micha-ella
Příběh nejdřív docela zajímavý a napínavý, ale v podstatě se jedná o snůšku blbostí. Obdivuji trpělivost každého, kdo to dočte až do konce. Já to vzdala u třicáté kapitoly.
Pět různých životních příběhů v zajímavé vazbě knihy s krásnými fotografiemi. Při popisu těchto a podobných osudů se zdůrazňuje nutnost nesoudit je a nehodnotit. Přesto mám pocit, že některé z těch žen se dají nazvat slovy odpad společnosti, naprosto zbyteční lidé. Vyšly možná z neutěšeného prostředí, ze špatné rodiny, ale většinu potíží si zavinily samy. Přitom kladou požadavky na lepší pomoc od společnosti, ačkoliv mnohdy čerpaly - před uvězněním i po něm - mnoho bezplatných výhod oproti lidem, kteří jsou zodpovědní, poctiví, pracující..
Od autorky už jsem jednu knihu četla, umí zpracovat výjimečná témata.
Tenká knížka, bezvadně napsaná! Velkou náhodou opět po předchozí přečtené knize stejné téma, moc mě to bavilo. Styl, přímá řeč, vzpomínky, úvahy hlavní postavy příběhu - všechno naprosto přirozené. Obávala jsem se, aby závěr nesklouzl do tragedie nebo přiblblého thrillerového konce, tím by se ta opravdovost zkazila. Doporučuju!
Mám ráda knihy rozhovorů a tahle byla hodně zajímavá. Téma děti (mít, nemít) je vždycky trochu kontroverzní. Osobně si myslím, že některé ženy, které nemohou otěhotnět přirozenou cestou, si tu situaci někdy zavinily samy - například patnáct let užívání antikoncepce s tělem jistě něco udělá. A ty, které se o dítě kvůli kariéře začnou pokoušet až kolem 35 let, taky nejsou příliš rozumné.
Trochu podobné knížce, kterou jsem předtím dočetla (Vrby), i když děj s rozdílem sta let a námětem úplně jiným. Podobně nádherné popisy přírody, tady i lidských vztahů, činností, a ty dokonalé popisy zanedbaných domů! Divočina se vším všudy! Název knížky odpovídá jen její střední části, ale to nevadilo, přišla jsem si na své!
Krásné popisy přírody, krásné ilustrace - když tedy pominu, že vrby vypadají úplně jinak než stromy na obrázcích. Tajemná atmosféra, ke konci už trochu natahovaná, ale líbilo se mi to.
Zajímavé rozhovory. Otázky jsou upřímné a přirozené, odpovědi paní farářky občas trochu nadnesené, osobně pochvalné, některé vyzněly jako klišé. I když dává najevo, že není svatá žena. Hezké je pojmenování měsíců v roce.
Výběr jména pro dítě rozhodně není tak důležitý pro jeho další život, jak tento román naznačuje, v tom se shoduji s ostatními komentáři. A taky mi vadilo střídání kapitol třech příběhů, daleko lepší by bylo číst je vcelku. Moc mě to nebavilo, když se ke knížce nevracím s chutí, většinou jí nedočtu.
Líbil se mi styl, jakým je knížka napsaná a líbil se mi i život té rodiny.
Předtuchy jsou něco, čemu moc lidí nevěří. Škoda. Ale mnohdy by stačilo předvídat z řady událostí, k čemu směřují a co se jednou nevyhnutelně stane, pokud zodpovědní včas nezakročí.
Napínavé, záhadné - takové knížky mám ráda. Skvěle popsané pocity i atmosféra, jen možná jména postav by mohla být lépe rozlišena. Z počátku dokonce není jasné, že jde o příjmení a jméno jedné osoby. Bavilo mě to.
Přečteno v jednom dni. Popis prací při zvelebování staré chalupy s množstvím příhod okolo. Takové obyčejné vyprávění, docela milé.
Myslím si, že tento příběh je skutečně prožitý jen z poloviny. Nikdo by si při způsobu svého života nedokázal zapamatovat tolik příhod, tolik podrobností, co kdo říkal, jak to kde vypadalo, v které zemi se co stalo atd, natož taková hloupá a naivní žena. To by si musela celou tu dobu psát autorské poznámky. Určitě jsou do knihy přidané i cizí zážitky kvůli napínavosti. Zajímavé je, že si autorka dovolila napsat, jak se její rodině po osamostatnění Ukrajiny dařilo mnohem hůř než dřív a hlavně, jaké hrozné životní podmínky tam v devadesátých letech i později byly. O kvalitě některých lidí nemluvě.
Po knize Zvuky probouzení jsem i tuto přečetla s velkým zájmem. Sice ubírám hvězdičku za přílišné opakování téměř všeho, ale asi je to v těchto případech nutné a každé zdůrazňování problémů a jejich správného řešení je na místě.
Autorka chrlí knihy jak tiskařský stroj, pár jsem jich zkusila a odložila nedočtené, není to moje kafe.
Tato Pravda mi moc pravdivá nepřipadá, spíš je to hodně velké chlubení. Ale popisy muslimské víry a zvyků jsou poučné. Pěkně děkuju!
Výborně napsaný román, podložený historickými událostmi. Pohnutky a důvody chování hlavní postavy jsou vyjádřeny psychologicky velmi přesně, stejně jako popisy prostředí a ostatních postav.
I já autorce přidávám literární cenu!
Příběh z budoucnosti napsaný minulým stylem. První část mě bavila, pak už to bylo neúměrně dlouhé. Ve věku patnácti let bych asi nešetřila chválou, teď vidím spíš místa hodně přitažená za vlasy.
I Sci-fi musí mít logiku.
Knihu hodnotím do strany sto, pak jsem jí odložila. Muži si možná na dalších stránkách přijdou na své - zbraně, boje, popisy hrůz, prapodivní nakažení mutanti, zombie, zrůdy atd. - nic pro mne. Mám ráda SF, kde děj cosi předvídá, je skoro reálný, někdy k tomu může dojít... ale tady ani náhodou.
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: