoudit.


Jančislava
11.01.2024 2 z 5

Na knihu jsme se těšili, slibovala příběh, kde potká nové kamarády. No nemám z toho pocit, že by k tomu došlo. Myslela jsem, že se dozvíme při jejím cestování i něco o těch, které potká, ale bohužel. Příběh je velmi krátký a trhaný. Asi chápu, co měla předat, ale dalo se to udělat zajímavější formou. Jediné, co je na knize pěkné jsou ilustrace a to je málo. Lituji, že jsem za ty peníze nekoupila jinou knihu.

kaja205
09.10.2023 2 z 5

(SPOILER) Na knihu sme natrafili v knihovne v nemocnici. 4letaka moc nezaujal, hezky u ni usnul. Ja jsem na konci pak zustala zmatena. Jako dospela, zvyknuta na ruzne fantasmagorie z filmu, jsem pribeh pochopila tak, ze pri lovu zahynula cela rodina vcetne Gerdy, nic si nepamatovaka, jeji dusicka zrazu byla sama a hledala bajny raj z pisnicky, a pak kdyz ho nasla, velryby tam zili v miru vsechny na jedne kope, nasla tam i sveho brata (dusu mrtveho??) a na konec vers z pisne me v tom utvrdil ale nikde jsem tuto interpretaci nenasla, tak asi jen ma fantazie. Asi by tam ve “velrybim nebicku nasla i rodice. A nebo umreli jen deti a rodice zili? Hmm proste.. Ilustrace krasne!

Selket
24.09.2023 3 z 5

Obrázky super. Ovšem děj je pro malé děti, zdá se, složitější hlavně v tom, že se odehrává napříč roky a ten časový skok je docela mate (věk 4). Stejně tak věci, které dětem kniha předestírá jsou něco, co by spíš bral v potaz starší čtenář, nežli malé dítě, které je k obrázkům poutáno. Více se mě i dětem (později 3 a 6), líbilo pokračování, které je dětem mnohem bližší.

potesenicist
29.08.2023 1 z 5

Knihu jsem koupila, protože se o ní všude mluvilo a těžké zklamání. Začátek příběhu drastický, průběh nijaký a závěr? Opravdu těžké zklamání.

tezzpoletsar
25.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Četla jsem několikrát zatím tříleté. Ilustrace krásné ale hned na začátku Gerdě umřou rodiče a ona je sama ztracená v moři.. No, takový docela drastický:) Slyšela jsem ódy ale určitě se najdou příjemnější pohádky.

Akvabela
02.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha má pěkné ilustrace, to ano. Četla jsem dětem 4 a 7 let. Jestli jsem to dobře pochopila, tak rodiče Gerdy zabili velrybáři. A na to odkazuje pouze obrázek s krvavým mořem, v textu o tom zmínka není. Děti to nepochopily a ani jsem jim to nevysvětlovala. Závěr - Gerda najde bratra a zmínka o rodičích opět není a Gerda ma radost, že našla bratra a po rodičích se neshání. A mezitím děj takový nijaký. Jako trhák mi to moc nepřijde, čekala jsem víc.

marketa3815
13.02.2023 5 z 5

Dceři (8 let) se knížka líbila moc, krásné ilustrace, příběh tak na 10 minut, ale dětem s fantazií jeho krátkost vadit nebude.

Safrika
23.01.2023 5 z 5

Opet uchvatne ilustrace, proste nadhera. Text mily, prijemny. Cetlo se skvele, holkam se libilo.

Metla
21.01.2023 3 z 5

Na "Gerdu" jsem četla mnoho pochvalných ód, tudíž jsem před pár lety hodně zvažovala, jestli cácorce knihu pořídit. Na podzim jsem ji objevila v knihovně a tak jsem si konečně mohla udělat vlastní názor. Potomek nesdílel mé nadšení, když jsem se před spaním vytasila s touto knížkou (velryba v hlavní roli nezaujala) a bohužel tento vlažný stav trval i po dočtení.
Výtvarná stránka knihy je opravdu mimořádně povedená, vkusná, oči se mohou kochat na každé stránce. S textem je to složitější. Pro dospělé je příliš jednoduchý, pro děti až moc poetický a soustředící se na různé popisy, nikoliv na děj. V krátkých kapitolách Gerda někam připluje, někoho potká a získá nějakou moudrost do života, zatímco hledá svou rodinu. Jakým způsobem o ni přišla, to se čtenář dozví z obrázku, slova se omezí na červené moře.
Ten příběh má své kouzlo, přesto nejspíš vyžaduje specifického malého čtenáře/posluchače, se zálibou v melancholii a v básních bez rýmů. Pro dospěláky je zpracování stručné a plytké. Já bych možná dala 4* coby kompromis mezi nádherným vizuálem a rozpačitým dojmem z divně podané zápletky, ortel cácorky je však u dětské knížky rozhodující a tentokrát nižší. 65%

