Stařec a moře přehled
Starý rybář vyjíždí na sklonku svých dní na moře, přemůže obrovskou velrybu a vrací se s její kostrou, když byl jeho úlovek napaden žraloky. V tomto prostém ději je symbolisován odvěký zápas člověka s přírodou, nezadržitelnost ovládání přírody člověkem. Stařec ač sám uprostřed širokých vod, s nimiž srostl a dokonale je zná, není sám. Myslí na chlapce, kterého učil lovit, ví, že se o něj na břehu starají druzi. Vrací se z lovu s prázdnou vysílen a raněn. Přesto jeho příběh není pesimistický, naopak, brzy se s chlapcem vydají na nový lov. Novela (v r. 1954 Nobelova cena) výrazně ukazuje osobitý autorův vztah ke světu, způsob jeho vidění reality i způsob vyjádření. Je to oslava lidské statečnosti a houževnatosti s apotheosou lidské družnosti a závěrečném doslovu stručná charakteristika autorova života a díla.... celý text
Originální název: The Old Man and the Sea, 1952
Co říkají o knize uživatelé?
Příběh "Stařec a moře" od Ernesta Hemingwaye je hlubokou meditací o lidské vytrvalosti a odhodlání. Hlavní postava, starý rybář Santiago, se vydává na moře, aby ulovil obrovského marlína. Tento souboj s přírodou odhaluje nejen jeho sílu, ale i vnitřní boje, které každý z nás prožívá. Vztah mezi starcem a mladým chlapcem, který mu pomáhá, podtrhuje hodnotu úcty a vzájemné podpory v životě. Kniha se dotýká témat jako je pokora, láska a naděje, a zanechává čtenáře s pocitem, že i v těžkých chvílích je důležité nevzdávat se a bojovat dál. Více v komentářích.
Komu by se kniha Stařec a moře mohla líbit?
- Čtenáři hledající inspiraci a motivaci
- Milovníci klasické literatury
- Ti, kteří oceňují hluboké lidské příběhy
- Fanoušci příběhů o vztahu člověka a přírody
- Čtenáři, kteří chtějí prozkoumat témata vytrvalosti a odhodlání
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stařec a moře. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 833 komentářůSouvisející novinky - Stařec a moře (5)
Zpátky do školy: Když povinná četba přestane být povinností
16.09.2025
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018
27.12.2018
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2017
11.01.2018
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Byl příliš prostý na to, aby uvažoval, kdy dospěl k pokoře. Ale věděl, že k ní dospěl, a věděl, že pokora není člověku k necti a není na újmu opravdové hrdosti.“
Ocenění knihy (1)
1953 -
Pulitzerova cena
(Beletrie)
Kniha Stařec a moře v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 57x |
| v Přečtených | 12 215x |
| ve Čtenářské výzvě | 2 256x |
| v Doporučených | 360x |
| v Mé knihovně | 945x |
| v Chystám se číst | 791x |
| v Chci si koupit | 179x |
| v dalších seznamech | 80x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
moře a oceány Kuba zfilmováno ryby americká literatura Pulitzerova cena senioři rozhlasové zpracování rybolov, rybářství, rybaření lovci novely Nobelova cena za literaturu dobrodružné romány Havana americké romány američtí spisovateléErnest Hemingway také napsal(a)
| 2015 | Stařec a moře |
| 1974 | Sbohem, armádo |
| 2016 | Komu zvoní hrana |
| 1966 | Pohyblivý svátek |
| 1985 | Fiesta / Stařec a moře |

80 %
76 %

Při prvním pohledu na tuto novelu jsem si myslel že ji budu snadno přečtenou,ale mýlil jsem se.Při čtení jsem cítil na sobě všechny strasti (hlad žízeň,bolest)námořníka až tak silně to na mě zapůsobilo.To snad mluví za vše.