Máma není služka, máma je dáma
Komentáře knihy Máma není služka, máma je dáma
Nějak nevím, co si o autorovi myslet - často si jednotlivými fejetony odporuje. Některé jsou zajímavé s nutí k zamyšlení, ale u jiných jsem velmi nesouhlasila. Ano, máma má být něžná, výchova otce a matky není stejná. Přišlo mi to ale spíš jako stýskání po starých časech - a třeba to dřív fungovalo lépe. Jenže dnes je doba jiná a to nelze jen tak opomenout. Osobně si několik myšlenek beru k srdci, ale stejně jsem ráda, že to doma máme trochu jinak, než jak je v knize popsáno jako ideál.
Fejetony jsou milé, vtipné, některé až provokativní a s přesahem různých témat k zamyšlení. Je vždycky fajn dozvědět se názory a zkušenosti od lidí, kteří mají vlastní pohled na věc a nasazují do hlavy červíky, aby si vrtali i po dočtení ;-)
Úžasná kniha! Jako bezdětné čerstvě vdané mi kniha otevřela oči a vedla k zamyšlení, co a jak i ve vztahu k nastavení všeho hned na počátku tak, aby potenciální dítě v budoucnu (v nejbližší době v plánu rozhodně není) bylo vychované správně, tj. v rozumné míře a nevyrostl z něj extrém (rozmazlený panovačný sobecký člověk). Nesouhlasím úplně se vším (prakticky výhradně s absencí kočárků, jinak si nic na první dobrou nevybavím, ale nejsem matka, tak třeba bych knihu vnímala jinak, kdybych byla), ale kniha velmi čtivá, poskytující hodně podnětů k zamyšlení a obsahující i laskavost, nadhled a humor.
Fejetony fajn, úplně 100% se vším nesouhlasím, ale rozhodně stojí za přečtení a přemýšlení...
Pod túto knižku sa kľudne podpíšem aj ja. Ako píšu hodnotiaci nižšie, keby si knihu prečítali niektorí ľudia, svet by bol hneď ďaleko krajším miestom na zemi.
Ze začátku mě knížka moc nebrala, ale po pár stránkách jsem se ve většině fejetonů našla a s většinou názorů souhlasila...vím o pár matkách, které by si ji měly přečíst a třeba by aspoň trochu "prozřely"
Hrozně moc se mi líbila autorova kniha "o Marťanech". Tak jsem se s nadšením pustila do této knihy a –
- narazila na knihu šovinistického kreténa.
Ze začátku to vypadalo dobře. Také sdílím autorovu touhu nechat děti dejchat. Pak jsem začala mít lehké pochybnosti a u kapitoly o kolečkových bruslích, jsem si vyloženě ublinkla. Přestože jsem knihu statečně dočetla, bylo mi opakovaně lehce šoufl z neustálého posílání žen do kuchyně (a tím se myslí doopravdy do kuchyně, ne make me a sandwich) a neustálé omílání o drsné, ale laskavé chlapské lásce a výchově.
Třeba proto, že doktor, který šije rozbité koleno bez lokálky, jenom proto, že zraněný má penis, je podle mě doktor, s kým by jsi měl popovídat nějaký odborník.
Třeba proto, že slečna použila sprostých slov a autor ji bez znalosti kontextu odsoudil na základě znalosti filmu Prázdniny v Římě. A vsadím se, že opodál nadávajícího mladíka, který tam určitě někde stál, protože,přiznejme si, sprostě klejeme všichni, minul bez povšimnutí.
Když jsem dočetla ke kapitole o tom, jak mužům chybí přechodové rituály, musela jsem knihu odložit a jít se mentálně vyzvracet. Autor totiž láskyplně navrhuje, že moderní přechodový rituál pro dívky by mohl být, aby s matkou šly společně koupit první menstruační pomůcky. Jako žena si nedokážupředstavit nic trapnějšího, než jít s matkou koupit vložky a ještě to oslavovat jako přechodový rituál.
