Nářek

Nářek https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124533/mid_narek-2Sf-124533.jpg 4 175 31

Vílí říše série

1. díl >

O šestnáctiletou Deirdre Monaghanovou jsou v životě důležité jen dvě věci: její harfa a nejlepší kamarád James. Pak se ale zúčastní zcela obyčejné hudební soutěže, jakých absolvovala už desítky, a náhle se kolem ní začnou dít zvláštní věci. V trávě roste příliš čtyřlístků a všude se objevují záhadní krásní cizinci, které často nikdo kromě ní ani nevidí. Zdá se, že bytosti, které dosud znala jen z pohádek, jsou skutečné a ona má s nimi něco společného… Jenže ne všechny pohádky mají šťastný konec.... celý text

Žánr:
Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Motto
Originální název:

Lament , 2008


více info...

uzivatel83509
uzivatel83509
01.06.2023 5 z 5

Knížka spíše pro "náctileté" slečny, ale i tak se četla sama a líbila se i mě :-)
Nějak mě chytila a pustila mě až na poslední stránce. Hezky napsané a neustále napínavé...

Akin309
Akin309
26.05.2022 3 z 5

Príbeh bol v pohode. Nič extra, ale dalo sa to dobre čítať. Postavy sa mi páčili. Najviac asi Una. Koniec ma trochu prekvapil. No, neviem či sa pustím aj do pokračovania...


petulkapeta
petulkapeta
30.09.2020 4 z 5

přiběh se mi libil a vili tematika super zas něco jineho...i když jsem o vilach už četla,nikdy to nebyla kniha jen čistě o nich..

hanaseidl
hanaseidl
19.04.2020 1 z 5

Tak tohle prostě ne. Já přečtu každou blbost, ale tohle bylo i na mě moc. Celkou knihu se v podstatě nic neděje, vše až posledních 40 stran. Knížka má potenciál. Ne že ne. Ale nikdo ho nevyužije. Hlavní hrdinka je absolutní husa. Jako holky v hororech co vlezkou do dveři "masový vrah zde". Deirdre zvítětí vlastně tím, že kolem letí moucha (dělám si legraci, nechci psát spoiler. Ale prostě neudělá nic, nepřijde na nic, neprojeví žádnou svoji schpnost.. a bum, je vítěz). Knížka je plná různých náznaků, kdy čtenář čeká, až se všechno odhalí a bude to bomba, ale bohužel to se nestane.

Atekram
Atekram
30.12.2018 1 z 5

Po přečtení výborného prologu jsem se radovala. Bohužel jen chvíli. Příběh je podle mě jeden velký brak a je to škoda, protože některé nápady a scény jsou opravdu kouzelné. Knize hodně ubližuje ich forma, protože musíme neustále snášet myšlenkové pochody a dialogy hlavní hrdinky, které se týkají spíš kluků než toho, co se kolem ní děje. Některé zvraty a dějové linky jsou nelogické a hloupé, hrdinové spoustu věcí neřeší, zákonitosti se nahodile mění, jak se to zrovna hodí atd. Myslím, že existují mnohem lepší knihy s podobnou tématikou.

An52imal
An52imal
23.10.2017 4 z 5

Ehm. Kniha na mě působila zvláštně - začátek docela dobrý, pak se děj trochu táhl. Posledních pár stránek třetí části a čtvrtá část byla prostě bomba. Nemohla jsem se odtrhnout od četby. Konec knihy... poměrně slabý. Celkově tedy - chvíli dobré, chvíli horší. Moc mě nebavilo to, jak Deidre zachraňovala Jamese. Místy jsem si připadala, jako kdybych četla Alenku v říši divů.
Tento ani druhý díl bych si ale nekoupila, pokud ji máte v knihovně, doporučuju. Dávám ale 4* a hodlám si z knihovny půjčit i druhý díl.

Beatrisie
Beatrisie
04.08.2017 odpad!

Nějak mě to nenadchlo

gabice4
gabice4
11.01.2017 2 z 5

Na to, že hlavní hrdinka nevěděla , že existuje nějaká kouzelná říše, elfové, víly atd...., tak to vzala docela dobře. Žádný údiv, proč zrovna ona tohle všechno může vidět? Kde a jak se to všechno stalo.....
Nevím , nějak se mi tomu všemu nechtělo věřit, velmi stručně napsaná kniha.

Zelený_Drak
Zelený_Drak
03.09.2016 1 z 5

Abych volně navázala na předchozí komentáře... Toto je třetí série s férijskou tématikou, kterou čtu, a je bezkonkurenčně nejhorší. Trilogii Tithe-Valiant-Ironside od Holly Black nesahá Nářek ani po kotníky a i předvídatelná série Iron Fey se mi líbila víc (zřejmě díky stylu Julie Kagawy). Jde v podstatě jen o koncept románu, který v této podobě vůbec neměl vyjít, protože autorka nezpracovala ani třetinu látky. Snad každého čtenáře by zajímalo, jak to bylo s Lukem, Delií, maminkou, babičkou i s vílí královnou, a jak funguje kouzelná říše. Místo toho se dočká plytkého patlání v "má mě rád - nemá mě rád" a spousty slepých uliček (například jsem nepochopila, jakou roli tam hrál ten sex, který nebyl... čekala jsem nějaké vysvětlení typu "Deirdre ztratí s panenstvím i část svých schopností" a ono nic).

