Jediný okamžik

Jediný okamžik https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525471/bmid_jediny-okamzik-65434fd2f3f3d.jpg 4 24 6

Finn je poněkud zvláštní desetiletý chlapec, který miluje zahradničení a nesnáší snobskou školu, kde ho spolužáci šikanují. Naproti tomu Kaz je skoro šedesát, pracuje v kavárně a stará se o svého duševně nemocného bratra. Dva zdánlivě naprosto nesourodé světy se jednoho dne propletou, když se Kaz s Finnem stanou svědky děsivé události, která nejen jim navždy změní život. Jakou cenu může člověk zaplatit za to, že se ocitne ve špatnou dobu na špatném místě? Je vůbec možné vrátit se pak zpátky do života? Nový román oblíbené autorky Lindy Greenové vypráví o křehkém přátelství dvou lidí z naprosto odlišných sfér, které dohromady svedla traumatická událost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

One Moment


více info...

Přidat komentář

micha-ella
30.03.2024 3 z 5

Seznam, v čem je Finn divný, by z poloviny vystihoval i mne. Proto jsem si myslela, že se mi knížka bude líbit, ale byla smutná, zdlouhavá a vadil mi roztrhaný děj.

GYROTOURBILLON
20.03.2024 4 z 5

Já budu souhlasit s čef.


bookcase
27.02.2024 5 z 5

Jo, hodně to hrálo na city, ale tak nějak hezky a dojemně. Finn je báječný kluk.

soukroma
21.02.2024 4 z 5

Nemám v oblibě příběhy, které takto prvoplánově útočí na city čtenářů (asi spíš výhradně čtenářek): výběr hlavních hrdinů, jejich problémy a neblahý vývoj jejich životních situací, které změní zcela nečekaná událost.
Hrdinové jsou vlastně všichni velmi pozitivní, sympatičtí a fandíme jim, a dokonce i ti, kteří byli jako studený čumák, se promění v lásku projevujícího ochranitele a prozřou. Věřím, tedy chci věřit, že jsou lidé jako Kaz, kteří i ve věku babiček dokáží být mimořádně aktivní, nic jim není na obtíž, celoživotně se starat o člena rodiny se schizofrenií a ještě si přibrat "do péče" malého klučinu, který je divný, dobře divný (neukázalo se, zda i Finn měl nějakou diagnózu, nejspíš na hranici autismu). Nezištní, láskyplní, ochotní k jakékoli pomoci, byť chudí, s hromadou vlastních problémů s tím souvisejících (práce, nezaměstnanost, vyhození z bytu apod.).
Jako čtenáři samozřejmě chceme ten sluníčkový konec, kdy všichni překonají hrůzy a jdou do budoucnosti posíleni a se vztyčenou hlavou, podpořeni svým milujícím okolím. Ale opravdu tomu můžeme věřit?
Knihu jsem dočetla, i přes své pochybnosti o obsahu a chystaném a potvrzeném závěru, i přes umělou formu střídajících kapitol z pohledu dvou hrdinů a v časech před a po tragické události (o jejímž charakteru se tápe zhruba do poloviny knihy, pak už tušíme, kdo to odnese na posledních pár stranách, ale překvapením je, proč a jak). 70%

cornetka
28.12.2023 5 z 5

Finn je desetiletý chlapec, trochu zvláštní, není oblíbený a ve škole často šikanován. Kaz je téměř šedesátiletá žena, která se stará o něco mladšího bratra trpící schizofrenií. A právě tyto dva rozdílní lidé jsou svědky jedné události, která jim změní život a díky které k sobě najdou cestu. Střídavě se seznamujeme se životem Finna a Kaz, navíc jsou kapitoly rozdělené před a po události. Brzy se dozvíme, že při té události zemře Finnova matka, ale co se stalo, se dozvíme až téměř na konci. Autorka krásně vykreslila povahu obou hlavních postav, takže není pochyb o tom, ze Finn je opravdu zvláštní a ostatní děti ho nechápou. O to víc mě štvalo, jak se k němu ve škole chovali a nikdo to moc nebral na zřetel. Ani jeden to nemají lehké, ale najdou k sobě cestu a vznikne tak pěkné přátelství.
Byla to moc hezká kniha o tom, že přátelství může vzniknout v jakémkoliv věku a o tom, jak důležité je porozumění a také podpora od těch nejbližších.

čef
27.12.2023 4 z 5

Hodně se zde slzí zejména nad šikanou a zacházením s psychicky nemocným. Také nad nenormálním chlapcem mezi rozvádějícími manželi a dámou, která se snaží bojovat s úředníky, co jí síly a znalosti stačí. Zaměřeno tedy na citlivé duše, které se v těchto problémech rádi ráchají.

Štítky knihy

thrillery psychologické thrillery společenské romány thrillery pro ženy

Autorovy další knížky

Linda Green
britská, 1970
2017  77%Před pikolou za pikolou
2018  81%Až tady nebudu
2021  84%Poslední slova
2023  85%Jediný okamžik

Kniha Jediný okamžik je v

Právě čtených2x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst23x
Chci si koupit20x