Minniesimilci-3 Minniesimilci-3 komentáře u knih

☰ menu

Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

Oceňuju, že se autorka snaží literárně dospět a trochu utéct ze své škatulky spotřební literatury. O katarzní zážitek se ale nejedná. Autorka s metaforami pracuje velmi krkolomně, na sílu a občas dost urputně, takže její snaha o poezii zní jako texty od Krajča. A občas i jako trapná nechutnost.
Prolínání časových a dějových rovin bylo povedené, za to chválím. Objevila jsem i pár scén s velkým potenciálem, kdyby jen autorka šla víc do dřeně, jenže toho se mi nedostává..
Ani jako experiment mě to neuspokojilo, možná je to tím, že mám v nedávné době za sebou Topolovu Sestru, takže mi Foukneš do pěny přišel jako velmi slabý odvar experimentální literatury. Taková oddechovka, no. (Bohužel, i kvůli své propagaci knihy jako experimentu se musí s takovýmto srovnáním počítat.)
Chtěla bych však zmínit autorčin jazyk (pominu-li pokus o poetiku a metafory), díky kterému kniha neskutečně lehce plyne.
Ale jo, šlo to. A znovu chválím. Doufám, že tímto autorka opouští lehčí vztahovou literaturu a třeba se dočkáme nějakého masterpiecu. Uvidíme.

02.08.2020 2 z 5


Magnetická pole Magnetická pole André Breton

Není už nic než kavárny, kde se scházíme a pijeme chlazené nápoje, ty zředěné alkoholy...:-)

28.01.2019 5 z 5


Sněží, sněží... Sněží, sněží... Lauren Myracle

Příběh od paní Maureen Johnson byl jednoznačně nejkrásnější.
Kouzelné vánoční čtení plné andílků, sněhu, kávy a lásky.

31.12.2016


Biblické příběhy Biblické příběhy Ivan Olbracht (p)

Podle mě by základní věci obsažené v této knize měl znát každý. Bohužel, já bych si knihu byla nepřečetla, nebýt povinné četby, pravděpodobně se k ní ani nevrátím.

30.10.2016 3 z 5


Poutníkova kuchařka Poutníkova kuchařka Roman Žižlavský

Tuhle knížku by si měl přečíst každý. Změní vám život, porostete.. Není nebe i peklo také pouhým stavem mysli?

22.10.2016 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Tuto knihu by si měl přečíst každý patnáctiletý, kterého po prázdninách čeká první ročník střední školy. Originál byl skvěle napsaný.

27.08.2016 5 z 5


Hitlerův Mein Kampf. Z bible německého nacionálního socialismu s komentářem Jiřího Hájka Hitlerův Mein Kampf. Z bible německého nacionálního socialismu s komentářem Jiřího Hájka Jiří Hájek

Historii píší vítězové a jednostranné komentáře pana Hájka jsou tomu důkazem.

02.04.2016 4 z 5


Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Je to velice těžká kniha. A jelikož jsem ji četla v anglickém originále, byla ještě těžší. Děj by se dal napsat ve třiceti stránkách a pořád by byl velice přetažený a neustále opakující se věty a děj udělaly knihu místy velice nudnou. Ovšem příběh je úžasný a musím obdivovat odvážného starce.

09.02.2016 4 z 5


Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

Úžasná knížka, četla jsem v anglickém originále a úplně jsem si zamilovala způsob, jakým to je napsané. Úžasně byly písničky Oompa-Loompas:)

31.01.2016 5 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

Skvělá kniha, občas zdlouhavé popisování nezapamatovatelné historie, ale jinak čtivé a nápadité:-) doporučuji.

09.11.2015 5 z 5


Neferetino prokletí Neferetino prokletí Kristin Cast

Knížka se mi moc líbila, dokonce i víc, než polovina dílů ze samotné série Školy noci. Téma ale nebylo tolik originální, měla jsem pocit, že jsem to už jednou četla a přesně jsem věděla, co se stane. Jenom proto strhávám hvězdičku :)

16.03.2014 4 z 5


Útěk Útěk Sophie Jordan

Knížka byla o něco lepší, než 1. díl - stalo se v ní mnohem víc věcí, které z jsem nečekala :) Willa jsem na začátku nenáviděla - tvrdohlavej nechápavej blbec... Zato Cassian :3 to je zlatíčko :3 Taky jsem si hodně oblíbila Tamru :)

27.02.2014 5 z 5


Drakie Drakie Sophie Jordan

Knížka s originálním tématem mě velice mile potěšila a překvapila.
Upřímně - nesnášela jsem Willa. Vím, že měl být za takovýho "dokonalýho, milýho kluka", ale já jsem ho nesnášela. Byl plný klišé, vůbec nebyl originální a nechápu, jak s ním mohla Jacinda chodit a milovat ho... (ááá - spoiler :D) Její máma byla taky blbec. Jednu dceru miluje druhou nesnáší a chce, aby zemřela. Tak mi to aspoň přišlo. Kdybych byla Jacinda, tak bych jí tam nakonec nechala a utekla sama. Jacinda... jo, ta byla dost fajn, ale vadilo mi, že všechno strašně rychle vzdala. Opravdu. Kdyby se aspoň pokusila utéct z5 do kmene, ale ne. 'Je mi to jedno' a mávla nad tím rukou... :/ :D
Knížka je úžasná a doporučuju :)