Navíc mi asi nesedl autorčin celkový styl. Kdekoliv je emotivní scéna, nevyvolává u mě emoce. Asi dvě třetiny příběhu mi byli všichni hrdinové úplně ukradení a vyloženě zajímavé to začalo být až na straně 235. Bohužel jsem se však nedočkala žádných odpovědí na otázky, které mě zajímaly.

Co na knize hodnotím pozitivně jsou nečekané dějové zvraty. Vždy ocením, když neuhodnu hned, jak to s kým bude.

Simik16
Simik16
26.03.2016 2 z 5

Od autorky už jsem četla sérii Vlci z Mecy Falls, která se mi hodně líbila, tak jsem se hrozně těšila i na další knížku od autorky, která mě ale docela zklamala. Pořád jsem čekala že to bude lepší a lepší, když ještě chvíli počkám...... a ono nic.

Luciluc
Luciluc
23.03.2016 2 z 5

Na Nářek jsem se hodně těšila, byla to první kniha o vílách, kterou jsem četla. Nakonec jsem ale byla mírně zklamaná. Děj mi přišel táhlý, člověk dlouho nevěděl o co vůbec jde, zajímavé to bylo asi až od strany sto. Některé situace mi přišly nevysvětlené, nedořešené (nebo možná vysvětlené a dořešené byly, ale nepostřehla jsem to, protože jsem se místy v příběhu ztrácela..). Nejvíce sympatickou postavou celé knihy pro mě byl James. Závěr překvapil, ať už šlo o Eleanor nebo o Luka. Nevím, jestli si přečtu další díl... možná až za nějaký čas.

Michelle.1995
Michelle.1995
27.02.2016 4 z 5

Tahle kniha se mi zalíbila, opravdu mě vtáhla do děje a těším se na další díl. Bylo to napínavé, možná místy až trošičku strašidelné a velmi dobře popsané. Byla to moje první knihu s touto tématikou a opravdu mě překvapila. Jediná negativní věc pro mě byla ta, že autorka celou knihu pořádně nevysvětlila spoustu věcí a konec pak působil uspěchaně.

1259
1259
22.02.2016 4 z 5

Děj se mi celkem líbil a sama kniha byla celkem obstojná. Postavy jsem si hravě představila a byli by celkem dobrý. Za mě... Ráda si přečtu druhý díl.

Aléda
Aléda
01.08.2015 5 z 5

Krásné, napínavé, čtivé, dojemné, nepředvídatelné...

elyonka9643
elyonka9643
03.04.2015 4 z 5

Čtivé a neurazí. Líbí se mi jak jsou popsané víly, a že hlavní hrdinka hraje na harfu.^^

warca
warca
24.02.2015 3 z 5

Nic extra

anibeni
anibeni
21.12.2014 4 z 5

Pěkná kniha, pěkný příběh, zajímavá zápletka.... celkově - moc hezké čtení...

Markett
Markett
26.08.2014 4 z 5

Moc pěkná knížka. Začetla jsem se a během několika dní ji měla přečtenou. Bylo to krásné a docela napínavé čtení a Deirdre mi byla hned od prvního momentu sympatická. Luke byl úžasný, ale štvalo mě, že autorka dlouho zamlčovala, co je doopravdy zač a já už jsem byla chvílemi netrpělivá jako Deirdre. Ale když nakonec bylo napětí kolem téhle postavy rozuzlené, očekávala jsem happy end. Ale nestalo se tak. Nedokážu si představit, jak to bude pokračovat dál a jsem velmi zvědavá. :)

Eleanor-ka
Eleanor-ka
04.08.2014 4 z 5

Úžasná kniha, která mě naprosto pohltila tak, že jsem se tím dokázala sžít.
Jediné co mě neskutečně zklamalo bylo, jaký zvrat na mě čekal na konci knihy.
Nedokážu si teď představit, že Deirdre zůstane bez Luka a Luke zůstane bez Deirdre. Vím, že to bylo jediné možné východisko, jak dostat Luke zpátky svou duši a přitom nezemřít, ale... Proč sakra neudělali z Deirdre královnu? To mě štve. :/

PS: Neodsuzuj knihu podle obalu - tímhle heslem se budu řídit po zbytek vybírání knih.

Poutnice
Poutnice
04.05.2014 4 z 5

skvěle napsané, dokonale zatáhne do děje, propracovanost taky na jedničku...a dokonalej konec bez zbytečnýho sebeobětování nebo mučení. Líp to vymyslet nešlo.