Dokážete si to představit naopak? Že by otec šel s klukem do lékárny a tam svým mocným hlasem plným drsné lásky oznámil, že chce pár kondomů tady pro mladého, a pak se spikleneckým mrknutím oznámil lékárnici, že chlapec už měl totiž první poluci?
Anež budete argumentovat tím, že ženy jsou tam také za hrdinky, tak vás prosím, ať si laskavě povšimnete, že jsou. Ale protože jsou v kuchyni. Nebo protože se poučili po dlouhé sérii chybování.
A pokud budete argumentovat tím, že muži jsou tam také za neschopné, zkuste si povšimnout toho krásného tónu pohrdání, se kterým se autor od těchto mužů distancuje.
Skvělá kniha! a myslím si, že by to měla být povinná četba nejen pro mámy ale i pro táty, aby pochopili, jak moc důležití jsou..
Dávám plný počet hvězdiček, protože se celkově ztotožňuji s autorovými názory na výchovu. Rozhodně nejsem zastáncem volné výchovy, kdy si děti dělají co chtějí. V mnoha situacích jsem se viděla :-). Moc hezké čtení, rychle přečteno.
Zcela překvapivě jsem měla více jak polovinu knihy na tváři přiblblý úsměv typu, to je ale hezky napsaný. Opravdu je... doporučuji, to si přečtěte.
Pohlazení. Milé a mnohdy dojemné zároveň. Fejetony nejlépe vyzní, když si je člověk dávkuje postupně. Je škoda je číst na jeden zátah. Před spaním jeden dva fejetony a nechat doznít v hlavě. Jen mne mrzí, že jsem na podobné knihy nenarazila dřív, abych pak nemusela některých věcí ve výchově litovat...
Kniha psaná formou krátkých fejetonů, které se čtou samy. Jsou vtipné, úsměvné a vtáhnou do děje. Navíc nutí k zamyšlení nebo uvědomění si toho, co podvědomě víme nebo jsme sami zažili. S některými myšlenkami sice ne úplně souhlasím, ale těch není mnoho a i kdyby bylo, každý má svůj vlastní názor. Jako celek je knížka čtivá a všem doporučuji.
Ze začátku mi docela trvalo, než jsem si zvykla na to, jak je kniha psaná (kratičké fejetony, které na sebe většinou nijak nenavazují), nakonec jsem to ale přelouskala, je to celkem milá knížka. Jen věta "Nebo co myslíte vy?" na konci snad každého druhého fejetonu mi lezla na nervy.
Nemám rada psychológov a ešte menej rada knihy "o rozvoji dajme tomu osobnosti". Ale táto kniha sa mi nesmierne páči. Je to niečo ako bedeker pri výchove detí A RODIČOV.
Tohle je za mě TO nejvíc, co si můžete o výchově a o rodině přečíst. Vlastně všechno od Hermana či Haldy. A i když jsem většinu fejetonů už znala z facebooku, pořád měly co předat a pořád brnkaly na tu správnou strunu. Must read pro všechny učitele i rodiče.
Skvělé čtení. Škoda, že čtu až teď, kdy mám doma puberťáky... Doporučuji všem mladým rodičům a pedagogům.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Marek Herman také napsal(a)
| 2008 | Najděte si svého marťana |
| 2019 | Jsi tam, brácho? |
| 2021 | Máma není služka, máma je dáma |
| 2023 | To tajemství je pevný pár |
Externí recenze
U této knihy zatím nejsou externí recenze.
Přidejte recenzi

Herman mě bavil i nutil k přemýšlení. Jakožto rodič snažící se o repektující výchovu jsem si odnášel hlavně způsoby, jak být důsledný a jak si respekt získávát svým přístupem a ne křikem a věčným domlouváním plynoucí z nerespektu dítěte. Pomohlo mi to laskavost vyvážit řádem a pevností. Docela bych rád viděl dvojici Herman - Studnička někdy na pivu. V čem by si kluci porozumněli a kde by to drhlo. :-) Fejetony byly dobře vypointované. Občas jsem jen přemýšlel jestli někdy není to stýskání po starých časech zbytečné. Ne vše, co bylo kdysi, může být vzorem a jsem rád, že spoustu věcí mám jinak než moji prarodiče.