Bílá nemoc
kniha od: Karel Čapek
Koupit
Popudem k napsání tohoto dramatu z r. 1937 byl podle autorových slov "konflikt ideálů demokracie s ideály neomezených a ctižádostivých diktatur". Jistou zemi napadla epidemie bílé nemoci. Lékař Galén proti ní vynalezl účinný lék. Lék vydá jen tehdy, když se vlády zaváží, že již nikdy nebudou válčit. Hlava státu, v němž bílá nemoc vypukla - výbojný maršál - chce dobývat svět a před ničím se nezastavuje. Bílou nemocí je napaden hlavní zbrojař země baron Krüg. Galén jej odmítá léčit, dokud nebudou splněny jeho podmínky......celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/687/big_bila-nemoc-NUl-687.jpg 4.55328Komentáře (549)
Kniha Bílá nemoc

ÚŽASNÁ kniha! Nemám co dodat, moc se mi libila. Geniální spisovatel. Konec dost překvapil.

UCHOKNIHA. Krátká, ale nezapomenutelná a nadčasová divadelní hra z pera geniálního Karla Čapka. Nařídila bych povinný poslech pro všechny vysoké státní úředníky, poslance i senátory. A vládě a všem protěžovaným kandidátům na prezidenta pustit alespoň třikrát za sebou... Připojuji úryvek z předmluvy - pokud by člověk nevěděl, kdy tohle Karel Čapek napsal, klidně by si mohl myslet, že to bylo včera:
"Jeden z charakteristických znaků poválečného lidstva je ústup od toho, čemu se tu a tam skoro s opovržením říká humanita; v kterémžto slovu je zahrnuta zbožná úcta k životu a právům lidským, láska k svobodě a míru, usilování o pravdu a spravedlnost a jiné mravní postuláty, které byly v duchu evropských tradic až dosud považovány za
smysl lidského vývoje. Jak známo, v některých zemích a národech nastoupil duch zcela jiný; ne člověk, nýbrž třída, stát, národ nebo rasa je nositelem všech práv a jediným předmětem úcty, ale zato úcty svrchované: nic není nad ním, co by jej mravně omezovalo v jeho vůli a právech.
Stát, národ, režim je nadán všemohoucí autoritou; jednotlivec se svou svobodou ducha a svědomí, se svým právem na život, se svým lidským sebeurčením je fyzicky i mravně naprosto podřaděn takzvanému kolektivnímu, ale v podstatě čistě autokratickému a násilím uloženému řádu. Prostě duch politické autority se v dnešním stavu světa
výbojně utkává s evropskou tradicí mravní a demokratické humanity; tento konflikt se rok za rokem hrozivěji rozehrává v dění mezinárodním, ale zároveň je vnitřní otázkou každého národa. Zevně se nejjasněji projevuje chronickým válečným napětím v dnešní Evropě a rostoucím sklonem k násilnému a vražednému řešení politických otázek.
Pravda, dnešní světový konflikt je možno definovat také v pojmech hospodářských a sociálních; nebo je možno jej vykládat v biologických termínech boje o život; ale jeho nejdramatičtější aspekt je ve srážce dvou velikých antagonických ideálů. Na jedné straně mravní ideál všelidské humanity, demokratické svobody, světového míru a úcty ke každému lidskému životu i právu. Na druhé straně dynamický protihumanitní ideál moci, nadvlády a národní nebo jiné expanze, pro kterou je násilí vítaným prostředkem a lidský život jenom nástrojem. Řečeno v termínech dnes běžných, je to konflikt ideálů demokracie s ideály neomezených a ctižádostivých diktatur. A právě tento konflikt ve své tragické aktuálnosti byl popudem k napsání Bílé nemoci."

Četla jsem jako maturitní četbu a jako jedna z mála ze seznamu mě opravdu bavila. Krátké, ale zároveň výstižně napsané.

Poněkud žasnu, jak Karel Čapek dokázal předvídat, jak velké nebezpečí číhá za našimi hranicemi, v sousedním Německu. A nejen, že tušil, co se stane, ale dokázal to i nesmírně poutavě zobrazit v díle velice dobře a trefně pojmenovaném "Bílá nemoc". Knihu jsem přečetl během pár hodin. Vřele doporučuji každému, kdo chce pochopit strach lidí z nacismu a z války, která přinesla většině lidem jen zkázu, bídu a někdy i nevyhnutelnou smrt.

Velké množství lidí tuto knihu začalo stavět na piedestal poté, co se zde rozšířil jeden nekonkrétní vir, já bych byla velmi nerada aby smysl této knihy zůstal v pozornosti pouze v rámci medicínské podstaty. Myšlenka tohoto díla je jasná. Válka. Možná že nyní, máme mnohem větší příležitost vidět paralely. Člověk ve své podstatě touží zapomenout na své nuzné lidské problémy a máme potřebu stát se čímsi větším, než je běžný život. I z toho důvodu bude velká část našich milých spoluobčanů vzpomínat na "Zlaté komunisty" jelikož společný nepřítel byl jeden a odpovědnost za svůj život nebyla žádná. Válka ale znamená smrt milionů lidí, ekonomickou krizi a strádání, poškození další generace na několik desítek let a deformaci všech výchovných společenských aspektů. Válka nikdy netrvá jen několik let, táhne se napříč několika generacemi než její dosah konečně ustane. Karel Čapek v jednoduchém a krásném příběhu tvořeném na základě běžné hry vytvořil nadčasové dílo, které končí tragicky pro každého, jen si to nikdo neuvědomuje. To tragické prozření hlavních postav, konec té jediné nejdůležitější a jásající a nebetyčně hloupí dav kolem. Koho mi to jen připomíná?

Nadčasové dielo. Do pozornosti dávam nahrávku Supraphonu z roku 1982, ktorá je v súčasnosti dostupná na rôznych portáloch vo forme audioknihy s vynikajúcim Rudolfom Hrušínským ako Galénom a Martinom Růžekom v úlohe Sigelia. Bolo radosťou počúvať…

Opravdu aktuální, nadčasové! Je mi líto, že ve své době většina lidí Čapkovi moc nerozuměla, nenaslouchala mu... Však tady máme zase "Maršála" a bílá nemoc? - "Otec: Že je to humbuk, to malomocenství. Sem tam nějaký případ, a noviny z toho hned dělají senzaci. A lidé, to se ví: jak někdo lehne s rýmou, už říkají, že má bílou nemoc. (....) Nesmysl, to už je taková panika. To je zajímavé, tadyhle říká Sigelius, že ta nemoc přišla z Číny (...) Zavřít ty malomocné a nepustit je mezi lidi." Že mi to něco připomíná...
Štítky
dramata zfilmováno rozhlasové zpracování divadelní hry pandemie klasická literatura
Autor a jeho další knihy
1985 | ![]() |
1948 | ![]() |