monulka monulka komentáře u knih

☰ menu

Letecký motor ve dřezu Letecký motor ve dřezu Martina Špinková

Nic lepšího "neodborného" o paliativě jsem nečetla. Mělo by to být snad povinnou literaturou. O smrti se mluví málo. Smrti se bojíme. Neumíme mluvit s umírajícími. Protože smrt jsme ve valné většině vytlačili za zdi nemocničních pokojů. Nebydlí s námi jako dřív. A my se nemáme jak učit. Kdybych tu knihu dostala do rukou dřív, dokázala bych lépe reagovat a mluvit s babičkou, která odešla na věčnost.

19.02.2024 5 z 5


Hranice lesa Hranice lesa Vratislav Kadlec

Byla to paráda. Jak vypadlé z Marsu. Nevěděla jsem, jestli se mám smát nebo co to má být. Nikdy jsem se s ničím podobným nesetkala, bylo to absurdní, ale fakt mě to bavilo. Skvělá změna po všech učesaných a jasných románech :-)

19.02.2024 4 z 5


To tajemství je pevný pár To tajemství je pevný pár Marek Herman

Hermana miluju. Nečtu na jeden zátah, to by mi postrádalo smysl. Kousek po kousku. Líbí se mi jeho styl. Nemusím se vším souhlasit, ale nutí mě k zamyšlení, vrací mě samotnou do minulosti, příjemně. A nemyslím si, že je to nutně jen pro rodiče mimin, jak tu bylo zmíněno. Ty fejetony se snad dají číst v každém věku. Není to jen o výchově. Prostě proudy myšlenek a vzpomínek. A buď souzníte nebo nikoliv. To je celé.

19.02.2024 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Trvalo mi to. Než jsem se začetla. Dvakrát jsem knihu odložila. Až napotřetí přečetla. Ale to už jedním dechem. Tíživé. Když se člověk do toho vcítil, tak pukalo srdce. Tolik nedorozumění, lží, manipulace. Ale uf, nechť si to přečte každý, kdo nadává. Na demokracii a naše životy nyní.

19.02.2024 5 z 5


Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

(SPOILER) Nejsem cílovka. Nic moc jsem neočekávala a taky jsem nic nedostala :-) Možná pro někoho na dovču dobrý. Kniha je narvaná kdečím a nic z toho není z uvěření. Je to emočně placaté, přitom se tam dějí velké věci. Otec protivný svou sobeckostí na všechny kašle, ale pro dceru je to nakonec nejlepší parťák. Paní v terminálním stadiu oslňuje svým šarmem při večeři, takový hollywood. Pro někoho super, pro mě bohužel ne.

26.01.2024 2 z 5


Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty Renata Kalenská

Bravurní. Koupila jsem si knihu původně kvůli těm ostatním příběhům. Rozhovor s dr. Froňkem jsem podcenila :-) Nakonec je to právě on, kvůli kterému si knihu chci přečíst co nejdříve znovu. Fascinující. Dynamika života a práce. Co jedinec dokáže, když je nadaný a obětuje tomu kus života a nespočet času. Ano, pokud chce být lékař špičkou, nemůže vést styl života v zenu. Hlavně ne na začátku cesty. Být motivovaný, dřít, nespokojit se s málem. A najít svatého partnera k tomu. Soukromě je to určitě obtížné, ale děkujme těmto kouzelníkům a osobnostem.

19.01.2024 5 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Tak jak to Soukupová bravurně umí. Život. Popsané každodennosti řítící se do průseru. Román začne v neděli odpoledne a skončí za pár let v sobotu ráno :-)) Bez ohledu na to, zda se něco vyřešilo. Život nemá řešení. Prostě plyne. Průsery se stávají. A nemusí mít nějakého viníka, na kterého lze ukázat prstem. Je to ten nezadržitelný sled událostí, náhod, emocí. Knihy od Soukupové si vždycky velmi ráda přečtu. Ale už je posílávám až na výjimky dál. Nechávám je také plynout životem.

19.01.2024 5 z 5


Máma není služka, máma je dáma Máma není služka, máma je dáma Marek Herman

Pohlazení. Milé a mnohdy dojemné zároveň. Fejetony nejlépe vyzní, když si je člověk dávkuje postupně. Je škoda je číst na jeden zátah. Před spaním jeden dva fejetony a nechat doznít v hlavě. Jen mne mrzí, že jsem na podobné knihy nenarazila dřív, abych pak nemusela některých věcí ve výchově litovat...

16.10.2023 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Ano, příběh krásný, velmi čtivý, heřmánek v létě voněl až sem. Anna milá a statečná hrdinka. Ale musím říct, že jsem četla lepší knihy. Že tuto jen založím a nevím, jestli něco zůstane.

08.04.2023 3 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

To bylo vážně hustýýýý. Smutný, niterný, beznadějný, když se ponoříte, mrazí z toho. Protože tohle není jen kniha. To se i děje. Kéž by každé dítě na světě dostalo svůj prostor a beztrestný nárok na svou individualitu.