Naďa2411
13.12.2022 3 z 5

Kniha je určená pro děti od 4 let, no je pro velmi trpělivé rodiče, až se budou děti ptát svými klasickými otázky a proč a co je to a kdo je to a proč.... Kniha je velmi těžká pro tuto věkovou kategorii. Smyslem je vést děti ke svému snu, mít své přátelé a nikdy se nevzdát. Ilustrace se povedly.

Leat
18.11.2022 2 z 5

Anotace příběh vykresluje moc hezky, ale skutečný text hodně zaostává. V knize se objevují hluboká témata lov velryb, ztráta rodiny, samota, bloudění, hledání smyslu života. Ale ta témata nejsou dobře zpracovaná, vypointovaná. Text je chaosní a plytký. Mám pocit, že hodně současných dětských knih je vizuálně zajímavých, ale co se týká obsahu, tak značně pokulhávají. Zároveň se snaží řešit závažná témata, která jsou podle mě, dětem předkládána moc brzo a především je autoři neumějí zpracovat. Pro mě je knížka zklamáním.

kamibe
24.08.2022 3 z 5

No, četla jsem povedeněji napsané příběhy podobného zaměření. Nabídnu sousedovic chlapci, zda se mu zalíbí.

kokrokr
29.07.2022 3 z 5

Krásné ilustrace, text nic moc.

Lucisatko
15.07.2022 2 z 5

Na knihu jsem slysela samou chvalu a tak jsem mela asi prehnane ocekavani. Me prisla jako by to byl vycuc z nejakeho romanu. Dceru moc nezaujala, jen diky krasnym ilustracim si ziskala jeji pozornost. Pribeh je hezky, ale mohl byt trosku lepe rozepsany.

Varjohukka
04.07.2022 4 z 5

Něco mezi 3* a 4*
Začínaly jsme číst na několikrát.
Dcerku příběh moc nezaujal, ale ilustrace jsou moc krásné.
Mně přišel příběh hrozně osekaný a jakoby nedopsaný, několikrát jsem kontrolovala, jestli jsem nepřeskočila nějaké stránky, najednou skok a vyprávění bylo zas někde jinde.

Briv
02.05.2022 4 z 5

Knížku jsem půjčovala v knihovně s tím, že si ji přečtu nejdříve sama a pak ji nabídnu i synovi. Přiznám se, že jsem na ni slyšela velkou chválu a tak jsem měla možná přehnané očekávání. Synek v té době neměl ještě ani tři roky a tak si myslím, že je to spíš pro starší.
Jak už je zmíněno v jiných komentářích, tak mi vadilo, že tam není vše vysvětleno a navíc mi připadala fakt dost smutná. Ilustrace jsou moc krásné, ale syn má raději ty realističtější. Přemýšlím, pro jakou věkovou skupinu je určená.

Antibabiš
25.04.2022 5 z 5

Moc hezká knížka poutavý příběh a pěkné ilustrace.

Tarey
23.03.2022 3 z 5

Příběh nezaujal ani mě, ani syna (necelé 3 roky). Vlastně je dost o ničem, velmi osekaný. Četli jsme před spaním - je to jednorázovka na jeden večer. Za celý měsíc, co jsme ji měli půjčenou, se k ní nechtěl vrátit (jiné knížky čteme třeba 10x). 3* za ilustrace

Štítky knihy

sourozenci velryby pro děti od 4 let

Autorovy další knížky

Adrián Macho
slovenská
2018  82%Gerda: Příběh velryby
2019  87%Gerda: Příběh moře a odvahy
2022  86%Stane se zázrak
2021  90%Gerda: Malá veľrybka
2018  0%Gerda - kufrík (kosatka)

Kniha Gerda: Příběh velryby je v

Přečtených627x
Čtenářské výzvě168x
Doporučených28x
Knihotéce161x
Chystám se číst84x
Chci si koupit66x
dalších seznamech15x