16.02.2014 5 z 5


Tma a prázdnota Tma a prázdnota Carrie Ryan

Knížka mě zklamala. Po druhém dílu jsem čekala něco legendárního, ale ne :/
Pořád se tam jenom řešili vztahy, párkrát je napadli verbíři, párkrát nečistí/mudo/prašivci. Anna mi přišla taková nejrozumnější, docela sympatická, ale jako ona bych se v jejím případě nechovala. Jsem ráda, že to skončilo dobře a snad Gábi tu vesnici nakonec postavila :D

18.01.2014 3 z 5


Skrytá Skrytá Kristin Cast

Knížka mě pohltila až někdy v druhé půlce, kdy jsem jí nemohla prostě VŮBEC nemohla přestat číst. Až do poslední chvíle jsem byla totálně napjatá a ani mě nenapadlo, že mohli použít to, co použili! Tenhle díl se autorkám opravdu hodně povedl - strašně se mi líbil oproti minulému zmatenému dílu.
Sice se v téhle knížce jednalo pouze o 3 dny z jejich životů, ale... WOW! Strašně jsem si oblíbila Shaylin, mám jí mnohem radši než Zoey :))

27.12.2013 5 z 5


Krásné zlo Krásné zlo Rebecca James

Knížka byla super zážitek. Kapitoly jsou krátké, takže i když chci přečíst třeba jednu, mám jich za sebou šest. Fakt je hodně čtivá a čte se dobře - velké plus!
Zarazilo mě třeba, že se tam prolínala minulost, přítomnost i budoucnost, všechno se tím (hlavně díky té budoucnosti) vyzradilo. Opravdu, když HO potkala, tak jsem si říkala, kdy umře. To samé o Alice. Rozhodně mi to díky tomu nepřišlo zajímavější, nebo dokonce napínavější - právě naopak. Děj se mi zdál celkem průhledný. Když Alice přišla se starším přítelem a když Robbie řekl, že tátova přítelkyně se jmenuje Rachel, hned mi to došlo. Každou kapitolu jsem čekala, že se tam objeví Alice a co ona? Samozřejmě tam byla. Taky bych nejradši zabila toho idiota Micka, když udělal to, co udělal -_- :D
No, na to, že to byla autorčina prvotina byla knížka fakt dobrá, takže nad ní přimhouřím OBĚ oči.
Nicméně je to moc pěkná knížka a doporučuju! Určitě stojí za přečtení :)

20.12.2013 4 z 5


Vlny zmítané smrtí Vlny zmítané smrtí Carrie Ryan

Je to volné pokračování knížky Les rukou a zubů .. :)
Knížka mě opravdu velmi mile překvapila. Líbila se mi mnohem víc, než první díl. V téhle bylo tolik emocí, když Elias málem umřel, téměř jsem brečela. Na začátku se mi úžasně četla - prvních sto stran jsem měla jako nic :) Ke konci to už bylo horší, ale co nadělám.. :D Hodně jsem si oblíbila Eliase - je to takové zlatíčko :3 Ke konci jsem nesnášela Catchera, který mi na začátku knihy přišel fajn. Moc se těším na třetí díl a doufám, že mě nezklame :)

10.12.2013 5 z 5


Tygrovo prokletí Tygrovo prokletí Colleen Houck

No... Děj byl naprosto průhledný, přesně jsem věděla, co se stane, ale nebyl špatný. Hlavní hrdinka je děsně hloupá a naivní, chovala se úplně nelogicky. Ona a Ren, kterého jsem nenáviděla - je tak děsně hrr, výbušný - celou knížku zkazili. Kišan to ale tak trochu zachránil, takže díky němu to jsou čtyři hvězdičky. Díky Kišanovi.

30.11.2013 4 z 5


Nářek Nářek Maggie Stiefvater

Knížka se mi celou dobu strašně hezky četla... Postavy byly promyšlené, moc pěkné. Měla jsem v tom ale nějaké nejasnosti a nelíbil se mi konec. Ábsolutně ne! To už je ale asi můj problém :/ Do pěti hvězdiček tomu ale opravdu něco chybělo...

14.11.2013 4 z 5


Dívka, která sahala po hvězdách Dívka, která sahala po hvězdách Sarah Addison Allen

Knížka byla jedním slovem kouzelná.
Nechyběly zajímavé postavy se zajímavou minulostí, napětí, smích a láska :) Opravdu mě kniha chytla za srdce :) (Jak se píše v komentáři přede mnou...)

05.11.2013 5 z 5