02.09.2022 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Od autorky jsem už kdysi cosi četla, asi Bábovky, v moment čtení to asi ušlo, ale nic nezbylo. Foukneš do pěny jsem dostala, dlouho jsem se knížce vyhýbala. Teď jsem ji popadla a v podstatě zhltla. Já nevím, kniha nemá valné hodnocení, je tu dost kritizovaná, ale mně to přišlo prostě hodně dobrý. Jiný než bych čekala. Mile mně to překvapilo. Ty niterné obraty, rychlý proud šílených myšlenek. Já cítila ten roztříštěný vnitřek hlavní hrdinky. A ke konci už jsem se musela smát, jak se člověku v té největší naštvanosti v životě prostě nic nedaří. Nevím, co mi z té knihy nakonec zbyde, ale mám chuť si ji přečíst znova..

14.02.2022 4 z 5


Ema a kouzelná kniha Ema a kouzelná kniha Petra Braunová

Četly jsme s dcerou (8 let). Je zřejmé, že kniha není pro každého. Úvodní kapitolu četl s dcerou děda a ten mi rovnou řekl, co jsem to koupila za blbost, že se tam nic neděje, jen tam celou dobu lítaly víly :-) Jenže dcera i já jsme docela vnímavé, empatické, fascinují nás obrazy, jak malované, tak ty životní obrazy kolem nás. A my jsme se těšily na každou novou kapitolu. Pro nás fascinující kniha, plná pocitů, byť někdy těžkých. Kniha se zdá smutná, ale má naději. Se synem (5 let, torpédo) bych ji nečetla, ten by se do toho nedokázal vcítit :-) Ale pro nás čtenářky byla vážně kouzelná :-) A jako bonus nádherné ilustrace!

26.01.2021 5 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Tomu tedy říkám nadčasovost! Neřekla bych do sebe, že se mi může líbit kniha, která byla napsaná "tak dávno", ale knihu jsem přečetla jedním dechem, zatajeným dechem :-)

29.09.2020 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Famózní kniha. Myslela jsem, že ji budu číst aspoň týden, ale nestihla jsem ani zamrkat a kniha byla u konce. Žádná pasáž nenudila. Nádherné čtení, průřez dějinami, autorce děkuji.

16.04.2020 5 z 5


Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Milá oddychovka, která mě pobavila, nic víc nic míň :-)

12.01.2020 3 z 5


Dědina Dědina Petra Dvořáková

Kniha byla brilantně napsaná, což o to. Ale strašně mě vysávala. Ta ženská na vsi, která odvyprávěla 2/3 knihy byla tak negativní. Byla přesně taková, od kterých se snažím držet dál, prostě všechno špatně, pomluví, zkritizuje. Ono to tak je, ale prostě jsem byla ráda, že už mám dočteno.. Lze to pochopit?

12.01.2020 3 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Tohle, prosím, nikdy nedopusťte.. Aby vaše rodina přesně takto fungovala. Každý neseme své bolesti a křivdy z dětství, ale naše děti za to nemohou. Kniha je bravurní, četla se velice dobře, čímž vyzdvihuji laskavost slov překladatelky.. Ale bylo mi úzko. Kniha mě mocně vtahovala do pocitů dětí - především Lydie a Hannah.. Pět velkých zasloužených hvězd.

29.09.2018 5 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Knihu jsem brala do ruky s jistým despektem. Ale velice mile mě překvapila. Čekala jsem "bábovku" a ono to bylo něco víc. Žádná slátanina, hezky provázané příběhy, byť lehce depresivní. Výborně se četlo, na dovolenou skvělá kniha.

07.03.2018 4 z 5


Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Je to hezký příběh, velmi čtivý, včetně toho o upírech :) Ale něco chybí. Možná to bylo příliš hollywoodské, hlavně tam narvat co nejvíc rádoby dechberoucích myšlenek. Někteří autoři to umí tak, že vás myšlenky posadí na zadek, někteří to sází do knihy, aby vás omráčili, ale prostě se to nedaří, je to na sílu, vyčnívá to, neomračuje vás to, protože tu myšlenku už dopředu čekáte. A to je dle mého názoru případ této knihy. Vše se dalo očekávat.. Ve srovnání s knihou "Hana", promiňte, nemohu dát ani čtyři hvězdy. Na nálepky bestseller si musím dát pozor :-)

07.03.2018 3 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Došly mi slova.. Kniha mě dojala a to není častý jev. Pohltila mě a já jí ráda obětovala pár večerů a noc. Nosím ji v hlavě, i když už je pár dní mezi přečtenými knihami. Malý syn mi dal do kapsy od bundy kůrku chleba.. Nahmátnu a zase je tu Hana.. Chtěla bych říct, že ten příběh byl nádherný, ale jak použít takový přívlastek, když je tu zlo koncenračního tábora a všeho, co s tím souvisí? Autorce děkuju, moc.

15.10.2017 5 z 5