Moře klidu

Moře klidu https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526590/bmid_more-klidu-655863d94b3ed.jpg 4 28 7

Román o umění, lásce a pandemii napříč časem i prostorem. Edwinu St. Andrewovi je osmnáct, když se parníkem přeplaví přes Atlantik, poté co jej kvůli politickým názorům vyloučí ze společnosti britské aristokracie. Okouzlen krásou kanadské přírody vstoupí do lesa a náhle zaslechne tóny houslí odrážející se od stěn rozlehlé stavby – tento zážitek jím hluboce otřese. O dvě století později se známá spisovatelka Olive Llewellynová vydává na propagační turné své knihy. Cestuje po celé zeměkouli, avšak vlastní domov má v druhé měsíční kolonii. V textu jejího bestselleru o pandemii se nachází zvláštní pasáž: houslista hraje v rezonující chodbě dopravního terminálu a kolem něj se zvedá lesní stromoví. Když začne Gaspery-Jacques Roberts pátrat po jisté anomálii v severoamerické divočině, narazí na několik rozvrácených životů – mladík z britské šlechtické rodiny podlehne šílenství, spisovatelka odtržená od rodiny uvízne na Zemi uprostřed pandemie a jeho vlastní kamarádka z dětství se zřejmě také pokusila o něco, čím narušila časové linie vesmíru.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Sea of Tranquility , 2022


více info...

Přidat komentář

opic 12
14.04.2024 4 z 5

Klid moře
Emily Mandel v českém vydání třetí knížka.Stanice 11 skvělé a netradiční.Po skleněném hotelu,na kterém,jsem si ne docela zgustnul,se tohle menší scífko četlo o to příjemněji.
Je to spíše taková jednohubka.Přeskakování (doslova) v čase,místech i různých prostředí a krátkých kapitolách,příběh tak utíká obrazně doslova před očima.
Větší prokreslenost postav,takové to hlubší rozpitvání,by nebylo na škodu.Nu proč zdržovat a zabývat se přílišnými detaily,taky pravda.Autorce malý potlesk i když ne ve stoje.
Není to nějaké složité,natož příběhově překombinované,u žánru cestovky-časovky k tomu vybízející.To je jen malý puntík na jinak opravdu ne vyloženě dokonalou a o to více sympaticky čtivou žánrovku.
Něco na odlehčení s několika pocity a pár myšlenek k přemítání se taky najde.
Jak by jste se zachovali na jeho místě.mít tu možnost ???
Věděli jsme,že to přijde.

luutha
24.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Knihu jsem si vybrala poslepu a nevěděla jsem co od ní očekávat a příjemně překvapila. Příběh nám je vyprávěn z různých úhlů pohledů a čím dál se čtenář dostává do děje, tím víc si začíná uvědomovat souvislosti.
"Isn't that why we're here? To leave mark on wilderness?"

Gaspery hledal anomálii tak dlouho, až ho k ní přivedl sám čas. I když věděl, kam jeho cesta vede, přesto pokračoval po stopách událostí. Událostí, u kterých věděl, že jsou i tak nevyhnutelné.
"The traveler's presence itself is a distruption."

Čtenář si v jednu chvíli říká, že být na jeho místě, udělali bychom něco jinak? Ale ve chvíli, kdy vidíme, že se anomálie už opakuje, by nám muselo dojít, že na to udělat něco jinak je už stejně pozdě.
"I'd do it again, I wouldn't even hesitate"


tlllk
12.02.2024 3 z 5

Príbeh začal vlažne, celkom trvalo kým som sa dostal do deja, ktorý nebol zlý, ale.... najskôr sa to podobalo trochu na Atlasu mrakov, ale čím viac to malo dávať zmysel tým menej atmosféry v tom bolo, akoby sa autorke nedarilo skĺbiť tie dva svety.

Grohlinka
02.02.2024 3 z 5

3 hvězdy a kousek. První polovina knihy byla skvělá, až znepokojivá, ve druhé se to začalo celé trošku rozpadat, ale to téměř vždy, když jde o cestování časem.

V závěru se přikláním k nižšímu hodnocení kvůli jednání postav, tomu jsem nevěřila ani náhodou.

Pasadenka
16.01.2024 3 z 5

Zprvu mi nebylo jasné, kam se bude příběh ubírat, ale po několika kapitolách to už bylo zjevné. Knížka mi připomněla Atlas mraků. Ale z Wishe. :D Ale ten Wish možná bude tím rozsahem. Autorka se nesnaží o nějak komplexní příběh. Máme zde dva hlavní motivy, a to cestování časem a pandemie. A pak už jen čteme útržky, které se nám ke konci propojí.

Osobně mi tento styl knih nesedí, kdy je to takové povídkové. A povídky já opravdu moc nemusím. No celkově mi knížka přišla jednoduše průměrná. Celkem hezká i zajímavá, ale žádné mrazení ani nadšení. A taky mám už dost slova pandemie. :D Leda by se jednalo o nemrtvé, nebo pořádné vyhubení lidstva. :)

petrarka72
06.01.2024 4 z 5

Stanici 11 jsem si kdysi půjčila a přečetla, líbila se mi, ale v první chvíli mi nepřipadala jako něco zvláštního. O pár let později jsem si ji koupila a přečetla znovu, protože se mi některé obrazy neustále vracely. Autorka umí psát tak, že si některé věci (o nichž v jiných dystopiích čtete a přijímáte je v rámci žánru jako okrajový fakt) opravdu intenzivně uvědomíte. Třeba to, že od určitého momentu vám cesta na dohlednou vzdálenost může zabrat celý život...

Moře klidu je napsáno podobnou metodou jako Atlas mraků, útržky příběhů, které zdánlivě končí ve vzduchoprázdnu, aby se vzájemně propletly a ozřejmovaly (pozor, je to náročné na pozornost). Svět a některé jeho skutečnosti se zjevují ve své podobě z roku 1912, 1918, 1990, 2008, 2020, 2203, 2401, nikoli v tomto pořadí, a jsou nahlíženy perspektivou té které doby a zkušeností především jedné z postav, která hledá anomálii a pokouší se zjistit, zdá žije v realitě či simulaci. Výraznými motivy jsou hudební skladba, konec světa, jak ho známe (ale v které době?), typologicky opakující se hrdinové (proč jsem u pasáží s Edwinem myslela na Roberta Frobishera?) a cestování v čase. Tématem snad lidskost jako taková (a v čem vlastně tkví), ovšem to je hodně zjednodušené... Souhlasím s uživatelem vnimat_Krasu - čtěte, je to dobré. Dodávám - a chytré. A autorka má stále ráda letiště. :-)

vnimat_Krasu
02.01.2024 5 z 5

Je mi žinantní označit MOŘE KLIDU za sci-fi, protože vím, že tím automaticky odradím masy. Ano, jsou zde jakýsi anomálie a cestování časem. Ale mnohem důležitější jsou myšlenky, kterejm autorka ve svým románu dala život. A co je podstatný: nakrásně je komponuje do čistýho příběhu. MOŘE KLIDU je totiž poetický sci-fi, který se čte jak výbornej thriller. Knížka o budoucnosti, a přitom tak současná. Jednohubka s kaviárem, kterou bych doporučil všem. Přečtěte si to. Fakt.